Důchodci a děti v exekuci: v Česku žádná zvláštnost

Petra Dlouhá | rubrika: Když se řekne | 19. 10. 2012 | 11 komentářů
Důchodci a děti v exekuci. Dva fenomény, které se nebezpečně šíří českou kotlinou. Alarmující jsou hlavně počty prvních jmenovaných. V exekuci jsou desetitisíce českých důchodců. Jen za první pololetí letošního roku jim bylo exekučně zabaveno z důchodu přes sedm set čtyřicet milionů korun.
Důchodci a děti v exekuci: v Česku žádná zvláštnost

V polovině letošního roku evidovala Česká správa sociálního zabezpečení přes šedesát čtyři tisíc lidí, kterým jsou z důchodu exekučně sráženy splátky dluhů. Oproti roku 2000 máme v exekuci důchodců čtyřikrát víc. Do problémů s exekutorem se dostanou snadno, cesta ven bývá o poznání bolestnější.

Připomínáme nejčastější rizikové faktory, které zvyšují šance, že důchodce skončí ve spárech exekutora:

·        Předváděcí akce, podomní prodej, podpis smlouvy na ulici

Před předváděcími akcemi, podomním prodejem a podpisem smlouvy na ulici vás varujeme opakovaně. Souhrn článků, které jsme tomuto tématu věnovali, najdete v boxu vpravo. Na tomto místě jen několik základních pravidel. Rada nad zlato zní: předváděcím akcím, podomním i pouličním prodejcům se vyhýbejte obloukem. Prodejci seniorům velmi často předkládají k podpisu také smlouvy na velmi drahé vázané úvěry – od kterých je cesta k potížím se splácením a následné exekuci krátká.

·        Nebankovní půjčky

Pozor si dávejte na půjčky od nebankovních společností. Jejich metody nezřídka hraničí s lichvou. I když se snaží zákonodárci v posledních letech poskytování spotřebitelských úvěrů přísněji regulovat, úvěroví predátoři mají nad naivními spotřebiteli stále navrch.

·        Děti

Odborníci upozorňují, že za potíže penzistů s dluhy velmi často mohou jejich povedení potomci. Penzisté se totiž snaží vlastními půjčkami hasit problémy a trable mladých, případně jim chtějí „trochu přilepšit“. Základní rada zní: dětem přilepšujte jen tolik, kolik můžete dát. Rozhodně si nikdy nepůjčujte, abyste sami mohli půjčit. A i v případě půjčky blízkému příteli nebo rodinnému příslušníkovi nezapomínejte vše ošetřit kvalitní smlouvou. Jak na to?

Snadná kořist

Tolik k nejčastějším příčinám potíží s exekutorem, teď k tomu, jak takové potíže vypadají v praxi. Člověk v důchodu v Česku není nikterak hájeným druhem, platí pro něj – co se dluhů týče – úplně stejná pravidla jako pro všechny ostatní. Doporučujeme proto i důchodcům, aby si prostudovali našeho Průvodce exekucí krok za krokem.

Na co exekutor sáhnout nesmí

V jistém smyslu jsou ostatně lidé v důchodu pro exekutora snazší kořistí než jiní. Zatímco člověk v produktivním věku může před exekutorem kličkovat – například prací na černo, důchodci před ním svůj příjem neschovají. A nehovoříme zde pouze o starobních důchodech. Exekučně postižitelný je také důchod vdovský, sirotčí důchod nebo invalidní důchod – stejně jako celá řada sociálních dávek, mateřská a nemocenská.

V případě důchodu se o vše postará Česká správa sociálního zabezpečení. „Je povinna provádět exekuční srážky ze všech druhů důchodů na základě doručeného vykonatelného rozhodnutí soudu či orgánu státní správy, na základě exekučního příkazu nebo na základě rozhodnutí v insolvenčním řízení,“ potvrzuje její mluvčí Jana Buraňová. Ale pozor: jakékoli stížnosti a odvolání na sociálce jsou marné. Obracet se s nimi musíte buď přímo na soud, nebo na exekutora či věřitele. Na místně příslušnou správu sociálního zabezpečení se má smysl obracet pouze v případě, kdy jste dluh uhradili, a ona vám peníze přesto dál strhává. „Česká správa sociálního zabezpečení srážky ukončí poté, co je pohledávka plně uhrazena, včetně úroků a nákladů řízení. Pokud ale dlužník uhradí dluh jiným způsobem nebo je exekuce zrušena, nemůže Česká správa sociálního zabezpečení s ohledem na technologii zpracování výplat zaručit okamžité zastavení srážek. Správa sociálního zabezpečení garantuje, že navíc sražené částky klientovi samozřejmě co nejdříve vyplatí,“ vysvětluje ústřední ředitel sociální správy Vilém Kahoun.

Kolik vám z důchodu exekutor musí nechat

Podmínkou toho, aby vám Česká správa sociálního zabezpečení mohla z důchodu peníze strhávat je, že váš důchod dosahuje takzvané zabavitelné výše. Na určitou – nezabavitelnou – částku totiž ani exekutor sáhnout nesmí. Není však nikterak vysoká. Snadno si ji vypočtete v naší kalkulačce.

Pro ilustraci si to ukažme na konkrétním případě. Pobíráte starobní důchod ve výši 10 500 korun, jenže jste si půjčili čtyřicet tisíc u nebankovní společnosti s vysokými úroky, nezvládali jste splácet a skončili jste v exekuci. Správa sociálního zabezpečení vám bude měsíčně strhávat z důchodu 1554 korun. A uskromnit se nejspíš budete muset na celé roky. Původní dluh se totiž může kvůli vysokým úrokům a nákladům na exekuční řízení snadno i zdvojnásobit – v takovém případě počítejte se srážkami na příští čtyři roky. „Nejčastěji se měsíční výše exekuční srážky pohybuje do tří tisíc korun, běžné jsou ale i případy se srážkou do pěti set korun nebo jen do stokoruny,“ uvádí mluvčí sociálky Jana Buraňová.

V exekuci může skončit i tříleté dítě

Anketa

Půjčujete si?

Neobvyklé nejsou ani případy, kdy skončí v exekuci děti. Exekutorská komora nedávno řešila případ tříletého chlapce, který po svém zemřelém otci zdědil dluhy. „Jeho matka coby zákonná zástupkyně přijala dědictví s vědomím toho, že je významně předlužené a že jeho součástí je i exekuce,“ vysvětluje mluvčí exekutorské komory Petra Báčová. Exekuce totiž podle ní na dědice ze zákona přejít musí. „Exekuce, které soudy nařídily proti nezletilým, vnímá Exekutorská komora jako velmi problematické téma. Soudní exekutoři proto v těchto případech postupují obzvlášť citlivě a obezřetně, musejí však plnit svou zákonem danou povinnost – musejí respektovat rozhodnutí soudu. Bohužel, zákon nestanovuje, že za dluhy nezletilého odpovídá zákonný zástupce. Jde však o rozhodnutí zákonodárců,“ komentuje mluvčí Exekutorské komory.

V této souvislosti připomínáme, že každý dědic má právo dědictví buď jako celek (čili včetně dluhů) přijmout nebo jako celek odmítnout. Pokud jsou součástí dědictví dluhy, měli byste jeho přijetí důkladně zvažovat. Platí ale, že za zděděné dluhy vždy ručíte pouze do výše zděděného majetku. Platit to ovšem bude už jen něco přes rok, od roku 2014 bude dědic, pokud dědictví i s dluhy přijme, muset dluhy splatit v plné výši:

Nerozmyslné přijetí dědictví ovšem není jediný způsob, jak mohou rodiče dětem na potíže s exekutorem zadělat. Nedávno jsme vás informovali o tom, že v péči exekutora končí také děti, které opouštějí dětské domovy: protože za ně rodiče, se kterými většinou už dávno nežijí a kteří se o ně nestarají, nezaplatili popelnice.

V exekuci se zkrátka člověk ocitne natošup – a vůbec nezáleží na tom, jestli mu je osm nebo osmdesát. Dřív než se do nějakého finančního dobrodružství pustíte, nebo do něj nedejbůh zahrnete své nezletilé děti, domýšlejte následky. Může vám to později ušetřit hodně nervů i peněz.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 10. 2012 11:41, Jana

Zavádějící, povrchní článek, vzniklý patrně opisováním od jiných, stejně neinformovaných autorů :-(
Podle současné legislativy prostě nemůže zákonný zástupce za nezletilého dědictví odmítnout, přestože je zjevně spjato s mnohem vyššími dluhy. Zřeknout se dědictví může až samo dítě po dosažení zletilosti, a do té doby je smozřejmě v hledáčku exekutorů. Zákonodárci to zřejmě zamýšleli jako jakousi ochranu zájmů dítěte, výsledkem je bohužel jen další nedomyšlený paskvil, jak už to u nás bývá. Zkuste mi věřit, mám tuto agendu na starosti...

+27
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 10. 2012 23:11, Johny

Já vám věřím. A říkám, že je to zákonem nastaveno správně. Já bych osobně možnost odmítnutí dědictví zákonem zakázal! Když tedy dědit dluhy odmítnu, kdo je pak zaplatí? Pánbůh?

Zobrazit celé vlákno

-15
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Průvodce exekucí krok za krokem

17. 9. 2012 | Barbora Buřínská | 18 komentářů

Průvodce exekucí krok za krokem

Půjčit si je snadné. A zadlužit se není žádná hanba – pokud dokážete bez problémů splácet, tak proč ne. Horší je, když vám dluhy přerostou přes hlavu a u dveří zvoní exekutor...

Z děcáku rovnou do péče exekutora. Kvůli nezaplaceným popelnicím!

30. 7. 2012 | Petra Dlouhá | 13 komentářů

Z děcáku rovnou do péče exekutora. Kvůli nezaplaceným popelnicím!

Z dětského domova odcházejí s batůžkem až po okraj naplněným dluhy. „Vděčí“ za ně rodičům, kteří za ně nezaplatili popelnice. A absurdnímu paskvilu v zákoně. Dospělý život tak startují... celý článek

Nová pravidla spotřebitelských úvěrů: zákon proti nevzdělanosti

15. 5. 2012 | Tomáš Prouza | 18 komentářů

Nová pravidla spotřebitelských úvěrů: zákon proti nevzdělanosti

Po mnoha letech nečinnosti by nová právní úprava mohla omezit největší zvěrstva úvěrových žraloků – a také uchránit některé lidi před jejich vlastní nevzdělaností.

Před čtyřmi lety je sedřela z kůže Finpomoc. Prokletí se vrací!

15. 8. 2011 | Petra Dlouhá | 92 komentářů

Před čtyřmi lety je sedřela z kůže Finpomoc. Prokletí se vrací!

Jako by se upsali ďáblu. Od chvíle, kdy podepsali smlouvu s Finpomocí, se nemůžou odrazit ze dna. Půjčili si patnáct tisíc, zaplatili až čtyřikrát tolik. Legálně je sedřela z kůže.... celý článek

Exekuce na důchod. A zbude vám pět tisíc na měsíc

4. 4. 2011 | František Mašek | 31 komentářů

Exekuce na důchod. A zbude vám pět tisíc na měsíc

I důchodci musí platit dluhy. Pokud to nedokážou, správa sociálního zabezpečení jim je bude strhávat z důchodu. Z penze tak snadno zbude jen nezabavitelná částka 5 326 korun na měsíc.... celý článek

Partners Financial Services