Očima expertů: Elektronická evidence tržeb. Past na daňové úniky, nebo na podnikatele?

Ministerstvo financí chce on-line kontrolovat tržby všech obchodníků a podnikatelů, kteří přijímají platby v hotovosti, kartou, stravenkami… Podaří se tak snížit daňové úniky? A není taková míra kontroly nezdravá? Ptáme se ekonoma a poradce ministra financí Aleše Michla, europoslance Petra Macha, odboráře Víta Samka, šéfa Asociace malých a středních podniků Karla Havlíčka a dalších osobností.
Očima expertů: Elektronická evidence tržeb. Past na daňové úniky, nebo na podnikatele?

Stát vyhlásil válku daňovým únikům. Jednou z jeho hlavních zbraní by měla být takzvaná elektronická evidence tržeb. S tímto systémem má Finanční správa on-line sledovat tržby podnikatelů a efektivně postihovat nepoctivce. Ministerstvo financí a Generální finanční ředitelství představily tento návrh veřejnosti na začátku července na panelové diskuzi se zástupci Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, Ministerstva průmyslu a obchodu, Hospodářské komory a velkých obchodních řetězců i středních a malých podnikatelů. Předpokládaný termín spuštění systému je leden 2016.

„Zatím jsme ve stádiu příprav, technické detaily i věcné parametry diskutujeme interně i externě a navrhované nastavení jsme dosud neuzavřeli, doporučení teprve padnou a o zásadních aspektech nakonec rozhodne vláda. Takže zatím jakékoliv informace o detailech jsou velmi předčasné a jen by mohly zmást trh. Je možné říci, že Ministerstvo financí není nakloněno žádným výjimkám, protože výjimky jen deformují systém a vedou ke zneužívání,“ odpověděl na náš dotaz k fungování systému Michal Žurovec z tiskového oddělení ministerstva financí. Zástupkyně tiskového mluvčího Finanční správy Jitka Ježková byla však sdílnější: „Připravovaný on-line systém by měl kontrolovat tržby (příjmy) povinných subjektů realizované v hotovosti. Mezi povinné subjekty by měly patřit podnikající fyzické osoby a právnické osoby přijímající platby v hotovosti. Hotovostní platbou je myšlena platba jiným způsobem než bankovním převodem, tedy hotovost, platební karty, stravenky, šeky a tak dále.“ Na místě podle státních úředníků nejsou obavy, že elektronická evidence tržeb bude pro obchodníky znamenat příliš velkou finanční a administrativní zátěž. Stačit by prý měl jen tablet či mobil s připojením na internet a software, který by se staral o odeslání údajů do datového centra. Samotný systém by pak měl fungovat následujícím způsobem:

  • Pokladní systém před tiskem účtenky zašle její obsah formou datové zprávy do datového centra elektronické evidence tržeb Finanční správy ČR
  • Ze systému Finanční správy je zasláno potvrzení o přijetí s unikátním kódem účtenky
  • Pokladní systém vytiskne účtenku (včetně potvrzovacího kódu)
  • Zákazník převezme účtenku a prostřednictvím webové aplikace může překontrolovat, že data na účtence jsou uložena v datovém centru elektronické evidence tržeb

Chorvatsko, náš vzor

Ministerstvo financí v současné době analyzuje, jakým způsobem elektronickou evidenci tržeb technicky řešili v zahraničí – zejména v Chorvatsku, Maďarsku a na Slovensku. Úřad se zřejmě nejvíc inspiruje v první z uvedených zemí. Otázkou ale je, jestli je efektivita tohoto nástroje opravdu taková, jak se z některých vyjádření může zdát. Například u zmiňovaného Chorvatska se nedá rozumně vyčíslit, jaký finanční přinos zavedení evidence přineslo. „Situace chorvatské ekonomiky je v řadě aspektů odlišná a efekt zavedení tohoto nástroje v České republice nelze na základě chorvatské zkušenosti zcela předjímat. Nicméně pozitivnímu vlivu na výběr daní zejména v některých tržních segmentech skutečně věříme. V Chorvatsku došlo například u hotelů a restaurací k navýšení vykazovaných tržeb řádově o stovky procent,“ vysvětluje nám Michal Žurovec z Ministerstva financí.

Jak se na elektronickou evidenci tržeb dívají ekonomové, analytici, podnikatelé a zástupci firem a odborů? Vítají, nebo odmítají její zavádění? Bude účinná v boji proti daňovým únikům? Jak zatíží podnikatele?

Vít Samek

místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů

Vít Samek
-552
+
-

S elektronickou evidencí tržeb souhlasím, je to jeden z poměrně účinných prostředků v boji s šedou a černou ekonomikou. Českomoravská konfederace odborových svazů chystá na říjen mezinárodní konferenci na toto téma, kde se budou prezentovat mimo jiné slovenské a chorvatské zkušenosti s jejím zavedením. Budeme mít možnost je využít a české řešení realizovat tak, aby zlepšilo výběr daní a nepředstavovalo neúměrnou zátěž podnikatelů.

Aleš Tůma

finanční analytik Partners

Aleš Tůma
+815
+
-

Když jsou jednou nějaké daně, tak je samozřejmě protiprávní se jim vyhýbat. Ale jestli existuje větší chucpe než tento návrh, tak o něm nevím! Stát by si měl nejdřív zamést před vlastním prahem. Vždyť není schopný ani sám spočítat, za co vyhazuje peníze. Viz projekt takzvané státní poklady nefungující a navíc sám o sobě předražený. OK, ministr Babiš deklaroval, že v tom chce udělat pořádek. Tleskám a držím palce. Ale ať tedy nejdřív udělá pořádek ve státní kase, až pak ať navrhuje další buzerační opatření proti podnikatelům.

V Chorvatsku si pochvalují, jak se jim zlepšil výběr daně z přidané hodnoty. To nelze popřít, ale on-line dohled státu nad všemi transakcemi, to už je skutečně dost děsivá záležitost. Big Brother hadr. Nebylo by prostě lepší řešení daně zjednodušit a snížit, aby klesla motivace je obcházet?

Karel Havlíček

předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR

Karel Havlíček
+265
+
-

Jsme v jednadvacátém století a elektronický systém tržeb nás nemine. Má-li to být v dohledné době, potom se musí jednat o řešení velmi levné a maximálně jednoduché na obsluhu. Povinné registrační pokladny nebo počítače to nesplňují, nevidím důvod nutit každého stánkaře, aby si pořizoval nákladné zařízení. Řešením je jednoduchá elektronická evidence na bázi mobilního telefonu. Zásadně ale odmítáme účtenkovou loterii, kdy se každý nakupující stane současně agentem berního úřadu, striktně rovněž odmítáme jakýkoliv systém „bonzování“ podnikatelů, kontrolu si musí zabezpečit stát. Nedoporučuji to v první fázi zavádět plošně, ty úplně nejmenší bych zatím vynechal. Celý nový režim je nutné podpořit jinými benefity, jistě by se měla na určité produkty snížit DPH, a to nikoliv kosmeticky.

Aleš Michl

analytik Raiffeisenbank a poradce ministra financí

Aleš Michl
-287
+
-

Když se začtete do zatím pracovních výpočtů think tanku CASE, který oficiálně počítá daňové úniky pro Evropskou komisi, přijdou na vás chmury. Podvody s daní z přidané hodnoty v Česku jen během roku 2012 narostly o patnáct miliard na 90 miliard korun. Jedná se o nejrenomovanější a poslední výpočet, který teď je k dispozici. Byl tady chorvatský ministr financí – podle jeho dat po zavedení systému elektronické evidence tržeb začali podnikatelé reportovat během dvou let o 110 procent větší příjem a více odvádět daně. „Najednou.“ Fakt si myslíte, že by byl problém podle Chorvatska každému podnikateli u nás nařídit, že musí mít tablet na Androidu či iOS, že si třeba superlevně nebo zdarma může stáhnout prográmek a v tom musí účtovat? On-line by se to reportovalo do datového centra, na každé účtence potvrzení, že datové centrum tržbu zaevidovalo (datové centrum v Chorvatsku dává odpověď do 0,4 sekundy). Pokud by třeba hospoda vykazovala podezřele nižší tržby než sousední podnik, kontrola by věděla, kam přijít a nebuzerovala by poctivé.

Ta jedna „blbá“ účtenka, respektive celý systém elektronizace tržeb, může znatelně zvýšit výběr daně z přidané hodnoty. V praxi bych okamžitě chorvatský model vzal, přidal k tomu elektronické párovaní faktur proti velkým podvodům s odpočtem DPH. Hraje se o devadesát miliard korun navíc, aniž bych sazbu jakkoliv měnil, jen daně řádně vybírat… Když se to tahle provede, bude obsluha jednodušší než update účtu na Facebooku, takže jaká administrativa? 

Petr Mach

politik a ekonom

Petr Mach
+685
+
-

Jsem proti takzvané elektronické evidenci tržeb. Byla by to velká byrokratická zátěž zejména pro drobné obchodníky. Stát stejně nezajistí, aby obchodníci všechny tržby elektronicky evidovali. Vždycky bude možné přijmout peníze „na ruku“ bez dokladu. Je to zbytečný zákon, který bude boj proto daňovým únikům jen předstírat. Na Slovensku se takový systém vyloženě neosvědčil a nové příjmy do státního rozpočtu nepřinesl. Nejlepší cestou k omezení daňových úniků by bylo snížení daní, pak by nutkání zatajovat příjmy bylo menší.

Jiří Skuhrovec

ekonom, analytik EEIP

Jiří Skuhrovec
-59
+
-

Ďábel tkví v detailu – jaká data se budou posílat, a kdo k nim bude mít přístup? Dobře nastavený systém skutečně má šanci podstatně zlepšit kontrolu plnění daňových povinností a zatěžovat jen minimálně – paradoxně by výhledově mohl i snížit zátěž podnikatelů v komunikaci s úřady. Ty ale musí udělat maximum pro to, aby bylo jasné, jak se s daty nakládá. Podnikatel by například mohl dostávat výpis, kdo s jeho daty pracoval.

Lukáš Kovanda

hlavní ekonom Roklen24.cz

Lukáš Kovanda
+409
+
-

Před volbami jsme slýchali hezká slova o tom, jak se zefektivní hospodaření státu, jak se zalátají černé díry veřejných rozpočtů, jak se zatočí se související korupcí… Místo toho stát dále evidentně nešetří ani tam, kde by snadno mohl. Jen dva příklady z poslední doby. Vláda navýší rozpočet Státního fondu kinematografie a také zřejmě nezruší jedinou pobočku pošty (přitom v Česku existuje o zhruba tisíc poboček pošty více, než požaduje vyhláška Českého telekomunikačního úřadu). Jsou to jen dva náhodně vybrané příklady. A jde v nich z hlediska celkového objemu rozpočtu o drobné. Jenže vláda i tímto vysílá signál, že tlak na úspory se veřejných rozpočtů zatím příliš netýká. Místo toho zjevně hodlá dodatečně zatěžovat podnikatele, motor ekonomiky.

Nedělám si iluze o tom, že podnikatelé odvádějí státu vždycky to, co mají. Nicméně spatřuji stále disproporci v tom, že stát hospodaří s velmi měkkým rozpočtovým omezením, zatímco podnikatelé nyní z vůle toho samého státu mají čelit zase o něco zpřísněnému rozpočtovému omezení. Ať stát uplatní stejný bič i sám na sebe! Nebo ještě lépe: ať ho nejdřív uplatní sám na sebe a pak teprve na podnikatele. Třeba si někteří z nich řeknou, když uvidí, že stát své hospodaření zefektivnil, že už nebudou tolik usilovat o daňovou „optimalizaci“, a přejdou je snahy o hledání různých postranních cestiček vedoucích po hraně i za hranou zákona. Naivní představa? Možná. Ale podobně naivní je domnívat se, že masivní daňové neduhy zmizí nebo budou zásadně omezeny pouhým zpřísněním kontroly, bez pozitivního příkladu. Zpřísnění kontroly samo o sobě v důsledku jen zvýší cenu obcházení zákona, což může mít za následek i nárůst korupce – příslušný státní úředník si zkrátka bude nyní moci říci o víc.

Petr Hampl

podnikatel a sociolog

Petr Hampl
+504
+
-

Anketa

Koho byste dnes pochválili za rozumnou řeč?

Andrej Babiš žije svým ekonomickým myšlením na začátku osmdesátých let minulého století, takže prosazuje koncepci založenou na boji proti „vekslákům“, kteří vykazují téměř nulové příjmy, a přitom žijí v obrovských vilách, jezdí luxusními vozy, dovolenou tráví v Karibiku a okázale rozhazují. Lepší dohled nad příjmy by pak mohl přinést víc peněz do státní kasy. Jenže ve skutečnosti je na druhé straně barikády vesnický řemeslník nebo hospodský, který jezdí ojetou renaultkou a stěží se uživí. A to jen díky tomu, že neodvádí daně v plné výši, jakou mu stát určil. Pokud ho finanční úřady donutí odvést plnou daň, bude nucen okamžitě ukončit podnikání. Už dnes 80 procent restaurací mění do dvou let majitele, tedy krachuje. Bude země bez malých pohostinství a drobných řemeslníků lepší zemí? Opravdu se nám bude lépe žít? Bude státní pokladna plnější, když vymění dnešní mizerné příjmy za rozdávání podpor? Obávám se, že jsme narazili na práci nejhoršího ekonomického břídila od padesátých let. Elektronické hlášení účtenek bude rozhodně znamenat vícenáklady už svým zavedením. To znamená, že některé živnosti (ty, které jsou už dnes na hraně) skončí. Dále pak systém umožní každý rok snadno zvyšovat odvody a posílat ke dnu další a další.

Nicméně nemusí být tak zle. Vzhledem k vyhlášeným schopnostem místní byrokracie je poměrně pravděpodobné, že ve skutečnosti vláda utratí zhruba miliardu za informační systém, jeho zprovoznění bude trvat tak čtyři roky – a potom lidé během jediného týdne najdou způsob, jak údaje falšovat. Zemi to poškodí, ale škody nebudou tak dramatické. Kdyby na Ministerstvu financí seděl rozumný člověk, prosadil by dramatické uvolnění regulačních předpisů (hygienických, ekologických a jiných), které působí zbytečné náklady. Pak by byl prostor pro zvýšení daní (nebo zlepšení výběru – to je jen jiný výraz pro totéž), aniž by to malé podnikatele zničilo.

... mimochodem – na kolik podniků, kde asi bude pořádný problém s připojením k internetu, si vzpomenete?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+129
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 49 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 8. 2014 13:57, Pavel Fiala

Souhlasím s panem Hamplem. Navíc daňová zátěž by měla být taková, aby pro normálního podnikatele či živnostníka mělo být zbytečné ji obcházet. Když bude truhlář někomu dělat schody nebo okno, tak se stejně dohodnou bez účtenky, stejně jako elektrikář, instalatér aj. a na nastavení a vyladění systému se zase nějaká firma napakuje tak, že vybere přínosy na dva roky dopředu. Farmářské trhy a jiné prodejní akce potom asi budou přehlídkou tabletových mučedníků, kteří budou pouze zvyšovat tržby mobilním operátorům (protože už jste někdo viděl na těchto akcích internetovou zásuvku či wi-fi?)Už vidím toho urvaného zelináře, který ráno vstával v pět, aby okurky nebo jahody byly čerstvé, jak s přepravkami táhne do stánku ještě registrační pokladnu a tablet a mezi těmi paprikami se tam přes mobil připojuje k peciválům v úřadu, aby to měli pohodlnější. Rezervy jsou jinde, ale mně to jednání vlády přijde jako nesmrtelná scénka Felixe Holzmanna, který hledal klíček pod lampou, i když ho ztratil úplně jinde, protože pod lampou je světlo a lépe se tam hledá.Kdy už se politici začnou skutečně zabývat těmi nejvážnějšími věcmi. Každý normální manažer, a to je mantra, kterou stále opakuje i Andrej Babiš (manažerské řízení) - řeší nejdříve největší a nejpalčivější problémy, zejména jsou-li někdy až existenční a postupně se propracovává a ladí ty menší. Jenže toto je proncip - co nejjednodušší cesta. Odsouhlasíme ty nesmysly, věcně to zadáme nějaké firmě a splněno. Končím, protože se mi do klávesnice derou nepublikovatelné výrazy.....

+172
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 8. 2014 22:03, T. Koutný

Prominte, ale jestli nějaký živnostník nemá na připojení k internetu za 300 Kč, tak ať se nechá zaměstnat. Software bude volně dostupný a žádná stará paní nic ťukat nebude. Váš příspěvek je v mnohém založenna realitě, ale ta představa o el. tržbě je zcestná a trochu hloupá.

Zobrazit celé vlákno

-201
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (49 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nikdo neví, kde se vzaly, a přece tu jsou. UFO zisky. Co s nimi? Zabavit, zdanit, nechat být?

31. 7. 2014 | Petra Dlouhá | 11 komentářů

Nikdo neví, kde se vzaly, a přece tu jsou. UFO zisky. Co s nimi? Zabavit, zdanit, nechat být?

Jste vysoký úředník státní správy na odpočinku. Trochu požitkář. Za horkých zimních večerů popíjíte brandy a vychutnáváte západ slunce z jachty na Maledivách. Šušká se, že si čas od... celý článek

Daně: Finanční úřady přitvrdí. Pokuta může vyrůst na desetinásobek

6. 7. 2014 | Petr Kučera | 1 komentář

Daně: Finanční úřady přitvrdí. Pokuta může vyrůst na desetinásobek

Novela daňového řádu, jejíž návrh nyní vláda posílá do Poslanecké sněmovny, zvyšuje jednu pokutu a zavádí dvě nové.

Chcete, aby vám policie mohla snáz rejdit v účtech? Babiš to zařídí!

20. 3. 2014 | Petra Dlouhá | 28 komentářů

Chcete, aby vám policie mohla snáz rejdit v účtech? Babiš to zařídí!

Jak slíbili, tak činí: vláda vyhlašuje válku daňovým podvodníkům. Andrej Babiš chce zřídit centrální registr bankovních účtů. Policisté by tak mohli obratem ruky prolomit bankovní tajemství... celý článek

Nové zbraně na neplatiče daní! Podaří se zarazit daňové úniky?

23. 1. 2014 | Petra Dlouhá | 14 komentářů

Nové zbraně na neplatiče daní! Podaří se zarazit daňové úniky?

Dvě stě miliard korun. O tolik podle nejčernějších odhadů každoročně přichází státní kasa kvůli neplatičům daní. Suma by dokázala pohodlně vykrýt schodek rozpočtu… Udělat daňovým únikům... celý článek

Aleš Michl: Každého ministra pozvat na kobereček obhajovat výdaje

11. 1. 2014 | Ondřej Tůma | 15 komentářů

Aleš Michl: Každého ministra pozvat na kobereček obhajovat výdaje

Aleši Michlovi nedošel dech ani při běhání, takže jsme spolu mohli probrat problémy naší ekonomiky, výhody oslabení kurzu koruny a jeho spolupráci s Andrejem Babišem. „Musí se tu začít... celý článek

Partners Financial Services