Přiznání k dani z nemovitostí

Říká se jí daň z nemovitosti, ale přesně je to daň z nemovitých věcí. Mezi českými daněmi je výjimečná tím, že se platí dopředu. Termín podání daňového přiznání k dani z nemovitých věcí je 31. ledna 2024, daň z nemovitosti je potřeba uhradit do konce května nebo ve dvou dávkách do konce května a listopadu (s výjimkami pro zemědělce). Formulář daně z nemovitosti se vyplňuje jen jednou v roce po nabytí nemovitosti, další roky finanční úřad jen vyměřuje daň. Znovu se přiznání k dani z nemovitých věcí podává, když se změní okolnosti, které ovlivňují výpočet daně. Letos ale u některých nemovitostí majitele čeká výjimka: přiznání budou muset podat, i když se u nich nic nezměnilo: Máte garáž, chalupu nebo pronajímáte dům? Pozor na změny daně.

Aktuální daňové formuláře pro kalendářní rok 2024

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Název formulářeČíslo tiskopisudokument
k tisku
PDF
interaktivní
Excel
Přiznání k dani z nemovitých věcí25 5450 vzor č. 19Stáhnout formulář - Přiznání k dani z nemovitých věcíStáhnout formulář - Přiznání k dani z nemovitostí
Pokyny k přiznání k dani z nemovitých věcí25 5450/1 vzor č. 24Stáhnout formulář - Přiznání k dani z nemovitých věcí – pokyny
List k dani z pozemku25 5532 vzor č. 7Stáhnout formulář - Příznání k dani z nemovitých věcí - list k dani z pozemku
List k dani z pozemku – příloha25 5534 vzor č. 5Stáhnout formulář - Daň z nemovitých věcí - list k dani z pozemku – příloha
List k dani ze staveb a jednotek25 5533 vzor č. 7Stáhnout formulář - Přiznání k dani z nemovitých věcí - list k dani ze staveb a jednotek
List k dani ze staveb a jednotek – příloha25 5535 vzor č. 6Stáhnout formulář - Daň z nemovitých věcí - list k dani ze staveb a jednotek – příloha
Oznámení k platbě daně z nemovitých věcí prostřednictvím SIPO25 5557 vzor č. 2Stáhnout formulář - Oznámení k platbě daně z nemovitých věcí prostřednictvím SIPOStáhnout formulář - Oznámení k platbě daně prostřednictvím SIPO
Žádost ve věci zasílání údajů pro placení daně z nemovitých věcí e-mailem25 5559 vzor č. 3Stáhnout formulář - Žádost ve věci zasílání údajů pro placení daně z nemovitých věcí e-mailem
  • Kdy se podává daňové přiznání k dani z nemovitosti?

    Daňové přiznání k dani z nemovitých věcí se podává do konce ledna toho roku, na který se platí. Dělá se to ale jen jednou, v roce, který následuje po roce, kdy jste nemovitost nabyli nebo zkolaudovali. Pak už finanční úřad jen posílá zprávu o vyměřené dani, složenkou datovou schránkou nebo na vyžádání e-mailem (žádost najdete výš mezi formuláři pro daň z nemovitostí). Znovu se formulář daně z nemovitých věcí vyplňuje a podává, když se změní některé okolnosti, které ovlivňují výpočet daně.
  • Kdy se musí podat nové přiznání k dani z nemovitých věcí?

    Nové přiznání k dani z nemovitých věcí se podává, když se mění okolnosti, které ovlivňují její výpočet. Jde zejména o výměru pozemku, způsob užívání stavby nebo pokud se ke stavbě přistavují patra a podobně. Výpočet daně sice ovlivňuje také případná změna místního koeficientu, ale kvůli němu se nové přiznání vyplňovat nemusí, finanční úřad sám nový koeficient zahrne do výpočtu.
  • Kdo musí platit daň z nemovitosti?

    Zákon o dani z nemovitých věcí říká, že existuje dvojí daň z nemovitých věcí

    • daň z pozemků,
    • daň ze staveb a jednotek.

    Stavbami a jednotkami se zjednodušeně myslí domy a byty. A všichni vlastníci pozemků, staveb a jednotek jsou povinni odvádět z nich daň. Výjimky osvobozené od daně z nemovitých věcí uvádí zákon o dani z nemovitých věcí v § 4.

  • Jak vyplnit daňové přiznání k dani z nemovitostí?

    Finanční správa doporučuje vyplnit přiznání k dani z nemovitých věcí elektronicky prostřednictvím aplikace Elektronického podání pro Finanční správu (EPO) na internetových stránkách mojedane.cz, kde sice nenajdete vyplněný vzor přiznání k dani z nemovitosti, ale k dispozici je aplikace průvodce daňovým přiznáním k dani z nemovitých věcí, který vás vyplněním přiznání provede krok za krokem za použití návodných otázek.
  • Jak se přihlásit k dani z nemovitých věcí?

    Jednoduše vyplněním svého prvního přiznání k dani z nemovitostí. Můžete ho podat osobně na finanční úřad v kraji, kde nemovitost leží, můžete ho tam poslat poštou, případně můžete využít elektronické podání. Elektronicky se k dani z nemovitostí můžete přiznat datovou schránkou nebo pomocí webu mojedane.cz. Tam se můžete přihlásit prostřednictvím identity občana – s pomocí elektronického občanského průkazu s aktivovaným čipem, službou MojeID nebo třeba prostřednictvím bankovní identity.

Související články na téma daň z nemovitostí, daň z nemovitých věcí, přiznání k dani z nemovitostí, přiznání k dani z nemovitých věcí

Jak stoupne daň z nemovitostí? O výnos se přetahují stát a obce

27. 6. 2023 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Jak stoupne daň z nemovitostí? O výnos se přetahují stát a obce

Za daň z nemovitosti zaplatí Češi od ledna v průměru o dvě třetiny víc než dosud. Počítá s tím konsolidační balíček vlády. Veřejné rozpočty si díky tomu mají polepšit o devět miliard korun. Otázkou je, zda je získá stát, nebo obce.

Už je čas! Co si letos ohlídat u placení daně z nemovitosti

24. 5. 2023 | Kateřina Hovorková | 1 komentářů

Už je čas! Co si letos ohlídat u placení daně z nemovitosti

Daň z nemovitých věcí musí být zaplacena do konce května. Co dělat, když vám nepřišla složenka a proč si někteří majitelé letos připlatí?

Stát zruší 77 finančních úřadů v regionech. Tady je seznam

11. 4. 2023 | Petr Kučera | 3 komentáře

Stát zruší 77 finančních úřadů v regionech. Tady je seznam

Finanční správa zruší k 1. červenci letošního roku 77 územních pracovišť finančních úřadů. Jde o výsledek důkladné analýzy jejich využívání, oznámily ministerstvo financí a Generální finanční ředitelství.

Bezplatná složenka pro daň z nemovitostí končí. Neplaťte zbytečně víc

15. 3. 2023 | Petr Kučera | 1 komentářů

Bezplatná složenka pro daň z nemovitostí končí. Neplaťte zbytečně víc

Lidé, kteří chtějí dostávat údaje pro platbu daně z nemovitých věcí e-mailem, dnes mají poslední den přihlásit se. Čas na registraci e-mailu končí ve středu 15. března.

Přiznání k dani z nemovitostí. Kdo ho podává a co se mění

18. 1. 2023 | Jiří Hovorka, Petr Kučera | 2 komentáře

Přiznání k dani z nemovitostí. Kdo ho podává a co se mění

Přiznání k dani z nemovitých věcí se odevzdává do konce ledna. Koho se týká a změnilo se letos něco? Do kdy zaplatit daň? Projděte si odpovědi na časté otázky.

Je čas zaplatit daň z nemovitostí. Jak na to

27. 5. 2022 | Jiří Hovorka | 2 komentáře

Je čas zaplatit daň z nemovitostí. Jak na to

Daň z nemovitých věcí platí ten, kdo byl zapsaný v katastru jako majitel k 1. lednu. Případný prodej nemovitosti během roku už nemá vliv na platbu daně pro letošek.

Daň z nemovitostí. Průvodce prvním přiznáním v roce

31. 1. 2022 | Jiří Hovorka | 13 komentářů

Daň z nemovitostí. Průvodce prvním přiznáním v roce

Přiznání k dani z nemovitých věcí se odevzdává do konce ledna. Kdo ho musí podat a změnilo se něco pro rok 2022? Projděte si odpovědi na časté otázky.

I za nefunkční dům je nutné platit daň, rozhodl soud

14. 12. 2021 | Petr Kučera | 5 komentářů

I za nefunkční dům je nutné platit daň, rozhodl soud

Daň z nemovitých věcí je potřeba platit i za budovu, která je v tak špatném stavu, že ji už vůbec nelze používat. Potvrdil to Nejvyšší správní soud ve sporu akciové společnosti Hotel Vyšehrad s Odvolacím finančním ředitelstvím.

Je čas zaplatit daň z nemovitostí. Jak na to

26. 5. 2021 | Jiří Hovorka | 5 komentářů

Je čas zaplatit daň z nemovitostí. Jak na to

Daň z nemovitých věcí platí ten, kdo byl zapsaný v katastru jako majitel k 1. lednu. Případný prodej nemovitosti během roku už nemá vliv na platbu daně pro letošek.

Daň z nemovitostí se blíží, úřady posílají složenky

22. 4. 2021 | Jiří Hovorka | 1 komentářů

Daň z nemovitostí se blíží, úřady posílají složenky

Finanční správa začíná rozesílat složenky k platbě daně z nemovitých věcí. Lhůta pro zaplacení je do konce května. Kdo má daň vyšší jak 5000 korun, může si platbu rozpůlit a pak musí do konce května poslat jen první splátku.

Daň z nabytí nemovitých věcí

Rozšířená verze kalkulačky

Daňový kalendář 2024

Daňový kalendář pro rok 2024 přináší přehled termínů pro včasné placení daní a pojistného. Obsahuje daňové povinnosti jak pro fyzické osoby, tak pro firmy a OSVČ.
Daňový kalendář 2024
Partners Financial Services