Účtenková loterie. Klesající zájem a bazary účtenek

Za jediný nákup milion korun nebo auto za čtyři sta tisíc. Na tyto a jednadvacet tisíc dalších výher měsíčně láká Účtenkovka. Kolik lidí hraje a kde směnit účtenku navíc?
Účtenková loterie. Klesající zájem a bazary účtenek

Motivace lidí přebírat účtenky, vyšší efektivita elektronické evidence tržeb, a tím pádem i lepší výběr daní. To jsou hlavní důvody, proč Ministerstvo financí loni v říjnu účtenkovou loterii spustilo. Jak si státní loterie za necelý rok fungování stojí?

Hráčů míň, účtenek víc

Největší zájem zaznamenala Účtenkovka loni v listopadu. Tehdy se množství aktivních hráčů (lidí, kteří zaregistrovali aspoň jednu účtenku) vyšplhalo na 477 952. S každým dalším měsícem zájem klesal: v květnu spadl počet soutěžících pod hranici čtyř set tisíc. Zatím nejméně hráčů – 379 450 – se do loterie zapojilo během června.

Anketa

Hrajete Účtenkovku?

Navzdory menšímu množství hráčů se ale příliš nemění počet registrovaných účtenek. Během května přihlásili soutěžící do slosování o dvě stě tisíc účtenek víc než v listopadu, kdy loterii hrálo přibližně o osmdesát tisíc hráčů víc. I přes pravidlo jedna účtenka od jednoho podnikatele v jeden den, totiž soutěžící našli způsob, jak zvýšit šanci na výhru. Kdo má účtenek od jednoho podnikatele víc – například díky rozložení nákupu nebo sbírání účtenek zákazníků, kteří si lístek z kasy neberou – může je jednoduše směnit v některé z facebookových skupin nebo na speciálním webu bazaructenek.cz. Princip bazaru je jednoduchý: za každou nahranou účtenku získá uživatel kredit, na základě kterého pak může stáhnout libovolnou účtenku někoho jiného.

Zatím nejaktivnější hráč zaregistroval do Účtenkovky během jednoho měsíce bezmála šest tisíc účtenek, tedy v průměru téměř dvě stovky za den. Přesná čísla si můžete prohlédnout v tabulce.

 

červen

květen 

duben

březen

únor

leden

prosinec

listopad

říjen

Aktivních hráčů

379 450

394 476 

407 777

420 979

422 793

425 765

446 890

477 952

452 691

Registrovaných účtenek

16 039 053

17 312 564 

16 969 966

18 394 994

15 542 430

15 933 923

17 365 271

17 198 013

13 869 846

Účtenek ve slosování

14 078 198

15 164 421 

14 831 880

15 871 430

13 620 304

13 792 381

14 861 223

14 564 956

11 137 598

Nejvíc účtenek
od jednoho hráče

3523

5950 

4690

3526

2426

3201

1885

1129

1648

Problémy s mobilní aplikací

Ročně přijde Účtenkovka státní kasu zhruba na 80 milionů korun. Pětašedesát milionů korun padne na výhry – o co konkrétně se v Účtenkovce hraje, si můžete prohlédnout v boxu. Necelých patnáct milionů ročně (1,2 milionu korun měsíčně) stojí provoz, který zajišťuje společnost Diebold Nixdorf (dříve Wincor Nixdorf). Firma má na starosti průběh slosování, poskytování zákaznické podpory, stojí i za webem Účtenkovky a mobilní aplikací.

O co se hraje?

Ministerstvo financí každý měsíc rozdává 21 tisíc výher, losuje se v osmi pořadích. Největší počet účtenek – 20 tisíc – přitom připadne na pořadí poslední, kde dělá výhra pouhých sto korun. V sedmém pořadí je připravených tisíc korun pro tisícovku vylosovaných, v šestém pořadí hraje dvacítka výherců o dvacet tisíc korun.

Zajímavější výhry jsou připravené v pátém až prvním pořadí, kde každý měsíc vyhraje pouze jedna účtenka. Konkrétně:

  • 5. pořadí: 100 000 korun
  • 4. pořadí: 200 000 korun
  • 3. pořadí: 300 000 korun
  • 2. pořadí: automobil Ford EcoSport
  • 1. pořadí: 1 000 0000 korun

S mobilní aplikací ale bylo v minulých měsících několik problémů. Aplikace má přitom představovat snazší ze způsobů, jak účtenku do slosování přihlásit. Na rozdíl od webového formuláře totiž odpadá nutnost opisování několikamístného kódu BKP (bezpečnostního kódu poplatníka) a FIK (fiskálního identifikačního kódu). Aplikace kódy naskenuje pomocí čtečky a přepíše do připraveného formuláře. Ani uživatelé mobilní aplikace se ovšem většinou – pokud neskenují QR kód, o tom níž – nevyhnou zadávání data a času nákupu a sumy, kterou u daného obchodníka utratili.

V prvních týdnech po startu loterie se soutěžící potýkali s omezenou funkčností čtečky: data často načítala s chybami, daňové identifikační číslo (nutné zadávat do letošního března) většinou neuměla přečíst vůbec. Systém pak vyhodnocoval účtenku jako nezaevidovanou a všechny údaje (kód, datum a čas nákupu, utracenou částku) bylo potřeba zadat znovu. S možností opravit pouze chybně zadaný údaj přišla společnost Diebold až v letos v březnu. Postupně doladila také fungování čtečky: ze sedmnácti účtenek, které redakce Peníze.cz minulý týden registrovala, si čtečka poradila se čtrnácti. Ve dvou případech načetla kód s chybou, data z jedné účtenky (patrně kvůli nekvalitnímu tisku) nepřečetla vůbec.

Jak hrát?

Účtenku lze zaregistrovat na webu www.uctenkovka.cz nebo prostřednictvím mobilní aplikace (Android, iOS, Microsoft). Pokud si nechcete zakládat hráčský účet (jeho výhodou je zejména přehled o registrovaných účtenkách) do příslušného formuláře jednoduše vyplníte e-mail nebo telefon. Kdo hráčský účet má, tyto údaje vyplňovat nemusí. V obou případech je pak potřeba zadat prvních osmnáct čísel kódu FIK nebo 16 čísel z kódu BKP a zadat celkovou částku útraty, datum a čas nákupu. Systém nejdřív ověří, zda jsou údaje platné – zaevidované v systému EET. Pokud shodu s EET nenajde, na vině budou špatně zadané údaje, nebo nezaevidování platby obchodníkem. V prvním případě lze data opravit a účtenku zaregistrovat. Tím ovšem proces ověřování nekončí. Systém dál zjišťuje, zda jste dodrželi pravidlo 1 účtenka od 1 podnikatele v 1 den. Do slosování tak účtenku zařadí až den následující. Podobně probíhá registrace účtenek skrze mobilní aplikaci.

Registrovat lze účtenky s útratou ve výši minimálně jedné koruny. Slosování probíhá vždy patnáctý den v měsíci z účtenek vystavených za měsíc předchozí. Do slosování postupují účtenky zaregistrované nejpozději do 12. dne měsíce, ve kterém se losuje.

Od května lze účtenky registrovat také pomocí čtečky QR kódu: všechny údaje potřebné pro úspěšnou registraci účtenky se načtou na jedno kliknutí. V praxi ovšem toto řešení naráží na malý počet účtenek, které jsou QR kódy opatřené. Podnikatelé nemají povinnost je na stvrzenky tisknout.

Přibližně sedmdesát procent účtenek, které hráči do slosování registrují, stále přichází z webu. Ani stránkám Účtenkovky se ale nevyhnuly trable. Během zveřejnění výsledků prvního slosování byly přibližně dvě hodiny nedostupné. Důvodem byl podle Ministerstva financí hackerský útok, který způsobil nepřiměřenou zátěž serveru.

Původně Ministerstvo financí také slibovalo oslovit další subjekty, u kterých by mohl účtenku registrovat ten, kdo nemá přístup k internetu. Od záměru ale rezort upustil. „Jednotlivé přihlašovací kanály jsme analyzovali a i dle zkušeností ze zahraničí jsme shledali, že jinému způsobu přihlašování by dalo přednost minimum soutěžících. Například na Slovensku se mimo internet registruje naprosté minimum účtenek, cca 1,5 procenta. Investice do takového způsobu registrace by tak velmi pravděpodobně nebyla efektivní. Navíc i na základě odezvy od hráčů víme, že ta část, která původně měla obavy z elektronické registrace účtenek, nakonec se stávajícím způsobem nemá problémy,“ vysvětlil tiskový mluvčí ministerstva Michal Žurovec.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+94
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 44 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 7. 2018 9:26, Majda

Hraju už od začátku a výhra 1100,- Kč. Nikdy jsem nic nevyhrála a tady je větší pravděpodobnost výhry než v sazce a jím podobným hazardním hrám s pravděpodobností 1:? je to hrozné číslo ????.

+9
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 7. 2018 9:19, HonzaV

OK, jestli potřebujete denní dávku adrenalinu, tak bych to i chápal. Ale na druhou stranu si myslím že jakákoli hra by měla mít určitý styl a tahleta účtenkovka je, ve vší úctě, primárně založena na udávání.

To už je mi milejší ten penzista, který na poště ruče smění drobné z důchodu za stírací losy, i když kvůli tomu musím čekat ve frontě o chvíli déle. (Smajlík se středníkem, bohužel redakční systém tento znak nebere.)

Zobrazit celé vlákno

-15
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (44 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

EET definitivně končí, rozhodla vláda

9. 3. 2022 | Petr Kučera | 9 komentářů

EET definitivně končí, rozhodla vláda

Podnikatelé se už nebudou muset znovu zapojit do elektronické evidence tržeb (EET), jejímž původním cílem bylo omezit daňové úniky. Koaliční vláda ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů... celý článek

Nová vláda ve vaší peněžence. Jak změní důchody, daně, dávky

8. 1. 2022 | Petr Kučera | 117 komentářů

Nová vláda ve vaší peněžence. Jak změní důchody, daně, dávky

Co chystá koalice ohledně daní, důchodů, sociálních dávek, podnikání, podpory bydlení nebo lepšího fungování úřadů? Prošli jsme čerstvě podepsané programové prohlášení.

eKasa od O2 končí kvůli EET. Klienty přebírá konkurence

21. 10. 2021 | Jiří Hovorka | 3 komentáře

eKasa od O2 končí kvůli EET. Klienty přebírá konkurence

Služba eKasa operátora O2 k 25. říjnu končí. Přes tři tisíce podnikatelů, kteří tento pokladní systém využívají, přebírá společnost Storyous.

Z restaurace byl klub. Jasné obcházení EET, potvrdil soud

28. 1. 2021 | Jiří Hovorka | 19 komentářů

Z restaurace byl klub. Jasné obcházení EET, potvrdil soud

Když uděláte z restaurace klub, ale ve skutečnosti dál provozujete restauraci, říkáte si o pokutu. Nejvyšší správní soud dnes rozhodl spor mezi celním úřadem a manželi, kteří se přechodem... celý článek

Odklad, nebo definitivní konec? EET očima expertů

27. 11. 2020 | Jiří Hovorka, Ondřej Tůma | 24 komentářů

Odklad, nebo definitivní konec? EET očima expertů

Jak se za čtyři roky fungování osvědčila elektronická evidence tržeb? A má smysl ji za dva roky resuscitovat, nebo spíš zaslouží poslední ránu z milosti?

Partners Financial Services