Ekonomika slábne a s ní i reformy

Jan Pekař | rubrika: Analýza | 19. 5. 2008 | 2 komentáře
Ekonomika slábne a s ní i reformy
České hospodářství slábne, upozornil ve čtvrtek Český statistický úřad. Stále je však růst silně nadprůměrný, chlácholí ekonomové a zůstávají v klidu. To vše v době, kdy OSN varuje, že svět je na prahu hospodářské recese.

V době, kdy světové finanční instituce vyhrožují, že růst světového hospodářství se letos může přiblížit nule, zní poslední zprávy Českého statistického úřadu jako rajská hudba. Za první čtvrtletí letošního roku vzrostl hrubý domácí produkt o 5,4 procenta. Zpomalení z 6,6 procenta, o kolik česká ekonomika vzrostla ve loňském čtvrtém čtvrtletí se čekalo. 

Ve srovnání s průměrným růstem zaposledních 10,5 roku, který činil 3,5 procenta za rok, je nynější hospodářský výkon republiky stále ještě vysoko nadprůměrný. Nicméně z posledních čtyř let se ocitá růstové tempo poprvé pod šestiprocentní hranicí.

Při srovnání s EU je ČR v tempu hospodářského růstu vysoko nad dvojnásobkem evropské sedmadvacítky, jejíž HDP v prvních třech měsících stoupl meziročně o 2,4 procenta. Ve srovnání s patnáctičlennou eurozónou je to ještě lepší, ta posílila jen o 2,2 procenta. Když se ale podíváme na změny v růstu, ocitá se Česko méně příznivém světle. 

Hospodářství eurozóny prakticky udrželo růstové tempo, zatímco domácí ekonomika zpomalila o 1,2 procentního bodu a Německá ekonomika naopak růst výrazně zrychlila, a to na 2,6 procenta. Proti Slovensku sice české zpomalení růstu bylo téměř zanedbatelné, slovenská ekonomika však v celkovém tempu růstu tu českou stále ještě přibližně o třetinu předbíhá.

Vlivy, které český hospodářský růst podporovaly, ovšem postupně vyprchávají. ČSÚ ve své čtvrteční zprávě připomíná, že se zhoršuje bilance zahraničního obchodu, protože posiluje česká koruna a naopak slábne zahraniční poptávka po českém exportu. Výsledek zahraničního obchodu ukrojil v prvním letošním kvartálu z HDP přibližně 1,3 procentního bodu.

Statistici rovněž upozorňují, že slábne soukromá spotřeba. Analytici dodávají, že nejen v důsledku vysoké inflace, která už velmi citelně občanům ukrajuje z reálných příjmů, ale také v důsledku fiskální reformy a reformy zdravotnictví. 

Pokles růstu může být určitým varováním pro vládu, že doba hojnosti také jednou skončí. Pak bude muset prostřednictvím svého rozpočtu ekonomice pomoci. Je však možné, že na to nebude mít prostředky. Za posledních 10 let při průměrném růstu HDP o 3,5 procenta si stát nedokázal vytvořit téměř žádný prostor pro řešení budoucího ekonomického ochlazení. Loni při růstu 6,5 procenta (za celý rok) naopak vytvořil schodek 63 miliard korun. „Při výraznějším ekonomickém zpomalení by takto deficit mohl narůst klidně i na 300 miliard korun,“ dodává Vladimír Pikora, hlavní ekonom poradenské firmy Next Finance.

Ministr financí Miroslav Kalousek nedávno vyhlásil, že příští rok bude deficit 50 miliard, tedy nižší, než je naplánován na letošek. Dosažení tohoto cíle ovšem bude závisel na dalších reformách. Jejich tempo ovšem ustává. Opozice jim od počátku není nakloněna, koalice je slabá a komunální volby za dveřmi. Po nich už začnou přípravy na volby parlamentní.

Politický cyklus se tentokrát sejde s cyklem ekonomickým. Ekonomika eurozóny má výrazně zpomalit, až k 1,2 nebo 1,4 procentům. Další zpomalení růstu čeká i české hospodářství. Zároveň by se měla, podle ministra financí, zároveň i zpomalit tvorba rozpočtových deficitů.

„Už několikrát se v minulosti opakovala situace, že skutečné schodky byly nižší než schválené rozpočtovým zákonem. Také v letošním roce vidím malou rezervu, v ekonomice jsou zřetelné některé kroky k úsporám,“ připouští V. Pikora. „Ale při současném poklesu hospodářského růstu existuje velké riziko, že deficity budou horší, než jsou nyní.“

Jak dlouho ještě Česku vydrží nynější rychlý hospodářský růst? Podělte se o názor.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Další varování: českému průmyslu dochází dech

13. 5. 2008 | Jan Pekař | 1 komentář

Další varování: českému průmyslu dochází dech

Po pěti a půl letech nepřetržitého růstu průmyslová produkce v Česku klesla. Po sérii rekordů z předchozích měsíců sice nejde o žádnou tragédii, ale po propadu v zahraničním obchodě... celý článek

Rozpočtové výdaje Česka rostou příliš rychle

7. 5. 2008 | Jan Pekař | 4 komentáře

Rozpočtové výdaje Česka rostou příliš rychle

Výdaje českého státního rozpočtu rostou rychleji než příjmy a takřka dvakrát rychleji než celá ekonomika. Tento trend je dlouhodobý a nebezpečný.

Česko může ekonomicky dohnat EU za deset let

28. 4. 2008 | Jan Pekař | 5 komentářů

Česko může ekonomicky dohnat EU za deset let

Česká republika by mohla do deseti let dohnat země Evropské měnové unie v tvorbě hrubého domácího produktu na obyvatele. Tak soudí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD),... celý článek

Obchodu se daří, přestože koruna sílí

9. 4. 2008 | Jan Pekař | 2 komentáře

Obchodu se daří, přestože koruna sílí

Ohlašované zpomalení hospodářského růstu v Evropské unii, která je stále největším obchodním partnerem EU, ani silný kurz české koruny zatím českým vývozcům zjevně moc nevadí. Obchodní... celý článek

Jak vás drtí inflace? Spočítejte si to s námi

11. 3. 2008 | Petr Čermák | 20 komentářů

Jak vás drtí inflace? Spočítejte si to s námi

Když se řekne inflace, statistici dodají, že v únoru se meziročně vyšplhala na 7,5 procenta. To platí pro celou ekonomiku. Jenže každá rodina se musí potýkat s vlastní inflací podle... celý článek

Partners Financial Services