Nakolik splnilo či nesplnilo dění po 17. listopadu očekávání?

Nakolik splnilo či nesplnilo dění po 17. listopadu očekávání?
Sedmnáctého listopadu 1989 si asi jen málokdo dokázal představit, co vše se za dalších více než 20 let změní. Nešla ale řada věcí udělat alespoň o trochu líp?

Podobně jako jiné země ve střední a východní Evropě, nazývané kdysi východní blok, prošla Česká republika od tzv. Sametové revoluce řadou změn, které si už někdy možná ani pořádně neuvědomujeme. Stačí se ale podívat na šedivá města a obce, jak nám je přibližují předlistopadové záběry České televize, nebo, jak dnes působí záběry na demonstrace proti tehdejšímu režimu. Leckdo si nicméně, a právem, položí otázku, nakolik jsme dokázali využít příležitost, která se – poněkud nečekaně – České republice, pardon tehdy ještě Československu, naskytla.

Přinesla změnu společenského systému, privatizaci, včetně kuponové, růst životní úrovně, daleko přívětivější tvář našich měst a obcí, vůni svobody, možnost cestovat, ale také tunelování, skandály, korupci a řadu dalších problémů, včetně deziluze z politiky a místy poměrně rozpačitý obraz české společnosti. To vše tedy začalo listopadem 1989.

Češi jsou, jak známo, a snad to neplatí jen u piva, národem poměrně kritickým. A jistě se zamýšlejí, mnohdy pochopitelně s ohledem na svou politickou orientaci, nad uplynulými 20 lety. Naše dnešní otázka tedy logicky zní: Co se za oněch více než dvacet let povedlo a v čem je Česko zralé na reparát? Co a jak se dá zlepšit?

NAPIŠTE, CO SI O TOM MYSLÍTE A PŘEČTĚTE SI NÁZORY OSTATNÍCH.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

21. 11. 2010 14:27 | rejpal

Tak předně málokterý z předřečníků si uvědomuje, v jaké je ČR v dokonalé ekonomické pasti. Po 21 letech už krom aut nic nevyrábíme, téměř vše dovážíme, stát má jen tolik peněz, kolik strhne z almužen střední třídě, kterou dře z kůže. Elita na stát kašle, což je logické, na nic ho nepotřebuje. A lokajové elity - politici, tu nejsou pro lidi, kteří je volí, ale pro elitu, která lidem ničí placenou práci a zvedá žlab. Místo národního majetku, z něhož bylo možné ufinancovat důchody zbyly chudině jen nesplatitelné dluhy, jen povinnosti a téměř žádná práva a když tak ryze formální- viz právo volební. Národ byl zrazen, okraden, podveden a a oloupen největšími gauneři. Poznáte je snadno - chodí v kravatách.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 11. 2010 19:11 | Vl

Jedna věc se zcela nepovedla a reparát se nikdy konat už bohužel nebude. Za zhruba dvacet let jsme se nedokázali posunout nikam dopředu v omezení masivní korupce, spíše se zdá, že naše přibližování nestandardním zemím se ještě zrychluje. Zcela ojedinělá je také zcela nekritická orientace a výchova směrem k modle zvané peníze, zavržení jakéhokoliv duchovního rozměru v moderním životním stylu. Vývoj psolečnosti v ČR se dnes neopírá o konzervativní hodnoty, uznávané v západní Evropě, snažíme se jít svou cestou a jsme rozhodnuti objevit znovu kolo.
Z určitého pohledu je velmi smutné, že ani dvacet let nestačí k tomu, aby se neschopnost nazývala neschopností a hloupost hloupostí. Na všechno dodneška bohužel stačí výmluva na čtyřicet let minulého režimu a tento agrument skoro vždycky sklidí uznalý potlesk neorientovaných posluchačů.
Česká republika se nestává místem pro klidný a spokojený život, pro mnoho lidí se stávají cílovou zemí lokality západně za Rozvadovem. To je podle mne jasný důkaz, že naše dzemě skutečně nevzkvétá tak, jak by mohla a měla.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 11. 2010 14:05 | Petr

Určitě chápu výhrady ke dnešnímu systému, ale to je spíš tím, že jednak mají lidi poměrně špatnou paměť, dělat se nikomu extra moc nechce a pak to tady vedou ty nejaktivnější sv***, který se holt podědili z toho komunismu, protože je nikdo díky sametu nezlikvidoval.

Ale kdyby mi někdo nabídl návrat do stejnýho systému? Tak to ani náhodou, mně těch 20+ let s komančema teda navěky stačilo.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 11. 2010 13:49 | Pavel

Nu, je pravda, že jsem třeba nevěděl o hypermarketech, o outletech, o mobilech, o Internetu, ale...skoro bych řekl, aniž bych se chlubil, že jsem viděl bezdomovce, žebráky, nezaměstnané, drahé nájmy, drahé jídlo a strach o práci. Učil jsem se totiž dobře a všechny tyto aspekty jsme probírali v občance jako znaky rozkládajícího se kapitalismu. Ovšem že mu ten rozklad potrvá o pár let déle, to byla jenom otázka času. Jak říkám, lidi schovejte si nějaká eura, za chvíli už to tu nebude...
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 11. 2010 10:28 | Jana

Z toho,co nám bylo slibováno,se toho zase tak moc nesplnilo,ale (pokud na to máme),můžeme svobodně cestovat - když nám to nepokazí německá policie,můžeme podnikat,když máme kde co a za co,no a občas můžeme i svobodně volit - jestli nám to vůbec k něčemu je.Jinak děs a běs.
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 11. 2010 7:23 | Vácha

O našem postsametu platí bonmot z filmu Angelika a král: Tak hezký začátek a tak ošklivý konec (týkal se narážení na kůl). Ale dobře nám tak: každý ať má vládu, kterou zasluhuje - protože si ji nechá líbit!
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 11. 2010 6:22 | nakobyl

Je pravda,že si většina lidí poměrně naivně myslela,že zůstanou zachovány jen výhody onoho socialistického zřízení a změní se jen různá omezení, vláda jedné strany a bude demokratická volnost.Tyto věci pochopitelně nejdou dohromady,což dobře věděli ti,kteří nespokojenosti využili ve svůj prospěch, ke změně celého společenské řádu,v čele s nastrčenou loutkou V.Havlem a dalšími veličinami,který buď vyloženě lidem lhal do očí a nebo si ani sám neuvědomoval dopad všeho - nebude nezaměstnanost,nikdo nechce zbohatnout, budu prezidentem jen krátce a další.Např pan Klaus se již v létě presentoval v Kanadě jako budoucí ministr financí .A jen mizivá část lidí vystupovala s argumenty proti.Mám uložen dopis z Plzně,který se objevil na VŠ a který říká to,co uváděla tajná studie zahraničních i našich prognostiků - co chcete nezaměstnanost 5 %,placené školy,dravotní péče,vysoký nájem, bezdomovce a další.Takový hlas byl pochopitelně nastupující demokracií, která někde přerůstala v anarchii, smeten.A tak máme co většina lidí chtěla-miliardáře, chudé,korupci,dostatek banánů,které zřejmě jsou podle některých ukazatelem životní úrovně a další a další vymoženosti zastaralého kapitalismu.A spravedlivé by bylo říci - co chtěli v Praze.Jinde se ani nevědělo o co jde a že něco proběhlo.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 7 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Lékaři hrozí odchodem do zahraničí. Bude nás mít kdo léčit?

11. 11. 2010 | redakce Peníze.CZ | 19 komentářů

Lékaři hrozí odchodem do zahraničí. Bude nás mít kdo léčit?

Nízké platy, ale také systém vzdělávání vyvolávají mezi lékaři velkou nespokojenost. Mnozí se proto připojili k výzvě nazvané:Děkujeme, odcházíme a hrozí odchodem do zahraničí. Je to... celý článek

Budou dálnice za soukromé peníze levnější?

4. 11. 2010 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Budou dálnice za soukromé peníze levnější?

Podle Národní ekonomické rády vlády je výstavba dálnic za státní peníze o 82 procent dražší, než podobné stavby v soukromém sektoru. Pomůže tento problém vyřešit spolupráce státu právě... celý článek

Má se příští rok začít platit na veřejných vysokých školách zápisné?

27. 10. 2010 | redakce Peníze.CZ | 8 komentářů

Má se příští rok začít platit na veřejných vysokých školách zápisné?

Podle návrhu ministra školství Josefa Dobeše by mohli začít platit příští rok studenti, kteří začínají studovat na veřejné vysoké škole, tzv. zápisné. O dva roky později by ho pak nahradilo... celý článek

Má mít policie možnost nahlížet do daňových přiznání?

21. 10. 2010 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Má mít policie možnost nahlížet do daňových přiznání?

Chystaná novela zákona o daňovém řádu předpokládá, že policisté a tajné služby již nebudou od příštího roku moci prolomit daňové tajemství. Co je víc ochrana soukromí, nebo boj proti... celý článek

Deregulace nájemného: Kolik bude činit obvyklý nájem?

7. 10. 2010 | redakce Peníze.CZ | 19 komentářů

Deregulace nájemného: Kolik bude činit obvyklý nájem?

Zatímco v Praze a většině dalších krajských měst a některých středočeských městech se má platit až do roku 2013 regulovaný nájem, jinde přejdou od ledna příštího roku na tržní nájemné.... celý článek

Partners Financial Services