Konvergujeme?

Konvergujeme?
O zániku koruny a nástupu "magického" eura jste si mohli přečíst i u nás. Jaká je aktuální situace a platí pořád ještě možnost přistoupení k eurozóně do roku 2010?

Vláda tento týden na svém jednání projednala a přijala Konvergenční program České republiky. ČR si je prý vědoma nezbytnosti dokončení reformy veřejných financí jako zásadního předpokladu pro splnění Maastrichtských kritérií. Konvergenční program musí ministr financí odeslat Evropské komisi nejpozději do 1. 12. 2004.

O stavu českých veřejných financí a jejich vazbě na případnou možnost přijetí eura jsme psali v článku "V Unii už jsme, kdy budeme platit eurem?", který jste si mohli přečíst v květnu tohoto roku. Máme za sebou další půlrok vládního snažení, vlastně dokonce vládu novou. A jak to vypadá s eurem? Platí stále vytyčená trať, nebo se pojede z kopce?

Ministerstvo hlásí:

Konvergenční program musí Česká republika každoročně předkládat spolu s ostatními členskými státy stojícími mimo eurozónu. Předkládaný program navazuje na náš program z května 2004, který česká strana předložila Evropské komisi krátce po přistoupení, aby splnila jednu ze základních podmínek pro čerpání finančních prostředků z Kohezního fondu.

Po vstupu ČR do Evropské unie s námi byla zahájena procedura nadměrného schodku (tzv. Excessive Deficit Procedure) a na základě uznání zvláštních okolností byl Radou poté povolen čtyřletý časový rámec na jeho odstranění. Cesta fiskální konsolidace navržená Radou byla přitom převzata z Konvergenčního programu prezentovaného Českou republikou v květnu 2004. Podle této strategie by se měl schodek sektoru vládních institucí pozvolným a udržitelným způsobem snižovat tak, aby v roce 2008 splnil důvěryhodným a udržitelným způsobem maastrichtské referenční kritérium a aby bylo možné v období let 2009-2010 vstoupit do eurozóny.

Obsahová náplň aktualizovaného Konvergenčního programu vychází z doporučení, která pro hospodářskou politiku ČR stanovila Rada ECOFIN na summitu Evropské rady v červnu 2004 v Bruselu. Pro zajištění dostatečné reakční schopnosti české ekonomiky jsou klíčové stabilizující fiskální politika, pružnost na trhu práce a trhu produktů a dobře fungující finanční trhy. Fiskální reformy jsou zaměřeny na to, aby se stav veřejných financí nestal bariérou pro vstup do eurozóny nejen vzhledem ke schodkům, ale i pro nedostatečné strukturální přizpůsobení, zejména výdajové strany.
Základním nástrojem k zajištění poklesu fiskálního deficitu a dosažení cíle je stanovení závazných střednědobých výdajových rámců, které limitují objem výdajů státního rozpočtu a státních fondů v horizontu let 2005 až 2007.

Očekávaný deficit vládního sektoru v roce 2004 činí 5,2 % HDP. Ve srovnání se srpnovou notifikací se deficit v nominálním vyjádření zvýšil o 22,0 mld. Kč v důsledku zahrnutí státní záruky udělené ve prospěch ČNB v roce 1997, která byla poprvé hrazena ve výši 0,5 mld Kč v říjnu 2004.

Schodek veřejných financí (v % HDP)

Nic není jisté

Přestože zatímní vývoj veřejných financí vykazuje požadovaný trend a tříbarevná pravo-středně-levá vláda zatím nepředpokládá, že by se stav měl nějak zhoršit, existuje reálné nebezpečí "z nitra" naší země. Bude-li volič slyšet na vábení sociálních jistot a "takticky zamlčovaných" zdrojů na taková vydání, mohlo by se stát, že deficit opět poroste, a poroste nad udržitelnou, maastrichtskou mez. Dobrá, ať roste, když si to přejeme. Dobrá, ať neplatíme eurem, když to považujeme za správné. Ale! Řekněme lidem, jak se věci mají. Pokud neudržíme klesající trend v deficitním financování, euro nebude. Vláda v tomhle zemi něco málo dluží.
Pokud budeme umírnění ve svých požadavcích za státní kasou, nebo budeme podstatně ekonomicky aktivnější, což je skokově prakticky nemožné, máme šanci se v roce 2010 eura dočkat. Do voleb nebo změny vládních stran se asi nic podstatného nestane. A pak? To uvidíme.

Jak vnímáte vývoj českých veřejných financí ve vztahu k euru? Myslíte, že se podaří udržet veřejné finance na uzdě? Mohou povolební změny ohrozit současný příznivý trend?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Středoevropské centrální banky dostaly vysvědčení

19. 8. 2004 | Simona Ely Plischke

Středoevropské centrální banky dostaly vysvědčení

ČSOB představila výsledky analýzy porovnávající působení centrálních bank České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska. Studie sledovala, jak byla která z nich během uplynulých 5 až... celý článek

Korunové hrátky

21. 7. 2004 | Petr Fejtek

Korunové hrátky

Reálné zhodnocení kurzu české koruny zřejmě jen tak neskončí. To může kromě jiného znamenat i ztrátu části výnosů při investicích např. v euru. Nabízí se tedy logická otázka: jak diverzikovat,... celý článek

V Unii už jsme, kdy budeme platit eurem?

4. 5. 2004 | Jiří Šedivý

V Unii už jsme, kdy budeme platit eurem?

Vstupem do EU integrační evropské aktivity České republiky nekončí. Dalším krokem bude pravděpodobně přijetí společné evropské měny, eura, které bychom měli podle odhadů vlády a ČNB... celý článek

Vstup do EU klientům bank příliš nepřinese

30. 4. 2004 | Kristýna Havligerová

Vstup do EU klientům bank příliš nepřinese

Vyplatí se po vstupu České republiky do EU otevřít si účet u některé ze zahraničních bank? Po prvním květnu u nás může začít podnikat jakákoli zahraniční banka. Můžeme se těšit na zostření... celý článek

Podniky v EU: jak ulovit dotaci

22. 4. 2004 | Jan Heřman | 1 komentář

Podniky v EU: jak ulovit dotaci

Podnikatelé si po vstupu do EU mohou teoreticky sáhnout až na 32,2 miliardy korun. Příjem dotace je však administrativně velice náročný. Co vše musí podnikatel připravit, na koho se... celý článek

Partners Financial Services