Finanční gramotnost pro děti: výuka hrou

Jan Stuchlík | rubrika: Tip na knihu | 28. 8. 2008 | 11 komentářů
Finanční gramotnost pro děti: výuka hrou
Čeští učitelé mají k dispozici novou učebnici pro výuku ekonomické a finanční gramotnosti. Pomocí her a úkolů mohou žáky naučit, jak funguje ekonomika a jak se dá hospodařit s rodinným rozpočtem. Větší část publikace se ale věnuje ekonomice a jen menší část vlastní finanční gramotnosti.

Rozdíl mezi pravěkem a středověkem je mimo jiné v penězích. V pravěku neexistovaly a lidé si mohli něco koupit jen výměnou za to, co už měli. Pokud ale nenašli nikoho, kdo by byl ochotný si s nimi věci vyměnit, měli smůlu. Ve středověku to bylo jednodušší. Díky penězům, které lidé dostali za prodej toho, co vyrobili, si mohli mnohem jednodušeji koupit to, co potřebovali. Zlepšení směny zboží a služeb, které přinesl vynález peněz, si už brzy budou moci vyzkoušet i žáci druhých stupňů základních škol a víceletých gymnázií.

Studenti si pod vedením učitele budou hrát na řemeslníky a na vlastní kůži tak poznají, jak fungují peníze a v čem tkví jejich výhoda. Podobnou hrou na obchodníky s jablky pochopí, jak se tvoří ceny a proč je někdy v obchodech vyprodáno a jindy zboží zůstává dlouho ve skladech. Takové hry nabízí žákům a učitelům nová učebnice Finanční a ekonomické gramotnosti, kterou sepsali Michal a Eva Skořepovi a jejíž vydání finančně podpořila Česká národní banka.

Učebnice se má stát podkladem pro výuku základů ekonomiky a finanční gramotnosti v rámci předmětu Výchova k občanství. Odpovídá proto Standardům finanční gramotnosti pro základní vzdělávání, jak je vyhlásilo ministerstvo školství v roce 2008.


Název:
Finanční a ekonomická gramotnost pro základní školy a víceletá gymnázia
Autor: Michal Skořepa, Eva Skořepová
Rok vydání: 2008
Nakladatelství: Scientia
Manuál pro učitele: 320 Kč*
Pracovní sešit pro žáky 1: 89 Kč
Pracovní sešit pro žáky 2: 89 Kč
*Manuál pro učitele zpravidla hradí škola.

Kniha je především návodem pro učitele, jak tuto poměrně složitou problematiku žákům vyložit. Nemusí se držet přísně osnovy, mohou se jednotlivými úkoly, cvičeními a hrami inspirovat a vymýšlet svá vlastní. Cílem je, aby žáci po absolvování předmětu chápali, jak funguje ekonomika, odkud se berou peníze a naučili se s nimi hospodařit i s využitím moderních finančních produktů.

Samotné pojetí učebnice vzdělává žáky a učitele spíše v ekonomické gramotnosti. Vysvětluje základy fungování ekonomiky jako vlastnictví, dělbu práce, koloběh zboží a služeb v ekonomice, tvorbu cen či daně. Vlastní finanční gramotnosti, tedy dovednosti hospodařit s penězi a dokázat porovnávat nabídky různých finančních institucí, věnují autoři tři z osmi kapitol. Žáci se naučí, jakými způsoby se dá platit za zboží a služby. V navazující části autoři vysvětlují problematiku úspor, úvěrů, úroků, výnosů a inflace. Poslední část učebnice se z poloviny věnuje hospodaření s penězi. Žáci si například mohou v praxi vyzkoušet vedení rodinného rozpočtu.

Velkou výhodou knihy je její důraz na hru a aktivitu žáků. Sami musí zjišťovat některé potřebné informace, čímž se seznámí s  finančními institucemia jejich produkty. Zároveň je publikace koncipovaná jako učebnice, což může ulehčit práci učitelům. To je podstatná výhoda ve srovnání s jinými publikacemi, které se snaží přiblížit téma finanční gramotnosti alternativními formami, například příběhy vymyšlené rodiny či deskovými hrami.

Na druhou stranu jde o návod pro učitele. Bude hodně záležet na nich, jak k výuce přistoupí, zda se budou pouštět do všech navržených her, nebo výuku povedou více jako svůj výklad. Učitel rovněž bude muset zvolit, do jaké hloubky bude látku probírat. Učebnice nabízí jak přehled základů ekonomiky a financí, tak obsahuje cvičení, která vyžadují větší znalost ekonomických pojmů a problémů a nemusejí být pro žáky vždy zábavná.

Učebnice Finanční a ekonomická gramotnost, která se skládá z manuálu pro učitele a dvou pracovních sešitů pro žáky, je bezesporu užitečným nástrojem, jak zlepšit povědomí mladých lidí o ekonomice a financích. Přesto by mohla být větší část věnována finanční gramotnosti, v níž by žáci museli více přemýšlet o vztahu půjček a úspor; okamžité spotřeby, na kterou sází všichni poskytovatelé úvěrů, a finančního zajištění pro budoucnost. Nestačí si jen umět porovnat nabídky půjček, ale žáci by měli být schopni rozhodnout, co se ještě vyplatí koupit na úvěr a na co je lepší si našetřit. Právě v tomto ohledu bude důležitá role učitele, zda se pokusí žákům vysvětlit i to, co v učebnici chybí nebo je tam zmíněno jen okrajově.

Jak by se podle vás měly děti učit základům finanční gramotnosti? Podělte se o názor.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 8. 2008 8:22, Jahoda František

Pane Přemýšlím, kupuji si občas ekonomickou literaturu přes Amazon.com za 200 - 300 Kč (i s balným a poštovným), přiznávám, že v angličtině. Při vší úctě k autorům Skořepovým, nejsem si jistý, že jejich dílo je dvakrát lepší než výtvory pánů Bernsteina, Harforda, Wheelana či Levitta s Dubnerem - tedy autorů, kteří také píší o ekonomických základech pro laiky. Pokud jde o pány Trumpa a Kiyosakiho, mám na ně vlastní názor, ale nebudu ho zde ventilovat.

Zobrazit celé vlákno

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 8. 2008 8:04, Bouček Antonín

498 Kč, pane Jahodo. Učitelé, kteří si přejí poznat, jak ekonomika funguje, si připlatí ještě o jednu korunu víc.

Zobrazit celé vlákno

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

99 tipů pro úspěšné vedení lidí

20. 8. 2008 | Eva Sovová

99 tipů pro úspěšné vedení lidí

Proč je někdo rozený šéf a jiný mu sahá jen po kolena a řídí svůj tým jen stěží? Odpovědi a odborné rady mohou najít nejen vedoucí manažeři a ředitelé firem, ale i jejich podřízení,... celý článek

Návod pro investorky jako Sex ve městě

5. 8. 2008 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Návod pro investorky jako Sex ve městě

Mnoho dnešních žen se vůbec nedokáže orientovat ve světě financí. Jsou často při rozhodování závislé nejen na manželovi. Když se pak ocitnou samotné, nedokáží se o sebe a své finance... celý článek

Chtěl jsem toho chlápka obrat o prachy

24. 7. 2008 | Jan Stuchlík

Chtěl jsem toho chlápka obrat o prachy

Traders je kniha o profesionálních obchodnících na finančních trzích. Co jsou zač, co dělají, co si myslí o světě, v němž žijí, jak se rozhodují a jak riskují. Ukazuje, že tito lidé,... celý článek

Jak se nově zdaňují přilepšení k platu

11. 7. 2008 | Eva Sovová

Jak se nově zdaňují přilepšení k platu

V poskytování zaměstnaneckých benefitů nastaly od ledna změny. Nově se z některých přilepšení musí odvést i platba na sociální a zdravotní pojištění. Proto nakladatelství ASPI přišlo... celý článek

Když se z géniů stávají pitomci

11. 6. 2008 | Michal Špaček

Když se z géniů stávají pitomci

Při pohledu na dnešní finanční trhy to vypadá, jako by se příběh slavného krachu hedgeového fondu LTCM vracel. Jeho vzestup a pád poutavě popsal v knize Když genius selže (When genius... celý článek

Partners Financial Services