Používáte nástroj pro blokování reklamy. Pokud nám chcete pomoci, vypněte si blokování reklamy na našem webu. Zde najdete jednoduchý návod. Děkujeme.

Ochrana osobních údajů: neznalost zákona neomlouvá!

Ochrana osobních údajů: neznalost zákona neomlouvá!
Finanční poradci, konzultanti či zprostředkovatelé běžně nakládají s osobními údaji svých klientů, a v mnoha případech i s údaji citlivými. Mají povinnost dodržovat určitá pravidla, přičemž sankce za jejich porušení mohou jít do milionů nebo může jít i o trestný čin.

Problematika ochrany osobních údajů je v České republice stále poněkud opomíjenou záležitostí. Přitom jde o jedno ze základních lidských práv – čl. 10. odst. 3 Listiny základních práv a svobod říká: "Každý má právo na ochranu před neoprávněným shromažďováním, zveřejňováním nebo jiným zneužíváním údajů o své osobě." Toto Ústavou zaručené právo bylo vyhlášeno již v roce 1993, ale teprve od roku 2000 máme příslušnou legislativu (zákon 101/2000Sb. o ochraně osobních údajů a zákon 133/2000Sb. o evidenci obyvatel a rodném čísle) a funguje zde též státní dozorový úřad (Úřad pro ochranu osobních údajů). Nicméně je třeba si přiznat, že této problematice opravdu rozumí jen velmi omezený okruh lidí. Dozorový úřad zatím řeší jen ty nekřiklavější případy porušení zákona a platí známé pravidlo, že kde není žalobce, není soudce. Právě proto, že problematice příliš mnoho lidí nerozumí, není oněch "žalobců" prozatím mnoho. Kvůli tomu beztrestně prochází mnoho věcí, které odporují příslušným zákonům. Samozřejmě jen do chvíle, kdy se onen žalobce najde. Pak nastoupí známé pravidlo, které říká, že neznalost zákona neomlouvá.

Nabývací tituly veřejně přístupné

Vzhledem k tomu, že jde v ČR o problematiku poměrně novou, nedaří se ji zavádět do praxe jednotným způsobem. Vznikají tak paradoxní situace, kdy bylo například obrovským a výrazně medializovaným problémem používání RČ na průkazce Dopravního podniku, a na druhou stranu není stále žádným problémem navštívit Katastrální úřad a získat nejen rodné číslo kteréhokoliv vlastníka nemovitosti na území ČR, ale dozvědět se i jak k nemovitosti přišel (a získat i rodná čísla a adresy těch, od kterých nemovitost nabyl). Tzv. nabývací tituly (kupní smlouvy, rozhodnutí o dědictví ad.) jsou na Katastrálních úřadech veřejně dostupné, stačí mít příslušné množství kolků…. Nemusíte vůbec osvědčovat právní zájem na získání takové listiny a můžete se třeba dozvědět, že soused zdědil nejen příslušnou nemovitost, ale i 1 000 000 Kč na vkladní knížce. Každý soudný člověk uzná, že oproti tomu je RČ na tramvajence svým způsobem prkotina. Příčina tohoto stavu je jasná – zakázat Dopravnímu podniku používat RČ bez souhlasu cestujících je velmi jednoduché, předělat celou legislativu kolem katastru nemovitostí jednoduché není. Proto se nacházíme v jakémsi přechodném období.

Dochází k porušení zákona

Nicméně zákony platí, a pokud se objeví onen výše zmíněný "žalobce" a rozhodne se, že si vyřídí účty třeba se svým finančním poradcem, se kterým není spokojen, bude v mnoha případech asi úspěšný. Právě finanční poradci, konzultanti, zprostředkovatelé atd. běžně nakládají s osobními údaji svých klientů, a v mnoha případech i s údaji citlivými (viz takový zdravotní dotazník na návrhu životní pojistky doplněný mnohdy i lékařskou zprávou). V některých případech lze takového poradce považovat jen za zpracovatele těchto údajů a nemusí být nikde registrován, ve většině případů je však i správcem některých těchto údajů, a to již vyžaduje splnění oznamovací povinnosti a obdržení registrace ÚOOÚ před zahájením činnosti. Nicméně i "pouhý" zpracovatel údajů musí dodržovat určitá pravidla, o správci ani nemluvě. Sankce za jejich porušení mohou jít do milionů nebo může jít i o trestný čin s horní sazbou odnětí svobody 3 resp. 5 let. V posledních dnech se například ukazuje jako zjevné porušení zákona používání rodných čísel tzv. oprávněných osob u pojistek a penzijních připojištění. Jejich rodná čísla jsou tam totiž uváděna třetí osobou, aniž by k tomu tyto oprávněné osoby daly souhlas!

Jak je vidět, tato problematika opravdu není jednoduchá. Pokud chcete předejít případným problémům ve své praxi, Asociace registrovaných investičních zprostředkovatelů ČR (ARIZ ČR) pro Vás připravila celodenní seminář, jehož se zúčastní přední odborník na tuto problematiku JUDr. Josef Nejedlý. Seminář se koná 26. května 2004 – podrobnosti a přihlášku najdete ZDE.

Autor je členem Etického výboru ARIZ ČR.

Co si o této problematice myslíte vy?

  • RSS
  • Kindle
  • Poslat e-mailem
  • Vytisknout

Líbil se vám článek?

-7
Ano
Ne

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 5. 2004 14:15, Martin Gardavský

Chápu Vaše rozhořčení nad problémy s byrokratickým přístupem některých úřadů. Pokud se ovšem zamyslíte nad tím co jste napsal pak možná přijdete na to, že s vaničkou jste vylil i to dítě. Ochrana osobních ůdajů smysl rozhodně má. Já osobně rozhodně nechci abych při každém (nutném)předání údajů o sobě trnul, komu že se dostanou do ruky a k čemu je následně použije.

Reagovat

 

+27
Líbí
Nelíbí

Zobrazit komentovanou zprávu (jan.svab 18. 05. 2004 10:04)

Další příspěvky v diskuzi (8 komentářů)

19. 5. 2004 | 9:34 | Jarmila

Tak já k tomu přidám perličku: k čemu je ochrana osobních údajů, když ji nedodržuje ani stát? U mého kolegy byla kontrola z finančního úřadu. MUSEL jim předložit nejen potvrzení z pojišťovny, že zaměstnancům, kteří mají kapitálové...více

19. 5. 2004 | 9:13 | Martin Gardavský

Proti zvýšení komfortu (on ale zatím vlastně žádný není) komunikace mezi státem a občanem rozhodně nic nenamítám. Asi by stálo za diskusi co by o mě měl stát (a jeho úředníci) vědět. Možná bychom se shodli. Informace o sobě...více

18. 5. 2004 | 15:58 | jan.svab

Vy se mnou ve skutečnosti nesouhlasíte, i když to v první větě říkáte. Ja netvrdím (tak jako vy), že je ochrana osobních údajů zbytečná, protože je to předem ztracený boj. Já tvrdím, že je zbytečná, protože vlastně není co...více

18. 5. 2004 | 15:20 | thomas

Naprostý souhlas. Ochrana osobních údajů v Čechách má smysl asi jako vozit Eskymákům zmrzlinu. Nejen že se dá běžně většina údajů v Čechách stejně koupit, ale mam taky osobní zkušenost se zaměstnanci bank i např. finančních...více

18. 5. 2004 | 14:56 | jan.svab

Vážený pane Gadravský, můj názor bohužel nepramení z chvilkového rozhořčení, ale z poměrně důsledného promýšlení problematiky, a tudíž nehrozí, že bych ho změnil poté, co se nad ním pouze zamyslím, na to byste pravděpodobně...více

Naposledy navštívené

Články

Produkty a instituce

Kalkulačky

Poradna

Finanční subjekty

Nabídky práce

Obchodní rejstřík

Osoby v obchodním rejstříku

Části obce

Městské části

Obce

Okresy

Témata

Auditing, Výsledovka, Nulové navýšení, spotřebitel, daňové úniky, brno, fayn, operátoři, výhradní pojišťovací agent, podnikatelský úvěr, Aura, Protistrana, počítač, pojištění spoluúčasti, časově rozlišená provize, spojení exekučních řízení, Next Finance, provázanost

2SL1034, DS111111, R3500000, 3H07241, 3H88601

Přihlášení

Jméno

Nemáte registraci? Zaregistrujte se zde!

Všechny materiály © 2000 - 2016 Peníze.CZ a dodavatelé. Všechna práva vyhrazena.

ISSN 1213-2217. Doslovné ani částečné přebírání materiálů není povoleno bez uvedení zdroje a předchozího písemného svolení.
Peníze.CZ vydává společnost Partners media, s.r.o.
Člen SPIR - Sdružení pro internetovou reklamu. Člen SVIT - Sdružení vydavatelů internetových titulů při UVDT.

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.OK