Jak vybruslit z krize

PR článek | rubrika: PR Článek | 15. 4. 2009
V Praze se 21. dubna uskuteční pod názvem „Dopady globální krize: Bude ještě hůř?“ v pořadí již čtvrté mezinárodní finanční fórum Zlaté koruny. Ačkoliv nejen světové ekonomiky, ale i ta naše, se už nějaký čas potýkají s problémy způsobenými krizí, vážné diskuse o tom, jak z krize ven, prakticky neexistují. To je jeden z důvodů, proč se schází toto fórum.

Záštitu nad finančním fórem Zlaté koruny převzali místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra a ministr financí Miroslav Kalousek. Ministr Kalousek na fóru vystoupí s jedním z hlavních projevů „Dopady hospodářské krize na ekonomiku České republiky“.

Zkomplikovala se naše situace po pádu vlády a jak ji budeme řešit? A co naše pozice jako předsednické země EU? To jsou otázky, na které budou na fóru odpovídat prof. Michal Mejstřík z Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd UK a Petr Zahradník, vedoucí kanceláře EU České spořitelny, oba členové Národní ekonomické rady vlády, která kabinetu radí v krizi.

Od okamžiku, kdy finanční krize začala ohrožovat reálnou ekonomiku, jsme celosvětově, méně již u nás, zaznamenali pokusy, jak nepříznivý vývoj zvrátit nebo alespoň zastavit. Díky masivním opatřením kolaps světové ekonomiky nenastal, ale vyhráno není. Nyní je čas obrátit se k jádru problému. Klíčovým bude v tomto smyslu na fóru vystoupení známého ekonoma prof. Milana Zeleného, který vidí řešení krize nikoliv v přístupu státu, ale podniků.

Tento mikroekonomický pohled na krizi není, na rozdíl od populárních makroekonomických formulek, zatím příliš v kurzu. A přece právě zde se asi nejvíce budou „překreslovat mapy“. Krize jen více odhaluje slabá místa, která by bylo nutné tak jako tak řešit. Je jimi dlouhodobá nehospodárnost, nutnost restrukturalizace průmyslových odvětví, vysoká spotřeba surovin a energetických zdrojů. Krize nejspíš tyto nutné a bolestné zásahy uspíší. Jiná cesta není a změny zasáhnou celou společnost.

Podniky zatím spíše řeší své přežití než dlouhodobější perspektivu a vyčkávají, kam se kolos světové ekonomiky pohne. Změní své chování jako první banky, které krizi spustily? Jaká je situace u nás? Zajímavé v tomto směru bude vystoupení Lubora Žalmana, předsedy představenstva Raiffeisenbank, na téma „Změní banky úvěrovou politiku vůči podnikům?“. O úloze státu a centrální banky v současné krizi bude hovořit člen bankovní rady ČNB Pavel Řežábek.

Podruhé v řadě za sebou na finančním fóru Zlaté koruny vystoupí bývalý český premiér Miloš Zeman se svým vlastním návrhem na řešení ekonomické krize. Jak z krize ven je nyní asi nejžádanějším zbožím, které momentálně není na skladě. Ekonomickým expertům se často vyčítá, že krizi nedokázali předpovědět a všechny včas varovat. Ale pomohlo by to? Mnohem důležitější je, abychom byli schopni nyní, kdy už se nelze na nic vymlouvat, udělat to nejlepší, co je možné a nezbytné v dané situaci udělat. A to je i posláním tohoto fóra.

Průběh IV. Mezinárodního finančního fóra Zlaté koruny budete mít možnost sledovat v on-line přenosu na www. idnes.cz a www.zlatakoruna.info v úterý 21. dubna od 9 hodin.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Partners Financial Services