Potvrzeno! Silná koruna začíná škodit.

Jan Pekař | rubrika: Analýza | 9. 7. 2008 | 17 komentářů
Potvrzeno! Silná koruna začíná škodit.
Posilující koruna a vysoká inflace si začínají vybírat svou daň. Poptávka po dražším tuzemském zboží v zahraničí začíná klesat. Upadá i zájem Čechů o zahraniční výrobky. Výsledek: květen byl letos nejslabší co do objemu zahraničního obchodu.

Pro malou ekonomiku otevřenou světu je zahraniční obchod klíčovou veličinou, která podstatnou měrou ovlivňuje zaměstnanost a životní úroveň obyvatel. České hospodářství je světu otevřeno dokořán, zahraniční obchod se na tvorbě hrubého domácího produktu podílí zhruba 60 procenty.

Jenže zahraničnímu obchodu nesvědčí příliš silný kurz domácí měny, který snižuje tržby exportérů v korunách, zdražuje tuzemské zboží na zahraničních trzích a oslabuje tak konkurenceschopnost domácí ekonomiky.

Zahraničněobchodní bilance Česka nicméně i v květnu skončila v plusu. Přebytek dosáhl 9,2 miliardy korun, tedy téměř o třetinu více než očekávali analytici. Ve srovnání s loňským květnem byl letošní přebytek vyšší o 3,9 miliardy korun. „Na první pohled by se mohlo zdát, že data jasně ukazují, že se exportérům daří a že se proto silné koruny nemusíme bát. Zde je ovšem třeba opatrnější interpretace,“ varuje Vladimír Pikora, hlavní ekonom poradenské firmy Next Finance.

Průměrný kurzbyl v květnu ještě na únosných 25,04 koruny za euro. Minulý týden se pohyboval kolem 23,70 korun za euro. „Jinými slovy, statistika pokrývá období pro exportéry daleko příznivější, než je současnost,“ vysvětluje Pikora.

Za posledních dvanáct měsíců koruna zpevnila o 17 procent. Pokud vývozci v domácí měně hradí většinu svých nákladů, stává se výroba pro export nerentabilní a podniky musejí zavádět úsporná opatření. Podle Asociace českých exportérů ztráty vývozních podniků už dosáhly téměř 80 miliard korun. Proto jednal předseda Asociace exportérů Jiří Grund v posledním červnovém týdnu, těsně před zasedáním bankovního výboru ČNB, s guvernérem centrální banky Zdeňkem Tůmou a jeho zástupcem Mojmírem Hamplem, zda by se nedalo s kurzem koruny něco dělat.

Následující zasedání bankovního výboru rozhodlo, že by se s kurzem v podstatě nic dělat nedalo. Snížení úrokových sazeb by sice koruně podtrhlo stoličku, ale zároveň by podpořilo inflaci, která se sveřepě drží sedmi procent, a podpořilo by inflační očekávání, která se odrážejí mj. ve více než desetiprocentním meziročním růstu mezd. ČNB tedy ponechala úrokové sazby nezměněny a omezila se na slovní intervenci proti koruně, když označila výši jejího kurzu za nepodloženou hospodářským výkonem a produktivitou práce. Na devizový trh to moc nezapůsobilo, posilování pokračuje.

Silný kurz má ovšem i své kladné stránky. Oslabuje inflaci „dováženou“, tedy vliv rostoucích cen ropy, průmyslových a zemědělských surovin nakupovaných v zahraničí, pro občany zlevňuje nákup zahraničních měntřeba na dovolenou a měly by klesat ceny dovážených výrobků. Jenže řada z nich přímo konkuruje na domácím trhu tuzemské produkci, a do potíží s konkurenceschopností se tak dostávají i čeští výrobci, kteří na exportu nezávisejí.

Následovat může, a nejspíše také bude, omezování výroby, úsporná opatření spojená s propouštěním zaměstnanců, snižování soukromé spotřeby, pokles ekonomické aktivity, tedy zpomalování tempa hospodářského růstu, poznamenávají analytici.

Varující na květnové obchodní bilanci je i stagnace vývozu, který byl objemově na stejné úrovni jako ve stejném měsíci loni, a pokles dovozu o dvě procenta. Měsíční obrat zahraničního obchodu 401,1 miliardy korun byl v letošním roce zatím nejnižší. To svědčí o slábnoucí poptávce po českém zboží v zahraničí, ale také o slábnoucí tuzemské poptávce po dovážených výrobcích.

Za celý loňský rok činil přebytek v zahraničním obchodu 87 miliard korun, pro letošek analytici předpovídají kladné saldo kolem 80 miliard korun.

Bojíte se, že vás silná koruna může připravit o místo? Podělte se o názor.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 7. 2008 10:50, sniper76

Oslabení zahraničního obchodu se zahraničím? Proč zmiňovat jen jeden problém? Nedošlo náhodou v západní evropě k poklesu růstu HDP? Kdo je největším exportérem? Automobilky! Pokles prodejů v západní evropě je prokázán. Po výrobcích, které jsou kvalitní vždy v evropě každý sáhne. Na západě podíl průmyslu na HDP dlouhodobě klesá, takže po kvalitním výrobku rádi sáhnou. Otázkou je co na to Čína. Té by se vývozci měli bát.

+37
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 7. 2008 7:59, Michal Kára

O korunu je zajem ne proto, ze by byl zajem o ceske vyrobky, ale proto, ze je vnimana jako "bezpecny pristav" v soucasne turbolentni dobe. Ostatne podobne jako polsky zloty. Bohuzel primo se s tim bojovat neda, pouze neprimo tim, ze prijmeme konecne Euro. Jenze to by spousta lidi z CNB prisla o koryta, takze proti tomu bojuji jak mohou :-(

Zobrazit celé vlákno

-26
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak Češi prospali rekord koruny

18. 4. 2008 | Petr Sklenář | 8 komentářů

Jak Češi prospali rekord koruny

Chyba, nouze nebo velmi promyšlená spekulace. Takové mohou být příčiny sotva uvěřitelného posílení české koruny toto pondělí. Skutečné motivy australského obchodníka, který s milionem... celý článek

Starý plán boje se silnou korunou se vrací

27. 3. 2008 | Petr Sklenář

Starý plán boje se silnou korunou se vrací

Minulý týden představilo vedení ČNB plán, jak bojovat proti posilující koruně. Klíčovým prvkem má být speciální účet na privatizační příjmy. Ministr financí Miroslav Kalousek tento... celý článek

Proč korunu nejspíš čeká pád

21. 2. 2008 | Petr Sklenář | 6 komentářů

Proč korunu nejspíš čeká pád

Česká koruna posiluje v poslední době podstatně rychleji, než v minulosti. Je totiž pro řadu investorů v dnešní rozbouřené době jakýmsi bezpečným přístavem. Přesto není nynější kurz... celý článek

Partners Financial Services