Úrokové sazby se nepohnuly

Jan Pekař | rubrika: Analýza | 27. 3. 2008
Úrokové sazby se nepohnuly
Bankovní výbor České národní banky se rozhodl s úrokovými sazbami zatím nehýbat. Dvoutýdenní reposazba, signální úroková míra, která ovlivňuje výši úrokových sazeb komerčních bank, zůstala na 3,75 procenta, kam ji bankéři posunuli v únoru.

Dilema bankovní rady tentokrát nespočívalo v obligátním rozhodování, zda přiškrtit inflaci (a zvýšit sazby), nebo zda podpořit hospodářský růst (a měnovou politiku uvolnit). Otázka zněla, zda zvýšením sazeb ještě více posílit kurz české koruny, která je již nyní povážlivě nadhodnocená, nebo jejich snížením uvolnit kurzové tlaky na tuzemské výrobce, ale zase podpořit inflační růst cen.

Samotný hospodářský růst zůstává robustní, úroveň úrokových sazeb ČNB by na něj neměl mít podstatný vliv. Průmyslová výroba podle údajů Českého statistického úřadu z 12. března vzrostla v lednu o 2,3 procenta a ve srovnání se stejným měsícem loni byla vyšší o 9,3 procenta, což bylo podstatně více, než se čekalo. Dobrou kondici domácího průmyslu potvrdil také 8,5% meziroční nárůst tržeb. Velmi dobře se také vyvíjí nezaměstnanost, která se v lednu udržela na 6,1 % a v únoru klesla na 5,9 procenta, jak oznámilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Podařilo se to mj. i díky průmyslu, který zaměstnává o 3,1 % více pracovníků než před rokem.

Ani zahraniční obchod nejeví známky nějakých potíží. Export v lednu vzrostl navzdory silné koruně o 11 %, dovoz o 10,3 % a obchodní bilance byla v plusu částkou 12 miliard korun, zhruba o 2 miliardy korun vyšší než odhadovali analytici.

Anketa

Kolik bude stát euro na konci roku?

Makroekonomická data ukazují, že hospodářský růst není vážně ohrožen,“ říká David Marek, hlavní ekonom investičního portálu Patria Online. „Jen inflace se tvrdošíjně drží na 7,5 procenta a její odeznívání tedy bude patrně pomalejší,“ připouští.

Inflaci přitom nelze bagatelizovat. Ačkoliv její příčinou jsou vysoké ceny potravin, průmyslových komodit a energie a měnová politika ČNB nebude mít na výši jejich světových cen velký vliv, inflační očekávání zdejších podnikatelů i občanů, respektive spotřebitelů, mohou další růst cen podporovat.

Čísla o zahraničním obchodu také potvrzují, že tuzemští exportéři zvládají rostoucí kurz koruny, ale zde je nutné zdůraznit slůvko „zatím“. Její kurz se dnes pohybuje kolem 25,65 korun za euro, ještě koncem minulého týdne však zaklepal na rekordních 25 korun za euro. Kdyby na této hladině setrval, nebo by šel ještě výše po zvýšení úrokových sazeb, mohlo by to být pro export i pro celou českou ekonomiku nebezpečné. „Důsledky nadhodnocené koruny se reálně projeví za několik měsíců, ve druhém pololetí by tedy mohly začít problémy,“ vysvětluje Marek. „Současná odchylka od rovnovážného kurzu není velká a ani vývozce, ani české hospodářství jako celek neohrožuje.“ Rovnovážný kurz odhadují analytici přibližně v rozmezí 26,20 až 25 korun za euro, záleží na metodice odhadů a výpočtů.

Rozhodnutí České národní banky ponechat úrokové sazby beze změny považuje většina analytiků za rozhodnutí očekávané a správné. „Vyčkávací pozice České národní banky je adekvátní situaci,“ říká Aleš Michl, analytik Raiffeisenbank. „S ohledem na události v USA, kde pokračuje finanční krize a ekonomika upadá do recese, s ohledem na Evropskou unii, kde se vlivy z USA teprve začínají projevovat a jejíž ekonomika zpomaluje, a také s ohledem na nové inflační cíle národní banky je dobře, že bankovní rada se změnami úrokových sazeb nespěchá.“

Česká národní banka cíluje míru inflace na 2 procenta k počátku roku 2010, dosud do byla 3 procenta. „Pokud nepřijdou přehnané požadavky odborářů na růst platů, které by zvyšovaly rizika pro inflaci pro léta 2009 až 2010, pak by sazby ČNB měly vydržet beze změny po celý zbytek roku 2008,“ předpovídá Michal Brožka, analytik Raiffeisenbank.

 

Jsou české úrokové sazby moc vysoké? Měly by se snížit? Podělte se o názor.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak vás drtí inflace? Spočítejte si to s námi

11. 3. 2008 | Petr Čermák | 20 komentářů

Jak vás drtí inflace? Spočítejte si to s námi

Když se řekne inflace, statistici dodají, že v únoru se meziročně vyšplhala na 7,5 procenta. To platí pro celou ekonomiku. Jenže každá rodina se musí potýkat s vlastní inflací podle... celý článek

Inflace je strašák. Úvěry hned tak nezlevní.

11. 2. 2008 | Jan Pekař

Inflace je strašák. Úvěry hned tak nezlevní.

Americké kýchnutí začíná být cítit i v Evropě. Se zpomalením růstu musí počítat i česká ekonomika. Pro českou, britskou i evropskou centrální banku je však zatím větším strašákem inflace.... celý článek

Inflace je vysoká, úroky půjdou brzy nahoru

10. 1. 2008 | Jan Pekař | 6 komentářů

Inflace je vysoká, úroky půjdou brzy nahoru

V prosinci byla inflace vyšší, než nejpesimističtější očekávání analytiků. Mohou za to především rostoucí ceny potravin, na nichž se podepsala také nevhodná zemědělská politika řady... celý článek

Proč je ČNB při pohledu na inflaci v klidu

13. 12. 2007 | Petr Sklenář | 13 komentářů

Inflace v Česku dosáhla pěti procent. Příští rok má být ještě hůř. Centrální banka přesto nebije na poplach, ani překotně nezvyšuje úrokové sazby. Spíše vyčkává, jestli si lidé a firmy... celý článek

Jak porazit inflaci ve vlastní peněžence

20. 1. 2006 | Petr Posker

Jak porazit inflaci ve vlastní peněžence

Začátek roku je dobrou příležitostí k zamyšlení nad stavem rodinných financí a samozřejmě také k plánům a předsevzetím. Nejčastěji tato zamyšlení vedou k tomu, jak šetřit, málokdy však... celý článek

Partners Financial Services