Pozor na exekuce majetku, o nichž jste neměli tušení

Pozor na exekuce majetku, o nichž jste neměli tušení
Nezaplacení pokuty v tramvaji může přijít velmi draho. Zejména když si některé úřady silně zjednodušují nalezení dlužníků. Často tak zbytečně hrozí i exekuce.

Devět, deset a dvanáct let. Až tak dlouhou dobu trvalo než se lidé dozvěděli o tom, že jim za nezaplacené pokuty z minulosti hrozí exekuce, zabavení bytu nebo srážky z platu.

A ve čtyřech případech lidí, kteří se ozvali deníku Aktuálně.cz poté, co popsal rozhodnutí Ústavního soudu ohledně hledání těch, kteří mají splácet pokuty a dluhy z minulosti, se z dluhů za desítky či stovky korun staly několika tisícové částky.

Příběhy lidí (jejiž totožnost deník Aktuálně.cz zná) dokazují, že stát se osobou s neznámým pobytem (tedy tím, kterým úřady nebo soudy nemohou doručit svoje rozhodnutí) není až tak ojedinělé.

Nehledali, nenašli

Příběh první: Paní Eva měla před lety dostat pokutu za jízdu tramvají. Soud v roce 2000 rozhodl, že má pokutu zaplatit, žena ale žádné rozhodnutí nedostala. „Soud vydal verdikt v době, kdy už jsem v Brně rok nebydlela, nikdo si to ale neověřil v centrální registru obyvatel. Teprve letos mi byl doručen rozsudek až poté, co na mě kvůli 30 tisícím byla nařízena exekuce,“ popsala svůj příběh žena.

Její případ nyní leží už půl roku na soudu, kam se paní Eva obrátila, exekutor jí už ale nařídil strhávat dluh z platu.

Příběh druhý: Ženě z Prahy přišlo exekuční nařízení po dvanácti letech od chvíle, kdy měla dostat pokutu ve výši 400 korun. „Dluh za dvanáct let narostl na 24 tisíc korun, žena ale žádné varování ani rozhodnutí soudu domů nikdy nedostala. Soud určil opatrovníka, který se ale ani jednou nepokusil mou ženu dohledat,“ popisuje celý příběh manžel ženy.

Spočítejte si, co vám exekutor nemůže zabavit


Příběh třetí:
Znovu Brno a znovu pokuta za jízdu městskou hromadnou dopravou bez jízdenky. Paní Markéta zjistila, že je nařízena exekuce na její byt náhodou ve chvíli, kdy se podívala do katastru nemovitostí.

„Jednalo se o pokutu od dopravního podniku starou devět let, byt byl v exekuci více než rok. Stálo mě to 14 tisíc korun, rozhodlo se absolutně bez mého vědomí a bez toho, že bych nějaké rozhodnutí kdy dostala,“ popsala svůj příběh žena.

Celý text si přečtete na Aktuálně.cz

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 11. 2010 9:43, Danndys

Možná mě za můj názor odsoudíte, ale s tímto postupem částečně souhlsím. Pokud někdo neplatí dluhy, měl by mít určitou lhůtu na jejich zaplacení. A když do daného data neuhradí v plné výši, tak prodat dlužníkův byt, zaplatit dluh a práci exekutora a zbytek finančních prostředků vyplatit majiteli bytu.

+20
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 11. 2010 15:06, Danndys

Proč jel na černo? Kdyby jste si zakoupili jízdenku, tak se s exekutorem zcela jistě nesetkáte.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Exekutor radí: Pro neprávem zabavené věci si musíte dojet sami

11. 11. 2009 | Eva Sovová | 22 komentářů

Exekutor radí: Pro neprávem zabavené věci si musíte dojet sami

Alimenty, které se nestrhávají přímo ze mzdy, nemají přednost před ostatními pohledávkami. Nejen to se dozvěděli čtenáři, kteří v diskusích pod našimi články chtěli znát názor exekutora.... celý článek

Jak v Česku probíhá exekuční řízení

21. 10. 2009 | Eva Sovová | 21 komentářů

Jak v Česku probíhá exekuční řízení

Přinášíme pohledy do zákulisí exekučního řízení včetně některých novinek. Exekuční dražby jsou nyní transparentnější, nově začal například fungovat veřejný Portál dražeb. Při výběru... celý článek

Šest rad jak přežít exekuci nejlevněji a bez potíží

14. 10. 2009 | Eva Sovová | 36 komentářů

Šest rad jak přežít exekuci nejlevněji a bez potíží

S rostoucí nezaměstnaností mohou nyní do dluhů spadnout i lidé, kteří dosud neměli žádné finanční potíže. Přinášíme šest rad jak si počínat v případě, že je na dlužníka uvalena exekuce. celý článek

O kolik se prodraží malý dluh vymáhaný soudem a exekucí

12. 6. 2009 | Eva Sovová | 25 komentářů

O kolik se prodraží malý dluh vymáhaný soudem a exekucí

Ignorovat i malé dluhy se nevyplácí. Při soudním vymáhání a nařízené exekuci porostou o náklady spojené s vymáháním pohledávky. Tisícikorunový dluh se může vyšplhat až na 20 tisíc korun. celý článek

Exekutora nelze žalovat, jen si na něj stěžovat

29. 4. 2008 | Věra Tůmová | 42 komentářů

Exekutora nelze žalovat, jen si na něj stěžovat

Počet exekucí v Česku roste. Zvyšuje se ale i počet stížností na postup exekutorů. Jak v zahraničí, tak i v Česku, je přitom možné podat na exekutora stížnost za hmotné i nehmotné škody,... celý článek

Partners Financial Services