Šest rad jak přežít exekuci nejlevněji a bez potíží

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 14. 10. 2009 | 36 komentářů
Šest rad jak přežít exekuci nejlevněji a bez potíží
S rostoucí nezaměstnaností mohou nyní do dluhů spadnout i lidé, kteří dosud neměli žádné finanční potíže. Přinášíme šest rad jak si počínat v případě, že je na dlužníka uvalena exekuce.

Exekutorské úřady se v denní praxi setkávají s nejrůznějšími životními osudy lidí. Od vychytralých dlužníků, kteří se vyhýbají svým závazkům stěhováním z místa na místo, až po nešťastníky, kteří spadli do dluhů, když přišli o práci a novou již nenašli.„Ztráta zaměstnání je nyní nejčastější příčinou, která dostává rodiny do finančních potíží a dluhové pasti,“ upozorňuje David Šmejkal, ředitel Poradny při finanční tísni.

V případě, že dluhy přerostou únosnou hranici a peníze začne pro věřitele vymáhat nakonec exekutor, strkat hlavu do písku se žádnému dlužníkovi nevyplácí. Čím víc bude muset exekutor vynaložit práce a času na vymožení dluhu, o to víc se dluh prodraží. Ve spolupráci se soudním exekutorem Tomášem Vránou z exekutorského úřadu v Přerově přinášíme šest rad jak postupovat, jestliže je na dlužníka uvalena exekuce.

Rada 1: Vybírejte poštu na své doručovací adrese

Jestliže se rozhodnete nevybírat svou poštovní schránku a ignorovat oznámení, že na poště máte k vyzvednutí soudní nebo jiné doporučené obsílky upomínající vaše dluhy, nic tím nevyřešíte. Od 1. července 2009 je přenesená odpovědnost za doručení písemnosti na adresáta. To znamená, že zásilka je po splnění zákonných podmínek považována za doručenou, i když jste si ji nepřečetli. Pokud si například nevyzvednete soudní obsílku, která je určená do vašich rukou, na poště do 10 dnů, od 11. dne se má zato, že vám byla doručena.

Rada 2: Exekutora navštivte co nejdříve

Pokud se dozvíte, že na vás byla uvalena exekuce, co nejdříve navštivte příslušný exekutorský úřad. Projevte snahu a dobrou vůli zaplatit. Dluh můžete zaplatit nebo alespoň snížit rovnou na místě. Podle výše dlužné částky exekutor možná nebude nic zabavovat a odvážet z vašeho bydliště majetek. V každém případě ale na vaše návrhy exekutor může, avšak nemusí přistoupit. Jestliže hotovost nebo pravidelné vlastní příjmy nemáte, počítejte s tím, že vám exekutor majetek bude muset zabavit a prodá ho v dražbě. Tím se váš dluh prodraží o další tisíce.

Anketa

Na koho byste se obrátili, aby vám dlužník vrátil alespoň část dluhu?

Rada 3: Minimalizujte náklady na exekuci

Původní dlužná částka se zpravidla prodraží o dalších 7 735 korun. Tato cena zahrnuje jednak tarifní odměnu exekutora, kterou předepisuje vyhláška, a dále paušální výdaj za vymožení pohledávky. Další náklady můžete snížit tím, že začnete s exekutorem v průběhu celého exekučního řízení co nejvíce spolupracovat. Konečný účet za celé exekuční řízení lze snížit například o výdaje za doručování obsílek, za pátrání, na jaké adrese se nyní zdržujete, za otevření a zavření bytu, do kterého během vaší nepřítomnosti přijde exekutor zabavit váš majetek apod.

Rada 4: Při zabavování věcí raději spolupracujte

Dobré je vědět, že exekutor nebo jím pověření zaměstnanci mají právo do vašeho bytu vstoupit i bez vaší přítomnosti či bez asistence policie. Pokud k vám exekutor přijde, zachovejte chladnou hlavu, otevřete mu dveře a spolupracujte s ním. Jestliže by musel dveře otevírat přivolaný zámečník, exekuce se vám prodraží. Než ale pustíte exekutora do bytu, vyžádejte si jeho služební průkaz a listiny, na jejichž základě se vstupu do bytu domáhá. Máte-li pochybnosti, zavolejte policii a požádejte o pomoc. Pravý exekutor nebude mít námitek, nepravý rychle zmizí.

Rada 5: Ohlídejte si soupis zabavovaného majetku

Veškeré zabavené věci musí exekutor sepsat do protokolu. Jestliže jsou v soupisu majetku i věci, které vám nepatří, můžete to do protokolu uvést. Exekutor vás pak musí poučit o právu podat u soudu vylučovací žalobu na tyto věci. V případě, že byl zabaven cizí majetek, například notebook půjčený od kamaráda, je potřeba, aby tato osoba neprodleně kontaktovala exekutora.

Rada 6: Proti exekuci se lze odvolat

Proti usnesení o nařízení exekuce se můžete odvolat k soudu, který ji nařídil. Odvolacím důvodem však může být jen několik málo skutečností uvedených v zákoně. Jde například o situaci, kdy soud zasílal obsílky na jinou než řádně ohlášenou adresu dlužníka. Odvolání ale nemá odkladný účinek, to znamená, že nezastaví exekuci ani exekutora. Do doby, než soud rozhodne o odvolání, jen zamezíte prodeji zabavených věcí. Pokud však soud odvolání zamítne, exekuce se vám jen prodraží.

Jaký je život s dluhy? Kdo podle vás spadne do dluhů nejsnadněji? Podělte se o názor?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+35
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 36 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 6. 2011 22:06, paní NIKDO ODE DNEŠKA NULA

Zdravím Vás uctivě všechny, četla jsem zde příspěvky a můžu jen tiše souhlasit, exekuce je novodobý exorcismus a je třeba zajít si na přednášku p.Andrease Clause a tam se dozvíte vše o financích a pokud jste aspoň trochu vnímavý, pochopíte, že proti tomu se nedá bojovat vůbec nijak, protože jak říká ON, peníze jsou zákon. A je zde jediná rada, být na systému co nejméně závislý. K životu potřebujeme opravdu méně než si myslíme nebo respektive nás masíruje systém, abychom na něm byli co nejvíc závislí, proto se vyserte s prominutím na reklamy a televizi i na média, obraťte se do sebe a řekněte si co vlastně v životě potřebujete? Já myslím, že jsme to pochopili konec konců všichni ve jménu exekuce. Já to podstupuji příští týden, už je to neudržitelné, sere mě to, ale na druhou stranu si říkám, že život jde dál a mám velký dar, že se o mě rodina v rámci možností postará, abych se mohla zase postavit na nohy. Věřte, že seru na vyžírky, kteří nás manipulují: kup si, půjč si, založ si konto, vezmi si výhodnou půjčku,...............nepotřeb uji,nepotřebuji ani běžný účet, ani drahý telefon, ani drahé jídlo, kosmetiku, bydlení, auto, nepotřebuji od těch zmrdů vůbec nic a víte jak to celé dopadne? S exekutorů budou za chvíli realitky a 90% lidí skončí na pracáku a na sociálce a na ulici a koho to nakonec bude stát nejvíc? No přece stát. A kdo si bude kupovat ty zabavené domy a majetek? Hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm mm,to je otázka.Skoro to připomíná rok 1948, ale trochu jinak pojaté. Když by jste měli nějakou urgentní potřebu se podělit se mnou o své životní útrapy, tak pište ......mám velké zkušenosti.........držte se:o) Jinak já jsem se do sraček dostala kvůli manželovým dluhům z podnikání. Není nad svazek manželský. Jo a všechny finanční krize jsou smyšlený, fakt běžte na toho Andrease, uleví se vám. I nezaměstnanost je manipulovatelná. Vedou to ti nahoře, chtějí vymítit střední třídu a udělat jen dvě třídy: chudý a bohatí

+120
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 10. 2015 20:32, Petr

Rada tomu kdo bude mít exekuci na nemovitost, spolupracujte, vykliďte nemovitost a zpřístuněte ji. Důvod je prostý spousta lidí se dozví co kupuje a vydraždná cena se vyšroubuje na maximum a vaše dluhy na minimum. Dnes jsem byl na prohlídce bytu a bylo tam asi 15 zájemců!!!Předpoklad že se to vydraží hodně vysoko.

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (36 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

dluhy

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

O rady, jak řešit finanční potíže, žádá v krizi stále více lidí

3. 4. 2009 | Eva Sovová

O rady, jak řešit finanční potíže, žádá v krizi stále více lidí

Kvůli krizi začíná mít finanční potíže už i řada českých domácností. Bezplatné poradny hlásí zvýšený počet případů, kdy lidé již nedokážou sami řešit tíživou finanční situaci. Někteří... celý článek

Nové kreditky učí utrácet

2. 4. 2009 | Věra Tůmová | 11 komentářů

Nové kreditky učí utrácet

Počet kreditních karet v peněženkách Čechů roste. Přes dva miliony je už aktivně využívají a banky jim stále nabízí nové. Výhody nových „kreditek“ ovšem stojí nejvíce na slevách z nákupů.... celý článek

Jak se zadlužit zodpovědně

31. 7. 2008 | Eva Sovová | 15 komentářů

Jak se zadlužit zodpovědně

Zadlužit se je vážné rozhodnutí. Občanské poradny umí bezplatně poradit, jak nespadnout do finanční pasti. Přinášíme deset základních otázek, na něž byste si měli odpovědět dříve, než... celý článek

Osobní bankrot není pro dlužníky s malými příjmy

26. 5. 2008 | Eva Sovová | 20 komentářů

Osobní bankrot není pro dlužníky s malými příjmy

Soudy nedávají dlužníkům s nízkými příjmy šanci vyhlásit osobní bankrot. Pětinu žadatelů už poslaly do konkurzu. V Praze soudci požadují, aby dlužník složil zálohu až 30 tisíc korun... celý článek

Partners Financial Services