Škola finanční gramotnosti: pasivní příjmy

Roman Baroš | rubrika: Když se řekne | 7. 2. 2012 | 7 komentářů
Škola finanční gramotnosti: pasivní příjmy
Je hodně lidí, kteří zbohatli psaním příruček, jak zbohatnout. Mezi jejich recepty kupodivu nikdy nenajdete radu: Napiš příručku, jak zbohatnout. Zato se vždycky dočtete, že máte nechat své peníze pracovat za sebe a že si máte zařídit pasivní příjem. Co to je?

Začněme z druhého konce: co pasivní příjem není. Příjmy se obecně dělí na aktivní a pasivní. Když se řekne aktivní příjem, je to poněkud zavádějící, zní to totiž, jako by penízky aktivně skákaly do vaší peněženky. Ve skutečnosti je to naopak: to vy musíte být aktivní a pořádně se otáčet, aby vaše tobolka aspoň trochu přibírala na váze. Musíte pracovat, podnikat, otáčet se, makat jak šroub. U pasivního příjmu se předpokládá, že už toho moc neděláte, maximálně točíte palci mlýnek a čtete si příběhy slavných zbohatnutí, od Roberta Kiyosakiho po strýčka Skrblíka. Napřed ale přece jenom musíte něco udělat.

Hned na začátek si uveďme několik příkladů pasivního příjmu:

  • Máte v bance obrovskou hromadu peněz, ze kterých vám plynou nezanedbatelné úroky: musíte tu hromadu peněz někde sehnat, nejčastěji jsou jejím zdrojem nějaké aktivní příjmy;
  • Pronajímáte jednu nebo několik nemovitostí: napřed je musíte koupit za hromadu peněz a musíte pak udržovat jak nemovitosti, tak i dobré vztahy s nájemníky, pokud to nese dobře, můžete si na to někoho najmout;
  • Kdysi dávno jste založili firmu, která má dnes pár desítek zaměstnanců, řídí ji za vás ředitel: musíte napřed být dobrý podnikatel a/nebo mít pořádné štěstí a musíte mít šťastnou ruku při výběru ředitele;
  • Jste dostatečně staří na to, abyste pobírali starobní důchod, a žijete v zemi, kde se (ještě) nějaký vyplácí: tenhle pasivní příjem se v příručkách zbohatnutí většinou neuvádí, důchod je sice pasivní příjem, ale na blahobyt většinou nezakládá. Ani já se tedy po vzoru zmíněných příruček nebudu starobnímu (a dalším) důchodům v téhle hodině dál věnovat.

Pasivní příjem znamená větší svobodu

Škola finanční gramotnosti na Peníze.cz

Ovládáte bezpečně peněžní trivium? Znáte základní počty, víte, jak číst smlouvy a kdy je můžete podepsat?

Mít pasivní příjem a nemuset chodit do práce by se asi líbilo každému. Někdo vám možná bude tvrdit, že do práce chodí rád, proto si žádný pasivní příjem nebudoval, ale je to dost legrační výmluva. Takovému člověku spíš bylo zatěžko o tom pořádně uvažovat. To že dostanete měsíčně nějaké peníze bez práce, přece neznamená, že se musíte práce vzdát a věnovat se až do smrti jen nepříjemným povinnostem rentiérů, jako jsou partie golfu s dalšími rentiéry, projížďky na jachtě či lety balonem kolem světa. Pokud by vám snad příjmy ze zaměstnání byly na obtíž, můžete je věnovat na charitu nebo si můžete pořídit sérii pěkně mastných skandálních rozvodů. Navíc není nic hezčího než chodit do práce s vědomím, že můžete kdykoli vynadat šéfovi do oslů a prásknout navždy dveřmi.

I když ve skutečnosti to nebývá tak horké. Minimálně ze začátku pro vás pasivní příjmy budou znamenat spíš přilepšení k příjmům aktivním.

Jak na to

Kromě šťastlivců, kterým spadla do klína šikovná restituce či velké dědictví nebo se jim náhodou podařilo lacino koupit pole, přes které, jak se brzy ukázalo, povede dálnice, se člověk musí pořádně snažit, aby se mezi rentiéry propracoval. V zásadě existují asi dvě cesty:

  • Ukrutně se zlepšíte v tom, co vás teď živí, a stanete se guru svého oboru: budete mít pohádkový plat, jehož přebytky budete moct věnovat na vybudování pasivního příjmu
  • Svoje příjmy rozložíte do několika různých aktivit, každá vám ponese něco málo, ale dohromady to bude slušný balík, jehož přebytky opět využijete k pořízení pasivního příjmu.

Srovnali jsme: spořicí účty, termínované vklady

Srovnání

Srovnali jsme pro vás aktuální sazby spořicích účtů a termínovaných vkladů na rok a na dva. Chcete znát vítěze?

Nejprve si tedy musíte ušetřit balík. Jinak než z výplaty nebo z příjmů z podnikání to asi nepůjde, pokud tedy nemáte hlavu na geniální nápady, za které by vám někdo byl ochotný platit. Peníze navíc si odkládejte bokem. Protože budete spořit několik let, určitě zvažte, jestli by se vám nevyplatil některý z termínovaných vkladů. Pokud si ještě nejste jistí, jestli budete radši spořit na základ pro pasivní příjem, nebo si spíš za půl roku budete chtít koupit nové auto, můžete zvolit spořicí účet. Až tam budete mít našetřený nějaký větší obnos, vhodným způsobem ho použijete.

Opět máte několik možností, jak s penězi naložit:

  • Vybudujete vlastní firmu. Ze začátku to možná bude potřebovat vaši zvýšenou aktivitu, ale časem tam dosadíte svého ředitele a odcházíte do důchodu.
  • Zahrajete si na investora jako ve Dni D a dáte peníze někomu na rozjezd jeho podnikání, za to budete dostávat část jeho zisku. Do televize vás asi nevezmou, ale pro začátek si můžete projít nabídku na portálu www.nakopni.me.
  • Peníze investujete do některých finančních produktů a starosti s podnikáním přenecháte druhým. Jde to sice pomaleji, ale výhoda je, že můžete začít investovat i s pár stovkami měsíčně. Můžete si tedy odpustit fázi shromažďování základního kapitálu. Tato možnost je obzvlášť vhodná pro slabší povahy, které by měly tendenci úspory vybírat a nakoupit za ně na rok kindervajíčka pro celou školu, kam chodí jejich ratolest.
  • Koupíte nemovitost, kterou pak budete pronajímat. O tom se ovšem nebudu rozepisovat. Teorii důkladně rozebíral v loňském roce na Peníze.cz Daniel Kotula – a nápověda z režie mi říká, že právě dnes v sousedním článku začíná předvádění investic do nemovitostí v praxi.
Škola finanční gramotnosti

TIP LEKTORA

Pokud se chcete vydat čistě cestou finančních produktů, doporučuji zahrát si hru Finanční svoboda nebo lokalizovanou verzi hry Cashflow. Natrénujete si vše v českých podmínkách a naučíte se základní postupy.

Tohle opravdu ne

Pokud budete hledat inspiraci na internetu, narazíte na spoustu „zaručených“ postupů, jak pasivního příjmu dosáhnout. Povětšinou se týkají různých hazardních her a vkládání peněz do pochybných aktivit někoho druhého, který vám naslibuje hory doly. Můžu vás ujistit v tom, že 99 procent z těchto nabídek má za účel pouze vytáhnout z vás peníze, nic jiného. Je to takový oříšek, jehož řešení ponechávám na povolanějších, tedy matematicích: existuje nekonečně mnoho způsobů, jak vydělat peníze. Způsobů, jak peníze prodělat, je ale mnohokrát víc.

Dobrým poznávacím znakem pochybných nabídek je špatná čeština. Na první pohled je vidět, že to někdo bezmyšlenkovitě projel automatickým překladačem a dále se tím nezabýval. I když v poslední době se i tito zahraniční podvodníci hodně zlepšili, takže buďte ve střehu.

Máte čas

Anketa

Máte pasivní příjem?

Jak jste z krátkého přehledu pasivních příjmů poznali, budování (a naštěstí i čerpání) pasivního příjmu je dlouhodobá záležitost. Pokud byste o něm uvažovali (a měli byste), pořádně věc promyslete. Když nezačnete zítra ani příští týden, nic moc se nestane. Samozřejmě – teoreticky vám může o chlup utéct báječná možnost nasypat peníze do startující firmy, která napřesrok bude hvězdou ve svém oboru, teoreticky jste právě teď mohli koupit nemovitost, u níž by vám po drobné rekonstrukci nájemníci utrhali ruce, a samozřejmě, že zítra je možnost koupit pod cenou akcie firmy, která začne napřesrok vyplácet pohádkovou dividendu. Stává se. Ve skutečnosti ale budování pasivního příjmu vyžaduje na začátku pořádnou, byť třeba jen myšlenkovou – aktivitu. Hledání a porovnávání možností. A peníze, které budete muset na začátku investovat, se nezačnou vracet hned. Ale dá se to vydržet. Určitě je to jednodušší než pár minut třímat elektrody sovětské zocelovací hry pro mládež Vyděržaj, pioněr!

Na závěr bych rád všem popřál hodně štěstí v jejich snažení a přidám k dobru jednu radu: nevrhejte se do ničeho bezhlavě, vše si radši dvakrát rozmyslete. Ideální způsob, jak začít, je přečíst si pár knih od renomovaných autorů nebo průběžně sledovat stránky, které se tímto tématem zabývají.

Autor je finančním poradcem Partners Financial Services

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+38
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 2. 2012 11:55, Jarmil

pan eŠ je očividně závistivec, který není schopen pochopit podstatu článku. Článek je naopak velmi dobře napsán.

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 2. 2012 9:42, eŠ

proč mám pocit, že jsou články na penize.cz "kupované" společností Partners? Ani konzultant (od Partners anebo odjinud) Vám nedoporučí nejlepší produkt na trhu, ale takový, z něhož jemu samotnému plynou největší provize, tak to prostě je. Nevidím tedy důvod něco takového podporovat.

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

První skutečná REALITY show: kupte si investiční nemovitost!

7. 2. 2012 | redakce Peníze.CZ | 19 komentářů

První skutečná REALITY show: kupte si investiční nemovitost!

Přemýšlíte, jak se zabezpečit na stáří? Chcete výhodně investovat? Pak přesně pro vás je tato Reality show: pořiďte si s námi investiční nemovitost. Stačí se přihlásit. A ostatní se... celý článek

Škola finanční gramotnosti: naučte synečka hospodařit

13. 12. 2011 | Roman Baroš | 4 komentáře

Škola finanční gramotnosti: naučte synečka hospodařit

Přemýšlíte, za co koupit dětem dárky? Zapomeňte na půjčky, naučte se hospodařit! A pak naučte peníze správně používat i své děti. Bude to pro ně ten nejlepší dárek na celý život.

Škola finanční gramotnosti: kam neinvestovat

1. 11. 2011 | Roman Baroš | 8 komentářů

Škola finanční gramotnosti: kam neinvestovat

Kam investovat, to vám dneska poví každý: tisk, internet i televize, všude je plno doporučení, kam vložit peníze. Málokdo vám ovšem řekne, kam investovat rozhodně nemáte. I od toho... celý článek

Škola finanční gramotnosti: jak spořit na stáří?

4. 10. 2011 | Roman Baroš | 6 komentářů

Škola finanční gramotnosti: jak spořit na stáří?

Předminule jsme si vysvětlili, že pouze penzijním připojištěním si klidné stáří nezajistíme. V minulém díle Školy finanční gramotnosti jsme se naučili vypočítat částku, která by nám... celý článek

Škola finanční gramotnosti: jak zvládat rodinný rozpočet

6. 9. 2011 | Roman Baroš | 26 komentářů

Škola finanční gramotnosti: jak zvládat rodinný rozpočet

Jak udržet rodinný rozpočet na uzdě? Jak se vyhnout nepříjemným překvapením pět dní před výplatou? Jak si bezbolestně vytvořit dostatečnou rezervu? Většina lidí tyhle otázky řeší, bohužel... celý článek

Partners Financial Services