Boj o investiční jedničku ...

Boj o investiční jedničku ...
... skončil a my známe vítěze. Ve finále je totiž třetí kolo soutěže Best Web 2002 věnované investičním společnostem a jejich internetovým prezentacím. Kdo si nakonec odnese vavříny a kdo medaili bramborovou?
Zkusme si hned na začátku konce tohoto kola položit jednu otázku: Co očekáváte od internetové prezentace investiční společnosti? Informace o firmě a její nabídku? Prodlouženou ruku prodejního oddělení v podobě on-line možnosti uzavření smlouvy? Anebo je pro vás takový web zdrojem informací o tom, jak investovat, do čeho a co znamenají tajemné výrazy finančního slangu? Ne všechna přání se vám vyplní, ale základní informace najdete všude. Pokud nejste investor zběhlý v problematice podílových fondů, v některých prezentacích se budete ztrácet. Mezi hodnocenými weby najdeme důstojné reprezentanty své mateřské společnosti, jiné spíše kazí její jméno. Oproti loňskému roku došlo ale k významným změnám, a pokud toto tempo inovací vydrží, máme se v příštích letech na co těšit. Ale zpátky do dnešních dnů, opona se otevírá, na "plac" přichází šest největších investiček.

- BEST WEB 2002 -
CENA ČTENÁŘŮ PENÍZE.CZ

Cenu čtenářů serveru Peníze.cz za nejlepší webovou prezentaci investiční společnosti  roku 2002 získává První investiční.

Jako vejce vejci …

… podobají se jednotlivé stránky společností skupiny České spořitelny. Jenže corporate indentity není vše. Průměrná grafika hlavní stránky sice může působit decentně, ovšem ve virtuálním světě to chce šťávu, a ta tu chybí. A o podstránkách ani nemluvě. (Ne)navigace si vysloužila také trojku a to je nejhorší výsledek v testu. O poznání lepší je pak technické zpracování webu a naplnění marketingového poslání. Pokud hledáte přesné informace a jste v investování alespoň trochu zběhlí, našli jste výborného koně. Plusem je také možnost sledování vašeho portfolia.

Loňský amatérský vzhled stránek IS ČS sice dostál výrazné změny k lepšímu, pořadí se však nemění. Poslední místo snad bude dostatečným důvodem k zamyšlení, jak celý web dotáhnout do konce a dát prostor dnes tak často skloňovanému "user friendly". U čtenářů web tak špatně nedopadl, díky pětinové podpoře uhájil bronz.

Kde se zastavil čas?

Rozhodně na webu Investiční kapitálové společnosti Komerční banky. Loňská verze přežila do dnešních dnů a vysloužila si přívlastek "virtuální fosilie". Grafika a kreativní duch za čtyři, to by na vysoké škole znamenalo vyhazov. Na druhou stranu si web zachoval výbornou navigaci, spolu s Pioneerem nejlepší v testu. Když se nedáte odradit vzhledem webu, otevře se vám kvalitní informační potenciál s jazykovou čistotou na jedničku.

Až se grafici a kreativní designéři probudí a dají webu šmrnc, postaví se IKS na obě nohy. O tu jednu v podobě informační hodnoty se ve vichřici internetového světa jen těžko opírá. V kategorii hodnocení poroty tak zatím zůstává sedět na předposledním místě. Tisícovka hlasujících čtenářů Peníze.CZ webu přiřkla čtvrté a tedy předpředposlední místo.

První investiční v bronzovém kabátě

Mezery na poli jazykovém a drobné vady na vzhledu jsou v případě PIASky převálcovány kreativním nábojem a prací marketérů společnosti. Dostatek informací, tentokrát i pro začátečníky a anglicky mluvící, spolu s dobře propracovaným technickým řešením a zabezpečeným přenosem osobních dat jsou hlavní přednosti webu. Přehledná navigace nabízí přímo z homepage přístup k vlastnímu portfoliu, tedy další jednička.

Škoda těch několika neduhů v grafice podstránek a jazykových překlepnutí, celkový výsledek mohl být ještě lepší. Třetí příčka je jen zopakováním loňského výsledku. Čtenáři považují tento web za vůbec nejzdařilejší - s náskokem necelé dvacítky hlasů hodnocení vyhrál.

OB Invest vás roztočí

Tedy spíš vaše peníze, zato na vskutku kvalitním webu. Pěknou grafiku úvodní stránky drtí nedotaženost vzhledu podsekcí, drobné mouchy najdeme i v práci programátorů. Tím ale negativa končí a začíná vysvědčení premianta. Jedničky, byť místy s mínusy, se hemží ve všech ostatních kategoriích, jednoduše profesionalita na každém rohu. Bohaté informace včetně aktuálních kurzů, grafů a slovníčku pro laiky, účelná navigace, jazyková čistota. Nebýt těch pionýrů, byl byl OB Invest zlatý. Ale i stříbro je drahý kov a rozhodně sluší. V hodnocení čtenářů naopak web zcela propadl a s podporou 6,2 procenta hlasujících se umístil až na posledním místě.

Ani majáček v záhlaví …

… nestačí webu ŽB Trustu k získání bodíků za kreativitu a grafické zpracování. Obojí totiž působí v našem testu podprůměrně a žádá si přepracování. Marketingový akcent je sice patrný, spadá ovšem spíše do slabší poloviny hodnocených webů. Informací tady najdete vcelku dost, chybí jim ale kvalitní roztřídění. Například Zákaznické středisko je spíše záhadným bludištěm, než rozcestníkem pro klienty. Také navigace je průměrná, nicméně plně dostačující. V technickém světle si vedl ŽB Trust výborně, tady patří k té lepší polovině webů. V závěrečném hodnocení vyřkla porota číslo čtyři, napřesrok to snad bude lepší. Čtenáři zařadili stránky ŽB Trust až na předposlední páté místo.

Pionýři na výsluní

- BEST WEB 2002 -
CENA POROTY PENÍZE.CZ

Cenu poroty serveru Peníze.cz za nejlepší webovou prezentaci investiční společnosti roku 2002 získává Pioneer Investments

A nakonec to nejlepší. Připravte červené koberce a fanfáry, přichází král. Stránky Pioneer Investments jsou tohoto titulu opravdu hodné. V jazykové rovině by sice bylo co zlepšovat a grafické prvky také snesou ještě několik "dodělávek", ostatní parametry webu jsou ale samé jedničky. Snaha marketingově se prosadit je patrná na každé stránce, pionýři navíc zvolili účinnou komunikační strategii, tedy základní kámen každé prezentace. Víceúrovňový navigační systém a plné využití hypertextu přináší další body k dobru. Za zmínku stojí také technická úroveň – čistou jedničku byste u konkurence hledali marně. Informací najdete na webu skutečně mnoho, včetně aktuálních indexů, klientovi pomohou nástroje jako kalendář, čítanka nebo univerzita. Prostě web jedna báseň.

Pioneer se opravdu vytáhl a právem mu náleží titul Best Web 2002 mezi investičními společnostmi. Gratulujeme, a ne poprvé. Loni totiž odcházel také s vavříny, a to dokonce dvojitými – zvítězil i v hlasování čtenářů. Letos takové štěstí Pioneery nepotkalo. V hlasování čtenářů jej těsně porazila První investiční.

Vysvědčení hodnocených webů (známky jako ve škole)

Kdo hodnotil

IS ČS

IKS KB

PIAS

OB Invest

ŽB Trust

Pioneer

Leoš Bárta

2,28

2,28

1,75

1,57

2,35

1,42

Odborná porota

3,11

2,61

2,32

2,13

2,46

1,83

Průměr poroty

2,69

2,44

2,04

1,85

2,41

1,63

Hlasování čtenářů1

20

11 

28

6

9

26

Vysvětlivky: IS ČS - Investiční společnost České spořitelny; IKS KB - Investiční kapitálová společnost Komerční banky; PIAS - První investiční společnost
1) procento z celkových hlasů čtenářů

Chcete mobil zadarmo?

Pokud ano, hlasujte a při troše štěstí jeden vyhrajete. Z druhého letošního kola si nový telefon odnesou - Karel Jilský z Prahy, Pavla Křížková z Opavy a Marek Loučka z Veselí nad Lužnicí. Všem výhercům gratulujeme.

Příští týden se můžete těšit na zahájení čtvrtého kola soutěže Best web 2002, které věnujeme internetovým prezentacím nákupních úvěrových karet. Poprvé se seznámíte též s novým hlavním hodnotitelem - Janem Žáčkem ze společnosti Improve. 

Souhlasíte s hodnocením porotců serveru Peníze.CZ i se čtenářskými hlasy? Pro koho byste hlasovali vy? Myslíte si, že je hodnocení objektivní - a pokud ne, proč? Napište nám, vaše reakce jsou pro naši práci důležité.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pionýři, pionýři, malované děti…

12. 7. 2002 | Leoš Bárta

Pionýři, pionýři, malované děti…

Poslední hodnocenou prezentací investiční společnosti Pioneer se dostáváme do závěru 3. kola soutěže Best Web 2002. Tímto kolem se rozloučíme s investičními fondy a jejich weby, tímto... celý článek

S majáčkem v záhlaví

4. 7. 2002 | Leoš Bárta

S majáčkem v záhlaví

Třetí kolo soutěže Best Web 2002 věnované investičním společnostem se blíží ke svému závěru. Předposlední hodnocenou prezentací jsou www stránky společnosti ŽB Trust. No vážně, přijměte... celý článek

A přece se točí…

28. 6. 2002 | Leoš Bárta

A přece se točí…

Podle mého názoru zatím nejzajímavější internetovou prezentaci v oblasti investičních společností přináší další část třetího kola soutěže Best Web 2002. Tentokrát nás čeká hodnocení... celý článek

P-rofesionální I A-matérské S-tránky

21. 6. 2002 | Leoš Bárta

P-rofesionální I A-matérské S-tránky

Třetí kolo soutěže Best Web 2002 věnované internetovým aktivitám investičních společností je ve své třetí části. Do třetice všeho dobrého přichází na přetřes www prezentace První investiční... celý článek

Kde se zastavil čas…

14. 6. 2002 | Leoš Bárta

Kde se zastavil čas…

Druhou nejúspěšnější investiční společností na českém trhu je Investiční kapitálová společnost Komerční banky. Hodnocením její internetové prezentace se dostáváme do další části 3.... celý článek

Partners Financial Services