Finanční nákaza může do Česka přijít i od sousedů

Petr Čermák | rubrika: Analýza | 10. 2. 2009 | 1 komentář
Finanční nákaza může do Česka přijít i od sousedů
I stabilní země střední a východní Evropy se mohou nakazit finančními problémy zahraničních bank. Ty vlastní velkou část tamního bankovního sektoru. Jejich potíže v jedné zemi se tak mohou snadno přenést do jiné, varuje studie Mezinárodního měnového fondu.

Citlivost malé otevřené ekonomiky, jako je například Česká republika, na vývoj na důležitých trzích, třeba v Německu, je veliká. Pokud není zahraničí poptávka po dováženém zboží, zahraniční vývozci nemají tržby a mohou v nejhorším případě zbankrotovat. Ovšem problémy se nemusí ze západní Evropy do regionu střední a východní Evropy (SVE) přenášet pouze skrze oslabující vývoz, ale i prostřednictvím zahraničních bank, které vlastní velké banky v regionu.

„Zahraniční vlastníci bank přinesli do SVE moderní technologie a způsoby řízení rizika a zvýšenou možnost zahraničního financování, nicméně negativním efektem je zvýšená náchylnost k finanční nákaze z mateřských zemí bank stejně jako ze zemí v regionu,“ uvádí Zsófia Árvai, Karl Driessen a Inci Ötker-Robe v studii nedávno vydané pod hlavičkou Mezinárodního měnového fond (MMF).

Bankovní úvěry soukromému sektoru rostly od začátku století v SVE v průměru o 28 procent ročně. Objem vkladů ovšem rostl pomaleji. „Závislost bank na jiných zdrojích než vkladech se v mnoha zemích SVE zvýšila,“ uvádí autoři zprávy. Závislost na zahraničních zdrojích se odráží v rostoucím poměru čistých závazků země vůči zahraničí ku úvěrům pro soukromý sektor. Česká republika jako jediná ze zemí SVE měla tento poměr menší než jedna, tedy závazky vůči cizině byly menší než úvěry pro soukromý sektor. Při zpomalení toku zahraničního kapitálu do Česka by nemusely být podniky ohroženy nedostatkem úvěrů, jako v jiných státech. Přesto nemusí být Česko vůči finanční nákazeúplně imunní.

Bankyv zemích SVE mají zahraniční vlastníky, a proto existují cesty, jak se může šok dostat z jedné země do jiné. „Tomuto riziku jsou vystaveny především země s velmi vysokým poměrem úvěrů ke vkladům v místních bankách a celé ekonomice. K těmto zemím patří v regionu střední a východní Evropy Maďarsko (hodnota úvěrů je 140 % hodnoty vkladů), Rumunsko (125 %) či Bulharsko. Situace v České republice a na Slovensku je však výrazně jiná,“ tvrdí Milan Lávička, analytikspolečnosti Atlantik, který se bankovním sektorem zabývá. Kromě Česka a Slovenska má podíl úvěrů ku vkladům menší než sto procent ještě Polsko.

Podíl zahraničních bank na pohledávkách ve střední a východní Evropě

Podíl zahraničních bank pohledávkách ve střední a východní Evropě, v procentech z celkové objemu pohledávek

Nákaza se může šířit z jedné středoevropské země do druhé v rámci jedné bankovní skupiny. Například pro italskou banku Intesa SanPaolo je hlavní slovenský a maďarský trh. Problémy v Maďarsku mohou způsobit nepříjemnosti italské matce. To se může projevit ve snížených možnostech slovenské dcery poskytovat úvěry, pokud je dcera závislá na financování ze strany mateřské banky. Vzhledem k tomu, že v Maďarsku působí i další zahraniční banky, potíže její ekonomiky se mohou přelít do dalších zemí v regionu. Celou střední a východní Evropu přitom spojují významným způsobem aktivity několika velkých bank (například Erste Bank, Raiffeisen či OTP).

Problémy se do SVE mohou dostat také rovnou kvůli prvotním problémům mateřské banky. Když matka omezí úvěry své dceři v některé středoevropské zemi, způsobí problémy s poskytováním úvěrů v této ekonomice (za předpokladu, že matka dceři poskytuje velkou část finančních prostředků). Myslet si tedy, že je SVE uchráněna před problémy zahraničních bank, jimiž jsou české banky vlastněny, by byl mylný.

Mezi země, kterým nejvíce hrozí finanční nákaza ze zahraničí, patří pobaltské státy. V Litvě, Lotyšsku i v Estonsku mají značnou část aktivit švédské banky. Naopak na rakouských a německých bankách jsou podle studie hodně závislé Chorvatsko a Maďarsko.

„Nejde navíc jenom o to, od koho či kam banky půjčují, ale také v jaké měně. Při významnějším kolísání národních měnSVE mohou vznikat bankám ztráty,“ upozorňuje Petr Dvořák, děkan Fakulty financí a účetnictví Vysoké školy ekonomické v Praze.

Na střední a východní Evropě jsou velmi závislé rakouské banky, které soustřeďují mnohé aktivity právě do tohoto regionu. To může negativně ovlivnit i Česko, kde působí řada rakouských bank. Riziko je zatím omezené dobrou kondicí českých bank a regulatorními omezeními, která nedovolují odvádět kapitál z domácích bank do zahraničí.

„Odhadnout skutečnou míru zranitelnosti české ekonomiky závislostí na zahraničních bankách je dost ošidné, protože se situace rychle mění a může měnit,“ připomíná Dvořák. Česká republika je podle domácích odborníků zatím relativně stabilní a do finančních problémů, jaké mají Maďarsko, Litva či Ukrajina, by se dostat neměla.

V jaké kondici jsou podle Vás české banky? A dokáží odolat tomu, aby posílaly zisk mnohdy ztrátovým zahraničním matkám?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo věří, že státy ochrání velké podniky, může zkusit dluhopisy

28. 1. 2009 | Petr Čermák

Kdo věří, že státy ochrání velké podniky, může zkusit dluhopisy

S tím, jak roste kvůli krizi počet možných budoucích krachů firem, roste na trhu i riziková prémie u podnikových dluhopisů. Snižování této prémie či růst ceny na základě blížící se... celý článek

Ropné státy šílí. Ropa prý bude za třicet dolarů.

21. 1. 2009 | Jan Stuchlík | 7 komentářů

Ropné státy šílí. Ropa prý bude za třicet dolarů.

Státům vyvážejícím ropu teče do bot. Její cena se od loňského léta snížila třikrát. A navzdory omezování těžby dál klesá. Ropy je na trhu moc, odbyt vázne. Vlády ropných států přitom... celý článek

Hampl: Eurem si není třeba kupovat ekonomickou důvěryhodnost

19. 1. 2009 | Jan Stuchlík | 3 komentáře

Hampl: Eurem si není třeba kupovat ekonomickou důvěryhodnost

Česko je na vstup do eurozóny stále lépe připraveno. Přesto podle analýzy České národní banky ještě není důvod stanovit datum přijetí společné měny. I proto, že si Česko prý nepotřebuje... celý článek

Německo zachraňuje kvůli krizi obří Commerzbank

12. 1. 2009 | Jan Stuchlík

Německo zachraňuje kvůli krizi obří Commerzbank

Německá vláda nalila deset miliard eur do Commerzbank, aby zachránila její fúzi s dalším obrem Dresdner Bank. Kdyby sloučení nevyšlo, bylo by to podle některých politiků pro Německo... celý článek

Partners Financial Services