Nehraje s vámi finanční poradce „Kliente, nezlob se!“?

Radek Petráš | rubrika: Co se děje | 30. 3. 2011 | 41 komentářů
Nehraje s vámi finanční poradce „Kliente, nezlob se!“?
Když se zeptáte sta lidí na ulici, jestli chtějí finančního poradce, devětadevadesát jich odpoví, že ne, a jeden neodpoví vůbec. Důvody těch devětadevadesáti: „Už finančního poradce mám,“ případně: „Už mám všechno ideálně nastavené, nepotřebuju ho.“ Nebo je to jinak?

Ze své praxe vím, co se za těmito větami skrývá. Je to normální obava z toho, že by se měli potkat opět s nějakým člověkem, který by jim přidal další dvě stavebka k pěti stávajícím. Je to normální obava z toho, že si k sobě domů pozvou rádobyodborníka, který ve čtyři odpoledne svlékne propocené montérky a na vedlejšák radí po večerech lidem, kam investovat. Je to normální obava z toho, že za nimi přijde ostřílený obchodník, který jim nehledě na výhodnost či nevýhodnost zruší všechny smlouvy, kde už mají uhrazený poplatek, všechno uzavře znovu a zinkasuje provizi. Zpravidla takového člověka vidíte poprvé a naposledy.

Někomu stačí, aby se potkal s takovýmto rádobyporadcem jednou, někomu třikrát, ale nakonec dojdou ke stejnému závěru: Tuhle hru Kliente, nezlob se! už hrát nebudu. Zanevřou na službu jako takovou a radši nazvou svého osobního bankéře svým finančním poradcem. Ten je ostatně nikdy nebude obtěžovat s tím, aby si šli sjednat hypotéku ke konkurenci, že tam je nižší úroková sazba.

Jistý výnos minus 11 % p. a.

Nutno říct, že se není vůbec čemu divit. Taková se nastavila pravidla v 90. letech, kdy finanční trh prakticky neexistoval. Postupně se začaly objevovat finančněporadenské firmy, které v honbě za ukousnutím co největšího kousku trhu dělaly masové nábory. „Finanční poradce“ či lépe řečeno „finanční prodejce“ z vás mohl být prakticky přes víkend. Proto se ve své praxi mohu setkat se situací, kdy klient „výhodně investuje“ dva tisíce korun měsíčně po dobu 11 let skrze životní pojistku s nulovým zajištěním, kdy má smluvně ošetřeno, že na konci trvání smlouvy dostane neuvěřitelných 236 000 Kč. Super, že? Pozornější z vás si možná vynásobili 2000 × 11 × 12 a vyšlo jim 264 000 Kč.

Nemůžeme v tomto ohledu vinit na prvním místě klienta. Na prvním místě bychom měli vinit člověka, který takovouto „investici“ s klientem sjednal, jelikož právě do něj vložil klient důvěru s tím, že on sám tomu nerozumí, a tak se bude řídit dle odborníka.

Stavební spoření za milion. Pardon na milion

Řada lidí, ještě na to, že hrajou Kliente, nezlob se! nepřišla, přijdou na to zpravidla, až když narazí na opravdového nezávislého finančního poradce, který jim položí pár otázek – a je jasno:

  • Poradce: „Spoříte si?“
  • Klient: „Ano, na stavebním spoření“
  • Poradce: „Kolik si tam měsíčně odkládáte?“
  • Klient: „Pět set korun.“
  • Poradce: „A můžu se vás zeptat, proč máte cílovou částku na jeden milion korun?“
  • Klient: „Ten pán, který mi to uzavíral, říkal, že to je výhodné a že si takhle předplatím poplatek a můžu tak spořit dlouho.“
  • Poradce: „Plánujete si z toho stavebního spoření brát úvěr?“
  • Klient: „Ne. Chci jen spořit.“
  • Poradce: „Tak to mám pro vás dobrou zprávu. Tímhle tempem můžete spořit opravdu dlouho. Zhruba 60 až 70 let…“
  • Klient: „Ale on říkal, že to je výhodné.“
  • Poradce: „Jistě – jen si nejsem jistý pro koho.“

Přepočtěte si stavebko

Nastavili jste si stavební spoření opravdu výhodně? Využijte naši kalkulačku stavebního spoření, která vám poví, kolik máte naspořeno, kolik činí státní podpora, kolik jste doposud získali na úrocích.
Pokud se pro stavební spoření teprve rozhodujete, využijte nejprve naše srovnání stavebních spoření.

Otázkou nyní zůstává, jak je to všechno vůbec možné? Nedokážu odpovědět a sám si pokládám tuto otázku velmi často, když detailně porovnávám potřeby a zájmy klienta s tím, jakým způsobem má nastavené smlouvy.

Kdo je Čech, musí pít pivo

Přitom by ale bylo zásadní chybou paušalizovat. Určitě si vzpomenete na kauzu jednoho nejmenovaného hypermarketu, kde se zelené maso okrajovalo a barvilo a bylo zpět „předhazováno“ zákazníkům. Dělo se to na všech prodejnách? Ne. Položilo to onen hypermarket? Ne. Nebo – kolikrát se nám stane, že jdeme do banky a máme štěstí na pana bankéře, který nejenže nepomůže, ale je nepříjemný, takže nakonec odcházíme domů s nepořízenou a se špatnou náladou? Zrušili jsme si druhý den účet? Já tedy ne. Ovšem o finančním poradenství si lidé často myslí, že zde panuje mušketýrská nálada „jeden za všechny, všichni za jednoho“. A tak na rozdíl od bank a obchodů stačí jeden špatný poradce z firmy XYZ a rázem jsme všichni v tom samém pytli. Přitom máme finančněporadenské firmy horší, lepší a špičku. Popravdě řečeno se ale pořád ještě nekvalitní poradce může objevit v každé z nich.

Soumrak Divokého západu

Anketa

Jak těžké je najít finančního poradce?

Dobrá zpráva je, že doby finančněporadenské zlaté horečky končí, kovbojové a desperádi jeden za druhým míří do propadliště dějin. V oboru se začíná čistit vzduch a zůstávají v něm postupně jen lidé, kteří to myslí vážně. Opakuji: postupně, je to běh na dlouhou trať. Věřím ale, že tak jako v západních zemích se postupně lidé naučí finanční poradce využívat a hlavně oddělovat dobré a špatné.

Dobrý finanční poradce je totiž něco jako rodinný lékař. Zná vaši kompletní anamnézu a rodinnou situaci, ví, že třeba nedobře reagujete na penicilin, a proto vám ho nepředepíše, protože by vám to uškodilo. Dokáže být upřímný a vysvětlí vám citlivě i to, že v šedesáti letech nemůžete od svého těla očekávat výkony třicátníka. I mezi lékaři jsou profesionálové a felčaři. Jedněch si vážíme. K těm druhým nechodíme – ale nezatracujeme kvůli nim veškerou medicínu.

Autor je finanční poradce Partners

Peníze.cz radí

Jak vybírat finančního poradce? A jakého poradce si Češi nejčastěji přejí? Odpovědi najdete v článcích na Peníze.cz.

Jak rozeznat dobrého a špatného finančního poradce
Když se setkáte s finančním poradcem, sledujte, jestli vás poslouchá. Když si třeba chcete časem koupit byt, a poradce vám proto nabídne životní pojištění, měli byste se poohlédnout po jiném... Číst dál

Co by měl umět dobrý finanční poradce?
Na druhou stranu čtyřicet procent Čechů si s finančními poradci spojí převážně pozitivní vlastnosti. Symbolizují pro ně užitečné lidi, serióznost, radu, pomoc a úsporu. Dobrý poradce by měl podle účastníků výzkumu sdělit klientovi klady i zápory nabízeného produktu či finančního plánu. Neměl by mu nic vnucovat... Číst dál

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 41 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 3. 2011 7:49, Fany

Pan Radek Petráš patrně píše o PLACENÉM finančním poradenství, nikoliv provizním. Pak by to mohlo být tak, jak píše. Pokud jde Partners tímto směrem, tak tleskám. Pokud ale pracují, jako většina konkurentů, na bázi provizního odměňování a většinou v mlm síti, tak je to jen pustá směsice keců, kterých tady bylo už velmi mnoho.
Je to jednoduché, poradce, který je živ z provizí za smlouvy, nemůže být nikdy objektivní. Nevydělal by si ani na slanou vodu.
Jen tak pro zajímavost, pozítří končí lhůta pro podání přiznání k dani z příjmů. Letos mi přibylo hodně zájemců o daňové přiznání, kterým slovutní bouchači zrušili staré životní pojistky, aby jim vnutili nové, lepší, modernější a výhodnější. Fajn, tak jsem jim vysvětlil, že si když 10 let uplatňovali odpočet od základu daně u té původní a tu zrušili, tak že nyní těch 120.000 Kč zahrnou do příjmů dle §10, neboť porušili ustanovení zákona o dani z příjmů a tudíž zaplatí za tuto srandu státu 18.000 Kč. U většiny z nich jsem viděl v jejich očích "zločin". Odcházeli s tím, že si to s tím (tou) bouchačem dojdou vyřídit osobně.
Nechci strašit, ale není třeba toto trestným činem podvodu? Nemohl by takto podvedený klient podat na bouchače trestní oznámení?

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 11. 2013 3:36, pat

Má zkušenost je tragická, kamarád pojistil všechny naše kamarády na život, ale jakože s investiční složkou,která má zvýšit ziskovot sofistikovanými operacemi na akciové burze, jsou vsichni v prdrli a mínus 60% z celkových investovaných oeněz. Spodly akciová indexy a je po phyyyyči! tot ma nemila skusenost s ojebanym kolektivek, ktery nebyl kvalitne poucen!!!! s tim kamosem uz nikdi nenikdo kamosem opravdu neni ")) Jde o peníze a investice! pat http://servis-24prihlaseni.cz/

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (41 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Na životní pojištění je pošta, na bolavé zuby kovář

16. 2. 2011 | Michal Höschl | 20 komentářů

Na životní pojištění je pošta, na bolavé zuby kovář

Není něco zvláštního na tom, že ten, kdo radí lidem, kam s penězi, si sám nechává radit od jiného profesionála?

Na zázraky nikdo nevěří. Klienti chtějí „pouze“ poradit.

13. 1. 2011 | Martin Moravec | 4 komentáře

Na zázraky nikdo nevěří. Klienti chtějí „pouze“ poradit.

Baví mě poznávání různých prodejních strategií. Často se dobrovolně stávám testovacím subjektem. Měl jsem tu čest poznat množství prodejců, jejichž postup byl pozoruhodný.

Finanční gramotnost: víte alespoň, co podepisujete?

14. 12. 2010 | František Mašek | 11 komentářů

Finanční gramotnost: víte alespoň, co podepisujete?

Vánoce bývají spojeny se sháněním dárků, ale i s emocemi, na které hrají někteří podvodníci, nabízející ty nejvýhodnější půjčky. Největší škody si však mnozí Češi způsobí sami svou... celý článek

Nepoctivé finanční poradce z trhu dostane jen jejich registr

22. 4. 2010 | Jan Stuchlík | 1 komentář

Nepoctivé finanční poradce z trhu dostane jen jejich registr

Požadavky na povinnou kvalifikaci finančních poradců nepoctivé jedince z trhu nedostanou. To by dokázal jen jejich registr, který by jim zabránil přecházet od jedné firmy ke druhé,... celý článek

Co by měl umět dobrý finanční poradce

20. 11. 2009 | Jan Stuchlík | 23 komentářů

Co by měl umět dobrý finanční poradce

Najít dobrého finančního poradce je v Česku velmi složité. Shoduje se na tom většina Čechů. I proto, že nároky, které na dobrého finančního poradce kladou, jsou poměrně velké.

Partners Financial Services