Krize je pryč? To sotva.

Krize je pryč? To sotva.
I když se objevují prohlášení, že americká finanční krize je u konce, fakta hovoří spíše o opaku. Americké banky výrazně zpřísňují poskytování úvěrů. Připravit se prý mají na nesplácení dalších dluhů. To vše zasáhne tvrdě domácnosti, které až dosud táhly americkou ekonomiku.

Americká úvěrová krize je v podstatě u konce, prohlásil optimisticky minulý týden americký ministr financí Henry Paulson. O den později se k němu přidal i James Dimon, šéf banky J.P. Morgan Chase. Ten pro změnu považuje za skončenou celou finanční krizi, kterou spustily loni v létě problémy na hypotečním trhu. O konci krize na americkém trhu s bydlením píše i komentář v listu Wall Street Journal.

Navzdory této vlně optimismu se ovšem pořád hovoří o téměř jisté recesi, která letos dolehne na americkou ekonomiku a zpomalí hospodářský růst v Evropě a Asii. Navíc se ozývají hlasy expertů, že problémy, které se v americkém finančním sektoru nakumulovaly v posledních dvaceti letech, se během pár měsíců nemohou vyřešit. Rekonvalescence prý bude dlouhá. Celkové finanční ztráty způsobené hypoteční a finanční krizí odhaduje Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) na 420 miliard dolarů.

„Kořeny nynější finanční krize lze vystopovat až v 80. letech minulého století,“ pronesl například na nedávném pražském fóru Zlaté koruny Jan Frait, bývalý člen bankovní rady České národní banky a nynější náměstek ředitele odboru ekonomického výzkumu a finanční stability téže instituce. Kolotoč podle Fraita roztočil pozitivní šok z globalizace, který měl za následek nízkou inflaci, rychlý ekonomický růst a nízké úrokové sazby. Takto získaný optimismus v USA ještě zesílil díky dlouhému a rychlému růstu cen akcií. V 90. letech se do hry vložily i asijské státy, které začaly financovat americký státní dluh, což umožnilo držet za oceánem nízké úrokové sazby. To znamenalo snadnou dostupnost úvěrů pro domácnosti, firmy i spekulanty na finančních trzích. Až do okamžiku než tato bublina loni praskla. „Návrat zpět bude dlouhý a bolestný, protože osekávání dluhů bolí vždy,“ poznamenal Frait.

Snižování zadlužení se týká jak domácností, tak firem i finančních subjektů. Banky si nebudou moci dovolit půjčovat peníze tak jako dřív, dokud nespraví své bilance pošramocené nesplácenými hypotékami. „Na to padne kapitál, který banky nově získají, ať už od klientů či od investorů,“ řekl na pražském fóru Martin Upton, šéf Centra pro finanční management na britské Open University Business School. Kdyby se banky měly spolehnout pouze na vlastní výdělky, budou podle OECD lepit díry v bilancích až dvanáct měsíců.

Anketa

Propadne se letos americká ekonomika do recese?

Získat v Americe úvěr proto bude čím dál složitější, což výrazně oslabí tamní ekonomický růst, varuje Mezinárodní měnový fond (MMF). Podle jeho dubnové předpovědi Spojené státy spadnou letos do recese a v dalším roce se budou z krize jen pomalu vzpamatovávat. Existuje prý i 25procentní pravděpodobnost, že americké problémy stáhnou letos a příští rok do globální recese celý svět. Za tu se považuje celosvětový hospodářský růst pod třemi procenty ročně.

Varování MMF začíná v Americe dostávat konkrétní obrysy. Podle dubnového průzkumu americké centrální banky, na který se odvolává list Wall Street Journal, se dostupnost úvěrů pro firmy a domácnosti výrazně zhoršuje. Banky omezují například i studentské půjčky a snižují úvěrové limity u kreditních karet. Finanční ústavy už nyní posuzují mnohem přísněji bonitu žadatelů o úvěr. Téměř polovina bank zpřísnila podmínky pro poskytování spotřebitelských úvěrů. Dvě třetiny dotázaných bank provedly totéž u standardních hypoték a u úvěrů pro malé a střední firmy. Taková opatření pravděpodobně výrazně sníží spotřebu amerických domácností, která tradičně táhne tamní ekonomický růst, cituje ze zprávy Wall Street Journal.

Určitou představu, jak by se mohla finanční krize dál přelévat do americké ekonomiky, může poskytnout příklad problémů Jižní Koreje na konci 90. let. Korejská finanční krize způsobená nadměrným zahraničním zadlužením firem a bank vyvrcholila v prosinci 2007. Teprve potom se korejská ekonomika propadla do hluboké recese. Celkem se její HDP snížilo v roce 1998 o šest procent. Nadměrné zadlužení korejských firem před krizí se dá přirovnat k nynějšímu předlužení amerických domácnosti úvěry na bydlení a spotřebu, tvrdí Ted Truman z Peterson Institute for International Economics. Koreu tehdy postavil na nohy export. Totéž lze podle Trumana očekávat i v USA. O konci nynější krize se prý však zatím zdaleka hovořit nedá.

Jak dlouho podle vás bude trvat americká finanční krize? Podělte se o názor.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 5. 2008 10:43, Mayha

Ještě očekávejme prasknutí bubliny cen surovin. Po prasknutí akciové bubliny se přelily peníze do nemovitostí a nyní se šroubují ceny surovin. Ještě to zhoršuje přilévání peněz do ekonomiky. Takže nejprve - což zažíváme už nyní - bude ekonomika dušena šíleným nárůstem cen všech surovin provázeným všeobecnou inflací. Následovat bude prasknutí bubliny cen surovin, ceny poletí dolů, ale nastanou další problémy bank. Peníze ztratí hodnotu ještě víc, protože poloslepé a polodementní děti říkající si "velcí investoři" už vyzkoušeli všechny hračky (akcie, nemovitosti, suroviny) a už nebude s čím si hrát, do čeho cpát peníze vkladatelů, a o čem sebevědomě tvrdit, že cena navždy poroste a nikdy nemůže poklesnout. Do r. 2000 se to tvrdilo o akcicích, do r. 2006 o nemovitostech a nyní o surovinách. Takže podle mě to nejhorší světovou ekonomiku v násl. nekolika letech ještě čeká.

+30
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 5. 2008 22:44, Jan Dvořák

Mauldin je můj oblíbený autor.
A taky Jim Willie.

Zobrazit celé vlákno

-10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

banky, dluh, dolar, ekonomika, krize, recese, úrok, USA, úvěr

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Americký Fed snížil úrokové sazby, ale asi si dá pauzu

5. 5. 2008 | Jan Pekař

Americký Fed snížil úrokové sazby, ale asi si dá pauzu

Americká centrální banka na svém dvoudenním zasedání tento týden rozhodla o snížení základní úrokové sazby na dolar, jak ostatně očekávala většina analytiků. Přijetí tohoto rozhodnutí... celý článek

Priority se mění, Amerika bojuje s inflací

29. 4. 2008 | Jan Pekař

Priority se mění, Amerika bojuje s inflací

Hrozba hospodářské recese v USA zdaleka není zažehnána, špatné zprávy pokračují, ale reakce na ně už není tak bouřlivá, jako počátkem roku. Centrální banka Fed už není vyzývána ke snižování... celý článek

Americké hospodářství se zastavilo, hrozí Greenspan

26. 2. 2008 | Jan Pekař | 2 komentáře

Americké hospodářství se zastavilo, hrozí Greenspan

Hospodářský růst USA je na nule. Tvrdí to bývalý předseda americké centrální banky Fed a stále velmi respektovaný ekonom Alan Greenspan. Česká ekonomika tím ale neutrpí, říkají tuzemští... celý článek

Amerika se zalekla krize jako ze 70. let

7. 1. 2008 | Jan Pekař | 3 komentáře

Amerika se zalekla krize jako ze 70. let

Ve středu 2. ledna zažily akciové trhy v USA jeden z nejnešťastnějších vstupů do nového roku. Oblíbená burzovní „novoroční rally“ se nekonala. Naopak, Dow Jonesův akciový index zažil... celý článek

Amerika možná brzy kýchne

20. 11. 2007 | Jan Stuchlík | 1 komentář

Amerika možná brzy kýchne

V Americe přituhuje. Menší firmy začínají doplácet na rostoucí neochotu Američanů utrácet. Pravděpodobnost recese, která by se mohla přenést i do Evropy a zbytku světa, odhadují ekonomové... celý článek

Partners Financial Services