Tomáš Prouza: Beztrestnost úvěrových pirátů

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 7. 2. 2012 | 11 komentářů
Tomáš Prouza: Beztrestnost úvěrových pirátů
Roste počet předlužených, roste počet bankrotů, roste počet rozsudků proti těm, kteří cizopasí na lidech v dluhové pasti nebo na jejím okraji. Zajímá to skutečně někoho?

Dvě zprávy z minulého týdne. Ústavní soud zrušil osmitisícovou odměnu pro exekutora, který nevymohl ani korunu (protože dlužník splatil svůj dluh ještě před exekucí). Podle České obchodní inspekce došlo k porušení zákona při každé druhé kontrole nabízených spotřebitelských úvěrů.

Dobré zprávy? Podívejme se pořádně

Oboje (spolu se stále hlasitějším voláním po účinném úklidu mezi exekutory) zní jako dobrá zpráva – ale jen do chvíle, než se podíváme pod povrch. Začněme Ústavním soudem. Rozhodnutí je to bezpochyby správné, ale proč musel rozhodnout až Ústavní soud? Jaký dopad bude mít zjevně nespravedlivý rozsudek dopad na kariéru soudce z Nového Jičína, který bez přemýšlení přiklepl exekutorovi odměnu za nulovou práci? A nemělo by se ministerstvo spravedlnosti, které poslední dobou tak rádo mluví o omezení pravomocí a odměn exekutorů, zkusit podívat na to, jak fungují soudy při přiznávání odměn exekutorům?

Tomáš Prouza on-line

Tomáš Prouza

Články Tomáše Prouzy najdete také na webu www.prouza.cz. Jeho postřehy a tipy můžete sledovat na Twitteru @prouzatomas.

 

Z posledních tweetů:

  • Vymahači dluhů vyrazili do protiútoku. Opravdu si myslí, že jim ještě někdo věří?
  • Francouzská banka Crédit Municipal de Paris odpustila dluhy svým nejchudším klientům. Kdy to udělá Česká spořitelna?
  • Vláda rozpočtové odpovědnosti se nechce mezinárodně zavázat k rozpočtové odpovědnosti. Aneb Švejk v plné akci na summitu v Bruselu.

Pořádek zřejmě zkouší udělat Česká obchodní inspekce. Alespoň to tak vypadá podle novinových titulků. Jenže to byste se neměli zajímat o detaily. Zjistíte totiž, že ČOI v oblasti spotřebitelských úvěrů (kterých se poskytnou stovky tisíc ročně) loni provedla pouhopouhých 290 kontrol. A průměrná pokuta činila deset tisíc (!) korun, což je pro kohokoliv, kdo se živí nekalým poskytováním úvěrů, naprosto směšná částka. A jak je navíc u obchodní inspekce dobrým zvykem, jména hříšníků se nezveřejňují. Že by nemělo smysl veřejnost varovat před těmi, kdo se je pokouší podvést?

... a žralokům klid na práci

Dokud nebude v Čechách fungovat účinný sankční režim vůči těm, kteří zneužívají tísně a neznalosti klientů, i vůči těm, kteří se z hledačů spravedlnosti změnili na automatické schvalovače čehokoliv, co jim kdo předloží, poroste počet předlužených mnohem rychleji, než by měl.

V teple vyhřáté kanceláře je jednoduché mávnout nad tím rukou a říct si, že si za dluhy mohou lidé sami. Ano, v řadě případů je to pravda. Ale existuje i řada případů, kdy vina není až tak jednoznačná nebo kde k pádu do dluhové pasti mnohem víc než osobní nezodpovědnost přispěl systém, který umožňuje během pár chvil ztrojnásobit dlužnou částku nebo beztrestně obelhávat ty, kteří se ve financích nevyznají. A kdyby Česká obchodní inspekce skutečně plnila svou úlohu a s jednou kontrolou denně pouze nepředstírala dohled nad spotřebitelskými úvěry, mohla by z uložených pokut financovat velmi slušnou vzdělávací kampaň proti zadlužování. Ale to je asi na českou státní správu příliš kreativní myšlenka… 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 2. 2012 10:52, eďa

Jo, kluci a děvčata. Cestu ven známe všichni. Levné potraviny, levné suroviny a energie a byty, ty mohou být klidně i zadarmo. Nač potřebovat peníze ? Volím komunisty už 50 let a nepotřebuju řešit, zda je lepší být věřitelem či dlužníkem.

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 2. 2012 13:49, Jan

Dobrý den, mě fascinuje, jak autor opomíjí tu mnohem důležitější stránku věci. Dlužník se stává dlužníkem na základě vlastního rozhodnutí, pravděpodobně mu nikdo nedrží děti v zajetí, jen aby podepsal úvěrovou smlouvu. Jsme svobodní lidé a máme právo volby. Například nepodepisovat nic, co by nás v případě toho, že nedodržíme-li svůj závazek mohlo sankcionovat. Ale to není jen autorem. To je písnička milá společnosti rozpoutaná populisty. Písnička o zlém věřiteli a hodném dlužníkovi. Není náhodou tím kdo se má špatně věřitel? V očích veřejnosti je lump a věřitel pod maskou tupé ovce dluh nevrací. Věřitel vydává náklady na vymožení a dozvídá se že amorální balastem společnosti. Svoje peníze však nevidí, případně až mnoho let po domluvené splatnosti.
Když se tedy státu nelíbí, že občan může dobrovolně uzavřít závazek se sankcí v případě nedodržení toho co si sjednal, nechť jsme tedy zbaveni svépravnosti a o našich potřebách nechť rozhoduje úřad. Nejlépe nějaké nové Ministerstvo schvalování závazků.
Jsem přesvědčen, že toto nové ministerstvo bude potřebovat lidi s patřičným jednosměrným rozhledem a nebál bych se právě vás pane Prouzo navrhnout na šéfa tohoto úřadu. V rámci úsporných balíčků by toto ministerstvo mohlo být sloučeno s ministersvem vnitra a s ministerstvem spravedlnosti např. pod názvem Ministerstvo pro potírání věřitelů.

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Exekuce se utrhly ze řetězu. Kdo za to může?

3. 2. 2012 | Ondřej Tůma | 41 komentářů

Očima expertů: Exekuce se utrhly ze řetězu. Kdo za to může?

Exekuce se v České republice vymknuly kontrole. Stal se z nich byznys, ze kterého profitují exekuční společnosti, advokátní kanceláře a inkasní firmy. Nároky věřitelů jsou odsunuty... celý článek

Dlužím, dlužíš, dlužíme: Češi mají pro strach uděláno

19. 12. 2011 | Ondřej Tůma | 23 komentářů

Dlužím, dlužíš, dlužíme: Češi mají pro strach uděláno

Život na dluh si oblíbily státy i obyčejní lidé. Čísla vypovídající o zadlužení českých domácností jsou hrozivá. Jako by si mnozí z nás neuvědomovali, že za Řecko či za Portugalsko... celý článek

Vláda chce změnit pravidla exekucí. Víme jak!

12. 12. 2011 | Petra Dlouhá | 19 komentářů

Vláda chce změnit pravidla exekucí. Víme jak!

Počet exekucí roste. Loni jich v Česku bylo nařízeno už přes sedm set tisíc. S řadou z nich se pojí hrůzostrašné historky o chování exekutorů. Vláda přichystala novelu exekučního řádu.... celý článek

Na černo nikdy nejela, přesto má platit 41 pokut. Za 650 tisíc!

4. 11. 2011 | Petra Dlouhá | 147 komentářů

Na černo nikdy nejela, přesto má platit 41 pokut. Za 650 tisíc!

Jezdíte na černo? Paní Jaroslava ne. Přesto po ní pražský dopravní podnik vymáhá šest set padesát tisíc a v exekuci jí chce zabavit i střechu nad hlavou. Má spravedlnost a lidskost... celý článek

Odpouštět se má. Platí to i pro dluhy?

18. 10. 2011 | Tomáš Prouza | 9 komentářů

Odpouštět se má. Platí to i pro dluhy?

Ať už to přiznáme rádi, nebo bychom to naopak nejraději popřeli, základem naší civilizace je křesťanská ochota odpouštět. Škoda, že na to zapomínáme, když jde o hloupé dluhy a obírání... celý článek

Partners Financial Services