V oběhu bude lépe chráněná pětistovka. Prozkoumejte ji.

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 31. 3. 2009 | 1 komentář
V oběhu bude lépe chráněná pětistovka. Prozkoumejte ji.
Od 1. dubna pouští Česká národní banka do oběhu inovovanou pětistovku. Bude mít více ochranných prvků, aby se dala snadno rozpoznat od padělků. Podívejte se, jak nové ochranné prvky na pětistovce vypadají.

Úpravou pětisetkoruny navazuje Česká národní banka (ČNB) na inovace v letech 2007 a 2008 u dvoutisícikorunové a tisícikorunové bankovky. „Stejně jako tyto bankovky má i nová pětisetkoruna řadu inovovaných ochranných prvků zjistitelných pouhým okem, aby veřejnost mohla snadno rozpoznat padělky od pravé bankovky,“ říká Pavel Řežábek, člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB.

Jak je chráněná nová pětisetkoruna


Na nově vydané bankovce upoutá na první pohled nový tip ochranného proužku s mikrotextem. Proužek má šířku 3 mm a je o 1,6 mm širší, než na dosavadních vzorech vydaných v letech 1995 a 1997. Větší a čitelnější je i mikrotext označující nominální hodnotu pětisetkoruny, nově je doplněný o značku ČNB. Dalším charakteristickým znakem nového proužku je jeho kovově lesklá barva. Ta se v závislosti na úhlu dopadajícího světla mění z hnědofialové na zelenou.

V průhledu proti světlu je na inovované bankovce vedle dosavadního vodoznaku s portrétem Boženy Němcové nově viditelné světlé označení hodnoty 500 doplněné drobným ornamentem ve tvaru trojice květů.

Na lícní straně nad textem PĚT SET KORUN ČESKÝCH je umístěný stylizovaný květ čtyřlisté růže. Je vytištěný opticky proměnlivou barvou, která se v závislosti na úhlu dopadu světla mění z barvy zlaté do barvy zelené. Na starších vzorech pětisetkorunových bankovek tento ochranný prvek není.

Okem rozpoznatelným znakem nové bankovky je také podpis nynějšího guvernéra ČNB Zdeňka Tůmy. Na starších vzorech je podpis předchozího guvernéra Josefa Tošovského.

Co (ne)víte o české pětisetkoruně?

Další nové ochranné prvky se dají rozpoznat pod ultrafialovou lampou. K tisku nového vzoru pětistovky jsou použity speciální barvy, jejichž reakce je v UV záření mnohem bohatší než na starších vzorech a na bankovce září i více prvků. Například na lícní straně se pod ultrafialovou lampou rozzáří texty „PĚT SET KORUN ČESKÝCH“ a „Česká národní banka“, které na stávajících bankovkách nesvítí.

Na bankovkách jsou použité i další ochranné prvky, ty jsou ale určené pouze odborníkům a dají se ověřovat jen pomocí speciálních přístrojů v České národní bance. Popis a charakteristika těchto ochranných prvků se nezveřejňují. Od inovace pětistovky si Česká národní banka slibuje, že tento nominál ochrání před penězokazci podstatně víc než starší vzory. Bude rovněž výrazně snadnější rozpoznat padělky pouhým okem.

Pětistovky, které byly vydané do oběhu v roce 1995 a 1997 zůstávají nadále v platnosti, ČNB je bude stahovat, až když budou opotřebované. Pětisetkoruna vydaná v roce 1993 je již neplatná, ale nadále vyměnitelná v bankách.

Staré vzory pětisetkorun jsou po tisícikoruně druhou nejvíce padělanou bankovkou. Vloni se v Česku podařilo zachytit celkem 869 padělků pětistovek a v roce 2005 dokonce 2063 padělaných kusů. „Pětisetkoruna není tolik frekventovanou bankovkou, v oběhu je 21,3 miliony kusů což je 5,9 procenta všech bankovek,“ přibližuje Pavel Řežábek. Na jednoho obyvatele tak připadají dvě pětistovky.

Nové ochranné prvky inovované pětisetkoruny, tisícikoruny i dvoutisícové bankovky patří podle Pavla Řežábka nyní ke světové špičce. V letošním roce chce ČNB v inovacích pokračovat a do konce roku by se do oběhu měla dostat i nová pětitisícová bankovka.

Odhalili jste už někdy padělanou bankovku? Nebo jste někdy padělkem platili? Podělte se o zkušenosti.

 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

ČNB

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podívejte se, jak je chráněna nová tisícovka

25. 3. 2008 | Eva Sovová | 4 komentáře

Podívejte se, jak je chráněna nová tisícovka

Ukážeme vám, jak bude vypadat nová tisícikoruna, kterou od 1. dubna 2008 pouští Česká národní banka do oběhu. Ukážeme vám, jaké nové ochranné prvky bude mít a jak ji lze rozpoznat od... celý článek

Dolary, které vydává Banka z pekla

14. 3. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Dolary, které vydává Banka z pekla

Když se řekne dolary z pekla, vybaví se nejspíš českým celníkům nedávná zásilka černobílých napodobenin amerických dolarů s nápisem NGÁN HANG - DIA PHU. Nejde přitom o falešné peníze.... celý článek

Jak vypadá desetitisícikoruna

27. 2. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Jak vypadá desetitisícikoruna

Padělků českých bankovek ubývá a od pravých se dají většinou snadno rozeznat. Penězokazci se nyní zaměřují hlavně na tisícovky a pětistovky. Objevují se ovšem zdařilé napodobeniny eurobankovek... celý článek

Nová tisícovka: past na penězokazce

20. 2. 2008 | Eva Sovová

Nová tisícovka: past na penězokazce

Od 1. dubna budou v českých peněženkách kolovat nové tisícikoruny s lepšími ochrannými prvky. Rozpoznat padělky od pravých bankovek bude snadnější i pouhým okem. Kdo se přesto nechá... celý článek

Partners Financial Services