Konec zlatých časů exekucí? Je jich míň a budou muset být levnější

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 6. 5. 2013 | 5 komentářů
V loňském roce soudy nařídily 820 420 exekucí. Astronomické číslo? Jistě. Oproti roku 2011 je to ale propad o 120 tisíc. Podle exekutorů stojí za úbytkem snížení advokátních odměn. A ty se po rozhodnutí Ústavního soudu z konce dubna budou znovu měnit. Přestanou být v Česku exekuce populární? U drobných pohledávek je to možné.
Konec zlatých časů exekucí? Je jich míň a budou muset být levnější

Příběhy o tom, jak se drobné dluhy za dávno zapomenuté pokuty ve výši pár stovek, katapultují o několik řádů výš a vyskočí na vás jako kostlivec ze skříně ve chvíli, kdy to vůbec nečekáte, jste na Peníze.cz četli v různých variacích už mnohokrát:

Podle odhadu Exekutorské komory má jeden dlužník na krku v průměru pět exekucí. Počet lidí, kteří se loni ocitli „v péči“ exekutora, se tak může pohybovat zhruba kolem sto padesáti tisíc. „Rekordman má 209 exekucí. To je víc než celkový počet soudních exekutorů v Česku. Jedná se o 50letého dlužníka z Prahy. Pozoruhodné je, že v ‚top ten‘ dlužníků z řad fyzických osob jsou zastoupeni výhradně muži v produktivním věku – jejich průměrný věk je 41 let,“ prozradil prezident Exekutorské komory Jiří Prošek.

Úbytek exekucí proti předchozímu roku prý exekutoři čekali. „Na začátku minulého roku jsme byli svědky toho, jak se věřitelé snažili stihnout zažalovat své pohledávky ještě před snížením advokátních odměn. Rychle podávali návrhy na nařízení exekucí před účinností novelizované vyhlášky o odměnách advokátů, která platí od března 2012. V té době jsme tedy čelili několikanásobnému počtu exekucí. Pak se situace stabilizovala,“ říká prezident Exekutorské komory.

Jak se snižovaly odměny advokátů loni

Novela přísudkové vyhlášky [přísudek – náhrada nákladů za soudní zastupování, platí ji poražená strana sporu] účinná od prvního března loňského roku zvýšila počet pásem (podle výše dluhu) pro stanovení odměn advokátů. U dluhu do stokoruny se snížila odměna advokáta z 4500 na 1000 korun. Pokud jste dlužili 101–500 korun, platili jste nově advokátovi žalující strany místo původních 4500 korun jen 1500 korun, při dluhu 501–1000 korun, dostával advokát podle nové vyhlášky místo dřívějších 4500 pouze 2500 korun. V případě dluhu do 2000 jste platili místo původních 6000 korun jen 3750 korun. Také v dalších pásmech se odměna snížila v průměru o sedmnáct procent.

Propojeno

Pohledávky: byznys k pohledání

O tom, že se v Česku s drobnými pohledávkami (a třeba i dávno promlčenými, nebo dokonce uhrazenými) kšeftuje, už od nás víte:

Navzdory loňskému snížení odměn advokátů však stále docházelo k tomu, že náklady na právníky šponovaly původně bagatelní pohledávku (třeba v řádu stokorun) k mnohonásobně vyšším sumám. Přítrž tomu nedávno udělal Ústavní soud, který takzvanou přísudkovou vyhlášku, jež odměny advokátů v civilním řízení upravuje, zrušil. Podle vyhlášky byla odměna právníka stanovena paušálně, aniž se rozlišovalo, jak náročný spor byl a kolik vyžadoval právních úkonů. „Přísudková vyhláška motivuje věřitele k soudním sporům o bagatelní částky, přičemž jejich ziskem není samotný předmět sporu, ale paušální (a vzhledem k předmětu řízení nepřiměřená) výše odměny právního zastoupení. To vede ke vzniku trhu s bagatelními pohledávkami, během jejichž uplatňování převyšují přiznané náklady ty, které byly skutečně vynaloženy. Přiznané náklady se v důsledku této vyhlášky pravidelně dostávají do hrubého nepoměru k hodnotě sporu,“ uvedl k věci vedoucí protokolu Ústavního soudu Vlastimil Göttinger.

Dříve přiznaných odměn advokátům se verdikt nedotkne. Jakmile ale rozhodnutí vyjde ve Sbírce zákonů, začne se odměna advokáta počítat podle advokátního tarifu, který zohledňuje počet provedených úkonů. Podle Exekutorské komory to bude znamenat výrazné zlevnění exekucí. „Ačkoliv se jedná o odměny advokátů, vliv na exekuce je nezanedbatelný. Advokáti totiž zastupují věřitele v nalézacím a exekučním řízení a právě jejich odměny jsou součástí vymáhaného celku, který ve výsledku hradí dlužník,“ říká Jiří Prošek, prezident Exekutorské komory ČR. Mluvčí exekutorů Petra Báčová na modelovém příkladu ukazuje, že například na pohledávce ve výši tisícikoruny – která se typicky vyřizuje takzvanou formulářovou žalobou – bude rozdíl oproti dnešku dělat až sedm tisíc korun. Zatímco podle dnešních pravidel by celková vymáhaná suma dosahovala přes šestnáct tisíc korun, nově půjde jen o devět tisíc.

Advokáti: vyhláška nebyla náš nápad

Advokátům, zdá se, zrušení přísudkové vyhlášky, vrásky nedělá. „Přísudková vyhláška rozhodně nevznikla na popud české advokacie. Před ní platil desítky let (i před revolucí; dokonce i za první republiky) advokátní tarif, který byl postaven na počtu úkonů. A platí i nyní – pokud si advokát nenasmlouvá s klientem jinou odměnu, je odměna vypočítávána právě podle advokátního tarifu,“ uvedla mluvčí advokátní komory Iva Chaloupková. Po přísudkové vyhlášce podle ní volali hlavně soudci, kterým vadilo, že při využívání advokátního tarifu měli právníci zájem na navyšování počtu úkonů a spory se tak protahovaly. A soudy musely výši náhrad samy propočítávat, což je zdržovalo od jiné práce. Dnes se tedy vracíme, do stavu, který panoval před rokem 2000. „Advokacie existovala před přísudkovou vyhláškou, bude existovat i po ní,“ míní Iva Chaloupková.

Skeptičtější pozorovatelé však nadšení ze zrušení vyhlášky brzdí. Upozorňují, že zatímco někomu exekuce a soudní spor zlevní, pro jiné bude mít rozhodnutí Ústavního soudu přesně opačný efekt. Složitější případy se budou kvůli vyššímu počtu právních úkonů naopak prodražovat. A totéž bude logicky platit pro exekuce. Z údajů Exekutorské komory navíc nevyplývá, že by bagatelní pohledávky tvořily tak velké procento exekucí, jak by se mohlo zdát. „Průměrná výše dluhu, kvůli němuž věřitel žaluje dlužníka, se pohybuje kolem 85 tisíc korun,“ říká mluvčí Exekutorské komory.

Anketa

Myslíte, že se – pokud jde o exekuce – blýská na lepší časy?

K úbytku exekucí přispěje i nový zákon

K dalšímu snižování počtu exekucí podle Exekutorské komory přispěje také další faktor: „Od začátku roku platí novela exekučního řádu a občanského soudního řádu, která zavedla řadu novinek, jež na vývoj počtu exekucí bezpochyby budou mít vliv – mimo jiné předžalobní výzvu či pravidla pro spojování exekucí,“ připomíná Petra Báčová.

Ještě loni mohl věřitel svůj nárok uplatnit u soudu, aniž o tom dlužníka informoval. Dnes ho musí oficiálně kontaktovat ještě předtím, než podá návrh na zahájení exekučního řízení, a vyzvat ho, aby dluh zaplatil. Pokud tak neučiní a u soudu uspěje, nemůže už po dlužníkovi požadovat náhradu nákladů na řízení – nárok má pouze na původní dlužnou částku.

Počty exekucí nepochybně výrazně zamává i to, že od ledna se musejí všechny exekuce jednoho dlužníka slučovat do jediné – což opět přispěje ke snížení nákladů na soudní a exekuční řízení, které padají na bedra zadluženého člověka.

Podrobný přehled změn účinných od začátku roku najdete v našem starším článku:

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Až zazvoní exekutor... Podnikat u vás doma může každý. Bez vašeho vědomí!

10. 4. 2013 | Petra Dlouhá | 21 komentářů

Až zazvoní exekutor... Podnikat u vás doma může každý. Bez vašeho vědomí!

Víte, jaké firmy a živnostníci sídlí u vás doma? Nikdo? A jste si jistí? Díra v zákoně umožňuje, aby si na vaší adrese bez vašeho vědomí (!) zřídil sídlo každý, komu se zamane. Včas... celý článek

Exekuce 2013: změny stručně, jasně, přehledně

14. 11. 2012 | Petra Dlouhá | 44 komentářů

Exekuce 2013: změny stručně, jasně, přehledně

O chystaném velkém třesku v exekucích vás Peníze.cz loni informovaly mezi prvními. Po roce je jasno: exekucím letos Ježíšek nadělí nový kabát. Převléknou se do něj už prvního ledna.... celý článek

Manželé dlužníků pozor, od ledna exekutor může k vaší mzdě i účtu!

9. 11. 2012 | Petra Dlouhá | 98 komentářů

Manželé dlužníků pozor, od ledna exekutor může k vaší mzdě i účtu!

Účet manžela či manželky – pro dlužníky oáza klidu a bezpečí. Exekutor na něj nemůže. Zatím. Od příštího roku bude všechno jinak. Zákonodárci sáhli ke kontroverznímu opatření: účet... celý článek

Průvodce exekucí krok za krokem

17. 9. 2012 | Barbora Buřínská | 18 komentářů

Průvodce exekucí krok za krokem

Půjčit si je snadné. A zadlužit se není žádná hanba – pokud dokážete bez problémů splácet, tak proč ne. Horší je, když vám dluhy přerostou přes hlavu a u dveří zvoní exekutor...

Dluhy, osobní bankrot: myslet bolí, půjčka je bezbolestná

27. 4. 2011 | Petra Dusová | 15 komentářů

Dluhy, osobní bankrot: myslet bolí, půjčka je bezbolestná

Ach ten pokrok! Otočíš kohoutkem, teče teplá, večeři chystá mikrovlnka a na fotbal nejdeš k sousedům s televizí. Ta tvoje má úhlopříčku metr. A kdes na ni vzal? Inu – dnes netřeba pracovat,... celý článek

Partners Financial Services