Ertrag & Sicherheit pod tlakem stovek žalob investorů vyhlašuje bankrot

Martin Viktora | rubrika: Co se děje | 1. 9. 2016 | 3 komentáře
Nejedná se ovšem o českou zprostředkovatelskou firmu, nýbrž o její rakouskou sestru téhož jména. Nepodařené investice, kvůli kterým se rakouská společnost dostala na kolena, ovšem svým klientům doporučovala i česká firma, jejíž název znamená „výnos a jistota“.
Ertrag & Sicherheit pod tlakem stovek žalob investorů vyhlašuje bankrot

Ertrag & Sicherheit vyhlašuje insolvenci. Investiční zprostředkovatel sídlící v rakouském Štýrském Hradci není schopný dostát závazkům. Firma čelí stovkám žalob investorů, kteří byli poškozeni podvodnými investicemi do zlata a do fondů Shedlin. 

Struktura holdingu Ertrag und Sicherheit. Firma v insolvenci vlevo dole. Zdroj: www.es-investments.cz

Bankrot kvůli podvodným investicím

Příčinou úpadku rakouského MLM zprostředkovatele jsou problematické investice do uzavřených fondů a investice do zlata, které spustily lavinu žalob, jimiž se poškození investoři domáhají svých nároků.

Podle rakouského Sdružení obrany spotřebitelů požádala společnost Ertrag & Sicherheit Vermögensberatung Ges.m.b.H. se sídlem ve Štýrském Hradci v úterý u krajského soudu o zahájení konkurzního řízení. Zadluženost společnosti činí osm milionů eur. Společnost má 955 věřitelů, včetně investorů.

Tři sta soudních sporů

K osudu společnosti přispělo více než tři sta probíhajících soudních sporů, v nichž investoři požadují několik milionů eur jako náhradu škody. Spory se týkají především dvou produktů: podvodných uzavřených fondů německého domu Shedlin a falešného investičního zlata německé firmy EVVE.

Je zřejmé, že v případě podvodů s investičním zlatem byla společnost E&S obětí. V této souvislosti byli zatčeni čtyři prodejci zlata z Berlína a Kolína, případ ale není uzavřen, tedy stále platí presumpce neviny. Při domovních prohlídkách v dubnu u EVVE byly nalezeny čtyři tuny zlata, ale zřejmě je jen pět procent z nich pravých.

Společnost Shedlin upadla do konkurzu již koncem roku 2014. Tisíce investorů z Rakouska a Německa investovaly do osmi uzavřených fondů této společnosti kolem 140 milionů eur vlastního kapitálu. Nejznámějšími a největšími fondy jsou Middle East Health Care (MECH) 1 a 2.

Pojištění odpovědnosti za škodu se nevyplácí

Pro E&S byl problém v pojištění právní odpovědnosti, které se nevztahovalo na pokrytí případného poškození investorů. Argumentem pojišťovny bylo, že E & S svým zákazníkům zprostředkovává vysoce spekulativní finanční produkty – a ty nejsou pojištěny. Proces s pojišťovnou běží již devět měsíců.

Obchodování s cennými papíry může běžet dál

Vzhledem k tomu, že poradci E&S obchodovali s cennými papíry pod záštitou společnosti Jung DMS & Cie, prozatím nejsou jejich obchody insolvencí ovlivněny. Poradci mohou obchody s cennými papíry pod Jung DMS & Cie nadále poskytovat.

Text z rakouského webu Fonds Professionell Online pro Poradci sobě přeložil Martin Viktora

Jinde na Peníze.cz si můžete přečíst komentář Aleše Tůmy: 


Česko zatím mlčí…

Do skupiny Ertrag & Sicherheit patří i česká dcera E&S Investments Czech Republic, s. r. o. Ta je ve vztahu k bankrotující firmě sesterskou společnosti. Česká infolinka E&S Investments nebyla schopna poskytnout bližší informace, odkázala na oficiální e-mail. Níž následuje vyjádření rakouského holdingu.

Ertrag & Sicherheit v Česku

  • Skupinu E&S u nás zastupuje E&S Investments Czech Republic, s.r.o., vlastněná holdingem E&S. Základní jmění společnosti činí milion korun
  • Pro českou E&S pracuje 816 vázaných zástupců.
  • Většina z nich (88 %) se nezabývá zprostředkováním pojištění
  • Průměrný věk poradců je 46 let
  • Průměrné služební stáří činí 18 měsíců
  • Průměrná doba v oboru dva roky

Stanovisko společnosti E&S Holding GmbH

Společnost E&S HOLDING GmbH potvrzuje, že její dceřiná společnost Ertrag & Sicherheit Vermögensberatung Ges.m.b.H vyhlásila k dnešnímu dni insolvenci. Společnost E&S HOLDING GmbH, jakož i další společnosti skupiny E&S – v Rakousku i v zahraničí – nejsou insolvencí zasaženy a budou nadále vykonávat svoji obchodní činnost.

„Velmi nás mrzí, že po více než třiceti letech úspěšné práce musíme učinit tento krok. Jako odpovědní jednatelé musíme splnit svoji povinnost a vyvodit důsledky z vývoje posledních 18 měsíců,“ prohlásili jednatelé společnosti Ertrag & Sicherheit Vermögensberatung Ges.m.b.H.

Na pozadí nynějšího vyhlášení insolvence stojí více než 300 žalob údajně poškozených investorů a s tím spojené soudní výlohy a náklady za advokáty, jakož i stovky nároků, vznesených prostřednictvím advokátů. Několika málo advokátům se podařilo rozšířit obavy a znejistit investory. Nakonec muselo být do konce roku vynaloženo víc než dva miliony eur na obhajobu, jakož i na soudně uznané nároky. „Nechtěli jsme se vzdát a mimo zmiňované náklady jsme víc než 18 měsíců pracovali na řešení. Ale vzhledem k tomu, že náš pojistitel odmítl krytí a i v případě pozitivního výsledku procesu lze předpokládat vysoké náklady z důvodu nedostatku krycích zdrojů ze strany poražených protistran, musel být učiněn tento bolestný krok,“ vysvětlují jednatelé společnosti Ertrag & Sicherheit Vermögensberatung Ges.m.b.H. Ačkoliv některé z procesů dopadly v první instanci vítězně, není možné trvale tomuto množství žalob odolávat.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Konec jedné ertragédie. Zatím v Rakousku

1. 9. 2016 | Aleš Tůma | 22 komentářů

Konec jedné ertragédie. Zatím v Rakousku

Poradenská společnost Ertrag und Sicherheit, před jejímiž praktikami jsme opakovaně varovali od roku 2011, se hroutí pod náporem žalob klientů. Tedy její rakouská odnož. Kdy domelou... celý článek

SHEDLIN. Investice v Číně nebo Emirátech? My vás varovali!

27. 4. 2015 | Aleš Tůma | 112 komentářů

SHEDLIN. Investice v Číně nebo Emirátech? My vás varovali!

V roce 2011 jsme psali o podivné nabídce fondů slibujících vysoké zisky z čínských realit. Sice to nějakou dobu trvalo, ale na naše varování došlo. A mnohem víc.

Portfolio strukturovaných produktů od ICM: Další z pohádek o snadném výdělku

27. 10. 2014 | Martin Tománek | 119 komentářů

Portfolio strukturovaných produktů od ICM: Další z pohádek o snadném výdělku

Klasické pohádky staví na relativně malé skupině motivů, které se opakují po celém světě. Kouzlo je v tom, že tyto motivy a jejich obměny dovolují nekonečné množství kombinací. A s... celý článek

Ertrag und Sicherheit: Výnos a solidní nejistota podruhé

2. 12. 2013 | Aleš Tůma | 657 komentářů

Ertrag und Sicherheit: Výnos a solidní nejistota podruhé

Před více než dvěma lety jsme psali o praktikách finančních poradců firmy Ertrag & Sicherheit. Změnilo se od té doby něco? Ano, změnilo. Přitvrdili.

Reality v Číně – chystá se nový Immofinanz?

8. 8. 2011 | Aleš Tůma | 12 komentářů

Reality v Číně – chystá se nový Immofinanz?

Finanční poradci prodávají v Česku uzavřené fondy slibující zajímavé výnosy z čínských nemovitostí. Skvělá nabídka? Ne bez otazníků.

Partners Financial Services