Žaloba SOS klientům Finpomoci peníze nejspíš nevrátí

Žaloba SOS klientům Finpomoci peníze nejspíš nevrátí
Tři měsíce po trestním oznámení podalo Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) na úvěrovou společnost Finpomoc.cz ještě žalobu na zdržení se protiprávního jednání. Klienti, kteří museli zaplatit vysoké pokuty za prodlení se splácením, se však svých peněz pravděpodobně nedočkají.

Sdružení obrany spotřebitele (SOS) podalo k Obvodnímu soudu pro Prahu 1 žalobu na úvěrovou společnost Finpomoc.cz, aby se zdržela protiprávního jednání. Tím je podle zástupců SOS obcházení zákona o některých podmínkách sjednávání spotřebitelského úvěru, kterého se prý dopouští tím, jak poskytuje úvěry. Nynější žaloba navázala na trestní oznámení pro podezření z podvodu, kterou SOS podalo na Finpomoc v polovině dubna.

Zástupci Finpomoci sice možná skončí u soudu, to ale neznamená, že lidé kteří za půjčku zaplatili několikanásobně více, než kolik si půjčili, se dostanou zpět ke svým penězům. "Velmi obtížné bude už prokazování škody. To, že mi někdo strhne z účtu několikrát více, než jsem mu měl zaplatit, protože si nechal rozhodcem takový postup posvětit, není způsobení škody," vysvětluje právník SOS Jan Šulc. O škodě se dá podle něj mluvit ve chvíli, kdy někdo kvůli malé půjčce skončil v rukou exekutora. Takových klientů Finpomoci jsou desítky.

Smlouva o úvěru od Finpomoci - podmínky splácení a sankce za prodlení.
SOS v žalobě napadá především rozhodčí doložku o mimosoudním řešení sporů, která je důvodem problémů řady klientů. Podle ní řeší veškeré spory vyplývající z úvěrové smlouvy rozhodci na seznamu 1. Moravské rozhodcovské společnosti. "Rozhodce vybírá firma ze seznamu, který není veřejně dostupný, a klient se nedostane ani k rozhodčímu řádu, protože ten není součástí smlouvy. Neví tak, jak se bude jeho spor řešit," říká Jan Šulc. Pokud se klient k rozhodčímu řádu, který je na internetových stránkách 1. Moravské rozhodcovské společnosti, nakonec přece jen dostane, zjistí, že spory o částky do 3 000 eur jsou považovány za bagatelní a rozhodce o nich jedná bez ústního jednání. Navíc je řízení jednoinstanční, to znamená, že se proti rozhodnutí nelze odvolat. "Klient se tak nemůže bránit," dodává Šulc. Podle názoru SOS proto není rozhodčí doložka platně sjednaná.

Prostřednictvím rozhodčí doložky Finpomoc vymáhá po klientech vysoké pokuty za porušení smlouvy. Podle vyjádření klientů se Finpomoc obrací na 1. Moravskou rozhodcovskou společnost prakticky ihned, jakmile zjistí nějaký dlužníkův prohřešek. Stačí, aby se klient opozdil s platbou třeba o několik dnů. Brzy se dozví, že má zaplatit pokutu vyšší, než byla suma, kterou si půjčoval. Jednatel společnosti Finpomoc Stanislav Vácha přitom tvrdí, že firma řeší nesplácení úvěrů v šesti krocích. Prvním je prý série upomínek, pak přijde na řadu zesplatnění úvěru. Až potom se do hry vloží najatí právníci a je podána žaloba a případně nařízen výkon rozhodnutí. Klienti, kteří se do problémů se splácením dostali ovšem o žádných upomínkách nehovoří.

Zpozdit se s platbou přitom není u Finpomoci příliš složité. Společnost po klientech chce, aby zřídili příkaz k inkasu ze svého účtu, z něhož si úvěrová společnost bude splátky automaticky stahovat. Řada poškozených klientů ovšem tvrdí, že Finpomoc si splátku z účtu nestrhla a dostala je tak do pozice neplatiče. V úvěrové smlouvě se totiž píše, že za řádné splácení úvěru je zodpovědný dlužník.

"Měsíc jsem čekal že si první splátku strhnou. Pak jsem se konečně do firmy dovolal a domluvil jsem, že budu vše posílat sám. Půjčených 15 tisíc jsem splatil i s úroky za půl roku. Chvíli na to jsem v bance se zděšením zjistil, že mám exekuci na účet od Finpomoci na padesát tisíc, protože jsem neposlal první splátku včas," vypráví muž z Prahy, který nechce zveřejnit jméno.

Právě tyto a další podmínky napadá také SOS. Nelíbí se mu, že firma nutí lidi podepsat smlouvu, v níž se uvádí, že od ní může firma okamžitě odstoupit při změně rodinných podmínek klienta. "Také neomezené inkaso je podle nás protiprávní," říká Jan Šulc. A jednou z vůbec nejhorších částí smlouvy je podle něj ujednání o tom, že v případě neplacení půjčky může jakýmkoliv způsobem zveřejnit údaje o dlužníkovi.

K trestnímu oznámení na úvěrovou společnost, které SOS podalo v dubnu, se už připojily zhruba tři desítky lidí. Finpomoc ovšem vyrazila do protiútoku a podala v červnu trestní oznámení na SOS a některé klienty. Trestnímu oznámení ze strany SOS čelí i 1. Moravská rozhodcovská společnost.

Jak postupovat při nesplácení úvěru podle Finpomoci
Jednatel úvěrové společnosti Finpomoc.cz Stanislav Vácha uvádí šest kroků, kterými firma vymáhá nesplácený úvěr. Zkušenosti klientů však o takovém scénáři nesvědčí.

Co by měl klient udělat, když zjistí, že není schopen splácet spotřebitelský úvěr?
Klient by měl okamžitě písemně informovat věřitele. V případně, že klient obdrží korespondenci ze strany věřitele, měl by postupovat přesně dle uvedených instrukcí.

Jaké postupy používáte, když vám klient nesplácí úvěr?
1. krok - série písemných upomínek,
2. krok - zesplatnění úvěru,
3. krok - předání agendy advokátní kanceláři,
4. krok - výzva před podáním žaloby,
5. krok - žaloba,
6. krok - podání návrhu na výkon rozhodnutí

Nabízíte pro klienty zvláštní splátkový kalendář jako řešení neschopnosti splácet?
V odůvodněných a písemně doložených případech ano.

Co si myslíte o postupu Sdružení obrany spotřebitele proti Finpomoci?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 8. 2007 11:04, Kamil

Asi dlužíte všem těm společnostem, dobře vám tak, dluhy se mají platit.Chcete žít na vysoké noze tak víc makejte a nepučutejte si.Je to jednoduché.Když si chci něco koupit tak si na to vydělám!!!!!!!!!!!.Do bře vám tak zavřít by vás měli.Oni vám půjčili vy nevracíte a je to stojí další peníze a budou to z vás tahat nejmíň 5 let.To je teda pro ně kšeft jako Brno.Co kdyby vám všem takovým darebákům ty FIRMY VYPLÁCELY TY PENÍZE STEJNÝM ZPŮSOBEM JAKO VY SPLÁCÍTE tj 5 let, tak je zase budete tahat po televizích s tím Šulcem kerý by si měl jít zkusit normálně pracovat tak jako mi všichni.Dělat problémy lidem okolo umí každý a ještě za to má koruny z EU to je slušná práce ne????Umět si pěkně porozdělovat dotace,vybavit za ně luxusní kanceláře, namalovat si nadprůměrnou výplatu,auto za dotace atd-to je větší lumpárna než ty firmy co půjčují peníze

Zobrazit celé vlákno

+59
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

V kauze Finpomoc se bude lichva prokazovat těžko

18. 5. 2007 | Milan K. Osvaag | 12 komentářů

V kauze Finpomoc se bude lichva prokazovat těžko

Už čtyři desítky klientů úvěrové společnosti Finpomoc.cz se chystají připojit k trestnímu oznámení, které na firmu podalo Sdružení obrany spotřebitelů pro podezření z podvodu a lichvy.... celý článek

Finpomoc.cz: finanční výpomoc, nebo vydírání bezmocných?

17. 4. 2007 | Milan K. Osvaag | 104 komentářů

Finpomoc.cz: finanční výpomoc, nebo vydírání bezmocných?

S rostoucím počtem lidí žijících na dluh rostou i řady firem nabízejících půjčky za podivných podmínek. Pro lidi ve finanční tísni jsou tyto mnohdy jedinou šancí jak zaplatit jiné splatné... celý článek

Více než polovina poskytovatelů úvěrů lže o RPSN

7. 3. 2007 | Kateřina Boušová | 3 komentáře

Více než polovina poskytovatelů úvěrů lže o RPSN

Uvažujete o drobné půjčce a chcete si smlouvu nejdříve doma v klidu prostudovat? Máte smůlu. Věříte, že roční procentní sazba nákladů (RPSN) a další informace uvedené na letáku jsou... celý článek

Vyplatí se splatit staré úvěry jedním novým?

16. 11. 2006 | Kateřina Boušová

Vyplatí se splatit staré úvěry jedním novým?

Vadí vám splácet několik půjček najednou různým věřitelům? Pak jste nejspíš zaznamenali nabídku GE Money Bank na tzv. konsolidaci úvěrů. Je tento produkt skutečně tak výhodný, jak říká... celý článek

Kdo vydělá na předčasném splacení úvěru? Banka, nebo vy?

7. 6. 2006 | Dana Chytilová | 10 komentářů

Kdo vydělá na předčasném splacení úvěru? Banka, nebo vy?

Chcete předčasně doplatit svůj spotřebitelský úvěr? Nebo splatit alespoň jeho větší část? Poradíme vám, kde to lze i bez sankcí, jinak se vám totiž takové splacení může pěkně prodražit. celý článek

Partners Financial Services