Jak finančně vzdělat děti? Kapesné, šetření, hry!

Ondřej Podlešák | rubrika: Jak na to | 2. 4. 2014 | 6 komentářů
Chcete, aby vaše děti v dospělosti nestrádaly? Můžete jim spořit, můžete pro ně investovat, můžete jim platit drahé školy. To nejdůležitější je ale na vás. Dobrá zpráva: vlastně to nic nestojí!
Jak finančně vzdělat děti? Kapesné, šetření, hry!

Asi každý rodič by byl rád, aby jeho děti měly aspoň základy finančního vzdělání. Jinými, prostšími slovy: aby to jeho děti uměly s penězi. Mladí lidé se totiž na startu života často zadluží a ne všichni pak zvládají své závazky splácet. Někteří se dokonce po pár měsících či letech vracejí zpátky domů a několik dalších let splácejí dluhy. O zajištění na penzi nemůže být ani řeč. Jak to má rodič udělat, aby dítě odstartovalo co nejlépe a prožilo celý život bez finančních karambolů?

Jak se rodí peníze

Začněme od úplných základů. Klíčové je se s dětmi o penězích vůbec bavit. Jak vtipně poznamenal Dušan Mátl, mnoho dětí si myslí, že „vezmeme kartičku, tu strčíme do mašiny, chvíli ťukáme do klávesnice a během chvilky mašinu obehrajeme o tolik peněz, kolik potřebujeme“. Děti prostě musí vědět, odkud se peníze berou. Tatínek a/nebo maminka musí do práce, aby vydělali peníze. Jinak nebudou žádné hračky, žádná čokoláda, žádné aquaparky, dokonce ani žádné jídlo a žádné bydlení.

Muž narozený v roce 1995 by měl dostat státní důchod v 70 letech. Jeho výše bude (podle studií CERGE-EI) proti té dnešní nižší až o polovinu. Muž s hrubou mzdou dvacet tisíc by tedy měl důchod šest tisíc.

Naše děti si na svoji penzi musí našetřit!

STÁT SE O VÁS NEPOSTARÁ. MY ANO…

Čím dříve začnete spořit na stáří, tím lépe se budete mít.

V Ušetři.peníze.cz dokážeme mnohem víc. Přesvědčte se sami.

Ať si koupí samy

Váháte, jestli dětem dávat kapesné? Určitě ano!  Naučí je to s penězi pracovat. Čím více peněz děti vydají „z vlastního“, tím lépe budou znát jejich hodnotu. Ať si koupí sami LEGO, panenku, nové tričko. Pokud všechno platí ze svého rozpočtu, učí se hospodařit.

Klíčovým momentem ve finanční výchově je zjištění, že ne všechny peníze jsou na útratu. Místo toho, abyste dětem spořili měsíčně, aniž by o tom věděly, peníze jim dejte a nechte je spořit samotné! Zajímavý model nabízí Cameron Harold: „Pokud děti dostanou peníze, rozdělíme je s nimi na polovinu. Mají dvě kasičky. Jedna je na hračky – z té si můžou koupit cokoliv. Druhá je na spoření. Tu každý měsíc vybereme a neseme peníze do banky.“ Haroldovy děti dokonce mají svého akciového makléře! V našem prostředí lze makléře nahradit třeba akciovými podílovými fondy – a začít tak jejich investování na penzi.

Nejdůležitější otázkou tedy není, jak vysoké kapesné dětem dávat. Jednoduše je stačí naučit, že si peníze mají šetřit!

Anketa

A co vy, dostávali jste kapesné?

Ať si hrajou

Nyní už děti mají základy: Vědí, co jsou peníze. Znají jejich hodnotu. Vědí, že musí ušetřit. Jak je ale naučit plánovat do budoucna? Samozřejmě tak, jak to děti mají nejradši – hrou! Z mých zkušeností je vhodná hra Finanční svoboda. Začínat s ní lze u dětí na 2. stupni základní školy. Alternativou může být hra Cashflow pro děti, oproti Finanční svobodě má však jednu nevýhodu – herní scénáře příliš neodpovídají realitě.

A ani počítačové hry nejsou jenom zlo, můžou děti vzdělávat. I pro oblast finanční výchovy existuje několik her, které jsou vhodné. Popisuje je Michal Kašpárek ve svém článku Hry, kde to děti musí líp umět s penězi než s laserovou puškou: Dobrodružná hra Elder Scrolls V: Skyrim, fotbalový manažer PC Football Manager 2012, či hra The Sims Medieval.

I já jsem základy finančního vzdělávání získal stejně: U on-line hry RuneScape (ještě stále je dostupná). Dítě si v ní zvolí postavu, zabíjením příšerek získává peníze a musí dobře hospodařit, jinak si nezahraje – nemůže kupovat výzbroj, jídlo ani kosmetické doplňky. Během hraní potkají děti spoustu jiných hráčů, kteří stojí při cestě a žebrají o peníze, protože je neumí sami vydělat, nebo vše prohráli v hazardu! Taková zkušenost může být do života také velmi užitečná.

Ať si vydělají!

Chcete, aby děti byly nejen finančně vzdělané, ale aby z nich byli úspěšní podnikatelé? I s tímto vám poradí již jednou citovaný Cameron Harold: „Když si děti chtějí něco koupit a chybí jim na to peníze, dám jim příležitost najít kolem domu práci, která je potřeba udělat. Poté smlouváme o ceně této práce. Děti se tak učí vyjednávat.“

Kyselá americká lekce

Víte, že v Americe mají jeden opravdu speciální „svátek“? Jmenuje se Národní den stánků s limonádou. Michal Kašpárek píše o tom, jak se vyplatí nechat děti ohmatat si byznys. A připomíná, že se přitom naučí nakonec mnohem víc než jen vracet drobné:

Autor je finanční poradce Partners

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+44
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 4. 2014 22:11, jezevec

no dyk to povidám, vy to nečtete?
nějaké pracovní povinnosti a + k tomu šanci na výdělek, kapesné zdarma = nula.
takže posekáš trávník a uklidíš si pokoj, zadarmo + a pak můžeš za padesát korun umýt všem boty.
ano mám ceník. taky.
jinak pracovní povinnost se vztahují k záležitostem jejich vlastním, aby se učili mít své věci v pořádku a to zásadně zadarmo (uklidíš si pokoj), a pak k věcem užívaným společně (trávník, bazén) - pracovní příležitost se zásadně váže k pracím, ze kterých recipient nemá osobní prospěch (umeješ boty ostaním).
prostě, jak správně říkáte, přiblížit to maximálně krysímu závodu, který je pak očekává.

Zobrazit celé vlákno

+8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dluhy procházejí žaludkem

25. 3. 2014 | Petra Kozlová | 10 komentářů

Dluhy procházejí žaludkem

Nebo by aspoň měly.

Očima expertů: Jak nejlépe spořit dětem?

14. 2. 2014 | Ondřej Tůma | 26 komentářů

Očima expertů: Jak nejlépe spořit dětem?

Není nad to vychovat z dětí pořádné lidi. Snad jedině vychovat z dětí pořádné lidi a moct jim, když odcházejí z domova, povědět: Tady máš něco do začátku. Jak na to?

Bitva u Lipan, pestíky a náklady obětované příležitosti

17. 9. 2013 | Lucie Kocurová | 6 komentářů

Bitva u Lipan, pestíky a náklady obětované příležitosti

Dokázat přečíst ještě neznamená dokázat čtenému rozumět. Umět něco sečíst ještě neznamená, že si v životě dokážeme spočítat, co nás kolik bude stát a na čem kolik vyděláme. Zkrátka... celý článek

Petr Houdek: Když neumíte hospodařit, je vám výhra v loterii na nic

24. 8. 2013 | Ondřej Tůma | 9 komentářů

Petr Houdek: Když neumíte hospodařit, je vám výhra v loterii na nic

Ekonomie už nám vysvětlila, jak bychom se měli v určitých situacích chovat. Behaviorální ekonomie, o které jsme si povídali s Petrem Houdkem, se snaží najít vysvětlení, proč se tak... celý článek

Očima expertů: Jak hlídat rodinné finance?

20. 7. 2012 | Ondřej Tůma | 19 komentářů

Očima expertů: Jak hlídat rodinné finance?

Máte problémy se sestavováním rodinného rozpočtu? Stává se vám až příliš často, že na konci měsíce máte míň, než byste potřebovali? Nechte si poradit od odborníků ze světa financí.

Partners Financial Services