Mizí vám prachy: Když vás dohoní staré dluhy (3)

Jan Stuchlík | rubrika: Jak na to | 19. 10. 2010 | 13 komentářů
Mizí vám prachy: Když vás dohoní staré dluhy (3)
Dluhy a jejich splátky ztěžují hospodaření obou rodin zapojených do společného projektu Peníze.cz a Broker Consulting. Jedna z nich dokonce zvládá splácet jen úroky, které je každý měsíc přijdou na sedm tisíc korun.

V roce 2002 se Prahou přehnala povodeň. Pro pražskou rodinu Václava a Karoliny to byla vlna, která ji strhla do spirály dluhů. Velká voda vytopila tehdejší sídlo firmy, pro kterou Václav pracuje jako dopravce. „Dva měsíce se nepracovalo a my se octili bez podstatné části příjmů,“ vzpomíná Karolina, která musela táhnout rodinné hospodařeníze své výplaty, která navíc nebyla příliš pravidelná. Rezervu, z níž by výpadek rodina pokryla, Václav s Karolinou neměli.

„Vzali jsme si proto od České spořitelny povodňovou půjčku,“ říká Václav. Spláceli ji z Karolininých příjmů. Jenže dvakrát ji přišla výplata pozdě a opozdila se proto i se splátkou úvěru. „Přišlo nám tehdy upozornění, že nemáme zaplaceno, ale vždy, když mi peníze přišly, jsme to hned doplatili,“ dodává Karolina. V roce 2005 jim však přišel dopis od inkasní firmy, že musí půjčku do tří dnů doplatit i se sankčními úroky. Dohromady to dělalo šedesát tisíc korun. „Na nic nás předem upozornili a odmítali se s námi bavit,“ vybavuje si Václav. Raději celou částku okamžitě splatili z kreditní karty.

K šedesáti tisícům se ovšem na kreditních kartáchnabalovaly další dluhy. „Když jsme potřebovali zalepit nějakou díru, tak jsme kreditky použili,“ tvrdí Karolina. „V tu chvíli nám to ale pomohlo,“ dodává Václav. „I když to byla blbost. Toho jsme si naprosto vědomí,“ zpytuje svědomí Karolina. Dohromady je tato „blbost“ stojí měsíčně 7 296 korun. Na čtyřech kreditních kartách mají celkový dluh 146 tisíc korun a zvládají splácet jen úroky. Bez konsolidace a refinancování těchto půjček se dluhůnikdy nezbaví.

Jaké půjčky lze konsolidovat

Konsolidovat lze v zásadě jakékoli spotřebitelské půjčky. Ovšem jednotlivé banky se v pravidlech liší. Například GE Money Bank, která nabízí speciální produkt pro slučování několika úvěrů, nerefinancuje leasingy a úvěry ze stavebního spoření. V Raiffeisenbank, která nabízí na konsolidaci speciální úvěr Nízká splátka, či v UniCredit Bankzase nelze splatit novou půjčkou kontokorentní úvěry a dluhy na kreditních kartách. Naopak Česká spořitelnaumožní standardním účelovým nebo neúčelovým úvěrem refinancovat kontokorenty i kreditní karty .

Václav s Karolinou našli pomoc v projektu, který společně vytvořily server Peníze.cz a poradenská společnost Broker Consulting. Spolu s nimi se ho účastní i mladý pár, Miloš a Jana, z Třebenic u Lovosic. Obě rodiny mají problémy s hospodařením a konzultanti Broker Consulting, Hana Kollertová a Čeněk Liška, se jim pokusí najít díry, kudy jim zbytečně mizí peníze. Vy můžete jejich počínání sledovat na Peníze.cz a najít tak tipy i pro hospodaření své rodiny.

Šestadvacetiletý Miloš s dvaadvacetiletou Janou si koupili před rokem bytna úvěr od stavební spořitelny. Jenže kromě těchto splátek je dusí další čtyři tisíce měsíčně, které platí za tři spotřebitelské úvěry. Dohromady na nich dluží dvě stě tisíc korun. Za 170 tisíc si koupili auto, zbylých třicet spolkly věci do domácnosti. Splátky tvoří šestinu jejich příjmů.

Třebenický pár má ovšem na rozdíl od pražské rodiny jednu podstatnou výhodu. Příští rok všechny půjčky splatí a rázem se jim uvolní čtyři tisíce měsíčně.

Jenže i je dohnal dluh, o kterém zprvu neměli tušení. Loni na podzim si Miloš sjednal nové povinné ručení. Jenže staré nezrušil a nezaplatil ho. Letos na jaře dostal dopis od advokátní firmy, která pojišťovnuzastupuje. Musí zaplatit skoro deset tisíc korun. „Původní dluh za pojistné byl 1200 korun, jenže k tomu se připočítaly soudní a advokátní poplatky za 8500 korun. Snažil jsem se vyjednat roční splátkový kalendář, ale jediné, na co přistoupili, byl odklad splátky na letošní říjen,“ popisuje situaci Liška.

Kvůli tomuto dluhu však Miloš s Janou nejspíš nevymění v bytě okna. Můžou tak letošní zimu zapomenout na úsporu za plyn, kterým topí. A dál zůstanou bez sebemenší finanční rezervy.

Václav s Karolinou se už dříve o konsolidaci úvěrů pokusili. „Nejhorší je, že všude máte reklamy – „konsolidace půjček za pár chvil“. Třeba GE má takovou službu. Jenže když tam manžel přišel s daňovým přiznáním, tak mu řeknou „nashledanou“. Podle přiznání neměl dostatečné příjmy,“ vypráví Karolina. Navíc kvůli předchozím problémům se splácením je Karolina v registru dlužníků, takže ji žádná bankanepůjčí.

„Nejlepším řešením je americká hypotéka,“ říká Kollertová. V tom ovšem budou muset pomoci Karolinini rodiče. Ti mají nemovitost, kterou se za půjčku může ručit. Ta je však už zastavená za úvěr pro jejich syna u spořitelny Wüstenrot. „V úvahu tedy přichází jenom půjčka od Wüstenrot. Důmbude sloužit jako zástava za obě půjčky. Chceme zkusit požádat o americkou hypotéku na deset let na 200 tisíc korun. Půjčku si vezmou Karolinini rodiče, ale splácet ho budou Václav s Karolinou. Na splátkách rodina ušetří 5500 korun a navíc bude splácet i jistinu,“ vysvětluje řešení Kollertová.

Jenže Wüstenrot byl proti. Půjčku spořitelna v květnu schválila, ale jen na dva roky. Takže místo splátky 1800 korun budou Karolina s Václavem platit měsíčně 9080 korun. „ Rozpočtu rodinyto sice hned neuleví, ale zvládnout to můžou. Karolina teď získala lepší práci, takže příjem rodiny stoupl o tři tisíce korun. Dočasně snížíme o 800 korun i příspěvky na penzijní připojištění. Obrovská výhoda je, že do dvou let jsou bez dluhů. Pak se bude vše plánovat snadněji,“ říká Kollertová.

Karolina s Václavem na tuto nákladnější, ale rychlejší variantu oddluženípřistoupili. Chtějí si na něm vyzkoušet, jak by zvládali splácení klasické hypotékypro případ, že by si v budoucnu kupovali byt.

Až do okamžiku, než se obě rodiny zbaví dluhů, budou žít dál na hraně. Václav s Karolinou sice budou mít v zásobě 50 tisíc korun, které jim zbudou z americké hypotéky po splacení půjček z kreditních karet, ale i tak jim příjmy tak akorát vystačí na pokrytí výdajů. Miloš s Janou rezervu nebudou mít žádnou. Nemají si ji zatím z čeho vytvořit, navíc potřebují vyměnit okna.

Bez rezerv se můžou kdykoli dostat do vážných problémů. Obě rodiny si zažily, jak blízko finanční zkáze je může přiblížit jedna nečekaná událost . Proto Kollertová i Liška oběma párům doporučují, aby začaly na vytváření rezervpracovat co nejdřív.

Příště: Bez rezerv to nejde, ví obě rodiny. Stačí jeden pracovní úraz nebo porouchané auto.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 10. 2010 8:41, Jahoda František

Ta americká hypotéka je výborné řešení! Doteď měli problém Václav s Karolínou. Vzali si tedy úvěr na barák rodičů a díky tomu tak problém mají nejen Václav s Karolínou, ale i jejich rodiče. A myslím, že až zdefaultují, ještě se to dotkne i toho syna, co už si jeden úvěr na ten barák vzal. Nukleární řešení.

+13
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 10. 2010 10:38, Wild Bill

Zvolte řešení ala

Zvolte řešení ala Harman, na to nemá NIKDO.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Mizí vám prachy: Recept na dobré hospodaření, který zabere jen minimum času (2)

14. 10. 2010 | Jan Stuchlík | 10 komentářů

Mizí vám prachy: Recept na dobré hospodaření, který zabere jen minimum času (2)

Dvě rodiny zapojené do společného projektu Peníze.cz a Broker Consulting dostaly první úkol. Musí si začít vést rodinné účetnictví. Díky němu poznají, kde jim zbytečně mizí peníze.

Mizí vám prachy: Sledujte příběh rodin, s nimiž poznáte, jak lépe hospodařit (I)

12. 10. 2010 | Jan Stuchlík | 14 komentářů

Mizí vám prachy: Sledujte příběh rodin, s nimiž poznáte, jak lépe hospodařit (I)

Dvě rodiny, dva příběhy, podobný problém. Nezbývá jim dost peněz. Server Peníze.cz a poradenská společnost Broker Consulting se rozhodly jim pomoci. V projektu Mizí vám prachy se jim... celý článek

Rodinný rozpočet: Při inventuře příjmů buďte absolutně upřímní

1. 7. 2009 | Luboš Smrčka | 2 komentáře

Rodinný rozpočet: Při inventuře příjmů buďte absolutně upřímní

Základem dobrého rodinného rozpočtu je kompletní přehled příjmů. Ty je třeba rozdělit na pravidelné příjmy, které plynou z určitého smluvního vztahu, a na ostatní příjmy. Na jejich... celý článek

Rodinný rozpočet: Jak stanovit cíle rodinného rozpočtu

17. 6. 2009 | Luboš Smrčka

Rodinný rozpočet: Jak stanovit cíle rodinného rozpočtu

Ještě než začnete sestavovat rodinný rozpočet, měli byste si odpovědět na několik strategických otázek. Třeba jestli chcete mít vlastní dům či byt, zda chcete mít vytvořenu finanční... celý článek

Rodinný rozpočet: Proč je nutné si vést rodinný rozpočet

10. 6. 2009 | Luboš Smrčka | 3 komentáře

Rodinný rozpočet: Proč je nutné si vést rodinný rozpočet

Dvě třetiny domácností jsou rády, když všechny výdaje pokryjí jejich příjmy. Přitom by bylo žádoucí, aby hospodařily s přebytky, které by si ukládaly na pozdější použití. Bez důkladné... celý článek

Partners Financial Services