Mizí vám prachy: Cíle splněny aneb za dva roky bez dluhů (7)

Jan Stuchlík | rubrika: Jak na to | 2. 11. 2010 | 7 komentářů
Mizí vám prachy: Cíle splněny aneb za dva roky bez dluhů (7)
Hlavní finanční cíle pro nejbližší budoucnost si obě rodiny zapojené do společného projektu Peníze.cz a Broker Consulting splní. Bude to však vyžadovat jejich disciplínu. Musí osekat náklady a přebytky trpělivě odkládat stranou.

Zbavit se co nejdřív dluhů. To byl ještě na jaře sen Václava a Karoliny z Prahy. Mladý pár Miloš a Jana ze severočeských Třebenic chtěli do zimy stihnout vyměnit okna ve svém panelovém bytě. Díky tomu by ušetřili za plyn, který používají na topení. Obě rodiny už ví, že si tyto své cíle splní. I když Miloš s Janou se oken dočkají až příští rok na podzim.

V minulých šesti dílech jste sledovali, jak se dvě rodiny snaží zlepšit svůj život. Pomáhali jim konzultanti Hana Kollertová a Čeněk Liška z poradenské společnosti Broker Consulting, která celý projekt připravila ve spolupráci se serverem Peníze.cz. Díky jejich příběhu jste se sami mohli inspirovat, jak lépe pracovat s penězi, které vyděláváte.

Obě rodiny měly na začátku hluboko do kapsy, po zaplacení všech výdajů jim příliš peněz nezbývalo, navíc je tížily splátky dluhů. Na začátku si musely oba páry začít vést rodinné účetnictví. Díky zapisování všech výdajůspolu s Kollertovou a Liškou zjistily, kde jim nejvíce mizí peníze a jak by si své sny mohly splnit.

Václav s Karolinou se chtěli co nejdříve zbavit dluhů. Na kreditních kartáchměli dluh 146 tisíc korun a zvládali splácet jen úroky. Každý měsíc tak přicházeli o sedm tisíc korun. Kollertová jim doporučila oddlužovací plán prostřednictvím americké hypotéky. Tu si ovšem museli vzít Karolinini rodiče, kteří mají dům, jenž lze dát jako zástavu bance. Původně mělo jít o dvousettisícový úvěr na deset let. Tím by rodina každý měsíc ušetřila 5,5 tisíce korun.

Jenže banka v květnu půjčku schválila jen na dva roky. Splátky tak vyskočily na devět tisíc korun měsíčně. Díky zvýšení příjmu Karoliny a dočasnému snížení příspěvků na penzijní připojištěníto však rodina zvládne. „Za dva roky budou úplně bez dluhůa pak se bude dát plánovat úplně jinak,“ říká Kollertová.

Zároveň se splácením dluhůsi rodina musí vytvořit finanční rezervu. Zatím hospodaří bez ní, což je v případě náhlého výpadku příjmů či nenadálého výdaje může dostat do vážných problémů. Ideálně by měli mít rezervu kolem sta tisíc korun. Po zaplacení dluhů na kreditních kartáchzbude rodině z americké hypotéky 46 tisíc korun, ty uloží stranou jako základ budoucí rezervy. K ní budou muset ukládat každý měsíc zhruba dva tisíce korun, které mohou získat například úsporami za televizi a, pokud budou ochotni, i menším používáním mobilních telefonů. Navíc si musí odpustit zimní lyžování, které je jen letos přišlo na dvacet tisíc korun.

Třetí cíl Václava a Karoliny, vlastní bydlení, musí počkat do doby, než splatí předchozí dluhy a vytvoří si rezervu. Nynější vyšší splátka americké hypotéky ale bude sloužit jako test, jak by v budoucnu mohla rodina zvládat splácení normální hypotéky.

Miloš s Janou bydlí ve svém panelovém bytě teprve rok a půl. Potřebují vyměnit stará dřevěná okna za nová plastová. Tato investice je přijde na čtyřicet tisíc korun. Původně se na okna měly zmobilizovat mimořádné příjmy, Milošovy červnové prémie a vratka záloh na plyn. K tomu si měli Miloš s Janou pravidelně spořit. I díky osekání některých nákladů.

První na řadě byly telefonní účty. Na těch dokázali ušetřit 800 korun za měsíc díky tarifu, který společnost Broker Consulting nabízí klientům ve spolupráci s T-Mobile. Další stokoruny ušetří snížením počtu běžných účtůa přechodem k levnějším účtům. Úsporu (170 korun měsíčně) přinese i levnější povinné ručení. Kromě toho se pár pokusí změnit způsob nakupování, což může přinést také určité úspory.

Jenže tento plán narušil platební příkaz na deset tisíc korun splatný letos v říjnu. Miloš zapomněl loni odhlásit povinné ručení a nezaplatil pojistné. Se soudními a advokátními poplatky nabobtnal původní dluh 1200 korun na nynějších 9700 korun. Na jeho úhradu padnou mimořádné příjmy původně vyčleněné na nová okna.

Nový plán proto počítá s pravidelným spořením2400 korun za měsíc. „Navíc příští rok v květnu si k tomu přidají tisíc korun a v září 1900 korun, jak bude končit splácení spotřebitelských úvěrů. V listopadu 2011 budou mít našetřeno na nová okna,“ vysvětluje Liška.

Důležité bude, aby peníze, které se jim po splacení půjček uvolní, nespotřebovali, ale dál ukládali. Potřebují totiž finanční rezervu, kterou zatím nemají. „Celkem by měli mít kolem šedesáti tisíc korun,“ říká Liška. Hodně bude záležet na jejich disciplíně. V rozhovoru letos v červnu Miloš s Janou přiznali, že z celkem uvolněných čtyř tisíc korun by si chtěli odkládat tak polovinu. Zbytek hodlají utratit. „ Spořitse má, ale s mírou. Je třeba si také užívat života,“ prohlásila Jana.

Obě rodiny se poučily, že evidence rodinných výdajůjim pomůže lépe řídit rodinné finance. Samy díky tomu dokázaly odhalit možné zdroje dalších úspor. Zkušenosti s půjčkami jim ukázaly, jakým žroutem peněz jejich splátky mohou být. Sice se díky úvěrům uspokojí momentální přání, nicméně v budoucnu mohou zkomplikovat financování důležitějších potřeb. Samy rodiny cítily už na začátku, že si musí vytvořit finanční rezervu, která je ochrání před nečekanými událostmi. Jenže jejich tvorba bude chtít čas a odříkání. Teprve pak se budou moci opět vrátit k životnímu standardu, na jaký byly zvyklé.

Jak jste na tom se svými příjmy a výdaji vy? Dokážete udržet rodinné hospodaření v rozumných mezích? Napište nám o tom!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 11. 2010 8:27, Jahoda František

Bylo by zajímavé se za dva roky podívat, jak to celé dopadlo. Je tu někdo, kdo si myslí, že to skončí dobře a do dvou let budou obě rodiny spokojeny a bez dluhů?

+2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Mizí vám prachy: S lepším příjmem raději nepočítejte (6)

29. 10. 2010 | Jan Stuchlík | 6 komentářů

Mizí vám prachy: S lepším příjmem raději nepočítejte (6)

Zlepšit hospodaření rodiny se dá i zvýšením příjmů. Jenže najít lepší práci v době s desetiprocentní nezaměstnaností je složité. Zjistily to obě rodiny, zapojené do společného projektu... celý článek

Mizí vám prachy: Na čem se dá ušetřit snadno a rychle (5)

26. 10. 2010 | Jan Stuchlík | 20 komentářů

Mizí vám prachy: Na čem se dá ušetřit snadno a rychle (5)

Díky vedení rodinného účetnictví našly obě rodiny zapojené do společného projektu Peníze.cz a Broker Consulting další možné úspory. Ukázalo se třeba, že účty za televizi či telefon... celý článek

Mizí vám prachy: Stačí jeden úraz a rodina bez rezervy je nad propastí (4)

21. 10. 2010 | Jan Stuchlík | 26 komentářů

Mizí vám prachy: Stačí jeden úraz a rodina bez rezervy je nad propastí (4)

Bez finanční rezervy život připomíná ruskou ruletu. Jakmile se stane něco vážného, rodina se už nemusí finančně vzpamatovat. Zažily si to obě rodiny zapojené do společného projektu... celý článek

Mizí vám prachy: Když vás dohoní staré dluhy (3)

19. 10. 2010 | Jan Stuchlík | 13 komentářů

Mizí vám prachy: Když vás dohoní staré dluhy (3)

Dluhy a jejich splátky ztěžují hospodaření obou rodin zapojených do společného projektu Peníze.cz a Broker Consulting. Jedna z nich dokonce zvládá splácet jen úroky, které je každý... celý článek

Mizí vám prachy: Recept na dobré hospodaření, který zabere jen minimum času (2)

14. 10. 2010 | Jan Stuchlík | 10 komentářů

Mizí vám prachy: Recept na dobré hospodaření, který zabere jen minimum času (2)

Dvě rodiny zapojené do společného projektu Peníze.cz a Broker Consulting dostaly první úkol. Musí si začít vést rodinné účetnictví. Díky němu poznají, kde jim zbytečně mizí peníze.

Partners Financial Services