Češi letos utrácet nebudou, ekonomice pomohou obyvatelé Asie

Jan Stuchlík | rubrika: Analýza | 19. 4. 2010 | 1 komentář
Češi letos utrácet nebudou, ekonomice pomohou obyvatelé Asie
České domácnosti nebudou mít ani letos chuť utrácet. Ekonomika proto ožije jen díky doplňování skladů a apetitu Asiatů kupovat německé výrobky. Jejich části totiž dodávají i české firmy.

I když české firmy příliš do asijských zemí nevyvážejí, právě rychlý růst tamních ekonomik pomůže zvednout z recese i tu českou. Oklika povede přes Německo. Tamní firmy, které jsou závislé na odbytu svých výrobků ve světě, dovážejí některé součásti právě z Česka. Čísla o vývoji německého a českého exportu potvrzují, že dlouhodobě se oba ukazatele pohybují stejným směrem.

Když se kvůli prudkému zpomalení světového ekonomikyv roce 2008 a 2009 propadl vývoz německých firem, ke dnu šla i poptávka po českých výrobcích. Oživlé německé podniky nyní táhnou zpět i ty české. „S trochou nadsázky se dá říct, že ekonomicky vzato je Česko takovou sedmnáctou spolkovou zemí,“ říká Martin Lobotka, analytik České spořitelny.

Země na východě a jihovýchodě Asie, které jsou poměrně velkým odbytištěm německých výrobků, by měly letos růst podle loňského odhadu Mezinárodního měnového fondu o 6,8 procenta.

Jak poroste česká ekonomika

Odhad201020112012
Ministerstvo financí1,3 %2,6 %3,8 %
Česká spořitelna1,8 %2,2 %3,4 %
Raiffeisenbank1,0 %2,5 %-

„Česko podléhá hospodářskému cyklu silně i proto, že má nejvyšší podíl průmyslu v ekonomice ze všech zemí Evropské unie. Když mezinárodní obchod kvůli hospodářskému ochlazení stagnuje, utrpí i české firmy a s nimi i celá ekonomika. Naopak na rostoucím mezinárodním obchodu Česko vydělává. A růst světového obchodu se zase začíná vracet na předkrizové úrovně,“ dodává Lobotka.

Přesto nebude letošní růst české ekonomiky nijak oslnivý. Analytici České spořitelny odhadují pro letošek zvýšení výkonu hospodářství o 1,8 procenta a příští rok o 2,2 procenta. Optimističtější jsou až pro rok 2012, kdy by měl růst přesáhnout tři procenta. K podobným číslům dospěli i ekonomové Raiffeisenbank, kteří letos Česku předpovídají růst o jedno procento a příští rok o 2,5 procenta. Ministerstvo financív lednové předpovědi odhadlo letošní růst na 1,3 procenta a příští rok na 2,6 procenta.

Kromě exportu by ekonomiku mělo táhnout zejména doplňování skladů. Zásoby v ekonomice loni prudce poklesly. Letos je budou firmy doplňovat. „K celkovému tempu růstu by doplňování zásob mělo přispět dvěma procentními body,“ míní Lobotka.

Naopak dolů ekonomiku potáhne spotřeba domácností. Ta klesala už loni, jak rostl počet lidí bez práce. „Počet zaměstnanců v roce 2009 poklesl o 239 tisíc, tedy meziročně o 5,9 procenta. Celkový objem vyplacených mezd se snížil oproti roku 2008 o 2,1 procenta. Proto není překvapení, že domácnosti neutrácely. Totéž očekáváme i po celý rok 2010,“ soudí analytici Raiffeisenbank ve své pravidelné předpovědi. ( Podívejte se, jak se v Česku vyvíjely mzdy a nezaměstnanost)

Klíčové bude, jak se zotaví český trh práce. Mírný úbytek lidí bez práce lze čekat v létě díky sezonním pracem. Naopak na podzim armádu nezaměstnaných posílí čerství absolventi. Podle předpovědí by se vývoj na trhu práce měl k lepšímu obrátit až na konci letošního roku. To odpovídá i dlouhodobým pozorováním vazby nezaměstnanosti na výkon ekonomiky, jak ho v letošní predikci World Economic Outlook zveřejnil Mezinárodní měnový fond.

Nezaměstnanost historicky dosahuje maxima zhruba po pěti čtvrtletích od nejhlubšího bodu ekonomického propadu. Pokud je recese spojená i s finanční krizí, je zpoždění ještě o jedno čtvrtletí delší, zjistili analytici měnového fondu. Pokud tedy česká ekonomika dopadla na dno loni v létě, měl by počet lidí bez práce kulminovat letos na podzim.

Spotřebu domácností brzdí i menší chuť bankposkytovat spotřebitelské úvěry. „Za loňský a letošní rok očekáváme kumulativní propad spotřeby domácností o 1,2 procenta. Růst by měla začít až v roce 2011, kdy by se měla v reálném vyjádření zvýšit ve srovnání s letošním rokem o 1,9 procenta,“ dodává Lobotka z České spořitelny. To už by měla na pozici tahouna ekonomiky vystřídat právě růst objemu zásob.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vyšší růst ekonomiky Česku státní rozpočet nespraví

19. 3. 2010 | Jan Stuchlík | 2 komentáře

Vyšší růst ekonomiky Česku státní rozpočet nespraví

Česko se nemůže spoléhat na to, že jen díky vyššímu růstu ekonomiky se zacelí díra ve státním rozpočtu. Politici se musí zavázat k výrazným změnám ve výdajích státu, říká Kaspar Richter,... celý článek

Bezděk: Lidi na větší spoření na penzi nemají peníze

8. 3. 2010 | Jan Stuchlík, František Mašek | 28 komentářů

Bezděk: Lidi na větší spoření na penzi nemají peníze

Český důchodový systém už nikdy nebude v plusu. Proto by o jeho reformě měli začít uvažovat i ti, kteří ji chtěli odsunout o několik desítek let, říká Vladimír Bezděk, ředitel penzijního... celý článek

Proč prezident Obama Američany zklamal

26. 2. 2010 | František Mašek | 4 komentáře

Proč prezident Obama Američany zklamal

Za 40 let života v USA nepamatuji prezidenta, jehož skluz v popularitě a důvěryhodnosti byl rychlejší či strmější než v případě Baracka Obamy. Pochybuji ale, že by byl býval McCain... celý článek

Zápisky z krize aneb co dostalo svět na pokraj finančního kolapsu

21. 10. 2009 | Jan Stuchlík | 7 komentářů

Zápisky z krize aneb co dostalo svět na pokraj finančního kolapsu

Za finanční krizi může nadměrný růst úvěrů v ekonomikách a slepá víra v některé ekonomické teorie. Tak by se dalo shrnout hlavní poselství mistrně napsané knihy ekonoma Pavla Kohouta... celý článek

Partners Financial Services