Mizí vám prachy: Stačí jeden úraz a rodina bez rezervy je nad propastí (4)

Jan Stuchlík | rubrika: Jak na to | 21. 10. 2010 | 26 komentářů
Mizí vám prachy: Stačí jeden úraz a rodina bez rezervy je nad propastí (4)
Bez finanční rezervy život připomíná ruskou ruletu. Jakmile se stane něco vážného, rodina se už nemusí finančně vzpamatovat. Zažily si to obě rodiny zapojené do společného projektu Peníze.cz a Broker Consulting.

Život bez finanční rezervyje riskantní. „Předloni jsem měl pracovní úraz. Ruka mi vjela mezi dva válce. Naštěstí jeden z nich byl dřevěný a jeden gumový. Kdyby byly oba železné jako u vedlejšího stroje, tak by mi asi z ruky nic nezbylo. Byl jsem s tím na nemocenskéměsíc a půl,“ vzpomíná na kritické období šestadvacetiletý Miloš z Třebenic nedaleko Lovosic. Pracuje v lovosické firmě Glanzstoff, která vyrábí umělá vlákna a tkaniny.

Miloš dostával od státu nemocenskoudevět tisíc měsíčně. „S tím se dalo vydržet jen chvíli. Pak už jsem si musel na živobytí a splátky půjčit i od rodičů. Z úrazového pojištěníjsem dostal osm stovek. Firma mi za pracovní úrazvyplatila odškodnění třicet tisíc. Ale až měsíc po skončení nemocenské. Já jsem ale peníze potřeboval dřív,“ říká Miloš. Teď už ví, že finanční rezervupotřebuje. „Aspoň jeden měsíční plat,“ dodává.

Miloš a jeho přítelkyně Jana si jsou vědomi, že v hospodaření mají mezery. Podobně jako pražská rodina Václava a Karoliny se proto účastní projektu serveru Peníze.cz a poradenské společnosti Broker Consulting. Konzultatni Hana Kollertová a Čeněk Liška zkoumají hospodaření obou rodina snaží se jim pomoci najít zbytečně mizející peníze a ozdravit jejich hospodaření.

Dostatečná finanční rezerva je pro zdravé rodinné financenezbytná. Úspory, které jsou ihned k dispozici a pomohou pokrýt náhlý výpadek příjmů, dávají rodině jistotu, že se nedostane do existenčních problémů. Názory na ideální výši rezervy se liší. Běžně se její doporučenávelikost uvádí jako trojnásobek měsíčních příjmů rodiny, ale v dnešní době je výrazně bezpečnější šestinásobek měsíčních výdajů.

Češi rezervy zpravidla nemají. Například podle pravidelného evropského průzkumu veřejného mínění Eurobarometr není skoro polovina Čechů schopna pokrýt nečekaný výdaj 25 tisíc korun. Přitom to je hodnota menší opravy auta či pokažené ledničky a pračky. Miloš s Janou tedy nejsou výjimkou.

Václav s Karolinou kdysi patřili k té druhé polovině Čechů. Peníze si odkládali stranou pro případ nouze. „Když bylo potřeba, tak jsem do ní sáhla. Ale pak už tam nic nebylo. Tak jsme si vzali kreditní kartu.Řekli jsme si, že to zvládneme. Tím jsme se do nynějších problémů tak trošku dostali,“ vypráví Karolina a naráží na skoro stopadesátitisícový dluh na čtyřech kreditních kartách, kterého se nutně potřebují zbavit.

Teď rezervu nemají, i když ví, že by ji potřebovali. Už kvůli charakteru Václavovy práce, který pracuje na živnostenský list jako dopravce. „Teď když jsou ty mrazy, tak se na autě docela často něco pokazí. Leze to pěkně do peněz,“ říkal letos v březnu Václav.

Loni v prosinci rodina poznala, co to znamená nemít finanční rezervu. Auto se porouchalo a oprava stála několik tisíc korun. Navíc kvůli změně v odměňování výrazně klesl Václavovi příjem. „To byl takový vrchol. Na Vánoce jsme si mohli dovolit jen pár dárků. Pomohli nám i rodiče,“ vzpomíná Karolina.

Teď budou mít život o něco jednodušší. Americkou hypotéku, kterou refinancovali dluhy z kreditních karet, si vzali na 200 tisíc korun. Po zaplacení dluhů jim zbylo 46 tisíc korun. Ty budou mít jako základ budoucí finanční rezervy, která by se měla pro jejich čtyřčlennou rodinu vyšplhat ke sto tisícům korun. „Pokud se na tuto částku chtějí dostat, budou si muset odpustit zimní lyžování v Alpách a pokud možno omezit i další výdaje. Aspoň dočasně, než si rezervu vytvoří. Bude to jejich priorita,“ radí Kollertová. Trvat by jim to mělo zhruba rok a čtvrt.

Miloš s Janou vidí jako hlavní prioritu výměnu oken v bytě, který si před rokem koupili. Chtěli by to stihnout ideálně do zimy, aby ušetřili za plyn na topení. Celkem budou potřebovat zhruba čtyřicet tisíc korun. „Dá se s tím souhlasit. Ale s vědomím, že finanční rezerva neexistuje a nebude se tvořit. Je třeba si říct, co je lepší, jestli okna kvůli úsporám nebo rezervy. Osobně bych doporučoval vybudovat si rezervu. Ale je pravda, že ta je důležitější třeba pro rodiny s dětmi, než pro mladé lidi bez velkých závazků,“ myslí si Liška z Broker Consulting.

Navíc se mladému páru z Třebenic příští rok uvolní čtyři tisíce korun měsíčně díky splacení spotřebitelských úvěrů. Ty pak mohou použít k vytvoření rezervy. V jejich případě by se měla pohybovat kolem padesáti tisíc korun.

Obě rodiny si mohou uvolnit další peníze pro tvorbu rezervy osekáním některých dalších výdajů. Sice jich není moc, ale pár stovek až tisíc korun se každý měsíc ušetřit dá. Třeba za televizi, telefony nebo za běžné účty.

Příště: Kde vzít další peníze aneb tipy na úspory v běžných výdajích

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 26 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 11. 2010 17:39, plzeňský právník

Život bez finanční rezervy připomíná ruskou ruletu.Ovšem z 13000 KČ platu (čistého) , si rezervu vytváří člověk při dnešních cenách velmi těžko.

+24
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 10. 2010 10:31, hráč

Mít rezervu se vyplatí, úraz či cokoliv jiného může být zlomem v dosavadním ,,klidném,, životě.
Na základní škole motivujeme děti k zájmu o vlastní finance stolní finanční hrou Cashflow 101, v rámci předmětu Základy finančního vzdělávání.
Zkusí si průběh života v zaměstnání, kde je i situace propuštění ze zaměstnání a to obnáší nutnost si odkládat předem potřebnou částku pro tyto případy.
Obdobně v další stolní finanční hře Finanční svoboda si zase ověří nezbytnost pojištění pro případ úrazu, trvalých následků či smrti.
Zatím je to sice pro ně jen hra, ale otázky jsou položeny, zodpovězeny a vysvětleny. Jak s tím v budoucnu naloží, to už je jejich věc. Ale aspoň o možnostech už vědí, jejich rodiče vesměs bohužel ne.

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (26 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Mizí vám prachy: Když vás dohoní staré dluhy (3)

19. 10. 2010 | Jan Stuchlík | 13 komentářů

Mizí vám prachy: Když vás dohoní staré dluhy (3)

Dluhy a jejich splátky ztěžují hospodaření obou rodin zapojených do společného projektu Peníze.cz a Broker Consulting. Jedna z nich dokonce zvládá splácet jen úroky, které je každý... celý článek

Mizí vám prachy: Recept na dobré hospodaření, který zabere jen minimum času (2)

14. 10. 2010 | Jan Stuchlík | 10 komentářů

Mizí vám prachy: Recept na dobré hospodaření, který zabere jen minimum času (2)

Dvě rodiny zapojené do společného projektu Peníze.cz a Broker Consulting dostaly první úkol. Musí si začít vést rodinné účetnictví. Díky němu poznají, kde jim zbytečně mizí peníze.

Mizí vám prachy: Sledujte příběh rodin, s nimiž poznáte, jak lépe hospodařit (I)

12. 10. 2010 | Jan Stuchlík | 14 komentářů

Mizí vám prachy: Sledujte příběh rodin, s nimiž poznáte, jak lépe hospodařit (I)

Dvě rodiny, dva příběhy, podobný problém. Nezbývá jim dost peněz. Server Peníze.cz a poradenská společnost Broker Consulting se rozhodly jim pomoci. V projektu Mizí vám prachy se jim... celý článek

Rodinný rozpočet: Při inventuře příjmů buďte absolutně upřímní

1. 7. 2009 | Luboš Smrčka | 2 komentáře

Rodinný rozpočet: Při inventuře příjmů buďte absolutně upřímní

Základem dobrého rodinného rozpočtu je kompletní přehled příjmů. Ty je třeba rozdělit na pravidelné příjmy, které plynou z určitého smluvního vztahu, a na ostatní příjmy. Na jejich... celý článek

Rodinný rozpočet: Jak stanovit cíle rodinného rozpočtu

17. 6. 2009 | Luboš Smrčka

Rodinný rozpočet: Jak stanovit cíle rodinného rozpočtu

Ještě než začnete sestavovat rodinný rozpočet, měli byste si odpovědět na několik strategických otázek. Třeba jestli chcete mít vlastní dům či byt, zda chcete mít vytvořenu finanční... celý článek

Partners Financial Services