Inflace v květnu meziročně zpomalila na 1,3 procenta

medvedxxx | rubrika: ČTK | 9. 6. 2009
Meziroční růst spotřebitelských cen v květnu zpomalil na 1,3 procenta z dubnových 1,8 procenta. Jde o nejnižší meziroční růst od ledna 2007. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. Meziměsíční inflace v květnu zůstala na dubnové úrovni.

Tento vývoj ovlivnily především dva protichůdné pohyby cen ve spotřebním koši, a to zvýšení cen pohonných hmot a pokles cen potravin.

Zpomalení meziročního růstu spotřebitelských cen ovlivnilo hlavně prohloubení poklesu cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje, kde ceny pekárenských výrobků a obilovin byly nižší o 9,4 procenta a ovoce o 10,9 procenta. Ceny zeleniny z dubnového růstu přešly v pokles o 5,2 procenta v květnu. Podobně v oddíle doprava se zvýraznil cenový pokles v důsledku snížení cen pohonných hmot o výrazných 16,8 procenta.

Nejvíce vzrostly ceny v oddíle alkoholické nápoje a tabák vlivem zvýšení cen tabákových výrobků o 15 procent. Druhý nejvyšší růst měly ceny v oddíle bydlení, kde vzrostly ceny zemního plynu o 17,1 procenta, elektřiny o 11,6 procenta, tepla a teplé vody o 7,5 procenta, vodného o 9,2 procenta a stočného o devět procent. Čisté nájemné vzrostlo o 19,5 procenta, v tom v bytech s regulovaným nájemným o 27,2 procenta a v bytech s tržním nájemným o 5,5 procenta, uvedl úřad.

Nižší než loni byly naopak ceny oděvů, obuvi, domácích spotřebičů a pracích prostředků. Podle statistiků pokračoval pokles cen audiovizuálních a fotografických zařízení a zařízení pro zpracování dat o 10,2 procenta. Rovněž klesly ceny mobilních telefonů, a to o 17 procent. Nižší byly i ceny telefonických a telefaxových služeb.

Ceny zboží úhrnem klesly o 0,1 procenta, ceny služeb byly vyšší o 3,7 procenta.

Na meziměsíční vývoj spotřebitelských cen podle ČSÚ působilo zejména zvýšení cen v oddíle doprava, kde ceny pohonných hmot vzrostly o 2,3 procenta. Průměrná cena benzínu Natural 95 byla v květnu nejvyšší od loňského října. V oddíle zdraví se zvýšily ceny léčiv o 0,6 procenta a ceny lázeňských pobytů vlivem začínající sezóny o 7,5 procenta.

Opačný vliv na vývoj cenové hladiny měl podle statistiků pokles cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje v důsledku snížení zejména cen chleba, běžného pečiva, ovoce a plodové zeleniny. Z potravin se zvýšily naopak hlavně ceny mouky, vajec a brambor.

Meziroční přírůstek průměrného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen (HICP) 27 členských zemí EU byl podle předběžných údajů Eurostatu v dubnu 1,2 procenta, což je o 0,2 procentního bodu méně než v březnu. Nejvíce vzrostly ceny v Rumunsku. Meziročně ceny klesly v Irsku a Portugalsku. V Německu cenový růst zrychlil, naopak na Slovensku zpomalil.

Podle předběžných výpočtů vzrostl v ČR meziměsíčně HICP v květnu o 0,1 procenta, meziročně zpomalil na 0,9 procenta. Bleskový odhad meziročního růstu HICP pro eurozónu za květen 2009 je podle Eurostatu 0,0 procenta.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Partners Financial Services