Špatné zprávy neotřásají investory, ale spotřebiteli

Jan Pekař | rubrika: Analýza | 29. 5. 2008
Špatné zprávy neotřásají investory, ale spotřebiteli
Spotřebitelská důvěra v USA a v Německu je silně otřesena, ceny domů v zámoří spadly na rekordní minima. To jsou špatné zprávy nejen pro americkou ekonomiku. Burzovní obchodníci ale plánují jiné hry, na trzích se očekává růst.

Předstihové ukazatele, mezi které indexy spotřebitelské důvěry patří, jsou nejpečlivěji sledovány právě v období ekonomického neklidu. Je už recese tady? Nebo teprve přichází? Jak bude dlouhá, jak hluboká? Důvěra spotřebitelů pomáhá odpovědi na tyto otázky předvídat.

Americký index spotřebitelského sentimentu Conference Board ukázal, že američtí občané o své situaci a o ekonomice své země nijak valné mínění nemají. V květnu index klesl nečekaně hluboko, na 57,2 bodu z dubnových 62,8 bodu, a ocitl se tak nejníže za uplynulých 16 let.

Američané čím dál hůře hodnotí současnou situaci na pracovním trhu a co se budoucnosti týče, svou finanční situaci vidí domácnosti také jako čím dál slabší. Mají k tomu důvod. Za motorová paliva a potraviny platí rekordní ceny. Vyhlídky na jejich brzké snížení jsou mizivé a hodnota jejich měny se dlouhodobě propadá.

Recese bude krátká, ale ozdravení bude pomalé a dlouhé,“ řekl nedávno Alan Greenspan, bývalý předseda americké centrální banky. S podobným spotřebitelským sentimentem jistě nebyl daleko od pravdy – v USA se soukromá spotřeba podílí na tvorbě hrubého domácího produktu více než dvěma třetinami a slabá důvěra signalizuje, že s útratami to nebude v dohledné době nijak slavné. „Nepříznivé podmínky pro domácnosti zvyšují nebezpečí dalšího zpomalení růstu spotřebitelských výdajů, a tím i růstu ekonomiky,“ hodnotí zprávu Josef Kvarda, analytik investiční společnosti Atlantik Finanční trhy.

Na rekordním minimu se ocitly také ceny domů. Znamená to, že v mnoha případech hypoteční úvěry převyšují hodnotu nemovitosti, na kterou byly úvěry vydány, respektive jimiž jsou úvěry jištěny. Tato situace oslabuje úvěrovou bonitu Američanů a opět v důsledku snižuje jejich koupěschopnost. „Lidé předpokládají další zhoršování ekonomických podmínek,“ shrnuje Kvarda.

Ale ani v Evropě není „nálada v mužstvu“ o mnoho lepší, ačkoliv důvodů k obavám je tu méně. Statistici potvrdili, že německá ekonomika v 1. čtvrtletí rostla o 1,5 procenta proti předchozímu kvartálu, což byl nejrychlejší růst za posledních 12 let. Přispěly k tomu investice podniků, oživila se i soukromá spotřeba. „Data o výkonu německé ekonomiky přinášejí velmi příznivou informaci ve světle problémů hospodářství USA a dozvuků finanční krize,“ zhodnotil analytik Patria Finance David Marek pro ČTK.

Anketa

Jaká bude vaše finanční situace za rok?

Němečtí spotřebitelé ale radost ekonomů nesdílejí. Jejich důvěra měřená výzkumnou společnosti GfK klesla z předchozích 5,6 bodu na 4,9 bodu, tedy hlouběji, než se předpokládalo. Důvody jsou v podstatě stejné jako v Americe: vysoké ceny pohonných hmot a potravin, nebo-li vysoká inflace, která roční hodnotou 3,6 % převyšuje rekordy posledních let. „Výsledek varuje před sílícími cenovými tlaky,“ zhodnotil Carsten Fritsch, analytik Commerzbank.

Spotřebitelské nálady ovšem občas nekorespondují s tvrdými daty z ekonomiky. V USA například vzrostl prodej bytů a jen o půl procenta se snížil prodej zboží dlouhodobé spotřeby, přestože analytici čekali pokles dvojnásobný. Také v Německu maloobchodní tržby neodpovídají obavám spotřebitelů.

To si zřejmě uvědomují i obchodníci na akciových burzách. Ani po slabých zprávách v úterý evropské, ani americké indexy nepropadly, jak by se dalo čekat. Naopak, oslabování kurzů ropy a zlata a naopak posilování dolaru během dne signalizovalo už dopředu nákupy akcií. „Po poklesech minulý týden byly akcie velmi levné a makroekonomická data nepřesvědčila investory, že by měli změnit své plány,“ komentoval úkaz jeden z obchodníků. „Trh je ale velice nejistý, rychlé propady nelze vyloučit,“ dodal opatrně.

Jak na vás působí zprávy o recesi a hrozících ekonomických problémech? Šetříte více, nebo utrácíte stále stejně? Podělte se o názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Drahý benzín likviduje benzínové pumpy

16. 5. 2008 | Jan Stuchlík | 7 komentářů

Drahý benzín likviduje benzínové pumpy

Američtí řidiči čím dál více nadávají na stále dražší benzín. Starosti mají i majitelé malých rodinných benzínových pump. Jejich staré stojany s vysokou cenou benzínu přestávají umět... celý článek

Krize je pryč? To sotva.

14. 5. 2008 | Jan Stuchlík | 11 komentářů

Krize je pryč? To sotva.

I když se objevují prohlášení, že americká finanční krize je u konce, fakta hovoří spíše o opaku. Americké banky výrazně zpřísňují poskytování úvěrů. Připravit se prý mají na nesplácení... celý článek

Hrozba recese a drahé suroviny aneb čekání na pátou vlnu

14. 5. 2008 | Petr Čermák | 8 komentářů

Hrozba recese a drahé suroviny aneb čekání na pátou vlnu

Když se řekne recese v USA či zdražující potraviny a suroviny, jako příčina se vybaví hypoteční krize, rostoucí poptávka z Asie či spekulace. Jenže nynější problémy světové ekonomiky... celý článek

Recese bude mírná, alespoň ta první...

7. 5. 2008 | Petr Čermák | 2 komentáře

Recese bude mírná, alespoň ta první...

I přes dosavadní růst americké ekonomiky lze stále očekávat recesi, kterou vystřídá další růst trhů. Trend rostoucích akcií se ale blíží ke konci. Pak přijdou větší problémy než dnes,... celý článek

Partners Financial Services