Německo možná uvidí dno recese v létě, Česko až v zimě

Jan Stuchlík | rubrika: Analýza | 26. 2. 2009 | 4 komentáře
Německo možná uvidí dno recese v létě, Česko až v zimě
Česko dopadne na ekonomické dno na přelomu roku 2009 a 2010. Musí se ale potvrdit předpověď institutu ZEW, že Německo se ode dna odrazí v polovině letošního roku. A zároveň bude platit předpoklad, že česká ekonomika má za tou německou půlroční zpoždění.

Ve světle čísel, která přicházejí o stavu domácí i cizích ekonomik, se zdá být konec recese v nedohlednu. Německá ekonomika, na které jsou životně závislí čeští exportéři, letos propadne o 2,5 procenta, předpovídá Mezinárodní měnový fond. Česko zažije propad o pět procent, vyhrožují tuzemští odboráři. Analytici bank předpovídají pád o dvě procenta. Amerika se z recese vyhrabe možná až v roce 2010, straší šéf tamní centrální banky Ben Bernanke.

Nálada spotřebitelů a podnikatelů v Česku, Evropě i v USA je na nejnižších hodnotách v historii. Všichni nynější ekonomickou situaci hodnotí jako příšernou.

Německo už možná vidí dno

Přesto ze sousedního Německa přišla povzbudivá zpráva. „Dno je na dosah. Očekává se v příštích měsících. Od poloviny letošního roku by se německá ekonomikaměla zase pomalu rozjíždět,“ tvrdí Wolfgang Franz, prezident prestižního Centra pro evropský ekonomický výzkum (ZEW). Opírá se o zjištění pravidelné ankety mezi 310 ekonomickými analytiky. Mezi nimi výrazně přibylo optimistů, kteří si myslí, že za půl roku se kondice největší evropské ekonomikyzlepší. Zároveň se prudce snížil počet pesimistů. Totéž platí i pro očekávání ohledně vývoje v celé eurozóně. Po lednovém výrazném propadu se index ZEW začal šplhat k nule, která symbolizuje rovnost mezi podílem optimistů a pesimistů v osloveném panelu.

Podobný index z dílny mnichovského výzkumného ústavu Ifo ovšem tak optimisticky nevyznívá. Podle něj hodnotí nyní německé firmy ekonomické klima jako nejhorší za posledních patnáct let. „V únoru sice ubylo podniků, které jsou ohledně vývoje v příštím půlroce skeptické, ale index ještě nesignalizuje, že se blížíme k bodu zvratu,“ říká Hans-Werner Sinn, ředitel institutu Ifo.

Pro Česko jde o smíšené zprávy. Pokud by byl pravdivý výzkum ZEW, tuzemská ekonomika by dopadla na dno na přelomu roku 2009 a 2010. Domácí ekonomové totiž soudí, že vývoj doma je za tím německým zpožděn zhruba o půl roku. Tomu zatím odpovídá nálada mezi domácími podniky a spotřebiteli. Jejich hodnocení nynější situace je na úrovni z roku 1998, jak vyplývá z aktuálně zveřejněných indikátorů důvěry, které sestavuje Český statistický úřad. Průmyslové podniky pro příštích šest měsíců nečekají žádné výrazné zlepšení. Spotřebitelé se bojí, že v příštích dvanácti měsících se zhorší jak stav ekonomiky, tak i jejich rodinná finanční situace. Lze proto očekávat, že Češi budou letos méně utrácet.

České firmy a spotřebitelé ekonomice nevěří

Podobná nálada jako v Česku zatím vládne i v USA. Únorové hodnocení aktuální ekonomické situace spotřebiteli se propadlo na nejhorší hodnotu v historii, 21,2 bodu. Index ústavu Conference Board, který měří také spotřebitelská očekávání ohledně vývoje ekonomiky v příštím půlroce, se zřítil z lednové hodnoty 42,5 bodu na 27,5 bodu. Podíl Američanů, kteří očekávají další zhoršení ekonomiky, vzrostl na 40,5 procenta.

Ameriku táhne dolů zejména rostoucí nezaměstnanost a klesající hodnota domů. Míra nezaměstnanosti v lednu poskočila na 7,1 procenta. Ceny domů a bytů spadly od loňského prosince o 18,5 procenta, informovala agentura Bloomberg. „Dokud budou ceny nemovitostí klesat, ekonomika se nevzpamatuje,“ varuje Mark Zandi, hlavní ekonom Moody’s Economy. Američanům tím totiž vysychá zdroj peněz na nákup dražšího zboží jako aut či vybavení domácností.

Náladu ve světě by mohla v dohledné době zlepšit vládní opatření na boj s recesí. Údaje z Německa například hovoří o tom, že důvěra v tamní ekonomiku začala stoupat po schválení ozdravného balíku v hodnotě 80 miliard eur. Víru v lepší budoucnost zvýšilo v maloobchodě zavedení šrotovného, které v únoru výrazně oživilo prodej aut. V USA už prezident Barack Obama podepsal plán na pomoc ekonomice za 787 miliard dolarů. Zároveň navrhl opatření, které by mělo zabránit dalšímu zabavování domů bankami kvůli nesplácení hypoték. Účet za tuto pomoc by měla překročit 200 miliard dolarů.

Světoví i domácí analytici se ovšem shodují v jednom, i přes občasné lepší zprávy se příliv těch špatných ještě zdaleka nevyčerpal.

Kdy se podle vás česká ekonomika dostane z recese? Podělte se o názor.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

O kolik se loni propadla německá ekonomika?

25. 2. 2009 | Jan Stuchlík

O kolik se loni propadla německá ekonomika?

Dokud se německá ekonomika nezmátoří z nynější hluboké recese, nemůže s lepším ekonomickým růstem počítat ani Česko. Víte, o kolik se na konci loňského roku propadlo německé hospodářství?... celý článek

Inflace: hrozba opomíjená ve jménu boje s recesí

25. 2. 2009 | Petr Čermák | 3 komentáře

Inflace: hrozba opomíjená ve jménu boje s recesí

Dnešní řešení hospodářské recese může snadno za pár let přinést vysokou inflaci. Zejména v americké ekonomice možná bude příliš mnoho volných peněz, což přiměje firmy zdražovat zboží... celý článek

Německo zachraňuje kvůli krizi obří Commerzbank

12. 1. 2009 | Jan Stuchlík

Německo zachraňuje kvůli krizi obří Commerzbank

Německá vláda nalila deset miliard eur do Commerzbank, aby zachránila její fúzi s dalším obrem Dresdner Bank. Kdyby sloučení nevyšlo, bylo by to podle některých politiků pro Německo... celý článek

Rok 2009: Česko narazí na dno až půl roku po Německu

22. 12. 2008 | Petr Čermák

Rok 2009: Česko narazí na dno až půl roku po Německu

Minulý rok analytici říkali, že vývoj v USA bude klíčový pro dění ve zbytku světa. Měli pravdu. Ale mýlili se v tom, když si mysleli, že recese nakonec nepřijde. Na rok 2009 tentokrát... celý článek

Partners Financial Services