Bránila se drsné exekuci, dostane peníze, rozhodl soud

Tomáš Fránek | rubrika: Aktuálně.cz | 17. 6. 2012 | 1 komentář
Lidé, kteří nic nedluží, a přesto si na jejich majetek dělají zálusk exekutoři, musí dostat zaplaceny peníze, které vydali v soudních jednáních při hájení svých zájmů.
Bránila se drsné exekuci, dostane peníze, rozhodl soud

A pokud jim soudy peníze nepřiznají, je takový postup neospravedlnitelný a nemravný.

Ústavní soudci se tak zastali ženy z Boskovic, jež měla přijít o většinu zařízení bytu kvůli dluhům, se kterými neměla nic společného. A přestože soud nakonec exekuci zastavil, neměla žena dostat ani korunu za nutné výdaje na svou obranu.

Jde o další zásah ústavních soudců do oblasti exekucí. Letos už například rozhodli, že neplatí exekuce na důchodkyni, která byla nařízena kvůli zfalšovanému podpisu na smlouvě.

Od začátku to říkala

Nyní se ústavní soudci zastali ženy, které do bytu přišli exekutoři kvůli dluhům přítele její matky. Muž dlužil Všeobecné zdravotní pojišťovně přes 40 tisíc korun. Exekutoři ale začali v březnu 2010 zabavovat majetek v bytě, ve kterém prokazatelně muž už nebydlel.

Žena na to několikrát upozornila a předložila všechny dostupné dokumenty potvrzující, že muž v bytě už téměř rok nežije. Její námitky ale exekutoři neuznali. A pro potřeby exekuce sepsali majetek ženy včetně lednice, pračky, vysavače, botníku nebo žehlicího prkna.

„Pod hrozbou odvozu sepsaných věcí na druhý konec republiky byla žena nucena zaplatit 10 000 korun pracovníkům soudního exekutora, ačkoli s vymáhanou pohledávkou nemá nic společného,“ je uvedeno v soudním spisu.

Exekuci nakonec zastavil po téměř roce v březnu 2011 Okresní soud v Blansku a ženě přiznal náhradu nákladů ve výši 15 tisíc korun. Krajský soud v Brně ale na základě stížnosti VZP tuto náhradu zrušil, žena neměla dostat ani korunu.

Podle brněnských soudců přes to, že žena předložila potřebné dokumenty a namítala, že muž už v bytě dávno nebydlí, neudělala vše, aby exekuci zastavila. A nemá tak na peníze nárok.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jeden z manželů seká dluhy, exekutor bere ze společného. Jak se bránit?

29. 5. 2012 | Barbora Buřínská | 14 komentářů

Jeden z manželů seká dluhy, exekutor bere ze společného. Jak se bránit?

Manžel paní Dany z Liberce každou chvíli naletěl na „výhodné slevy“ a zásoboval domácnost více či méně nepotřebnými věcmi. Brzy mu přestaly na nákupní mánii stačit peníze a začal si... celý článek

Na exekutory v rukavičkách? Ústavní soud zasahuje, ministrovi dochází trpělivost

20. 2. 2012 | Petra Dlouhá | 27 komentářů

Na exekutory v rukavičkách? Ústavní soud zasahuje, ministrovi dochází trpělivost

Exekutoři se v Česku utrhli ze řetězu. Zdá se, že povoleno je všechno, padly i základní hranice. Všichni to vědí, všichni o tom mluví, ale nikdo s tím zatím nedokázal nic udělat. Proč?... celý článek

David Šmejkal: I exekuce se dá zastavit. Musíte ale přijít včas

31. 8. 2011 | František Mašek | 3 komentáře

David Šmejkal: I exekuce se dá zastavit. Musíte ale přijít včas

„Služeb Poradny při finanční tísni využilo již 35 tisíc klientů. Mnozí se na ni bohužel obracejí až půl roku poté, co přijdou potíže se splácením úvěru,“ říká šéf poradny David Šmejkal.... celý článek

Exekutor přišel brát. Že nic nedlužíte? Koho to zajímá?

13. 7. 2011 | Petra Dlouhá | 47 komentářů

Exekutor přišel brát. Že nic nedlužíte? Koho to zajímá?

Exekuce. Damoklův meč, který se vznáší nad každým, kdo včas nevyrovnal své účty. Někdo před ním kličkuje. Další odevzdaně čeká, až mu setne hlavu. A jiný zatím žije ve sladké nevědomosti.... celý článek

Co vám exekutor nemůže zabavit. Spočítejte si to.

26. 1. 2010 | Jan Stuchlík | 46 komentářů

Co vám exekutor nemůže zabavit. Spočítejte si to.

Je jen málo příjmů a majetku, které vám exekutor nemůže zabavit. Z výplaty, nemocenské, mateřské či podpory v nezaměstnanosti vám vezme jen určitou část. Spočítejte si, kolik by vám... celý článek

Partners Financial Services