Jak dobře se nám žilo po patnáct let? Podívejte se.

Eva Sovová | rubrika: Analýza | 24. 9. 2009 | 7 komentářů
Jak dobře se nám žilo po patnáct let? Podívejte se.
Léta hojnosti vystřídají v Česku hubenější roky. Žít se nám bude nejspíš hůře než dosud. Kvůli krizi začnou podle odhadů expertů klesat reálné příjmy a s tím i životní úroveň. Pocítí to tisíce rodin. Podívejte se, jak se nám žilo v uplynulých 15 letech.

Životní úroveň v Česku za předchozích 15 let pozvolna stoupala. Stále jsme ale ještě „na hony“ vzdáleni zemím jako je Švýcarsko, kde si lidé žijí v Evropě zatím vůbec nejlépe. Za posledních patnáct let jsme si přesto mírně polepšili. Například průměrné hrubé mzdy vyšplhaly od rozdělení Československa na čtyřnásobek. Namísto 5 904 korun hrubého, které bral průměrný Čech v roce 1993, vloni již pobíral 23 542 korun měsíčně. Zhruba dvě třetiny lidí však zůstávají s hrubými výdělky pod hranicí průměru.

  • Jak rostly mzdy? Zmáčkněte tlačítko Mzda v ČR a vybírejte další tlačítka z nabídky.

Postupně se prohlubují rozdíly v příjmech podle toho, v jakém oboru lidé pracují a v jakém kraji mají šanci si vydělávat. Dynamicky rostly třeba průměrné měsíční platy finančních poradců, od roku 1993 čtyřnásobně a vloni dosáhly jejich hrubé výdělky v průměru měsíčně téměř 44,5 tisíce korun. Ve zdravotnictví a školství brali lidé v roce 2008 zhruba polovinu, v zemědělství a lesnictví si oproti finančním poradcům vydělávali vloni kupříkladu 2,5krát méně.

  • Jak se prohlubovaly rozdíly v příjmech? Zmáčkněte tlačítko Mzda v ČR a vybírejte tlačítka podle odvětví.

Během patnácti let začaly rodinné peněženky pomalu tloustnout. Čistý měsíční příjem, který měla rodina na hlavu, tedy na každého člena domácnosti, začal postupně narůstat ve všech rodinách. Nejvíce v bezdětných domácnostech, rodiny s dětmi, nebo domácnosti seniorů však zůstávají stále pod hranicí průměrných příjmů. Potvrzují to statistiky rodinných účtů. A jak ztloustly v průměru rodinné peněženky? Rodiny, v jejímž čele stál zaměstnanec, měly v roce 1993 v průměru na hlavu 3571 korun měsíčně. Během patnácti let začala stejná rodina disponovat měsíční částkou 12 298 korun na hlavu, což je trojnásobně více.

  • Jak rostla kupní síla reálných mezd? Zmáčkněte tlačítko Mzda v ČR a dále tlačítko Celkem ČR a reálná mzda.

Kupní sílu výdělků Čechů vydatně v průběhu 15 let srážel růst spotřebitelských cen. Razantním žroutem platového nárůstu bylo kupříkladu zdražování nákladů na bydlení. Teplo a teplá voda podražily za 15 let téměř čtyřnásobně. Za vodné a stočné a stejně tak i za plyn se platí zhruba 5krát více. Třeba kubík pitné vody a její odvod do kanalizace (odkanalizování) přišel domácnost v roce 1993 v průměru na 11,50 korun, v roce 2008 to bylo už o 43 koruny více.

  • Jak rostly ceny zboží a služeb? Zmáčkněte tlačítko spotřebitelské ceny a zvolte rok nebo přehrajte celých 15 let.

Jídlo ale zdražovalo podstatně méně a v porovnání se světem zůstává u nás stále poměrně levné. Více najdete v článku Kolik byste si vydělali ve světě? Spočítejte si to s námi. Vejce se prakticky prodávají po 15 let za stejnou cenu, kus přibližně za 2,50 až 2,70 korun. Rovněž kuřata zdražovala vcelku jen mírně. Jejich cena vyšplhala nejvýše v roce 1997, kdy kilo kuřete stálo 65,30 korun. Vloni jsme kuře kupovali za 60,50 korun za kilo. Káva během 15 let dokonce zlevnila. Zatímco v roce 1993 jsme dali za její stogramové balení 13,30 korun, vloni už jen 8,80 korun.

Milovníci českého piva si ale za půllitr desítky museli rok co rok vždy pár halířů připlatit. Cena tradičního českého moku se tak dostala za 15 let z původních 5,80 korun na zhruba 9 korun za půllitr. I cigarety zdražovaly, a to výrazně, krabička s dvacítkou Spartek z 24,70 korun na více než 64 korun. Díky kuřákům se tím vydatně přikrmovala i státní kasa. Kupříkladu vloni šlo do státní kasy za každou vykouřenou cigaretu minimálně 1,92 koruny.

Poměrně značně se začala měnit i struktura čistých měsíčních výdajů českých domácností. Přestože jídlo a pití je nadále největší výdajovou položkou, rodiny začaly postupně nakupování potravin a nealkoholických nápojů omezovat. Zatímco v roce 1993 měly tyto nákupy na celkových měsíčních výdajích téměř 22 podíl, v roce 2008 poklesl jejich podíl na necelých 17 procent. I ve výdajích za alkohol a cigarety začali být Češi střídmější. Podíl poklesl za patnáct let o téměř dva body, ze 4,2 na 2,4. Naproti tomu výrazně vzrostly výdaje za bydlení včetně tepla a vody. V rodinných účtech si tyto výdaje držely v roce 1993 téměř 10procentní podíl, o patnáct let později téměř 17procentní podíl.

  • Jak se měnily čisté výdaje domácností? Zmáčkněte tlačítko Mzdy v ČR a zvolte rok nebo přehrajte celých 15 let.

Podle předpovědí některých analytiků nyní patnáct let hojnosti a růstu životní úrovně vystřídají hubenější léta. Reálné mzdy, které jsou měřítkem životní úrovně, začnou nejspíš klesat. Krize bude mít podle odborných odhadů bezesporu dopad i na naši životní úroveň. Jak razantní pokles pocítíme a na jak dlouho, v tom se experti rozcházejí. Skutečnost potvrdí každodenní život, který zachytí statistikové v dalších číslech a statistických údajích.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 9. 2009 11:47, Tom Silver

misto animaci bych uvital carovy graf ukazujici hodnoty v jednotlivych letech. Moznost zobrazit, prekryvne vice krivek barevne odlisnych tak aby se treba dalo videt jak se pohybyje cena zbozi vuci cene energii ci platum.
Jinak Diky.

+3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

životní úroveň

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

PŘEHLEDNĚ: Co vám vezme Janotův úsporný balíček

23. 9. 2009 | Jan Stuchlík | 42 komentářů

PŘEHLEDNĚ: Co vám vezme Janotův úsporný balíček

Zvýší se daně a sníží se některé sociální dávky a podpory. Platit nebude ani část z opatření na podporu boje s recesí, která poslanci schválili navzdory prezidentovu vetu. Tak vypadá... celý článek

Česko by mělo více zdaňovat majetek. Třeba nemovitosti.

11. 9. 2009 | Jan Stuchlík | 17 komentářů

Česko by mělo více zdaňovat majetek. Třeba nemovitosti.

Česko má špatnou strukturu daní. Kvůli recesi vypadl výrazný zdroj státního rozpočtu, daň z příjmů firem. Přitom stabilní daně jako daň z nemovitosti jsou v Česku neobvykle nízké, říká... celý článek

Kolik byste si vydělali ve světě? Spočítejte si to s námi.

9. 9. 2009 | Jan Stuchlík | 3 komentáře

Kolik byste si vydělali ve světě? Spočítejte si to s námi.

Nejlépe se žije ve švýcarském Curychu. Sice je tam nejdráže, ale lidé berou nejvyšší výplaty. Praha se krčí mezi asijskými a východoevropskými městy. Podívejte se, jak se kde žije,... celý článek

Mzdy v roce 2008: rozdíly se prohloubily. Podívejte se.

2. 1. 2009 | Eva Sovová | 9 komentářů

Mzdy v roce 2008: rozdíly se prohloubily. Podívejte se.

Přestože hrubé nominální mzdy rostly v roce 2008 o 9,1 procenta, kupní síla vzrostla od ledna do června jen o 1,9 procenta. Prohlubují se rozdíly v příjmech mezi jednotlivými kraji... celý článek

Partners Financial Services