Do českých regionů se zahraniční turisté moc nehrnou

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 16. 6. 2008 | 2 komentáře
Do českých regionů se zahraniční turisté moc nehrnou
Cizince láká hlavně Praha. Vloni metropoli navštívilo přes 4 miliony turistů. Do regionů, kde není kvalitní ubytování, se cizinci moc nehrnou, což škodí tamní ekonomice.

Do Prahy a dál ani krok. Takové by mohlo být moto čtyř milionů zahraničních turistů, kteří loni navštívili pouze českou metropoli. Do dalších koutů České republiky zavítalo loni na dovolenou necelých 2,7 milionu zahraničních turistů. Nadále se tak rozevírají nůžky mezi Prahou a ostatními regiony. Oproti roku 2006 poklesl podíl cizinců navštěvujících mimopražské regiony o dva a půl procentního bodu.

„V městských památkových rezervacích České republiky chybí především velké čtyřhvězdičkové hotely alespoň se stovkou pokojů, které by mohly cestovní kanceláře masově nabídnout do svých katalogů. Výstavba těchto hotelů by měla být pro regionální historická města prioritou. Dotace z fondů Evropské unie by měly regiony využívat koncepčněji. Nyní se utrácí stamiliony na dílčí projekty, které neřeší systémový nárůst turistů, a jejich počet jezdící mimo Prahu tak klesá,“ říká Tomio Okamura, mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Kolik přijíždí zahraničních turistů do Česka

  • Rok 2006: 6,4 milionu návštěvníků (pouze do Prahy 57,5 %)
  • Rok 2007 6,7 milionu návštěvníků (pouze do Prahy 60 %)

Zdroj: Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

Velký hotel s kvalitním zázemím pro turisty by si například zasloužila Litomyšl, rodné město Bedřicha Smetany, ve kterém se od 18. června koná jubilejní 50. ročník mezinárodního operního festivalu Smetanova Litomyšl. „Nedostatek ubytovacích kapacit je dlouhodobě brzdou festivalu. Když ve městě ubytujeme účinkující, na turisty již volné ubytování nezbývá,“ potvrzuje Jan Pikna, ředitel festivalu. Jak dodává, město, jehož chloubou je i zámek zapsaný na seznamu dědictví UNESCO, by s vybudováním potřebných ubytovacích kapacit přitahoval pozornost turistů po celý rok.

Podle Českého statistického úřadu začínají zahraniční turisté v Česku stále víc přespávat v luxusních hotelích a přestávají mít zájem o levné ubytování. Využití pokojů v tříhvězdičkových hotelích, penzionech a kempech se u nás začíná pohybovat za hranicí rentability a dosahuje jen 37,4 procenta. V kempech například přespalo loni okolo 195 tisíc cizinců, toto nejlevnější ubytování zaznamenalo rekordní meziroční propad o 27 procent.

Asociace českých cestovních kanceláří odhaduje, že pokles zájmu o levné ubytování bude pokračovat i letos. Naopak majitelé nejdražších hotelů mají důvod si mnout ruce. Například vytíženost pětihvězdičkových hotelů, kde jedna noc stojí i přes pět tisíc korun, je stále nejvyšší, loni dosáhla 62 procent. V nejluxusnějších hotelech se ubytovalo téměř 700 tisíc cizinců, což je o šest procent více než v roce 2006.

Největší příliv turistů mají hlavně čtyřhvězdičkové hotely, kde se počet ubytovaných cizinců zvýšil v roce 2007 meziročně o 10,6 procenta a jejich služeb využilo přes 2,1 milionu zahraničních návštěvníků. Vytíženost těchto hotelů dosáhla 56,5 procenta.

Jejich ubytovací kapacity jsou přitažlivé i tím, že nabízejí podle mezinárodních standardů také relaxační zázemí jako je sauna, bazén či masáže. To jim zajišťuje, že část turistů přijede i v období mimo turistickou sezónu a hotel je lépe vytížený.

Nůžky mezi Prahou a regiony rozevírá podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur také to, že mimopražským regionům často chybí nápady na zážitkovou turistiku, která by mohla rovněž zvýšit příliv turistů do konkrétní oblasti.

„Kraje by mohly spolu s restauratéry vymyslet třeba podle historických záznamů z kronik gastronomické speciality podle dávných krajových receptů. Čím budou zvláštnější, tím lépe. Restaurace by se zavázely je mít na svém jídelníčku a kraje by rozjezd takového regionálního projektu podpořily tím, že by ho zdarma propagovaly, aby se o takových restauracích a jejich specialitách všichni turisté dozvěděli,“ přibližuje jeden z nápadů na zážitkovou turistiku Tomio Okamura.

Na jakou tuzemskou dovolenou byste se nechali zlákat?  Podělte se o názor a dejte tip ostatním.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Po Rakousku se slevou, na fotbal i po něm

5. 6. 2008 | Táňa Chadrabová | 3 komentáře

Po Rakousku se slevou, na fotbal i po něm

Fotbalové mistrovství Evropy může dovolenou v Rakousku prodražit. Na druhou stranu ale některé zajímavé slevy na vlakové jízdenky ponechají rakouské a švýcarské dráhy i po jeho skončení.... celý článek

Jak ušetřit při nákupu dovolené desítky tisíc korun

28. 5. 2008 | Táňa Chadrabová | 18 komentářů

Jak ušetřit při nákupu dovolené desítky tisíc korun

Nakupovat zájezdy u německých cestovních kanceláří je v Česku čím dál populárnější. U dovolených v exotičtějších zemích tak lze ve srovnání s cenami českých cestovek ušetřit desítky... celý článek

Češi utrácejí za dovolenou v zahraničí čím dál víc

17. 4. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Češi utrácejí za dovolenou v zahraničí čím dál víc

Za dovolenou v cizině chtějí Češi letos vydat zhruba 15 200 korun. Tato částka rok od roku roste. Cestovní kanceláře klienty lákají nižšími zálohami za rezervaci zájezdu či dovolenou... celý článek

Partners Financial Services