Co brát do úvahy při sjednání havarijní pojistky

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 7. 10. 2009
Co brát do úvahy při sjednání havarijní pojistky
Řada českých řidičů zvažuje, zda platit za havarijní pojistku vozu tisíce korun nebo raději ušetřit a ojeté auto již nepojistit. Pojišťovny se nyní snaží lákat na slevy, přetahují se hlavně o bezproblémové řidiče. Pojistku je dobré aktualizovat zhruba po dvou letech.

U nepojištěného vozu při vlastní chybě za volantem je třeba počítat s tím, že opravu zaplatí majitel auta ze svého. Zvlášť citelná může být i krádež nepojištěného vozu nebo jeho zničení při řádění živlů jako je povodeň nebo krupobití. Nabídka havarijních pojistek u osobních vozů je široká. Kritéria, která jsou podle oslovených pojišťoven třeba brát v potaz, jsou stáří vozu, řidičské schopnosti a hrozící rizika.

Kritéria pro rozhodování:

  • stáří vozu a rozsah rizik
  • řidičské schopnosti
  • možnost získání slev

U staršího auta se vyplatí sjednat si levnější havarijní pojištění jen pro některá rizika. V Triglav pojišťovně lze kupříkladu pojistit auto jen pro případ odcizení auta. „Ke krádeži ale musí dojít na území České republiky,“ poznamenává Roman Sznapka, produktový manažer Triglav pojišťovny. V ostatních pojišťovnách bývá zpravidla na výběr kombinace dvou až tří pojistných rizik, například v České pojišťovně a Generali lze zvolit kombinaci „havárie a živel“ nebo „odcizení a živel“.

Dražší pojistku, která kryje proti všem možným rizikům (All risk), doporučují pojišťovny sjednat hlavně u nových, zánovních nebo drahých a často kradených vozů. Nejčastěji odcizované jsou podle pojišťoven vozy značky Škoda a Audi, nejméně se kradou japonské vozy, Toyota, Suzuki a Honda.

Anketa

Máte své auto havarijně pojištěné?

Širší pojistná ochrana se vyplácí tehdy, pokud s autem jezdí méně zkušený řidič. Balíčky All risk, které pojišťovny nabízejí, jsou většinou obdobné a liší se jen v detailech. Zpravidla vždy kryjí pro případ poškození vozu, jeho odcizení, poničení živelní událostí nebo pro případ, že auto někdo použije neoprávněně.

 

Někteří pojišťovací experti doporučují aktualizovat havarijní pojistkuu stávajícího pojistitele nebo případně přejít k jiné pojišťovně zhruba po dvou letech až třech letech. S ohledem na snižující se hodnotu auta je tak možné pravidelně snižovat pojistnou částku a tím i cenu havarijní pojistky. O přepracování pojistky na novou pojistnou částku odpovídající běžné ceně ojetého auta je ale potřeba pojišťovnu požádat. „Pojistná částka by měla odpovídat pojistné hodnotě v době uzavření pojistné smlouvy. U nového auta je to nová cena, u ojetého cena obvyklá,“ doporučuje Václav Bálek z ČP.

„Allianz pojišťovna vychází při výpočtu pojistného u vozů do jednoho roku stáří z ceny nového vozidla, u vozů starších jednoho roku pak z ceny ojetého vozidla,“ přibližuje mluvčí Allianz pojišťovny Pavla Paseková. „AXA pojišťuje na časovou cenu vozy od stáří dvou let,“ říká Marek Zeman z AXA pojišťovny. „U UNIQA se havarijní pojištění uzavírá pouze ve variantě na novou cenu,“ poznamenává její mluvčí Eva Svobodová.

Cenu pojistky může ovlivňovat rovněž to, je-li auto provozováno ve velkém městě nebo v malé obci. Tuto rizikovost rozlišuje například Allianz a UNIQA pojišťovna. „Nejdráže přijde havarijní pojistka Pražany. V krajských městech jako je Brno nebo Ostrava je pojistné oproti Praze o 5 procent nižší a v ostatních obcích o 15 procent levnější než v Praze,“ říká Eva Svobodová, mluvčí UNIQA pojišťovny. Naproti tomu pojišťovna AXA nebo Česká pojišťovna k rizikovosti obce či města nepřihlížejí. „Auta se pohybují, dopoledne může jezdit a parkovat v Praze, odpoledne třeba na vesnici v jižních Čechách,“ poznamenává Václav Bálek, mluvčí ČP.

Pojišťovny se snaží přilákat i na případné slevy. Třeba UNIQA má levnější havarijní pojistky pro osoby starší 55 let, kterým sleví z ceny 5 procent, lékařům poskytne 10procentní slevu a invalidé (držitelé průkazu ZTP) mohou dosáhnout na 20procentní slevu. Slevy lze u pojišťoven získat také za lepší mechanické zabezpečení auta proti krádeži nebo za investování do aktivního nebo pasivního vyhledávacího systému. Zda je auto garážované, a tím lépe ochráněné před zloději, však na cenu pojistky nemá žádný vliv.

Zajímavé slevymohou v pojišťovnách při sjednání havarijní pojistky získat bezproblémoví řidiči. Za 6 let bezeškodního provozu vozidla lze například v AXA pojišťovně dosáhnout až na 60procentní slevu. U České pojišťovny získá klient 50procentní slevu při 120 a více bezeškodných měsících a stejně tak i v UNIQA pojišťovně. Pojišťovny přitom započtou slevy i tehdy, pokud se bezproblémový řidič rozhodne změnit stávající pojišťovnu a přejít ke konkurenci. Od předchozího pojistitele však musí přinést originální potvrzení o bezeškodním průběhu havarijní pojistky.

Triglav pojišťovna nově započítává i bezeškodní bonus z povinného ručení, a to jak stávající,m tak i novým klientům. „Maximální slevu ve výši 60 procent využijí zkopírováním bonusů z povinného ručení na havarijní pojištění řidiči, kteří více než sedm let nezavinili žádnou dopravní nehodu,“ říká Roman Sznapka z Triglav pojišťovny. Podle jeho slov by měla tato speciální akce trvat minimálně do konce letošního roku. S obdobnou akcí přišla také UNIQA pojišťovna.

Cena pojistky je závislá rovněž na zvolené spoluúčasti. Obecně přitom platí, čím je spoluúčast vyšší, tím je pojistka levnější. „Klient by si měl rozhodnout, jakou spoluúčast si může dovolit. Tedy jak moc bude mít případná pojistná událost vliv na domácí rozpočet, jak velkou škodu dokáže pokrýt z vlastních prostředků a jak velikou škodu bude chtít zaplatit od pojišťovny,“ radí Václav Bálek z ČP. V České pojišťovně a v AXA pojišťovně lze volit například dvouprocentní spoluúčast (min. 2 tisíce Kč), pětiprocentní (min. 5 tisíc Kč) a desetiprocentní spoluúčast (min. 10 tisíc Kč).

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+32
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

auto

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejoblíbenější pojistné podvody

13. 6. 2008 | Věra Tůmová

Nejoblíbenější pojistné podvody

Řady tuzemských podvodníků s pojistkami se „úspěšně“ rozrůstají. Pojišťovny už za letošek hlásí nárůst těchto případů oproti loňsku o desítky procent. Trvale nejpopulárnější jsou podvody... celý článek

Na co si dát pozor při pojištění chaty

6. 3. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Na co si dát pozor při pojištění chaty

Chataření a chalupaření je český fenomén, který nemá ve světě obdoby. Tato česká tradice, navzdory dřívějším prognózám, nezkomírá. Jako druhé bydlení slouží půl milionů objektů. Přinášíme... celý článek

Sedm rad jak lépe chránit sbírky a cennosti

22. 2. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Sedm rad jak lépe chránit sbírky a cennosti

Zloději každoročně vyloupí tisíce domácností. Krádež a vloupačka jsou postrachem zvlášť pro vášnivé sběratele a milovníky umění. Přinášíme sedm rad, jak lépe chránit cennosti a neutrpět... celý článek

Kdy má smysl havarijní pojištění auta

13. 2. 2008 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Kdy má smysl havarijní pojištění auta

Havarijní pojištění nestojí pakatel a pro některé vozy se vůbec nevyplatí. Majiteli staršího auta sice po nehodě uhradí třeba nový nárazník, ale při totální škodě si za vyplacené peníze... celý článek

Partners Financial Services