Škola finanční gramotnosti: naučte synečka hospodařit

Roman Baroš | rubrika: Jak na to | 13. 12. 2011 | 4 komentáře
Škola finanční gramotnosti: naučte synečka hospodařit
Přemýšlíte, za co koupit dětem dárky? Zapomeňte na půjčky, naučte se hospodařit! A pak naučte peníze správně používat i své děti. Bude to pro ně ten nejlepší dárek na celý život.

Ve škole naučí vaše děti spoustu věcí, ale jak nakládat s penězi, to bohužel ne. Pokud je to nenaučíte vy, budou jim v životě chybět základní znalosti, ke kterým se pak budou prokousávat samy metodou pokus-omyl, což je metoda zbytečně nákladná. A některé návyky si budou na prahu dospělosti osvojovat už jen hodně těžko.

Dítě si brzy všimne, že věci se vyměňují za peníze. Už od malička je potřeba je učit, že ty peníze nespadly z nebe a že bankomat není mašinka, která pokaždé dá, kolik je potřeba, stačí jen do ní zasunout kartičku, i kouzelné slovíčko si můžeme odpustit… Hodnotu peněz jim budete vysvětlovat těžko, ale snažte se ji převádět na jednotky, kterým děti rozumějí. Co stojí tahle hračka? Patnáct set korun. Ale co to je? To zhruba znamená, že tatínek na ni musel dva dny pracovat. (Zde mají výhodu tatínkové pracující manuálně a v potu tváře, duševní práce je pro dítě opět poněkud hůře uchopitelná). Nebo to znamená, že stojí stejně jako všechny nanuky v tomhle mrazicím boxu. Od jakého věku se můžete přestat čísel bát, to už poznáte sami.

Tolik tedy první krůčky. Dál budeme postupovat systematičtěji.

Vytvoř si rozpočet

Dávejte svým dětem nějaké kapesné, to bude jejich příjem. Nastavte jasná pravidla, za jakých kapesné dostávají. Mohou ho dostávat jaksi automaticky, může jim být upřeno, když nebudou hodní, ale není nic špatného ani na tom, když budou peníze dostávat za práci v domácnosti (případně na rodinných plantážích, v tatínkově manufaktuře a podobně). Naučí je to nakonec nejlíp, že v životě peníze zadarmo nedostanou.

Citlivě!

Když jsem byl ještě dítko školou povinné, rodiče se mnou na začátku jednoho školního roku uzavřeli následující dohodu: za jedničku dostanu korunu (tehdy měla ještě jinačí cenu), dvojka je neutrální, za trojku, čtyřku a pětku platím já – tři, čtyři nebo pět korun. Výplata probíhala vždycky v pátek večer… Následující školní rok už dohoda nebyla obnovena. Nosil jsem domů prakticky jen jedničky a dvojky a rodičům jsem příliš ruinoval peněženku.

Ponaučení je jasné: výše a podmínky kapesného musí být zvolené citlivě. Na jednu stranu musíte dítě motivovat, na druhou stranu se nesmíte nechat přivést na mizinu, protože byste ve finanční výchově nebyli dobrým příkladem.

Výši kapesného upravte podle věku dětí, čím menší dítě, tím míň peněz. Vůbec bych se nebál začít s opravdu malými dětmi na desetikoruně týdně. Je to mince, krásně to cinká, dá se to hodit do prasátka, prostě bude to děti bavit. Valorizovat kapesné můžete podle uvážení, ale klidně o zvyšování mluvte i s potomky samotnými. Třeba uznáte jejich argumenty za rozumné, a pokud to vaše vlastní peněženka dovolí, posílíte tuto „rozpočtovou kapitolu“.

Vy sice nejspíš dostáváte výplatu měsíčně, u dětí bych se ale přimlouval za kratší a přehlednější periodu, ideální je týden.

Sny a plány

Naučte děti „odkládat spotřebu“. Když si tenhle týden a týden po něm a ještě další týden nekoupíš čokoládovou tyčinku, zjistíš s překvapením – že jsi ušetřil a jsi najednou vlastníkem obrovské sumy peněz, za kterou se dá pořídit něco, co jsi dávno chtěl. Škemral jsi, prosil – a teď si to můžeš koupit sám.

Naučte děti vést si přehled o příjmech a výdajích. Do příjmů si zapíšou nejen kapesné, ale taky pětistovku od babičky k narozeninám. Do výdajů pak výdaje – když si například koupí bonbony nebo nějakou hračku, zapíšou si danou částku do sešitku nebo do počítače.

Když už mají vaše děti hotový přehled o výdajích a příjmech, lze začít pracovat na plánování. Cíl, něco, na co se bude šetřit, spolu najdete snadno. A stejně snadno pak zjistíte, jak moc a jak dlouho je potřeba šetřit, aby dítě na svůj cíl dosáhlo. Nesnadné pak už bude jen plán dodržovat.

Někdy se může stát, že cestu za snem zkříží neočekávaná událost, nutnost vydat nějaké peníze navíc. Když půjdete se svým starším dítětem do porodnice za maminkou a mladším, právě narozeným dítětem a vaše ratolest pocítí potřebu mamince koupit čokoládu, nemějte mu porušení plánu za zlé. (Na rozdíl od situace, kdy si ji koupí pro sebe.) I později v životě se bude setkávat s podobnými nenadálými výdaji: šetříte na auto, ale když náhle nečekaně skoná vaše dlouholetá přítelkyně lednice, možná bude potřeba koupi auta ještě o maličko odložit. Berte to tedy jako příležitost vysvětlit, proč je dobré mít rezervy…

Dluhy bolí

Může se stát, že váš potomek bude něco potřebovat hned. Ihned. Okamžitě. Máte tedy šanci vysvětlit, co jsou úroky, že za čísly se skrývají skutečné peníze. A že půjčky fungují tak, že si půjčujete něco a vracíte stejné něco plus něco navíc. A toho druhého „něco“ může být pořádný kus. Pro jednou v životě buďte opravdu tvrdí: stanovte pro půjčování klidně lichvářské podmínky. Buď vaše děti ani nenapadne si půjčovat. Nebo se pocvičí ve spoření. Obojí dobře.

Těžko v útlém věku vysvětlovat pojmy jako je RPSN a podobně, ale není to ani potřeba. Když půjčíte dvě stovky a zpátky budete chtít tři, pochopí to i dítě slabší v matematice. Kupodivu stejný početní příklad neprohlédne co chvíli nějaký dospělý: a stačí k tomu jen půjčku líbivě zabalit do sloganů jako „levná půjčka“, „bez poplatku“ a „předčasné splacení zdarma“.

Anketa

Znali jste v dětství cenu peněz?

Uvědomte si, že je lepší být v tuto chvíli zásadový. Lepší, když to budete vy teď, než když to za pár roků bude exekutor. Samozřejmě – dokud tu budete, nedopustíte to a budete potomka tahat z bryndy… Několikrát jsem se setkal s případy, kdy rodiče, ač sami v důchodu, splácejí závazky za své čtyřicetileté klacky. Je to jistě ušlechtilé. Opravdu to tak ale chcete?

Jděte příkladem

Přemýšlíte, za co koupit dětem dárky? Zapomeňte na půjčky. Jinak nikdy nenaučíte své děti hospodařit. Sebelíp zvládnutá teorie, sebepřísnější lpění na zásadách nebudou nic platné, když sami nebudete mít ve svém rozpočtu jasno, když nebudete umět šetřit a ušetřit, když budete vyhazovat peníze na zbytečnosti, když…

 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Finanční vzdělávání: Videohry, kde to děti musí s penězi umět líp než s laserovou puškou

9. 12. 2011 | Michal Kašpárek

Finanční vzdělávání: Videohry, kde to děti musí s penězi umět líp než s laserovou puškou

Škola hrou? Ve finančním vzdělávání to platí teprve krátce. Podveďte svoje děti! Dávejte jim lekce v zacházení s penězi, zatímco si budou myslet, že paří.

Finanční prvouka. Co naučit děti o penězích

2. 11. 2011 | Zdeněk Simaichl | 17 komentářů

Finanční prvouka. Co naučit děti o penězích

Jsou peníze „až na prvním místě“? Jistě jsou v životě důležitější věci. Ale abychom se důležitějším věcem mohli věnovat, nesmí nám hlavu zaměstnávat myšlenka, jestli budeme mít příští... celý článek

Co by vaše děti měly vědět o penězích

13. 9. 2011 | Dušan Mátl | 6 komentářů

Co by vaše děti měly vědět o penězích

V dětských představách se peníze líhnou v peněžence, a pokud se jich náhodou nevylíhlo dost, rád vám je dá každý bankomat. Co to znamená vydělávat si a šetřit, z toho nemají rozum.... celý článek

Lekce pro dětské podnikatele: když po vás život hází samé citrony, připravte citronádu!

19. 8. 2011 | Michal Kašpárek | 5 komentářů

Lekce pro dětské podnikatele: když po vás život hází samé citrony, připravte citronádu!

Děti prodávající na dvorku limonádu čelí ve Spojených státech občasné policejní šikaně. V Česku by zákonů a vyhlášek porušily pravděpodobně ještě více. Za to riziko to přitom stojí... celý článek

Děti a peníze: jak to jde dohromady?

21. 3. 2007 | Kateřina Boušová

Děti a peníze: jak to jde dohromady?

Jakým způsobem rodiče v Americe, Africe, Evropě nebo na Dálném východě učí svoje děti finanční zodpovědnosti? Které děti se učí utrácet a které naopak investovat? V jakém věku dětí... celý článek

Partners Financial Services