Ministerstvo spravedlnosti chystá pro dlužníky účty chráněné před exekutory

Aliance proti dluhům usiluje o vznik účtů chráněných před exekutorem. Ministerstvo spravedlnosti na návrh slyší. Podoba účtu by mohla vycházet z německého vzoru, takzvaného P-konta. Novelu exekučních předpisů, která bezpečné konto zavede, už ministerstvo promýšlí. Hotovo by mělo být v létě.
Ministerstvo spravedlnosti chystá pro dlužníky účty chráněné před exekutory

Podle Aliance proti dluhům jsou dnešní pravidla pro dlužníky často neúnosná – kvůli exekuci účtu a srážkám ze mzdy se propadají do dluhové pasti nebo situaci řeší odchodem z „bankovního systému“ a legálního zaměstnání.

Exekuce z účtu vysává i nezabavitelné příjmy

Potíž je v tom, že exekutor může nechat zablokovat všechny peníze na účtu dlužníka, aniž by zjišťoval, o „jaké peníze“ se jedná – nezáleží, jestli jde o mzdu nebo některý z nezabavitelných příjmů, jejichž výčet vidíte v boxu. Zákonná brzda je jen jedna: dlužník má právo vybrat si z účtu jednorázově částku, která odpovídá dvojnásobku životního minima – tedy 6820 korun (v případě, že tolik na účtu má).

Jaké příjmy exekutor bere. A jaké brát nemá

Ze mzdy, důchodu, nemocenské, peněžité pomoci v mateřství, podpory v nezaměstnanosti a dávek státní podpory, které se nevyplácejí jednorázově (tedy například z přídavku na dítě nebo rodičovského příspěvku) vám exekutor musí ponechat pouze nezabavitelné minimum na živobytí.

Podrobnější informace o jeho výpočtu jsme na Peníze.cz přinesli nedávno:

Pro rychlý přehled můžete využít naši kalkulačku:

Vedle toho existují příjmy, které jsou exekutorovi zapovězeny – a z pohledu dlužníka by tedy měly být „v bezpečí“:

Aliance proti dluhům

Aliance proti dluhům vznikla v roce 2011 jako odborná platforma, která se zabývá problematikou předluženosti. Sdružuje zástupce státních institucí a nevládních neziskových organizací, které se zabývají předlužeností a jejím řešením. Založení aliance iniciovaly Probační a mediační služba ČR, Rubikon centrum a Odbor prevence kriminality Ministerstva vnitra.

„Představme si matku dvou dětí. Po rozvodu se kvůli zařizování nového domova zadluží. Brzy není schopna splácet a skončí v exekuci. Vzhledem k tomu, že má vyživovací povinnost na dvě děti, její nezabavitelná částka je při mzdě 15 tisíc asi 12 tisíc korun. Rozpočet se jí daří udržet vyrovnaný do chvíle, než je exekučně postižen i účet. Kromě mzdy se jí zabavují i dávky státní sociální podpory, které nemají být exekucí postihnuty, ale které jí každý měsíc na účet chodí. Zůstane bez peněz, není schopna platit nájem, dluhy rostou. Dostane se do zoufalé situace, vedoucí k rizikovým a nesolidním půjčkám s téměř lichevními podmínkami,“ popisuje Dagmar Doubravová, ředitelka centra Rubikon, které je členem Aliance proti dluhům.

Co je na exekutorovi nejhorší

Na exekutorovi je nejhorší, když má pravdu. Proto je lepší držet se od dluhů dál. Například šetřit. 

Ušetřit se dá i na takové banalitě, jako je účet v bance. A nemusí to nutně být konto bez poplatků: placený účet vám možná nabídne takové služby, se kterými ušetříte čas a nervy, takže dokážete vydělat víc. 

Schválně si zkuste vybrat:

Řešení? Bezpečné konto jako v Německu. Ministerstvo je pro

V Německu může dlužník v exekuci změnit svůj účet v bance na speciální P-konto, na kterém je „oddělena“ nezabavitelná částka, se kterou může volně nakládat a kterou exekutor sebrat nesmí. Ministerstvo spravedlnosti je návrhu na zavedení podobného „bezpečného účtu“ u nás nakloněné. „Skutečně zvažujeme zavést takzvaný chráněný účet, jeho přesnou podobu stále ještě promýšlíme. Smyslem by mělo být, aby v případě exekuce na mzdu a současně exekuce na účet nedocházelo k tomu, že mzda dlužníka je postižena dvakrát. Chráněný účet by mohla zavést novela exekučních předpisů, kterou se Ministerstvo spravedlnosti chystá předložit v létě,“ řekla Peníze.cz mluvčí rezortu Kateřina Hrochová.

A co na novinku říkají exekutoři?

Hotově. Mimo „bankovní systém“

Mluvčí Exekutorské komory Petra Báčová upozorňuje, že soudní exekutor ve skutečnosti není tím, kdo peníze z účtu dlužníka strhává – „nedbá“ tedy ani na to, aby si dlužník vybral dvojnásobek životního minima. „Peníze blokuje banka, která tak činí na základě exekučního příkazu nebo příkazu v rámci výkonu rozhodnutí. V souladu se zákonem postihne částku, která odpovídá výši vymáhané sumy. Soudnímu exekutorovi ani soudu není znám původ peněz, které banka na účtu blokuje,“ upřesňuje mluvčí exekutorů. Připomíná také, že dlužník si může důchod, mzdu nebo jiný příjem nechat vyplácet jinak – například složenkou. Zaměstnavatel pak sice srazí část mzdy kvůli exekuci, ale nezabavitelnou část příjmu dlužníkovi nikdo nevezme.

Podle zkušeností Rubikon centra ale někteří zaměstnavatelé mzdu v hotovosti vyplácet nechtějí. „Zaměstnavatel je navíc nucen bez nároku na kompenzaci nákladů provádět výpočty srážek ze mzdy, evidovat exekuce zaměstnanců a zodpovídat za správné provádění a vyplácení srážek. Stává se, že se zaměstnancem radši zruší pracovní poměr. Požadavek zaměstnance na výplatu mzdy v hotovosti je pak naprosto nereálný,“ argumentuje mluvčí centra Rubikon Anita Homrová. Dlužník, kterému se podaří se zaměstnavatelem domluvit, podle ní zase často zcela opustí „bankovní systém“. „Což znamená, že dosud pravidelné platby, například nájmu a energií, už nemůže provádět z účtu. A zvyšuje se riziko dalších dluhů,“ pokračuje Homrová. Část dlužníků pak podle jejích slov odchází z legálního zaměstnání a hledají si práci na černo, kde je výplata v hotovosti běžná.

Jak žádat o částečné zastavení exekuce

Když vám exekutor obstaví účet, a sebere z něj i dávky sociální péče, nezabavitelnou část mzdy nebo jiné exekučně nepostihnutelné příjmy, měli byste exekutora neprodleně kontaktovat a původ peněz prokázat. Když se na vrácení peněz nedohodnete, zašlete na adresu exekutorského úřadu do 15 dnů písemný návrh na částečné zastavení exekuce, zdůvodněte a doložte v něm, které peníze exekutor blokuje neoprávněně. Měli byste na základě toho peníze dostat zpět.

„Prokázání původu peněz na účtu je velmi zdlouhavá věc, s nejistým výsledkem. Návrh na částečné zastavení exekuce nemá odkladný účinek a lhůta, do kdy by exekutor případně neoprávněně zabavené peníze vrátil, je pro člověka, který se ocitl v situaci naprosto bez peněz, příliš dlouhá. Navíc se může podobná situace opakovat každý měsíc,“ dodává Anita Homrová z centra Rubikon.

Dlužníci se můžou bránit i dnes. Ale efektivně?

Když dlužníkovi exekuce vysaje z účtu i nezabavitelné peníze, má šanci se bránit: „Pokud dlužník nejedná a nechává si na účet obstavený v rámci exekuce posílat nezabavitelnou část příjmu, může podat návrh na částečné zastavení exekuce,“ vysvětluje Petra Báčová z Exekutorské komory. Dlužníci však podle ní této možnosti příliš nevyužívají, většina z nich si zajistí výplatu příjmu složenkou.

Jak funguje německé P-konto

Debatě o zavedení „bezpečných účtů“ známých v zahraničí se Exekutorská komora nebrání, podle mluvčí Petry Báčové ji už před lety iniciovali sami exekutoři. Vysvětluje také, jak funguje německý model, který by nám mohl posloužit jako vzor: „Princip německého P-konta spočívá v tom, že dlužník má po dobu exekuce právo, aby konkrétní část jeho příjmů nepodléhala postihu a mohla sloužit k pravidelným platbám, které jsou z účtu prováděny a slouží k uspokojování základních životních potřeb.“ Pokud o to dlužník požádá, změní banka jeho běžný účet na P-konto. Když k tomu dojde, mění se i postup exekuce. „Plátce příjmu odešle na P-konto dlužníka celou výši mzdy a neprovádí srážku, kterou by jinak vypočítával při výplatě příjmu,“ říká Petra Báčová. Banka pak zajistí, aby dlužník mohl z účtu každý měsíc vybrat nezabavitelnou částku, respektive s ní volně nakládat. Zbytek je exekučně zabaven.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+39
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 28 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 4. 2015 12:30, Pavel R.

Obecně je způsob provádění exekucí v Česku jedním z největších zločinů na lidech po r. 89. To že má dlužník zaplatit, je jasné. Ale musí mu to být umožněno, a to nejlépe tak že ho necháte žít a pracovat, a nehodíte ho exekutorskými praktikami (posvěcené zákonem) do tzv. šedé zóny. Potíž je v tom, že exekutorům jde jen o vlastní odměny a vymyšlené náklady. Nikoliv o vymožení dluhu. Známá má 14 exekucí (měla těžké období, není nutné to rozepisovat), malé částky, dohromady za cca 200.000 Kč. Jenže odměny exekutorům dělají cca 420.000 Kč (14x30.000Kč). Ruku na srdce, jde tohle zaplatit? A navíc úroky nabíhají. Co ji znám tak pracuje, (8 let) pořád se jí strhávají exekuce, běžně cca 4-6.000 z výplaty, a ty exekuce nemizí! Psali jsme všem exekutorům (10) žádost o vyčíslení aktuální výše dluhu, odpověděl jen jeden, a to tak že to vyčíslí po skončení exekuce! Takže odpověď žádná, telefonicky nic nesdělují, a na email nemají povinnost odpovídat, tak ani neodpoví. Že si tam má zajet? Když je z Olomouce a dostal to exekutor z Plzně? A výplata složenkou? Opravdu mnoho zaměstnavatelů na to neslyší, je to absolutní beznaděj a bludný kruh. Vy kteří jste se do toho nedostali buďte rádi. Mějte se.

+125
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 3. 2015 21:05, já

Zabývám se tím profesně. Takže... naprostá většina dlužníků na svoje záavazky sere nebo kolem nich spekuluje. Žádné oběti to nejsou.

-118
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (28 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Exekuce dostanou pevný scénář. A kvůli nízkému dluhu už vám dům neseberou

18. 5. 2015 | Petra Dlouhá | 27 komentářů

Exekuce dostanou pevný scénář. A kvůli nízkému dluhu už vám dům neseberou

Tonete v dluzích a děsíte se, kdy přijde exekutor účtovat? Poslanci schválili novelu, která zadluženým (trochu) ušetří nervy. Exekuce budou předvídatelnější; exekutor bude muset postupovat... celý článek

Exekutor už nebude brát příjmy manželům dlužníků. Častěji přijde zabavovat domů

30. 4. 2015 | Petra Dlouhá | 22 komentářů

Exekutor už nebude brát příjmy manželům dlužníků. Častěji přijde zabavovat domů

Manželé a manželky dlužníků budou víc chráněni před dopady finančních průšvihů zákonné polovičky. Nebudou se muset bát, že jim exekutor kvůli dluhům partnera obstaví příjmy a vyluxuje... celý článek

Jak chutná odraz ze dna. Pravidla osobního bankrotu v roce 2015

12. 3. 2015 | Petra Dlouhá | 6 komentářů

Jak chutná odraz ze dna. Pravidla osobního bankrotu v roce 2015

18 762 beznadějně zadlužených nešťastníků loni vyhlásilo osobní bankrot. Poprvé v historii nastal meziroční pokles: v roce 2013 bylo bankrotářů víc. Jste na nejlepší cestě zařadit se... celý článek

Věřitel jásá, dlužník brečí. Exekutor bere víc. Nezabavitelná částka v roce 2015

10. 3. 2015 | Petra Dlouhá | 10 komentářů

Věřitel jásá, dlužník brečí. Exekutor bere víc. Nezabavitelná částka v roce 2015

Nezabavitelná částka – tedy suma, kterou vám exekutor, kdyby čert na koze jezdil, z příjmů sebrat nesmí, je od ledna nižší. Věřitel zaplesá; jeho nároky se budou uspokojovat rychleji.... celý článek

Reportáž. V kůži exekutora

2. 12. 2014 | Petra Dlouhá | 23 komentářů

Reportáž. V kůži exekutora

Devět hodin ráno v centru Prahy. Dívám se skrz prosklené, modře lemované dveře činžáku na dobré adrese. Vlastně až příliš dobré – vzhledem k tomu, proč jsme tady. Očima přejíždím jména... celý článek

Partners Financial Services