Finanční poradenství: Kauza OVB poškodí celý trh

„Kauza OVB nakonec negativně zasáhla celý trh. Navíc v době, kdy musejí finančněporadenské společnosti bojovat o přežití během snah velkých pojišťoven o zakonzervování trhu životního pojištění,“ říká v rozhovoru Jiří Šindelář, předseda představenstva a výkonný ředitel Unie společností finančního zprostředkování a poradenství.
Finanční poradenství: Kauza OVB poškodí celý trh

S Jiřím Šindelářem se potkáváme nedlouho po tom, co veřejnost objevila film Rada nad zlato, ve kterém se natvrdo ukazují neférové praktiky skupiny poradců v jedné z největších poradenských firem a neochota její centrály kritiku přijmout a rozumně jí čelit. A také nedlouho po tom, co tato firma – OVB – odvolala tři své zemské ředitele. Prý bez souvislosti s filmem.

OVB je členem Unie společností finančního zprostředkování (z velkých finančněporadenských firem do ní patří ještě Broker Consulting, Broker Trust, a Swiss Life). A tak bylo o jednom z hlavních témat rozhovoru vcelku jasno.

Jiří Šindelář

Jiří Šindelář

Vystudoval ekonomiku a management na Provozně ekonomické fakultě ČZU v Praze. Od roku 2008 působí v Unii společností finančního zprostředkování a poradenství (USF ČR) jako výkonný ředitel a od roku 2012 také jako předseda představenstva. Počínaje rokem 2014 zastupuje Českou republiku v představenstvu FECIF – evropské federace finančních zprostředkovatelů a poradců. Participoval v řadě expertních komisí a platforem v oblasti regulace finančního trhu (expertní skupina MF ČR pro distribuci na finančním trhu, pracovní skupina distribuce Asociace pro kapitálový trh atd.) a v letech 2008 – 2011 také jako předseda výkonného výboru Manažerského klubu při PEF ČZU. Autor mnoha odborných publikací zejména z oblasti distribučních systémů a jejich zákonné regulace v prostředí finančního trhu.

Součástí Unie společností finančního zprostředkování a poradenství je mimo jiné i Etická komise, v čem spočívá její práce?

Etická komise je složená z členů Unie a nezávislých externích odborníků. Primárně řeší stížnosti klientů jednotlivých společností. Obracejí se na ni klienti, kteří zjistí pochybení poradce – například nedostanou dostatek informací, a proto uzavřou pro ně nevýhodné pojištění. Komise následně zahájí disciplinární řízení s danou firmou. Naprostá většina případů pak končí smírným řešením obou stran.

Je rozhodnutí, které Etická komise vydá, pro členy Unie závazné?

Právně závazné naše verdikty nejsou. Většinou ale zástupci dané společnosti v průběhu projednávání pochopí, že pokud skutečně pochybili, měli by se s klientem dohodnout. Funguje jakýsi kolektivní tlak a opravdu se nám ještě nestalo, že by někdo naše rozhodnutí ignoroval.

Kolik takových stížností ročně řešíte?

Nejde o velké číslo, zhruba deset až patnáct stížností za rok.

To mi dokonce přijde jako velmi malé číslo. Nemůže za to nevědomost klientů, kteří jednoduše nevědí, že mají možnost stížnost na Unii podat?

To je samozřejmě otázka. Občas se nám dokonce stane, že se na nás obrací klienti společností, které nejsou členem Unie. V takových případech předáváme jejich podnět některé z partnerských asociací, pokud je daná firma jejím členem. Obecně se v tomto směru snažíme o osvětu – věnovali jsme tomu speciální sekci na webu, vydali jsme několik publikací a snažíme se klienty o možnosti podat stížnost pravidelně informovat v našich materiálech.

Pracujete pouze se stížnostmi klientů nebo hlídáte dodržování etických standardů i pomocí vlastních mechanismů?

Od všech členů Unie dostáváme každý měsíc report stížností. V podstatě jde o seznam všech reklamací, které přijdou na centrálu dané firmy. Chceme vědět, čeho se stížnosti týkaly, ale i jak je daná společnost vyřešila. Konkrétně například sledujeme, jak se vyvíjí struktura stížností z hlediska produktového portfolia, a zajímají nás i hodnoty smluv. Jasně tedy vidíme, když někde naskáčou absurdní čísla pojistného, a můžeme to s danou společností začít řešit.

Nedávno se českými médii přehnala kauza, která se týká jednoho z vašich členů – společnosti OVB. Co se vám honilo hlavou, když jste dokument Rada nad zlato viděl poprvé?

Že je to hrůza – nic jiného mi asi ani hlavou běžet nemohlo. I když jde o dokument, který nabízí řadu starších záběrů a navíc je trochu účelový, musím přiznat, že mě to naštvalo. Jde o věc, která negativně zasáhne celý trh a všechny finančněporadenské společnosti. Navíc v atmosféře, kdy jsme museli bojovat o přežití během snah velkých pojišťoven o zakonzervování trhu životního pojištění (o lobbingu v pojišťovnictví se dočtete v pokračování tohoto rozhovoru, pozn. autora).

Pokud jde konkrétně o společnost OVB, je naším členem od roku 2010 a už v té době jsme si s tehdejším vedením jasně řekli, že praxe, která ve firmě je, zatím není ideální. Společně jsme se proto zavázali, že budeme pracovat na jejím vývoji směrem k normálnímu standardu. Ozdravné procesy v OVB jsme se snažili maximálně podporovat a teď musíme vyhodnotit, zda jsme neměli tlačit víc.

Jaké byly kroky Unie směrem k OVB po odvysílání dokumentu?

S OVB pracujeme opravdu dlouhodobě. Když jsme například v minulosti zaznamenali hromadění stížností, ihned jsme to s nimi řešili – zaměřili se na nastavení jejich kontrolních systémů a podobně. Víme, že takový proces je běh na dlouho trať. Proto když kolem OVB propukla mediální erupce, velice rychle jsme se shodli, že si nejprve musíme udělat objektivní obrázek o fungování firmy a až pak eventuálně podnikat další kroky.

O vyloučení OVB z Unie jste tedy nepřemýšleli?

OVB je naším členem šest let a udělat takové rychlé a svým způsobem líbivé gesto by bylo pokrytecké. V první řadě je opravdu potřeba zajistit objektivní vhled do systému fungování společnosti.

Jak to chcete udělat?

OVB jsme uložili několik opatření. První z nich je zpracování nezávislého auditu, přičemž Unie se bude podílet jak na zadání, tak i kontrole jeho průběhu. Další opatření se týká statistického pohledu do struktury produkce a chceme také zavést základní reportovací povinnost ohledně akcí, které společnost pořádá.

Nemáte pocit, že bývalé vedení, se kterým OVB do Unie vstoupila, kladlo na etiku a kvalitu mnohem větší důraz než lidi, kteří vedou společnost teď?

Lidé ve vedení OVB se vyměnili ve třech etapách a myslím, že se všichni snažili posunout společnost lepším směrem. Rozhodně nemám pocit, že by se současným vedením došlo k negativnímu obratu. V OVB se dlouhodobě děly změny, včetně personálních, které byly pro fungování firmy podstatné, jenže nebyly tak dobře viditelné a navíc člověku zvenku nic neřeknou. Některé změny v obchodních strukturách jsou navíc poměrně obtížné, což sice není argument pro člověka z ulice, ale kdo do byznysu vidí, chápe.

Kdy by měl audit proběhnout?

Se zástupci společnosti jsme dlouhodobě v intenzivním kontaktu a na obou stranách je vidět snaha posunout celou věc rychle kupředu. Proto si myslím, že první výsledky můžou být velice rychle.

Navenek je zatím jediným viditelným výstupem propuštění tří zemských ředitelů na nátlak německé centrály. Podle společnosti OVB ale jejich odchod s dokumentem nesouvisí. Co si o tom myslíte a přijde vám tohle řešení jako systémové vzhledem k tomu, že jejich týmy, které si sami vychovali, zatím zůstávají?

S OVB jsme komunikovali ještě před spuštěním kauzy a mám pocit, že k personálním změnám se schylovalo už tehdy. Je možné, že co se stalo potom, všechno jenom akcelerovalo. Z mého osobního pohledu jde určitě o krok správným směrem, ale zatím je to jen jeden díl celé skládačky.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 10. 2016 10:59, m.

financni poradci jsou povl. proste taxikari financniho sveta.

+13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jiří Šindelář: Na problémy kolem životního pojištění jsme měli reagovat dřív

8. 10. 2016 | Monika Veselíková, Martin Vlnas

Jiří Šindelář: Na problémy kolem životního pojištění jsme měli reagovat dřív

„Tohle téma měly mnohem dřív řešit jak finančněporadenské firmy, tak pojišťovny. A vlastně i Česká národní banka,“ říká v pokračování rozhovoru předseda Unie společností finančního... celý článek

Konec jedné ertragédie. Zatím v Rakousku

1. 9. 2016 | Aleš Tůma | 22 komentářů

Konec jedné ertragédie. Zatím v Rakousku

Poradenská společnost Ertrag und Sicherheit, před jejímiž praktikami jsme opakovaně varovali od roku 2011, se hroutí pod náporem žalob klientů. Tedy její rakouská odnož. Kdy domelou... celý článek

Marta Gellová: Regulace a krize otevřely poradcům oči

14. 10. 2015 | Martin Vlnas | 12 komentářů

Marta Gellová: Regulace a krize otevřely poradcům oči

„Finanční poradce je dnes pomalu sprosté slovo, přitom jde o profesi, která si zaslouží kredit a respekt,“ říká v rozhovoru Marta Gellová, spoluzakladatelka a prezidentka EFPA Česká... celý článek

S čím (si) má umět poradit pravý finanční poradce

16. 9. 2014 | Marek Musil | 21 komentářů

S čím (si) má umět poradit pravý finanční poradce

Zdá se, že finančních poradců je tolik, že fronty se na ně stát nikdy nebudou. Nějaký na vás čeká na každém rohu. Umí ale a může skutečně každý, kdo si na vizitku napíše finanční poradce,... celý článek

Špatná rada drahá. „Spořila v pojištění“ tři roky, přišla o desetitisíce

28. 4. 2014 | Petra Dlouhá | 113 komentářů

Špatná rada drahá. „Spořila v pojištění“ tři roky, přišla o desetitisíce

Investiční životní pojištění není spoření a nemělo by se jako spoření nabízet. Loni to jasně řekla i Česká národní banka. Jedná se primárně o pojistný produkt, určený ke krytí rizik.... celý článek

Partners Financial Services