Eura na dovolenou letos nakupujte až před odjezdem

František Mašek | rubrika: Co se děje | 9. 6. 2010
Eura na dovolenou letos nakupujte až před odjezdem
Nervozita na finančních trzích přiživená obavami z vývoje v Maďarsku srazila kurz eura k dolaru, ale i koruny k oběma měnám. Kdo chce eura na dovolenou, měl by jejich nákup odložit na pozdější dobu. Pokud jde o nákup dolarů je dobrá rada drahá.

Letošní dovolená bude pro Čechy nejspíš levnější než loni. Alespoň pokud jde o peníze, které utratí výměnou korun za eura či dolary. Navzdory tomu, že koruna vůči euruv posledních týdnech spíše oslabuje. Loni v létě se kurz k euro dostal z 27 korun jen těsně pod 26 korun za euro a pak v polovině září, kdy už je obvykle po dovolených, k 25 korunám. Letos zatím šplhá opačným směrem, ale zatím se pod loňskou úrovní drží. Analytici, kteří vývoj měn sledují, radí, počkat s nákupem eur na poslední chvíli před dovolenou. Kurzy totiž velmi citlivě reagují na různé zprávy z finančních trhů. Letos nelze proto jejich vývoj příliš přesně předpovědět.

Pro část českých turistů, kteří neplatí v zahraničí kartou, jde při hledání nejlepší doby pro výměnu peněz i o jakýsi druh sportu či sázky, jehož cílem je ušetřit nákupem eur či dolarů ve správnou dobu co nejvíc.

Bližší pohled ukazuje, že koruna má tendenci vůči euru posilovat zhruba od června či července. Dělo se tak loni, v roce 2008 i v roce 2007. V předchozích letech se střídaly týdny posilování s týdny, kdy koruna oslabovala.

Anketa

Kolik bude stát euro koncem června?

Letošní vývoj kurzu koruny souvisí s globální finanční krizía recesí. V poslední době česká měna spíše oslabovala. „Jestliže se tedy v minulých letech posilování české měny od června do poloviny září kvůli odlivu dividenddo zahraničí zpravidla zastavilo, loni a letos to může být v případě eura jiné,“ míní ale hlavní ekonom Atlantiku Finanční trhy (AFT) Petr Sklenář.

Nyní hýbou kurzem koruny hlavně zahraniční faktory, aktuálně především spekulace o skutečné výši maďarského dluhu. Jak řekl serveru peníze hlavní analytik AFT Milan Vaníček, velkou roli hrají i makroekonomická data z Číny a USA či dění kolem dluhů evropských států.

Na finančních trzích bude podle jeho názoru dál přetrvávat nervozita, což přinese větší kolísání měnových kurzů. Vaníček soudí, že kurz české měny zůstane nad 25 Kč/Eur. Kolik bude stát v české měně dolar, hodně závisí na jeho kurzu k euru – měl by se ale pohybovat kolem úrovně 21až 22 Kč/dolar.

Také analytik Martin Lobotka z České spořitelny zdůrazňuje silný vliv zahraničních faktorů na kurz české měny, a to hlavně situace jihoevropských zemí nebo Maďarska.Koruna je momentálně k euru příliš nízko. Podle stavu ekonomiky by mohlo euro stát asi 25,20 koruny. Když se trhy uklidní, může se kurz české měny rychle vrátit k těmto hodnotám, při dalších komplikacích ovšem koruna dál oslabí, byť méně než forint či zlotý. Euro by pak mohlo být i za 27 korun. Odhadnout relaci koruna/ dolar je s ohledem na vývoj kurzu eura k dolaru složitější.

Za kolik se kupovalo euro před dovolenou

Lobotka předpokládá, že euro může ještě několik měsíců vůči dolaru oslabovat. V extrémnějším případě hrozí i pokles na nesmyslně nízké hodnoty. Hlavní scénář České spořitelny předpokládá, že dolar bude několik měsíců silný, koruna tak vůči němu příliš neposílí a bude se prodávat nejvýše za 20,70 až 21 korun.

Podle Vaníčka by proto bylo lépe s nákupy eura počkat, možná až na poslední chvíli. U dolaru je ale, jak dodává jeho kolega Sklenář, situace nejistá a nemá proto smysl s jeho nákupy čekat.

Také Lobotka doporučuje koupi eura zatím odložit, protože za 26 korun je příliš drahé. Zájemcům o dolary zase radí nakoupit část z nich při kurzu kolem 21,50 koruny a později zbytek.

Loni od 10. června do 18. září euro pro Čechy zlevnilo asi o 1,66 koruny za euro. Při koupi sta eur by to znamenalo úsporu 166 korun.

Na dovolenéje samozřejmě možné platit platební, nebo kreditní kartou. Zpravidla je kurz při těchto transakcích výhodnější než ve směnárně a odpadá i poplatek za výměnu hotovosti. Banky potvrzují, že v době dovolených počty karetních transakcív zahraničí stoupají. Podle tiskové mluvčí Poštovní spořitelny Denisy Salátkové činí v červenci a srpnu počet zahraničních plateb u obchodníků zhruba 150 procent ročního průměru. U hotovostních výběrů je to dokonce 180 až 200 procent.

U výběrů z bankomatův zahraničí je třeba myslet na to, že poplatky za výběr se počítají v některých bankáchtaké jako procento z vybírané částky. Navíc fixní poplatek se pohybuje v řádu desetikorun za jeden výběr.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Čechy k drahým dovoleným už nezlákají ani velké slevy

15. 7. 2009 | Eva Sovová

Čechy k drahým dovoleným už nezlákají ani velké slevy

Kvůli krizi lidé šetří už i u nás. Letní dovolenou si letos nedopřejí 4 z 10 Čechů. Každý druhý plánující dovolenou za ní hodlá vydat nejvýše 10 tisíc korun. Cestovní kanceláře to nejvíce... celý článek

Jak dobře koupit zájezd na poslední chvíli

4. 6. 2009 | Eva Sovová

Jak dobře koupit zájezd na poslední chvíli

Za dovolenou koupenou na poslední chvíli mohou i letos rodiny poměrně dost ušetřit. Katalogové ceny zahraničních zájezdů nyní cestovky zlevňují o 10 i 20 procent. Vyplatí se ale obezřetnost. celý článek

Partners Financial Services