Rok v krizi aneb podívejte se, jak svět prošel recesí

Jan Stuchlík | rubrika: Analýza | 15. 9. 2009
Rok v krizi aneb podívejte se, jak svět prošel recesí
Černé září 2008 uvrhlo svět do jedné z nejhorších finančních krizí. Krachy a zestátní velkých bank a pojišťoven v USA krizi odstartovalo. Světové burzy se propadly, cena zlata vystřelila vzhůru. Podívejte se na průběh finanční krize v kontextu vývoje na burzách a měnových trzích.

V pondělí 15. září 2008 v devět hodin ráno oznámila investiční banka Lehman Brothers, že zkrachovala. O den později musela osmdesátimiliardovou injekcí zachránit americká vláda největší pojišťovnusvěta AIG. Akciové trhyse propadly, ale to nejhorší bylo ještě před nimi. V pondělí 29. září 2008 investoři v panice poslouchali, jak americký kongres smetl se stolu balík ministerstva financí na záchranu bank v celkové hodnotě 700 miliard dolarů. Wall Street zažil největší bodový propad indexu Dow Jones v historii.

Krize v té době řádila i v Evropě. Tamní vlády musely už na konci září zachránit před krachem tři velké banky. Dalo se čekat, že nejsou poslední. Na začátku října se na pokraj státního bankrotu dostal Island. Vážnost bankovní krize se potvrdila i znárodněním největší hypoteční bankyve Velké Británii Northern Rock v únoru 2009.

Mezitím státy horečně vymýšlely stimulační opatření, která měla jejich zemím z krize pomoci. Ani utracené stamiliardy dolarů a eur ovšem neodvrátily nástup recese. Té padl v červnu 2009 za oběť i automobilový obr General Motors.

Podívejte se, co udělaly krize a recese s akciovými trhy, měnami a zlatem a jaké hlavní události v posledním roce hýbaly světem.

Jak se podle vás s krizí vypořádala Česká republika? Podělte se o názor.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pád Lehman Brothers: Co poslalo svět do finanční propasti

14. 9. 2009 | Jan Stuchlík | 9 komentářů

Pád Lehman Brothers: Co poslalo svět do finanční propasti

Před rokem, v neděli 14. září odpoledne, zkrachovala jednání o záchraně investiční banky Lehman Brothers. Tento největší bankrot v dějinách Spojených států pak na dlouhé měsíce uvrhl... celý článek

Armáda nezaměstnaných roste. Podívejte se, kde nejvíc.

11. 9. 2009 | Eva Sovová | 2 komentáře

Armáda nezaměstnaných roste. Podívejte se, kde nejvíc.

Vlna propouštění se v Česku ve 4. čtvrtletí zvedne. O práci přijdou další stovky lidí. Propouštět se bude téměř ve všech odvětvích. Pracovních míst neubude jen v zemědělství a lesnictví.... celý článek

Ztracené biliony aneb proč svět zachvátila finanční krize

7. 9. 2009 | Petr Čermák | 5 komentářů

Ztracené biliony aneb proč svět zachvátila finanční krize

Za finanční krizi může bývalý šéf americké centrální banky Alan Greenspan a touha finančníků po oslnivých ziscích. To ukazuje Charles Morrise v nové knize Ztracené biliony dolarů. Dobrou... celý článek

Fed opakuje chybu. Doplatí na ni opět trh s bydlením

2. 9. 2009 | Jaroslav Brychta | 4 komentáře

Fed opakuje chybu. Doplatí na ni opět trh s bydlením

Americký trh s nemovitostmi se dostal do krize díky příliš uvolněné měnové politice tamní centrální banky. Ta se nyní snaží jeho potíže léčit stejnými léky, které krizi způsobily. Výsledkem... celý článek

Partners Financial Services