Češi se zadlužují rádi a rychle

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 22. 2. 2008 | 12 komentářů
Češi se zadlužují rádi a rychle
Zadlužování prý v Česku není stále tak vysoké jako jinde v EU. Češi si ale na dluhy zvykají čím dál více a i tempo jejich zadlužování se zrychluje. Už teď jejich dluhy dosahují skoro poloviny jejich disponibilních příjmů. Za čtyři roky by to mohlo být už sto procent.

Jistý muž z Prahy, který si nepřál být jmenován, si za několik posledních let s již bývalou manželkou nabral tolik půjček, že jeho seznam úvěrů čítá více než patnáct položek. Celkově jejich dluhy narostly daleko přes milion. Aby je splatil, musí prodat původně výhodně zprivatizovaný byt.

Podle čeho se například posuzuje míra zadluženosti domácností

Míru zadluženosti domácností jako celku můžeme měřit například podílem dluhu na HDP, která je zhruba třetinová oproti zemím eurozóny. Dalšími indikátory jsou podíl dluhu na disponibilních důchodech (v ČR 47 % na konci roku 2007, oproti 40% na konci roku 2006) nebo podíl placených úroků na hrubém disponibilním důchodu (v ČR 1,6% na konci roku 2006). Z pohledu rizika je významný ukazatel míry defaultu domácností, neboli podíl domácností, které nejsou schopny splácet své závazky. Tyto statistiky nejsou v současné době na agregátní úrovni k dispozici, nicméně pro bankovní úvěry lze sledovat ukazatel podílu ohrožených úvěrů na celkovém portfoliu, který však vzhledem k vysokým tempům růstu úvěrů domácnostem (cca 30%) nemusí být zcela vypovídající. Dále je možné sledovat následky související s neschopností domácností dostát svým finančním závazkům. Z tohoto pohledu jsou k dispozici počty exekucí. V budoucnu bude možné pozorovat míru insolvencí domácností, kterou bude možné získat z veřejně dostupných dat uložených v insolvenčním rejstříku.

Petr Jakubík, ČNB

Podobné problémy se splácením půjček a úvěrů hrozí zhruba 20 procentům českých domácností s nejnižšími příjmy, přičemž pro třetinu z nich je splácení už téměř nemožné, uvádí Český statistický úřad (ČSÚ). Většině Čechů dnes přitom podle výzkumu GE Money připadá čerpání půjčky jako zcela normální. Největší sklon k tomu vzít si úvěr mají mladí lidé ve věku 25 až 34 let, lidé nad 65 let jsou v tomto ohledu konzervativní a skeptičtí. Nejčastěji se lidé zadluží před Vánoci a na jaře. Celkově směřuje největší část půjčených peněz do bydlení, uvádí výzkum.

S tím, jak stoupá ochota Čechů se zadlužit, roste také podíl lidí, kteří čelí potížím se splácením všech svých úvěrů. Například počet nařízených exekucí podle Exekutorské komorypřekonal jen za rok 2006 hranici tří set tisíc. Některým dlužníkům se podaří vyhnout exekutorům díky novému insolvenčnímu zákonu, který jim umožňuje vyhlásit na sebe osobní bankrot. Jiní, prozíravější, včas sloučí různé půjčky do jedné (takzvanou konsolidací půjček), což snižuje náklady spojené se splácením.

Typickým zákazníkem, který stojí o sloučení všech úvěrových závazků, bývají spíše muži. „Až 60 procent zákazníků je ve věku 26 až 45 let, má učňovské či středoškolské vzdělávání a rodinu s jedním či dvěma dětmi. Nejvíce z nich jich je z Moravskoslezského, Středočeského a Ústeckého kraje,“ líčí Veronika Karlišová, manažerka spotřebitelských úvěrů GE Money.

Celková zadluženost domácností v Česku ve srovnání se zeměmi Evropské unie zatím není příliš velká, shodují se analytici. „Na rozdíl od výše bohatství, kde se Česká republika drží na špici mezi zeměmi střední a východní Evropy, je úroveň zadlužení českých domácností v poměru k HDP v tomto regionu průměrná. Výrazný je ale odstup Česka od vyspělých západoevropských zemí. Pro země užívající společnou měnu euro se za rok 2006 uváděla průměrná úroveň zadlužení domácností ve výši 55 procent HDP,“ říká například Patrik Rožumberský z UniCredit Bank. Ve srovnání s Evropskou unií má Česko stále nízkou zadluženost i podle nového hlavního ekonoma České spořitelny Davida Navrátila.

Zadlužení domácností v ČR se v loňském roce zvýšilo v porovnání s rokem 2006 téměř o třetinu na 860 miliard korun a v poměru k HDP dosáhlo 24 procent. Měřeno poměrem dluhů vůči disponibilním příjmům domácností, se zadluženost vyšplhala loni na 47 procent. Jinými slovy domácnosti dlužily skoro polovinu toho, co za rok vydělají a mohou utratit.

„Zadlužení obyvatelstva se v posledních několika letech zvyšuje zhruba o třetinu každoročně. Dlouho platilo, že toto tempo není příliš vysoké, protože celková úroveň zadlužení v Česku byla nízká. To však postupně přestává platit,“ říká Petr Jakubík z oddělení Ekonomického výzkumu a finanční stability ČNB a dodává: „Během roku 2007 pouze u bank vzrostl dluh obyvatelstva o téměř 174 miliard korun a pokračovalo i zadlužování u nebankovních institucí, přesné číslo ke konci roku 2007 zatím není k dispozici, nicméně odhadujeme, že nárůst byl okolo 50 miliard korun.“

Navzdory určitým náznakům zpomalování růstu bankovních úvěrů českých domácností v roce 2006 je podle všech oslovených analytiků možné sledovat, že se roční tempo růstu zrychluje. Zejména v závěru roku 2007 došlo podle Jakubíka ke zrychlení ročního tempa až na 35 procent, což bylo podle něj taženo pokračujícím zájmem domácností o pořízení vlastního bydlení a jednorázovým efektem předfinancování stavebních prací z důvodu změny snížené sazby DPH z 5 na 9 procent od 1. ledna letošního roku. Pokud by zadlužování podle Jakubíka pokračovalo i nadále nezměněným tempem, dostali bychom se v příštím roce zhruba na úroveň 55 procent k disponibilním příjmům. To je úroveň, kde se nacházela eurozóna asi před deseti lety.

Pokud by poté rostl dluh dále stejným tempem, mohli bychom se dostat na současný průměr eurozóny (kolem 100 % disponibilních příjmů) okolo roku 2012. "Česko patří společně s ostatními středoevropskými státy v rámci regionu střední a východní Evropy podle tempa růstu zadlužování spíše k těm podprůměrným," domnívá se i Rožumberský. Nejrychleji se podle něj v posledních letech zadlužovali především obyvatelé pobaltských zemí a také Turci a Rumuni, u kterých se tempo růstu jejich dluhů pohybovalo nad 70 procenty ročně.

V nejbližších několika letech by dynamika zadlužování českých domácností v důsledku rostoucího nasycení a vyšších úrokových sazeb měla ovšem podle analytiků postupně klesat. V roce 2010 by tak dluh měl dosáhnout třiceti procent HDP.

Proč se podle vás Češi čím dál víc zadlužují? Podělte se o názor.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 2. 2008 0:27, mich

Myslím, že to je proto, že si myslí, že se jim nemůže nic špatného vlastně stát, když všude v těch reklamách na půjčky a hypotéky jsou tak šťastní a spokojení lidé. Až budou znát někoho ze svého okolí, kdo na to doplatil, začnou si dávat zase bacha, teda snad.

+86
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 2. 2008 16:38, tomca

Lidi se zadlužují , to si někdo řekne a proč? Ať jdou dělat ! Ale kdo jim dneska dá práci za 50 tisíc korun měsíčně , to je přeci průměrný evropský plat ! Za to může na še ekonomika a vychytralý zaměstnavatelé , prostě humus. Přesně tohle chce naše vláda co povoluje líbivé reklamy na půjčky, aby po rodinách lítali exekutoři a my obyčejní lidé z čech měli ze života peklo na zemi. A pak že je vláda symbolem blahobytu. To je ale humus.

-10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Desatero osobního bankrotu, aneb jak se zbavit dluhů

18. 12. 2007 | Věra Tůmová | 41 komentářů

Desatero osobního bankrotu, aneb jak se zbavit dluhů

Od ledna se poctivým dlužníkům otevře cesta, na jejímž konci budou moci říct: "Konečně bez dluhů." Věřitelé zase budou moci získat od dlužníků více peněz, než kdyby na ně poslali exekutory.... celý článek

Češi se zdražování nebojí, o Vánocích budou utrácet

14. 11. 2007 | Věra Tůmová

Češi se zdražování nebojí, o Vánocích budou utrácet

Češi jsou optimisté, tuzemskou ekonomiku považují za zdravou a plánují o Vánocích utrácet. Většina Evropanů naopak hodlá podle výzkumu společnosti Deloitte na dárcích šetřit. Straší... celý článek

Komu by Češi svěřili milion korun

2. 11. 2007 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Komu by Češi svěřili milion korun

Pro odborníky je letos Bankou roku 2007 Komerční banka, pro laickou veřejnost je jednoznačně Nejdůvěryhodnější bankou Česká spořitelna. Banky prý inovují a zaměřují se na klienty. Že... celý článek

Partners Financial Services