Mizí vám prachy: Recept na dobré hospodaření, který zabere jen minimum času (2)

Jan Stuchlík | rubrika: Jak na to | 14. 10. 2010 | 10 komentářů
Mizí vám prachy: Recept na dobré hospodaření, který zabere jen minimum času (2)
Dvě rodiny zapojené do společného projektu Peníze.cz a Broker Consulting dostaly první úkol. Musí si začít vést rodinné účetnictví. Díky němu poznají, kde jim zbytečně mizí peníze.

Rodiče je od malička vedli k šetrnosti. Zdůrazňovali jim, aby si dávali část výdělku stranou a nekupovali si to, na co nemají. Zatímco mladý pár z Třebenic, Miloš a Jana, se teprve nedávno finančně osamostatnil a zjišťuje, jak to rodiče vlastně mysleli, pražská čtyřčlenná rodina Václava a Karoliny má jasno. Radami rodičů se řídili, ale pak se to nějak zvrtlo. Ani jedna rodina si nežije nijak nad poměry a přesto jim po zaplacení měsíčních výdajůskoro nic nezbude.

Proto se přihlásily do společného projektu serveru Peníze.cz a poradenské společnosti Broker Consulting. Konzultanti Broker Consulting se podívají na jejich hospodařenía pokusí se najít peníze, které jim nyní zbytečně mizí. Vy můžete celý proces sledovat a inspirovat se.

Dříve než se konzultanti Hana Kollertová a Čeněk Liška pustí do práce, dali oběma párům domácí úkol. Nejdřív si měli sednout a odhadnout, kolik peněz za jednotlivé výdajové položky měsíčně vynaloží. Pak si měsíc museli vést podrobnou evidenci všech útrat. „Každý den si večer sedněte a napište, kolik jste za ten den utratili. Může to být pro vás zajímavé i z toho pohledu, že si to porovnáte s tím, co jste si mysleli, že musíte vydat,“ vysvětluje Kollertová Václavovi a Karolině.

Nejde o nic objevného. Obě rodiny si pouze začnou vést rodinné účetnictví. Díky tomu budou moci konzultanti snadněji odhalit černé díry, kudy se klientům ztrácejí peníze.

Způsobů, jak si vést rodinné účetnictví a využívat ho pro řízení rodinných financí je několik. Naše rodiny měly k dispozici seznam čtyřiceti čtyř položek rozdělených do šesti skupin – Bydlení, Doprava, Pojištění, Spoření, Domácnost, Zábava. Výdaje lze ale rovněž sledovat podle toho, zda jsou pro rodinu povinné (např. splátky úvěrů, nájem), nutné (např. výdaje na základní životní potřeby, časové jízdenky na hromadnou dopravu) a zbytné (např. výdaje na volný čas, dovolené, koníčky). První způsob zaznamenávání výdajů usnadňuje orientaci v tom, co všechno rodina platí. Druhý způsob zase umožní snadněji najít úspory.

Pro Karolinu to nebylo nic nového. Rodinné výdaje už kdysi sledovala. „Dokud jsem byla s holkami doma. Psali jsme do kalendáře, co jsme ten den utratili. Šlo spíš o to, abych věděla, kolik peněz měsíčně na domácnost vydáme. Plus kolik dáme za naftu,“ vypráví Karolina.

Naopak pro mladý pár z Třebenic u Lovosic to byla novinka. „Pomalu to dáváme dohromady. Hrubou představu o tom, za co vydáváme kolik peněz, máme. Minimálně od minulého týdne, kdy jsme vyplňovali první tabulku s odhady částek,“ říká pobaveně Miloš. Zároveň se přesvědčili, že nejde o nijak časově náročnou činnost. „Brala jsem si od všeho účtenky. Večer jsme to pak vepsali do té tabulky. Nezabralo nám to ani půl hodiny. Člověk pak ale kouká, co všechno za ten den nakupuje,“ dodává Jana, když se zaboří do nové rudé sedačky v obýváku jejich panelového bytu.

Vedení rodinného účetnictvínebo aspoň evidence výdajů nejsou v Česku příliš rozšířené. „Většina lidí si to moc nepočítá. Má výdaje, které jsou pořád stejné, ale nemá o nich žádný pojem. A když jim něco v měsíci jakoby zůstane, tak to stejně utratí. U klientů se nám stává, že i po několikerém přepočítání výdajů nám vyjde, že by jim mělo zůstat pět šest tisíc. Ale oni je nemají. Pak se zjistí, že je utratili za výdaje typu obědy, večeře v McDonaldu a tak,“ popisuje Milošovi a Janě zkušenosti z praxe Liška z Broker Consulting.

Miloš a Jana utratí za provoz dvoučlenné domácnosti měsíčně v průměru 24 tisíc korun. Nejvíce je stojí bydlení. Náklady na poplatky, elektřinu, vodu, plyn a splátku úvěru ze stavebního spořenídělají 9550 korun, což je skoro čtyřicet procent všech výdajů domácnosti. Na chod domácnosti dají kolem pěti tisíc korun. Jen provoz mobilních telefonů je ovšem stojí 1705 korun za měsíc. To je stejně jako za dopravu a o čtyři stovky více než za zábavu a volný čas.

Velkým žroutem peněz jsou splátky tří spotřebitelských úvěrů. Za dva si Miloš koupil před časem auto. Třetí se spotřeboval na věci do domácnosti. Za půjčky ve výši 200 tisíc korun platí mladý pár každý měsíc 4087 korun. To vše při celkovém příjmu domácnosti 26 014 korun.

Čtyřčlenná rodina Václava a Karoliny utratí za měsíc mnohem víc. Během jarního měsíčního testu napočítala celkem výdaje za téměř padesát tisíc korun. Z toho je ovšem deset tisíc korun stála nafta, kterou Václav, jako dopravce, i Karolina jako kurýrka, potřebují pro výkon povolání. Takže čistě na rodinné výdajepřipadlo za měsíc 39 tisíc korun. To je méně, než kolik odhadovali. Ovšem tyto výdaje jen stěží pokryjí svými příjmy.

Necelou třetinu, 11 314 korun, utratila rodina na jaře každý měsíc za nájem. O tisíc korun méně je stál chod domácnosti. Jenže z toho skoro polovina byly účty za čtyři mobilní telefony a kabelovou televizi. Největší břemeno představují splátky dluhů, tedy přesněji pouze úroků z těchto dluhů. Celkem na čtyřech kreditních kartáchdluží 146 tisíc korun. Úroky jim každý měsíc spolknou 7 296 korun. Jistina zůstává pořád stejná.

Domácí úkol mají obě rodiny za sebou a konzultanti mají první práci. Musí najít způsob, jak rodinám ulevit od dluhů, které jim užírají podstatnou část příjmů. Miloš a Jana jsou na tom o něco lépe. Václav s Karolinou budou potřebovat pomoc rodičů.

Příště: Proč mají rodiny dluhy a co se s nimi dá udělat

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+33
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 10. 2010 8:10, Hráč

Uvedl jsem, že je to volitelný předmět - tedy si ho vyberou jen ti,kteří mají zájem.
Porazili jsme i informatiku a sportovní hry,takže děti jsou lepší než bychom čekali.
Souhlasím, že tup.ů je dosta ty neřeším,nelze hasit každý požár.

Zobrazit celé vlákno

+1
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 10. 2010 14:09, Pavel

Hezký den, jen tak pro zajímavost, znáte někdo českou rodinu, co má 4 kreditní karty a dluží na nich přes 100tis.?

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Mizí vám prachy: Sledujte příběh rodin, s nimiž poznáte, jak lépe hospodařit (I)

12. 10. 2010 | Jan Stuchlík | 14 komentářů

Mizí vám prachy: Sledujte příběh rodin, s nimiž poznáte, jak lépe hospodařit (I)

Dvě rodiny, dva příběhy, podobný problém. Nezbývá jim dost peněz. Server Peníze.cz a poradenská společnost Broker Consulting se rozhodly jim pomoci. V projektu Mizí vám prachy se jim... celý článek

Rodinný rozpočet: Výdaje nezbytné, nutné a zbytné

22. 7. 2009 | Luboš Smrčka | 14 komentářů

Rodinný rozpočet: Výdaje nezbytné, nutné a zbytné

Nikde není řečeno, kolik by měly činit povinné, nezbytné či zbytné výdaje rodinného rozpočtu. Jisté je pouze jedno. Čím větší podíl povinných a nezbytných vydání, tím hůře se bude rodině... celý článek

Rodinný rozpočet: Co to jsou povinné výdaje

15. 7. 2009 | Luboš Smrčka | 6 komentářů

Rodinný rozpočet: Co to jsou povinné výdaje

Škrtat ve výdajích domácnosti není jednoduché. Proto by si rodina měla nejdříve sepsat, které výdaje jsou povinné a hradit se musí, aby jí nehrozily sankce. Pak teprve může začít diskutovat... celý článek

Rodinný rozpočet: Nepřítel rodiny jsou drobné výdaje

8. 7. 2009 | Luboš Smrčka | 11 komentářů

Rodinný rozpočet: Nepřítel rodiny jsou drobné výdaje

Jedním z velkých nepřátel rodinného rozpočtu jsou drobné, ale opakované výdaje. V součtu dokážou dát dost velkou částku, která s rodinnými financemi může slušně zahýbat.

Rodinný rozpočet: Jak správně hodnotit příjmy

24. 6. 2009 | Luboš Smrčka

Rodinný rozpočet: Jak správně hodnotit příjmy

Domácnosti se do dluhových pastí dostávají často proto, že si půjčovaly s vidinou, že jejich příjmy porostou. Jenže zvýšení výplaty se nedostavilo. Proto by rodina měla plánovat vždy... celý článek

Partners Financial Services