Peníze. Veřejný nepřítel číslo jedna?

Soudy loni vyhlásily 820 420 exekucí. Do osobního bankrotu zamířilo téměř sedmnáct tisíc dlužníků. Rezervy pro případ ztráty příjmu si přitom tvoří jen třetina lidí, a z nich většina nechává tyto prostředky na běžném účtu. Tato čísla rozhodně nenechávají ekonomy a sociální pracovníky v klidu. Shodují se na jednom: příčina neveselých statistik je chabá finanční gramotnost!
Peníze. Veřejný nepřítel číslo jedna?

Česká národní banka v roce 2010 uspořádala rozsáhlý průzkum právě na téma finanční gramotnosti dospělých. Jeho výsledky jsou dostatečně známé a poměrně alarmující (jen necelá třetina lidí ví, co znamená zkratka RPSN, například).

Co s tím?

Napřed se zamysleme nad tím, proč jsou na tom dospělí Češi se znalostmi tak bledě. „Dospělí žijí více v přítomnosti a nedovedou se připravovat na to, co bude za 30 let. V důsledku toho se jim špatně rozhoduje v přítomnosti, případně nejsou motivováni věnovat energii do svého zabezpečení a jistot ve stáří. Lidi stále nevěří tomu, že se o ně stát ve stáří nepostará,“ uvádí Nikola Křístek za web Gramotnost.cz.

STÁT SE O VÁS NEPOSTARÁ. MY ANO…

Čím dříve začnete spořit na stáří, tím lépe se budete mít.

V Ušetři.peníze.cz dokážeme mnohem víc. Přesvědčte se sami.

Zuzana Kortusová, manažerka projektu Abeceda rodinných financí dodává: „Lidé mají největší problém s přijetím zodpovědnosti za svoje peníze. Často mají pocit, že by se měl stát postarat o všechny možné ‚podvodníky‘a ochránit je před chybnými investicemi.“ Navíc si prý jen málo domácností vede skutečně detailní rozpočet a často ani přesně neví, kam jejich peníze vlastně odtékají. Podle výzkumu, který si letos na podzim nechali zpracovat Partners, si své příjmy a výdaje zaznamenává jen o dvě procenta víc než polovina domácností.

Lidé také neradi přiznávají, že se v něčem nevyznají nebo že něčemu nerozumí. „Z našich informací vyplývá, že lidé při rozhodování o financích nejvíc důvěřují úředníkům na přepážkách v bance. Už jen málokdo si ale dá do souvislostí, že právě tito lidé jsou svými nadřízenými tlačeni k prodeji finančních produktů za každou cenu, a že jim tudíž o blaho klientů zas až tak úplně nejde,“ říká Zuzana Kortusová.

Hlídejte si peníze!

Jak na rodinný rozpočet

Kdo chce vědět, jak a kde má šetřit, musí napřed vědět, kolik a kde utrácí. Ideální je vést si seznamy výdajů a příjmů, plánovat dlouhodobě a s rozmyslem, zkrátka mít propracovaný domácí rozpočet.

Nemáte? Ale to byste měli...

Projděte si starší (ale nestárnoucí) seriál o rodinném rozpočtu, který pro vás připravily Peníze.cz:

Jak domácí finance hlídají „profesionálové od peněz“, ekonomové či bankéři? Ptali jsme se v naší pravidelné anketě Očima expertů.

Vše, co jste chtěli vědět o penězích, ale nebylo koho se zeptat

Zatímco děti a dospívající se od letošního roku věnují tématům z oblasti finanční gramotnosti povinně ve škole, pro dospělou populaci zatím mnoho možností není. Ministerstvo financí v roce 2010 formulovalo Národní strategii a na jeho stránkách je také možné nalézt aktuální seznam projektů finančního vzdělávání pro letošní rok. Bohužel však pro dospělé chybí stabilní síť vzdělávacích center.  

Semináře s tématy jako je například sestavování rodinného rozpočtu, zodpovědné zadlužování nebo finanční produkty v Česku pořádají zejména mateřská centra, občanská sdružení, domy na půli cesty, centra pro seniory nebo různé občanské poradny. Bohužel, často na ně přicházejí lidé až ve chvíli, kdy už reálně nějaký problém mají – jsou v prodlení se splátkami, hrozí jim exekuce nebo se jenom nevyznají ve spleti svých úvěrů, kreditních karet a pojistek. 

„Dospělá populace je celkem špatně uchopitelná. Ti lidé chodí do práce a pak mají na starosti domácnost, děti, mají svoje zájmy. A navíc mnozí nevidí finanční vzdělávání jako svoji prioritu. Raději si zaplatí seminář na téma Bude konec světa? než aby se šli vzdělávat v oblasti osobních financí,“ říká Zuzana Kortusová.

Projekt Abeceda rodinných financí probíhá už od roku 2010 a spočívá v tom, že nejrůznější občanská sdružení vybírají ze svého středu člověka, který projde důkladným školením v několika oblastech, například v tématech tvorby rodinného rozpočtu, pracovně právních vztahů, finančních produktů atd. Účastník kurzu se pak stává lektorem a získané informace a dovednosti předává dál ve své komunitě.

Velmi podobná témata probírají i účastníci programu Gramotnost.cz, a to na seminářích v Centrech učení – mateřských centrech a základních školách po celém Česku s výjimkou Prahy. Zároveň projekt zahrnuje takzvané webináře – videopřenosy školení s lektorem, kdy účastníci mohou on-line pokládat dotazy. 

V současné době se rozbíhá také projekt hrazený Ministerstvem práce a sociálních věcí, který by měl zvýšit úroveň socioekonomických kompetencí uchazečů o zaměstnání, registrovaných na Úřadech práce.

Světlo na konci tunelu

Kudy z této situace ven? Jak zasáhnout co největší část populace a předat jí alespoň ty nejnutnější základy „pro přežití“?

Podle Zuzany Kortusové by velmi zajímavou možností byla spolupráce se zaměstnavateli. Ti by mohli svým zaměstnancům poskytnout seminář na téma osobních financí například jako bonus, stejně jako poskytují jazykové kurzy nebo permanentky na plavání. Pro většinu podniků a firem malé a střední velikosti by stačilo vyškolit mzdovou účetní, která by mohla poradit všem těm, na které se začínají valit problémy. I když jsou ale školení zdarma, pro zaměstnavatele představuje uvolňování klíčových pracovníků zatím problém.

Do doby, než zaměstnavatelé prozřou a dopřejí svým zaměstnancům základy finanční gramotnosti, můžete se vzdělávat s námi – ve Škole finanční gramotnosti na Peníze.cz

Učit se, učit se, učit se

Finančnímu vzdělávání dospělých se věnuje i projekt Den finanční gramotnosti a lekce Školy finanční gramotnosti, které má ve spolupráci s partnery pod záštitou společnost Partners. Lekce jsou zaměřeny na tři skupiny – žáky, středoškoláky a dospělé. Školí se po celé republice a od září 2012 do současnosti bylo odškoleno celkem 860 lekcí. Jednotlivé lekce jsou upraveny na míru cílovým skupinám a věnují se tématům jako rodinné finance, „špatné a dobré úvěry“, finanční trh a produkty, zajištění na stáří a investice. 

Lekce lze objednat na www.denfinancnigramotnosti.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 11. 2013 9:07, Aleš B

Označit lidi s podprůměrným příjmem za finančně negramotné může jenom sociopat. Člověk s příjmem nadprůměrným žijící podle přísloví sytý hladovému nevěří. Platy většiny českých obyvatel jsou drženy velmi nízko, neboť jen tak mohou vznikat ekonomické rezervy, z nichž sanujeme gangstery vykrádající státní pokladnu tu ve prospěch chamtivých církví, tu ve prospěch energetických lobby, či stavitelů všemožných tunelů. Zaměstnavatelé se dnes nestydí nabízet platy v hanebné výši lehce nad deset tisíc korun a chtít za to po zaměstnanci minimálně maturitu a cizí jazyk slovem i písmem. Nikoho nezajímá, že po zaplacení nájemného takovému zaměstnanci zbudou slovy asi tak čtyři tisíce na čtyři týdny. Takže víte co? Zeptám se vás slovy Bohumila Stejskala: Kdo je u vás hňup?!

+12
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Jak hlídat rodinné finance?

20. 7. 2012 | Ondřej Tůma | 19 komentářů

Očima expertů: Jak hlídat rodinné finance?

Máte problémy se sestavováním rodinného rozpočtu? Stává se vám až příliš často, že na konci měsíce máte míň, než byste potřebovali? Nechte si poradit od odborníků ze světa financí.

Penězožrouti a penězonosiče: bohatněte s rozumem

18. 4. 2012 | Václav Valášek | 24 komentářů

Penězožrouti a penězonosiče: bohatněte s rozumem

Jakých hříchů se rodiny i jednotlivci nejčastěji dopouštějí na svých rozpočtech? Jak vznikají černé díry v českých peněženkách? Pojmenovali jsme pět problematických oblastí při správě... celý článek

Škola finanční gramotnosti: velké opáčko na závěr

13. 3. 2012 | Roman Baroš | 12 komentářů

Škola finanční gramotnosti: velké opáčko na závěr

Úroveň finanční gramotnosti v Česku je nízká. Ovšem nemůžete za to vy chtě-nechtě klienti (i když svůj podíl viny taky máte), může za to systém, který vás naučil, že o všechno se za... celý článek

Škola finanční gramotnosti: jak zvládat rodinný rozpočet

6. 9. 2011 | Roman Baroš | 26 komentářů

Škola finanční gramotnosti: jak zvládat rodinný rozpočet

Jak udržet rodinný rozpočet na uzdě? Jak se vyhnout nepříjemným překvapením pět dní před výplatou? Jak si bezbolestně vytvořit dostatečnou rezervu? Většina lidí tyhle otázky řeší, bohužel... celý článek

Rodinný rozpočet: Při inventuře příjmů buďte absolutně upřímní

1. 7. 2009 | Luboš Smrčka | 2 komentáře

Rodinný rozpočet: Při inventuře příjmů buďte absolutně upřímní

Základem dobrého rodinného rozpočtu je kompletní přehled příjmů. Ty je třeba rozdělit na pravidelné příjmy, které plynou z určitého smluvního vztahu, a na ostatní příjmy. Na jejich... celý článek

Partners Financial Services