Škola finanční gramotnosti: velké opáčko na závěr

Roman Baroš | rubrika: Když se řekne | 13. 3. 2012 | 12 komentářů
Škola finanční gramotnosti: velké opáčko na závěr
Úroveň finanční gramotnosti v Česku je nízká. Ovšem nemůžete za to vy chtě-nechtě klienti (i když svůj podíl viny taky máte), může za to systém, který vás naučil, že o všechno se za vás postará stát. Nepostará! Je potřeba vzít svůj osud do vlastních rukou.

Hlavním úkolem všech finančních institucí je vydělat svým majitelům peníze, bez ohledu na to, jestli o sobě tvrdí, jak moc nám všem chtějí pomoci. Dost možná, že opravdu chtějí, ale zcela určitě taky chtějí, abychom jim za to zaplatili. Osobním úkolem každého z nás je vybrat si instituci, která nám poskytne službu v požadované kvalitě a kterou za to zbytečně nepřeplatíme.

Škola finanční gramotnosti, která si dala za cíl naučit vás vybírat si, začínala téměř před desíti měsíci – to znamená, že školní rok se chýlí ke konci a je čas na závěrečné shrnutí probraného učiva. Pokud jste seriál sledovali, měli byste být vybaveni aspoň tím nejdůležitějším pro přežití v moři nabídek, smluv a reklam. Tedy teoreticky. Ačkoli jsem uváděl příklady z praxe, jak jen se dalo, jejich znalost ještě neznamená, že sami obstojíte dobře. Ale kdybyste si z naší školy neodnesli nic jiného, tak aspoň to nejdůležitější: než vezmete do ruky tužku, abyste se podepsali, čtěte a čtěte, dokud nebudete rozumět a dokud vám nebude do detailu jasné, k čemu se podpisem zavazujete. Když nerozumíte, platí pravidlo lenochů: kdo nic nedělá, nic nezkazí.

Tak. Doufám, že už mezi vámi nejsou žádní finanční masochisti, kteří žádný produkt nemají nebo nechtějí, nebo naopak masochisti, kteří mají naprosto všechny, některé dvakrát.

A teď velké závěrečné opakování.

Portfolio

Když se bavíme o penězích, portfolio je množina finančních produktů, které máte. Někdo tohle slovo (nevím proč) nemá rád, tak o sobě tvrdí, že žádné portfolio nemá. To je ale nesmysl. I kdybyste neměli žádný finanční produkt, tak máte portfolio – ve kterém prostě není žádný finanční produkt. I to je vyjádření vašeho světonázoru; a třeba je právě „žádný finanční produkt“ přesně to, co odpovídá vašim potřebám.

Běžný účet

Chybělo vám ve Škole finanční gramotnosti nějaké téma? Je něco, co jste nepochopili nebo chcete probrat podrobněji?
Napište nám na redakce@penize.cz. Můžeme se domluvit na doučování.

Drtivá většina české populace ale má alespoň běžný účet. To je také to, čím by měl každý člověk začít, tedy pořídit si běžný účet, který vyhovuje jeho potřebám. Dnes už naštěstí existuje několik bank, kde můžete mít účet zdarma, a to bez dalších podmínek, a několik dalších bank, kde můžete mít účet zdarma, když budete splňovat nějaké podmínky.

Dinosauří banky, které vybírají nekřesťanské poplatky, ačkoli za ně nenabízejí nic navíc, ale stále existují: dejte jim najevo, že nejste také dinosaurus a změňte svůj běžný účet, tomuto tématu jsme se věnovali ve zvláštní lekci. Ovšem ani placený účet není sám o sobě špatný: pokud za své peníze dostanete nějakou službu, která vám vyhovuje a kterou zadarmo nedostanete.

Pojištění

Pojistka je bohužel v češtině sprosté slovo a pojišťovák jedno z nejopovrhovanějších povolání. Jenomže dobrá pojistka je základ dobrého portfolia. K čemu je vám dobré to, že máte nakoupené akcie za 300 tisíc korun, když se vám stane úraz a nadosmrti jste na invalidním vozíčku? Až se po pár měsících vrátíte z nemocnice, už možná nemáte práci, do které byste se mohli vrátit. Pokud jste těch 300 tisíc neutratili na svoji rekonvalescenci, asi vám stejně dlouho nevystačí, možná pár let. Co pak ale dál?

Jak se správně pojistit, jsme probírali ve dvou dílech Školy finanční gramotnosti:

Pojistit můžete také svůj majetek, tomu jsme věnovali také speciální lekci:

Jako každá profese mají i pojišťováci svou profesní mluvu, výrazy a „zkratky“, kterým laikové nerozumějí. Že nevíte, co jsou sikovky, co je bindloch nebo šaluňk, vám dost pravděpodobně nebude v životě vadit (pokud se nechcete uplatnit jako instalatér, horník nebo zedník). Ale co když se pojišťovák zapomene, že není ve společnosti sobě rovných a začne na vás chrlit, že by vám sjednal ížetpéčko? Je to od něj neprofesionální, jistě. Ale nevadí, pokud budete ovládat aspoň trochu jazyk jeho kmene, jste ve výhodě! Nachystali jsme slovníček, se kterým se klidně můžete vydat na „Tour de pojišťovna“.

Ještě bych k pojištění rád pověděl jednu věc. Na rizikovém pojištění nikdy a naprosto logicky nemůžete vydělat. Vy dáváte pojišťovně peníze a pojišťovna vydělává. Na pojištění podle statistik „vydělá“ jen asi 15 procent lidí – stane se jim nějaký úraz nebo dostanou závažnou nemoc. Zbytek prostě celý život platí zbytečně. Bohužel nikdo dopředu neví, do které množiny se nakonec zařadí, proto je jistější pojistku prostě mít.

Pojistka ale samozřejmě není pro každého. Máte-li „doma“ takový balík peněz, že už nadosmrti nemusíte pracovat, nebo máte-li vybudovaný dostatečný pasivní příjem, který vás uživí, pojistku zrušte.

Vlastní střecha nad hlavou

Úkolem každého z nás je zajistit si poklidné stáří, k tomu neodmyslitelně patří bydlení. Někdo má to štěstí, že něco zdědí, ten zbytek z nás ale musí vynaložit nemalé úsilí (a zaplatit hodně peněz), abychom to do důchodu stihli.

Hypotékám se věnovala trilogie

Druhá varianta, jak si půjčit na bydlení, je stavební spoření.

Pro někoho je výhodnější hypotéka, pro někoho stavebko, univerzálně nejlepší není nic, vždycky je potřeba počítat.

Někteří lidé si myslí, že je výhodnější si na bydlení naspořit a pak koupit byt nebo dům „za hotové“, já si to před deseti lety taky myslel, dokud jsem si nevzal do ruky kalkulačku.

Investice a zajištění na stáří

Investiční poradna na Peníze.cz

Máte peníze? A máte jich málo? Pochopitelně, vždycky by jich mohlo být víc. Tak s tím něco udělejte! Poraďte se s poradnou.

Investiční poradnu na Peníze.cz vede Marek Hatlapatka, vedoucí analytického oddělení investiční společnosti Cyrrus.


Cyrrus

Tak máte běžný účet (pokud nemáte zvláštní potřeby, tak zdarma), máte zajištěnou rodinu pro případ, že by se vám něco stalo, a už i bydlíte ve vlastním (i když zatím splácíte). Zbylé peníze je možné někam investovat.

V úvodu do investování jsme se naučili některé základní pojmy, pokračovali jsme článkem o typech podílových fondů a vysvětlili jsme si, co lze očekávat od fondů životního cyklu, ETF a měnového rizika.

Specificky pro potřeby spoření na stáří jsme se věnovali penzijnímu připojištění. A řekli jsme si, že to nebude ta úplně nejlepší cesta; proto jsme se nejdříve naučili spočítat, kolik si potřebuju naspořit do důchodu a pak jak spořit na stáří.

Budete-li v investování úspěšní, můžete dosáhnout na pasivní příjem. Kdo ví, třeba půjdete do důchodu předčasně, protože už prostě pracovat nebudete muset.

TIP LEKTORA

Možná ještě důležitější než vědět, kam investovat, je vědět, kam neinvestovat.
Naučte se rozeznat solidního investičního manažera od „pohádkáře“!

Jak si povíme hned za dalším mezititulkem, máloco je ve světě pevné. Krachy nechodí po horách, ale po bankách a tak podobně. Investice, kterou doporučují odborníci čím dál víc, snad proto, že se na to dlouho jakoby pozapomínalo, je investice do někoho, kdo vás podrží, až budete slabší. Investujte do dětí. A samozřejmě do jejich finančního vzdělání:

Půjčky a krachy

I když dodržíte všechna výše uvedená pravidla a poučky, můžete se dostat do situace, kdy si prostě musíte půjčit. Snažili jsme se vás připravit i na tyhle situace. Aby vás u této příležitosti neobrali nějací lichváři nebo i kamenná banka, ale s lichvářskými úroky.

I finanční instituce se může dostat do problémů. Co můžete nebo naopak nemůžete čekat, když zrovna vaše banka nebo pojišťovna zkrachuje, se dočtete v díle Krachy, krachy, krachy.

Rodinný rozpočet

Svět financí může být pro někoho složitý. Anebo velice jednoduchý. Patříte k těm, kteří nejlíp vědí, že státní rozpočet má vypadat úplně jinak, stačilo by se vás zeptat? A zametli jste si před vlastním prahem? Jak to funguje u vás doma? Umíte odolat předvánočním masážím, umíte šetřit, máte pod kontrolou příjmy a výdaje své domácnosti?

Anketa

Jak se vám Škola finanční gramotnosti líbila?

Pro zaměstnance a podnikatele

Nejen finanční instituce, ale také vaši zaměstnavatelé mají za úkol vygenerovat co největší zisk; velmi oblíbeným způsobem, jak toho dosáhnout, je obrat svoje zaměstnance. Naučte se z článku Pracovní cesty a diety, na co máte právo na pracovní cestě, ušetříte možná i tisíce korun.

Zaměstnanci (i podnikatelé) musí podávat daňové přiznání, jak nepřeplácet stát na daních, se dozvíte v článku Zaměstnanci, ohlídejte účetní a ušetřete na daních.

Třešinka

Pomyslnou třešinkou na dortu finanční gramotnosti je článek Zadarmo a další magická slovíčka, ten kdo je bude znát, se naučí jim odolávat.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 3. 2012 9:59, eďa

Tak na závěr školy fin. gramotnosti se sluší napsati toto: Neházejme perly - peníze sviním, neboť jak stařec třaslavý, budeš se marně trápit nad finančním bezprávím.

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 3. 2012 18:49, Slávka

Vážený pane Hatlapatko,
místo honosných teorií mi sestavte rozpočet,jak všechny vaše rady uskutečnit z čistého měsíčního příjmu 15 000,-Děkuji.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Škola finanční gramotnosti: zadarmo a další magická slovíčka

14. 2. 2012 | Roman Baroš | 18 komentářů

Škola finanční gramotnosti: zadarmo a další magická slovíčka

Když nás banka či pojišťovna lákají do svých sítí – rozumějte, když chtějí, abychom se stali jejich klienty – snaží se ošálit náš finanční orientační smysl. Používají k tomu nejrůznější... celý článek

Škola finanční gramotnosti: zaměstnanci, ohlídejte účetní a ušetřete na daních!

13. 1. 2012 | Roman Baroš | 3 komentáře

Škola finanční gramotnosti: zaměstnanci, ohlídejte účetní a ušetřete na daních!

Všichni platíme daně a všichni podáváme daňové přiznání. I když o tom někteří z vás ani nevědí, protože to za ně dělá zaměstnavatel. Na daních se dá i ušetřit – a mnohdy to nejsou malé... celý článek

Škola finanční gramotnosti: krachy, krachy, krachy

8. 11. 2011 | Roman Baroš | 7 komentářů

Škola finanční gramotnosti: krachy, krachy, krachy

Co se stane, když... V minulém díle Školy finanční gramotnosti jsme se učili, do čeho neinvestovat. Dnes si řekneme o tom, co nám hrozí, když už jsme svoje peníze do něčeho dali.

Škola finanční gramotnosti: jak zvládat rodinný rozpočet

6. 9. 2011 | Roman Baroš | 26 komentářů

Škola finanční gramotnosti: jak zvládat rodinný rozpočet

Jak udržet rodinný rozpočet na uzdě? Jak se vyhnout nepříjemným překvapením pět dní před výplatou? Jak si bezbolestně vytvořit dostatečnou rezervu? Většina lidí tyhle otázky řeší, bohužel... celý článek

Finanční masochismus

2. 6. 2011 | Roman Baroš | 26 komentářů

Finanční masochismus

Podle definice ve Wikipedii je masochismus „sexuální potěšení, při kterém je jedinec vzrušen bolestí, která je mu způsobována“. Věděli jste ale, že existuje i finanční masochismus?

Partners Financial Services