Konec ruského zázraku. Stačilo půl roku.

Jan Stuchlík | rubrika: Analýza | 2. 1. 2009 | 10 komentářů
Konec ruského zázraku. Stačilo půl roku.
Na drahé ropě vybudovalo Rusko úctyhodný sedmiprocentní hospodářský růst. Teď ruskou ekonomiku poslaly zlevňující ropa spolu s finanční krizí do kolen. Rusové už přišli o čtvrtinu devizových rezerv. Příští rok možná utratí až dvě třetiny z peněz odložených na horší časy.

Devalvace, recese, obří rozpočtový deficit. Význam těchto slov Rusko téměř zapomnělo. Nyní se kvůli finanční krizia propadu cen ropy musí rychle naučit, jak je zvládnout. Přitom ještě před rokem se o Rusku hovořilo spolu s Čínou, Brazílií a Indiíjako o vycházející hvězdě světového hospodářství.

Rubl se od loňského srpna propadl vůči koši tvořenému eurem a dolarem o 19 procent. A o tolik by jeho kurz vůči hlavním světovým měnám měl ještě v lednu spadnout, domnívají se analytici oslovení agenturou Bloomberg. Na vině je především finanční krize a dozvuky letní ruské invaze do Gruzie. Kvůli nejistotě ze země během pár měsíců zahraniční investoři stáhli přes dvě stě miliard dolarů, odhaduje banka BNP Paribas. Na znehodnocení kurzu tlačí i klesající ceny ropy. Ruská centrální banka už na podporu rublu utratila 150 miliard dolarů, čtvrtinu devizových rezerv země.

Klesající hodnota rublu přiměla část Rusů, aby začali převádět úspory do cizích měn. Vklady obyvatel vedené v rublech během loňského listopadu klesly o čtyři procenta, zatímco vklady v cizích měnách vzrostly o 19 procent, oznámila ruská centrální banka. To potvrzuje výsledky výzkumů veřejného mínění, v nichž se většina obyvatel země obává dopadů krize.

Oslabující rublje naopak výhodný pro vládu. Její hlavní zdroje příjmu, z prodeje ropy, inkasuje v dolarech. Devalvace jí tak umožňuje vybrat za každý dolar více rublů. Podle odhadů ministra financí Alexeje Kudrina bude přesto federální vláda hospodařit po letech přebytků s rozpočtovým schodkem. Ten se může vyšplhat až k 80 miliardám dolarů, tedy šesti procentům HDP.

Výpadek způsobil především pokles cen ropy. Uralská ropa zlevnila z loňských více než 70 dolarů na zhruba 30 dolarů za barel. Její vývoz spolu s výnosy z prodeje zemního plynu plní státní rozpočet ze šedesáti procent. Mezinárodní měnový fondspočítal, že pokles průměrné roční ceny suroviny o jeden dolar znamená výpadek v rozpočtových příjmech ve výši 3,4 miliardy dolarů.

Klesající příjmy z ropy ovšem vládu od utrácení neodradí. Všechny naplánované programy se v roce 2009 uskuteční. Škrtat se ve výdajích nebude, ujistil Rusy Kudrin. Schodek pokryje zvláštní stabilizační fond, který Rusové plnili od roku 2004 z přebytků z prodeje ropy. Teď v něm mají 132,6 miliardy dolarů. Pokud by však cena ropy v roce 2009 nezačala růst a potvrdily by se pesimistické prognózy rozpočtového deficitu, Rusko by během jediného roku přišlo o téměř dvě třetiny rezerv na horší časy.

Těžba ropy, která byla hlavním tahounem v průměru sedmiprocentního ekonomického růstu v uplynulých letech, stagnuje. Vývoz suroviny klesá. Hlavní příčinou ovšem není záměrné omezování těžby na podporu cen ropy, ale nízké investice do rozvoje nových nalezišť a modernizace těch stávajících. Za to může i ruská vláda. Ta ropným společnostem bere daněmi většinu peněz, které z prodeje ropy vydělají. Těžaři platí vládě daň z těžby, která činí 22 procent z ceny ropy přesahující 9 dolarů za barel. Exportéři navíc odvádějí vývozní clo, které se stanovuje na dobu dvou měsíců podle průměrné ceny ropy. Od listopadu 2008 platí vývozci za každý barel 39 dolarů. Od ledna by tato částka měla klesnout o třetinu.

Loni na podzim se ropné společnosti dostávaly do situace, kdy kvůli daním byl export ztrátový. Na konci listopadu vydělávaly podle propočtů deníku Moscow Times na každém barelu deset dolarů. To na rozvoj těžby a údržbu podle expertů zdaleka nestačí. Zvláště v Rusku, kde se surovina těží v těžko přístupných oblastech Sibiře.

Dosavadní motor hospodářství tak Rusko stáhne podle řady předpovědí v roce 2009 do recese. To může vyvolat sociální nepokoje, varují někteří ruští i zahraniční experti. Poukazují na oznamované propouštění či na nevyplácení mezd ztrátovými firmami. První demonstrace už Rusko zažilo. Rok 2009 proto prý bude testem, jak pevně ruský premiér Vladimír Putin skutečně zemi vládne.

Věříte, že se Rusko jednou stane hospodářskou velmocí? Podělte se o názor.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 1. 2009 9:43, Ole

Tou velmocí Rusko už dávno je, ať se nám to líbí či nelíbí...Jsou nezávislí, větší než celá EU a všichni z něj jsou podělaný...To že tam je bordel, to je druhá věc...

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 2. 2009 13:05, řýftzgip

hoši vy se tady bavíte o tom že rusko je špatná země ale když před měsícem vám zastavili plyn tak to už vám vadilo nechápu proč my češi lezeme do prdele američanům a stavíme jim tady radary kdyyž by sme byli raději s rusy tak nám třeba dají levný plyn ropu a tak a myslím že se rusové uměli postarad o obyčejné lidi

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kolik stál Rusko boj proti znehodnocení rublu?

18. 12. 2008 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Kolik stál Rusko boj proti znehodnocení rublu?

Válečný konflikt v Gruzii a finanční krize znamenaly pro Rusku obrovský odliv zahraničního kapitálu, který vytvořil velký tlak na znehodnocení ruské měny. Víte, kolik dosud stála ruskou... celý článek

Země BRIC: Nadechnutí před dalším růstem

5. 11. 2008 | Petr Čermák | 2 komentáře

Země BRIC: Nadechnutí před dalším růstem

Brazílie, Rusko, Indie a Čína se stále silněji hlásí o slovo ve světové ekonomice. I když i na tyto země doléhá finanční krize, ne všechny její důsledky jsou negativní. Analytici předpokládají,... celý článek

Island stojí před bankrotem

8. 10. 2008 | Jan Stuchlík | 4 komentáře

Island stojí před bankrotem

Islandské banky nadělaly při expanzi do zahraničí dluhy ve výši devíti islandských HDP. Teď kvůli finanční krizi přestaly mít přístup k penězům na financování těchto úvěrů. Do propasti... celý článek

Ropa prý za 100 i za 200. A pak věřte analytikům.

27. 5. 2008 | Jan Pekař | 11 komentářů

Ropa prý za 100 i za 200. A pak věřte analytikům.

Ropy je málo, těžaři nestačí uspokojit prudce rostoucí poptávku z Asie. Ropy je dost, dokonce přebytek, takže ji producenti nechávají v tankerech na moři. To jsou zprávy o stavu trhu... celý článek

Partners Financial Services