Cena ženy, aneb jak zvýšit HDP

Cena ženy, aneb jak zvýšit HDP
Muž přijde z práce a unaven sedne do křesílka, načež přijde jeho žena, obdivně na něj pohlédne a v duchu pochválí za jeho celodenní starost o materiální blaho rodiny i státu, a přinese kávičku, po chvíli i večeři. Muž celý den tvoří HDP, platí daně – a žena je sociální parazit?

Ne, opravdu nechci psát o bytostné nespravedlnosti, ženských právech, diskriminaci a feminismu, ale o penězích. Česká žena má v průměru o dvě hodiny méně volného času denně než muž, přestože muži pracují zpravidla déle než ženy. Muž dostane zaplaceno, žena jenom využívá jeho peněz. Muž je pilný, žena je puťka - a tak dále. Ano, pane, vy se se svou ženou (matkou, dcerou) o práci dělíte, vy paní (slečno) jste si to zařídila jinak. Uvádím pouze hypotetický příklad - ale liší se tolik od převažující situace?

Dnes se úspěšnost a síla státu měří hrubým domácím produktem. Přitom HDP je veličinou dost nepřesnou, neobsahuje mnoho důležitých prvků, kromě zeleniny vypěstované na vlastní zahrádce například zrovna domácí, neplacené práce. Nechme stranou spravedlnost - ale popisuje takto stavěný domácí produkt věrně danou ekonomiku? Zkusme čistě teoreticky spočítat nárůst HDP v situaci, kdy se ženy navzájem starají o své domácnosti a platí si za to:

120 hodin práce měsíčně, 50 Kč na hodinu, 3 miliony žen, původní HDP 2 000 miliard Kč – nárůst započtením domácí práce je 216 miliard korun, tedy přes deset procent současné produkce! Výše uvedené hodnoty jsou pouze orientační, nicméně snad popisují dostatečně výstižně význam této "samozřejmé" práce. Co se vůbec snažím říct? No - měla by profesorka, inženýrka či doktorka dělat práci uklízečky, ještě k tomu zadarmo?

Co říkáte, nezvýšíme v roce 2003 HDP státu nákupem služeb pro domácnost na volném trhu? Více o hospodyních si můžete přečíst v článku Stala se hospodyně nepostradatelným členem rodiny?

Redakce serveru Peníze.CZ vám přeje úspěšné vkročení do roku 2003!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stala se hospodyně nepostradatelným členem rodiny?

29. 3. 2001 | Eva Hníková

Stala se hospodyně nepostradatelným členem rodiny?

Patříte také k řadě žen, kterým začíná po návratu ze zaměstnání "druhá směna"? Než byste manžela nebo odrostlé děti hodinu přemlouvala k pomoci v domácnosti, raději jdete a uděláte... celý článek

Partners Financial Services