Černé zlato: nutnost pro řidiče i investory

Černé zlato: nutnost pro řidiče i investory
Zajímá vás, jak lze s ropou vydělat za tři roky 47 %, tedy získat rekordní úročení ve výši 13,70 % p.a.? Investoři a řidiči automobilů, kteří chcete využít tuto poměrně jedinečnou výnosovou šanci, čtěte.

Přesně se začátkem prázdnin se začaly na čerpacích stanicích ubírat ceny benzínu směrem vzhůru a velmi rychle se přibližují ke svým rekordním hodnotám. Ovšem důvodem pro současný cenový růst není tak často v tisku kritizovaná "lačnost po vysokém zisku" nadnárodních surovinových koncernů, nýbrž silně rostoucí cena ropy, která tak odráží opětovné nepokoje na Blízkém východě. Minulý týden stál na londýnské komoditní burze IPE barel sorty Nordsee Brent 38 US-dolar a to bylo o zhruba 8 % více než před 14 dny. Ale kdo bude nyní chytře disponovat se svými penězi, může si pro příští tři roky ušetřit vybíjení zlosti na čerpacích stanicích: Od 26. července až do 13. srpna nabízí přední americká banka JP Morgan k úpisu první Bonus certifikát jehož podkladovým aktivem je cena ropy.

Rekordní úročení

Pokud ponecháme stranou všechny jazykově-stylistické zvyklosti, bude možné nabízenému cennému papíru, který je emitován ve spolupráci s mnichovským online brokerem DAB Bank (jehož matkou je HVB), udělit pouze jediné hodnocení – "No Brainer", tedy nabídka jejíž geniální přidaná hodnota je patrná již na první pohled. Konkrétně to vypadá následně: Pokud cena Brent–Oil až do své splatnosti (20. srpna 2007) nikdy neztratí více než 40 % ze své emisní hodnoty (která se stanoví 13. srpna), budou se investoři na konci doby trvání moci těšit z výplaty tučného bonusu ve výši 47 %. S ohledem na krátkou dobu trvání to znamená rekordní úročení ve výši 13,70 % p.a. Stejného zhodnocení bychom s běžným participačním certifikátem (například s Quanto cenným papírem od ABN Amro, ISIN NL 000 040 762 5) dosáhli pouze za předpokladu, že by cena ropy od dnešní úrovně vzrostla na hodnotu přes 55 USD.

I zapřísáhlým optimistům bude tento produkt připadat poněkud ambiciózní – a pokud skutečně dojde k emisi s těmito parametry tím lépe, neboť samozřejmě také tímto produktem je opět možné neomezeně participovat v poměru "jedna ku jedné" na cenových přírůstcích "černého zlata", které přesáhne výši nabízeného bonusu. Ovšem ještě více vzrušivější je riziková složka certifikátu: Pokud bychom vzali za základ aktuální hodnoty 37,80 USD za barel, mohla by cena ropy v příštích třech letech poklesnout až na 22,50 USD, než vůbec dojde k deaktivování rizikové ochrany ve výši 47 %. S ohledem na současnou tržní situaci (rostoucí poptávka ve spojení s nedostačujícími kapacitami infrastruktury a podstatnými geopolitickými hrozbami), která by se ani v blízké budoucnosti neměla podstatným způsobem změnit, je takový pokles sotva myslitelný.

Brent Crude Oil Buffer (JP Morgan)
ISIN Doba trvání Agio Bonus
GB 00B01V8076 20. 8. 2007 1 % 47 %
ZJ – hodnocení: *****

Zcela vyloučit se ale tento investiční scénář nedá – ale pokud skutečně dojde k prolomení bonus bariéry, tak se sice hodnota certifikátu dostane do mínusu, ale kromě toho budou mít investoři zřejmě hned dva důvody k radosti. Na straně jedné pomůže levná ropa hospodářské konjunktuře (a tím i akciovým kurzům), na straně druhé bude tankování o něco levnější (za předpokladu že daňová zátěž zůstane stejná). "Brent Crude Oil Buffer" certifikát tak není vhodný pouze pro smysluplné přimíchání do investičního portfolia, nýbrž také jako ekonomické zajištění (hedge) "ceny benzínu" pro privátní domácnosti a eventuálně také pro malé podniky.

Zůstává pouze odpovědět na otázku jak JP Morgan tento bonus mechanismus vůbec financuje; koneckonců ropa nevyplácí žádné dividendy, které by mohly skončit v "hluboké" kapse emitenta. Klíč k rozluštění lze podobně jako GSCI (Goldman Sachs Commodity Index) najít v systému tzv. rolujících futures kontraktů. Jednoduše řečeno, zde je využito nesprávných rozdílů v ocenění (které lze občas pozorovat dokonce během jediného obchodního dne), které jsou charakteristické pro tržní cenu (tzv. spot–price) a futurem kontrakt s jednoměsíční dobou trvání. A obchodníci z JP Morgan jednoduše ve správný okamžik zmáčknuli ve svém obchodním systému příslušný knoflík a "zmrazili" tak tyto extrémně příznivé tržní parametry, které v podobě certifikátu dávají investorům k dispozici. Investoři a řidiči automobilů, kteří chtějí využít tuto poměrně jedinečnou výnosovou šanci, mohou být výše popisované detaily lhostejné. Nemusí dokonce ani brát ohled na měnové relace, protože nabízený certifikát obsahuje dokonce měnové zajištění mezi EUR/USD.

Psáno pro časopis ZertifikateJournal.

Investovali byste do ropy? Jaký výnos byste očekávali?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak na investice: začínáme

14. 7. 2004 | redakce Peníze.CZ

Jak na investice: začínáme

Víte, na co byste neměli zapomenout ještě před tím, než se rozhodnete začít s investováním? Znáte základní investiční zásady?

Dluhopisy nahoru i dolů

9. 7. 2004 | Petr Fejtek

Dluhopisy nahoru i dolů

Kolísání dluhopisových trhů sice není zdaleka tak velké jako akciových, přesto však může být značně citelné. Dluhopisové fondy investora chrání, ovšem také jen do určité míry. Podívejme... celý článek

Fondy: Sporoinvest versus zbytek světa

28. 6. 2004 | Tomáš Prouza

Fondy: Sporoinvest versus zbytek světa

Kdyby na trhu byl jen Sporoinvest, byl by na tom fondový trh lépe – zůstávalo by v něm více peněz. Ostatní fondy zůstávají jen pro okrasu. Je zde šance na změnu?

Fondy: klienti IKS na dovolené, podílníci ISČS šetří

22. 6. 2004 | Tomáš Prouza

Fondy: klienti IKS na dovolené, podílníci ISČS šetří

Fondy minulý týden vykázaly další odliv majetku.Také výkonnost nebyla nijak slavná a dluhopisy opět zahrozily červenými čísly. Stane se do podzimu ještě něco dobrého?

Fondy: pohřební týden

14. 6. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: pohřební týden

Aby z fondů uprchlo víc než 1,5 miliardy korun, to jsme dlouho nezažili. Evidentně nešlo o peníze drobných investorů, nicméně jsou fuč. Kampak asi zamířily? Moc nevydělávaly, tak jistě... celý článek

Partners Financial Services