Speciální tým Škody prolézá vraky.Vylepšují bezpečnost

Aktuálně.cz | rubrika: Aktuálně.cz | 26. 4. 2010
Pokud se někdy v budoucnosti v některé z budoucích Škodovek objeví například viditelný nápis : „Nepokládejte nic na  palubní desku v místě kde je umístěn airbag!" Nebo třeba:  „Zákaz jízdy s nohama spolujezdce na palubní desce při zapnutém airbagu!," pak to bude zásluhou doporučení týmu, který se ve Škoda auto věnuje výzkumu dopravní bezpečnosti. „U nás, na rozdíl třeba od Německa nebo dalších vyspělých západoevropských zemí, je stále velké procento naprosto zbytečných a přitom smrtelných nebo jinak vážných nehod," říká Robert Šťastný z týmu. Se zkoumáním příčin nehod má bohaté zkušenosti. Před svojí spoluprací se Škodovkou pracoval totiž pro BESIP. Právě nehodu, při které naprosto zbytečně zahynula mladá dívka, která chtěla ulevit unaveným nohám jejich natažením na palubní desku, škodovácký  tým zkoumal. Redaktor deníku Aktuálně v dokumentaci spatřil, v jaké neuvěřitelné pozici dívčiny nohy po bouračce a následném vystřelení čelního airbagu skončily. Koleno, které jí udeřilo do hrudi, jí navíc způsobilo smrtelné vnitřní zranění. „Přitom nebýt toho, mohla tuto nehodu docela dobře přežít," říká Petr Krásný, další člen týmu. Případ s předmětem na palubní desce naštěstí skončil lépe. „Když jsme přijeli k nabouranému autu a dostali se dovnitř, brzy nás upoutaly částečky červeného plastu, které byly doslova všude. Pak jsme ještě objevili  těžký kovový kvádřík a další součástky, takže po chvíli bylo jasné, že jde o modýlek auta, který si řidič vozil na palubní desce přesně na airbagu spolujezdce. Naštěstí v okamžiku nehody na tomto sedadle nikdo nebyl. Jinak by asi skončil velice špatně," vzpomíná Krásný.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Partners Financial Services