Úroky se kvůli inflaci nemění. Ani u nás, ani v zámoří.

Jan Pekař | rubrika: Co se děje | 27. 6. 2008 | 2 komentáře
Úroky se kvůli inflaci nemění. Ani u nás, ani v zámoří.
Americká ekonomika se stále nemůže nadechnout. Opět se hovoří o stagnaci spojené s inflací jako na začátku 80. let. Česko se bojí nejen inflace, ale i možného výrazného poklesu cen nemovitostí.

Od loňského září bylo čtvrteční zasedání americké centrální banky FEDprvní, po kterém se nezměnila základní úroková sazba na dolar. Skončila tak etapa snižování úrokových sazeb, ale nová éra ještě nezačala. „Fed přijal vyčkávací politiku, která může trvat déle, než trhy předpokládají,“ prohlásil jeden z bankovních analytiků. Tato vyčkávací taktika zřejmě jen prodlouží slabost, která kapitálovým trhům vládne od začátku června. Ekonomikazatím nejeví známky oživení, spíše naopak. To je vidět i na akciových trzích. Do nákupů se nikdo nehrne. Naproti tomu hodnota dolaru klesá, což podporuje růst cen ropya zlata.

„Ačkoliv rizika hospodářského poklesu přetrvávají, sledujeme, že slábnou a že se naopak zvyšují rizika inflacea rizika růstu inflačních očekávání,“ napsal FED v komentáři k rozhodnutí o úrokových sazbách. „Poslední informace ukazují pokračování expanze celkové ekonomické aktivity, zčásti kvůli určitému posílení spotřebitelských výdajů. Na druhou stranu trh práce dál oslabil a finanční trhy zůstávají ve značném stresu. Přísné úvěrové podmínky, pokračující problémy na trhu nemovitostí a vzestup cen energií pravděpodobně sníží růst ekonomiky v příštích čtvrtletích,“ napsal v oficiálním prohlášení FED.

Anketa

Bojíte se budoucího vývoje české ekonomiky?

Americká centrální banka není v jednoduché situaci. Známky hospodářského oživení se nedostavují. Naopak, v červnu klesly prodeje domů i ceny nemovitostí, spotřebitelská důvěra se ocitla na šestnáctiletém minimu a nezaměstnanost neklesá. Proti tomu stále sílí inflace. Způsobují ji vysoké ceny ropy, potravina ostatních komodit. Je to inflace na nabídkové straně ekonomiky, tedy taková, se kterou měnová politika centrálních bank mnoho nenadělá. Znehodnocuje se měna při současném poklesu hospodářského výkonu. Může tedy nastat jev nazývaný od ropného šoku v 80. letech stagflací.

Růst cen vyvolává inflační očekávání, jichž se Fed obává natolik, že je zmiňuje ve svém komentáři. Tato očekávání mohou roztočit tzv. inflační spirálu – kvůli růst cen budou zaměstnanci tlačit na růst mezd, což povede firmy k dalšímu zdražování. Proti tomuto rozjetému mechanismu centrální banka zasáhnout může, nejúčinněji právě „zdražením“ peněz. Cenou za to by ale bylo další zpomalení kulhajícího hospodářského růstu.

V podobných kleštích se nachází i Evropská centrální banka a banky evropských zemí, které řídí vlastní národní měnu, Českou národní banku nevyjímaje. ECB se ke zvýšení úrokových sazeb na euro zatím neodhodlala, avšak třeba polská centrální banka úrokovou sazbu na zlotý tento týden zvýšila o 25 bazických bodů na 6 procent.

Česká národní banka rovněž bojuje s inflací. Akutním problémem je rovněž příliš silná měna, která podvazuje export. Čtvrteční zasedání bankovního výboru poznamenaly požadavky exportérů, aby se zamezilo dalšímu přitvrzování kurzu, který zdražuje české výrobky na mezinárodních trzích, podlamuje konkurenceschopnost českých podniků a může tak vést až k omezování výroby, růstu nezaměstnanosti a poklesu tempa růstu.

„Při rozhodování o úrokových sazbách převážil názor, že protiinflační rizika jsou natolik silná, aby sazby zůstaly beze změny,“ řekl guvernér banky Zdeněk Tůma. Dodal, že proinflačně působí zejména růst mezd, růst cen ropy a výhled zvýšení úrokových sazeb v eurozóně. Proti inflacipůsobí silná koruna a rychlejší než očekávané snižování tempa hospodářského růstu. „Podle mého názoru tak rychlé posilování měny nemůže v delším období vydržet žádná ekonomika,“ citovala Tůmu agentura Reuters.

Budoucnost je nejistá. Česká národní banka hovoří i o možnosti až třicetiprocentního poklesu cen nemovitostí v Česku. A důvěra českých spotřebitelů v příští hospodářský vývoj dále klesá.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stát zpomalil své zadlužování

18. 6. 2008 | Jan Pekař

Stát zpomalil své zadlužování

Český stát se zadlužuje pomaleji než v minulosti. Od začátku roku dokonce svůj dluh snížil o 37,3 miliardy korun. Na konci roku ale podle analytiků bude státní dluh o deset procent... celý článek

Co se stane, když ČNB zvýší, nebo sníží úroky

31. 3. 2008 | Jan Pekař | 6 komentářů

Co se stane, když ČNB zvýší, nebo sníží úroky

Když se řekne, že Česká národní banka zvýšila úrokové sazby, řadě majitelů hypoték se zježí vlasy hrůzou. Jenže změna úroků má mnohem větší dopady, než jen zvýšení či snížení splátek... celý článek

Zlato je předražené, přesto zájem o něj roste

20. 3. 2008 | Jan Stuchlík | 12 komentářů

Zlato je předražené, přesto zájem o něj roste

Rostoucí cena zlata na světových trzích začíná připomínat bublinu. Ta praskne nejspíš v okamžiku, kdy se zmátoří americký dolar. Jenže kdy to přesně bude, si zatím nikdo netroufne odhadnout.... celý článek

Jak vás drtí inflace? Spočítejte si to s námi

11. 3. 2008 | Petr Čermák | 20 komentářů

Jak vás drtí inflace? Spočítejte si to s námi

Když se řekne inflace, statistici dodají, že v únoru se meziročně vyšplhala na 7,5 procenta. To platí pro celou ekonomiku. Jenže každá rodina se musí potýkat s vlastní inflací podle... celý článek

Partners Financial Services